kourdistoportocali.comRead ThisΟ Ηλίας Μόσιαλος, οι 23 νεκροί Νορβηγοί μετά τον εμβολιασμό, ο Βibi και η Εβραϊκή elite

Ο Μάντης Κάλχας και οι Έλληνες επιδημιολόγοι

Ο Ηλίας Μόσιαλος, οι 23 νεκροί Νορβηγοί μετά τον εμβολιασμό, ο Βibi και η Εβραϊκή elite

Oι ηλικιωμένοι πουθενά στο κόσμο δεν είναι για ξόδεμα

Aγαπητέ κ. Μόσιαλε,

Oι ηλικιωμένοι πουθενά στο κόσμο δεν είναι για ξόδεμα. Υποτίθεται ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και εμβολιάζονται πρώτοι. Πολύ σωστά το Ισραήλ φροντίζει να παρέχει δωρεάν εμβόλια για τους επιζώντες του Άουσβιτς ανά τον κόσμο. Τους εμβολιάζουμε για να τους σώσουμε τη ζωή όχι για να τους πεθάνουμε. Και οι 23 νεκροί ηλικιωμένοι στη Νορβηγία είναι μεγάλος αριθμός.

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν το εμβόλιο για να σωθούν όχι για να φύγουν από τη ζωή. Στο δε Ισραήλ τώρα που έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι έχουμε 8.000 νέα κρούσματα το 24ωρο. Οι Ισραηλινοί αυτό που πέτυχαν πριν ακόμη τους εμβολιασμούς είναι να κρατήσουν σχετικά χαμηλά τον αριθμό των θανόντων. Ως τώρα στο Ισραήλ έχουμε 3,869 νεκρούς.

Ο δε Νετανιάχου έχει τους δικούς του λόγους (η αγωνία των εκλογών) και σπεύδει να κάνει το Ισραήλ παγκόσμιο πρωταθλητή στους εμβολιασμούς. Μόνο που αυτή η προσπάθειά του ενέχει σημαντικό ρίσκο. Είναι πολύ νωρίς για να διαπιστώσουμε εάν οι εμβολιασθέντες Ισραηλινοί δεν μεταδίδουν τον ιό ή ότι είναι πραγματικά προστατευμένοι.

Και μια και μιλάμε για τον Νετανιάχου ένα υπολογίσιμο μέλος της εβραικής ελίτ είναι ενάντια στις συμφωνίες που πέτυχε η χώρα τους με τα Αραβικά κράτη. Κυρίως γιατί ανησυχούν για πάσης φύσεως “αλλοίωση” του πληθυσμού του Ισραήλ. Κατά τη γνώμη μας ο Νετανιάχου δύσκολα θα κερδίσει τις εκλογές αυτή τη φορά.

Πάμε τώρα στα εμβόλια και τους ειδικούς. Από την αρχή της πανδημίας είμαστε ζαλισμένοι από τις προγνώσεις τους-μαντεψιές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υποδεέστεροι των μετεωρολόγων οι οποίοι για σήμερα προέβλεπαν τρομακτική κακοκαιρία. Κι εδώ στην Αθήνα έχει λιακάδα-στη δε υπόλοιπη Ελλάδα δεν συμβαίνουν δα και τρομακτικά καιρικά φαινόμενα.

Ο Παντελής Μπουκάλας στη Καθημερινή περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο (και με το ξεχωριστό του στυλ) την κατάντια των εγχώριων επιδημιολόγων>

Από την άνοιξη του 2020 αποθηκεύω στον υπολογιστή, στον φάκελο «Κάλχας», προβλέψεις γιατρών κάθε ειδικότητας, Ελλήνων και ξένων, για την πορεία της πανδημίας: τόσα κρούσματα, τόσα θύματα, τόσες μεταλλάξεις, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον πλανήτη· τότε θα βγούμε από την καραντίνα, τότε θα ξαναμπούμε· τότε το πρώτο φάρμακο, τότε το εμβόλιο, τότε η ανοσία αγέλης, με τη λέξη «αγέλη» να ηχεί προσβλητική.

Μήνα τον μήνα αντιστοιχίζω τις προβλέψεις σε ό,τι έχει ήδη συμβεί. Εννιά στις δέκα φορές η πονηρία του ιού εκθέτει την επιστημονική μαντική. Πολλοί οι εμπλεκόμενοι αστάθμητοι παράγοντες, απαγορεύουν τις αυστηρώς ποσοτικοποιημένες προαναγγελίες, όσο δουλεμένα κι αν είναι τα προγνωστικά μοντέλα και οι αλγόριθμοι. Η επιμονή σε λεπτομερείς προϋπολογισμούς απειλεί να εκθέσει τους προφήτες σε ειρωνεία ανάλογη εκείνης που επιφύλαξε ο Ευριπίδης στους μάντεις.

Ο επιστημονικός διχασμός, πάντως, φάνηκε από νωρίς, αποτυπώθηκε δε και στην υποδοχή των προβλέψεων από τα ΜΜΕ, που πολιτεύτηκαν κατά τη σημαία τους. Ο κλάδος του καθενός, η ειδίκευσή του, αν όχι και η ειδίκευση μες στην ειδίκευση, έτσι όπως έχει κατατεμαχιστεί η γνώση (όχι πάντα για καλό), λειτουργεί καθοριστικά· σε προσανατολίζει προς συγκεκριμένες μεθόδους και ιδέες. 

Αρκετοί πόνταραν σε φωτεινά χρώματα, ίσως για να παρηγορήσουν και να εγκαρδιώσουν. Στην άλλη όχθη όσοι πόνταραν στο μαύρο, πιθανόν για ν’ ακουστούν πειστικότερες οι προειδοποιήσεις τους και να μεταφραστούν έγκαιρα σε υπεύθυνη στάση από πολιτικούς και πολίτες. Δυστυχώς οι περισσότεροι έπαθαν ό,τι και η Κασσάνδρα, σαν να βαραίνει και τη δική τους μοίρα η κατάρα του Απόλλωνα. Δεν θέλαμε να τους ακούσουμε και δεν τους ακούγαμε. Οι πολιτικοί, επειδή έστρεφαν το ένα τους αυτί (ενίοτε και τα δύο) προς άλλες πηγές μηνυμάτων, τουριστικούς πράκτορες, αεροπορικές εταιρείες, εργοστασιάρχες, κομματικούς με «υποχρεώσεις» στην επαρχία τους ή στην εκλογική τους περιφέρεια. Οι πολίτες, επειδή δεν θέλαμε, δεν αντέχαμε να φανταστούμε ότι ο εφιάλτης δεν έχει ανεκτή διάρκεια, ένα τρίμηνο το πολύ, ώσπου να κάψει ο ήλιος. 

Κλείνουμε χρόνο, πληθαίνουν τα σημάδια ότι το υγειονομικό τούνελ θα αποδειχθεί ό,τι και το οικονομικό, ατελεύτητο, και όμως, ακόμη δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Αλλά και πώς να πιστέψεις πως η ομηρία μας έχει το γνώρισμα του ορίζοντα, που απομακρύνεται πάνω που πιστεύουμε ότι τον αγγίξαμε; Κι ύστερα, ψυχή μπορεί να επινοήσει κανείς, για ν’ αντέξει. Χρήμα όμως; 

Ο Καθηγητής Μόσιαλος τώρα τις θέσεις του οποίου έχει επαινέσει κατ΄επανάληψη το Κουρδιστό Πορτοκάλι ας μην βιάζεται να ρίξει την ευθύνη στους 23 ηλικιωμένους Νορβηγούς επειδή πέθαναν λίγο μετά τους εμβολιασμούς.

Δείτε πως προσέγγισε ο Καθηγητής τον θάνατο των 23 Νορβηγών>

το θέμα που προέκυψε με τους 23 ανθρώπους στη Νορβηγία που πέθαναν μετά τον εμβολιασμό τους κατά του κοροναϊού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει πως οι θάνατοι δεν είναι βέβαιο ότι συνδέονται με τον εμβολιασμό και εξηγεί πως «Οι θάνατοι στη Νορβηγία αφορούν σε ηλικιωμένους ανθρώπους -ηλικίας άνω των 80 ετών, ενώ κάποιοι ήταν και άνω των 90 ετών- και είχαν υποκείμενα νοσήματα και πολλά προβλήματα υγείας», ενώ τόνισε πως πρέπει «να περιμένουμε τις διευκρινήσεις των Νορβηγών για τα ακριβή αίτια θανάτου των εμβολιασθέντων».

Αναφέρει δε, ότι επικοινώνησε με τον Hans Kluge διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, «και θα μιλήσουμε αύριο για αυτό το θέμα».

Αναλυτικότερα, στην ανάρτησή του, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει: «Διάφορα άρθρα στα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στη Νορβηγία πέθαναν 23 άτομα μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer. Τι ισχύει όμως; Στη Νορβηγία, όπως και σε κάθε χώρα όταν πεθάνει κάποιος μετά από εμβολιασμό ο θάνατος δηλώνεται αμέσως στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι θάνατοι συνδέονται με τον εμβολιασμό. Η ίδια πρακτική ακολουθείται και με τις παρενέργειες των εμβολίων, όπως και όλων των φαρμάκων. Θα θυμάστε ότι θανάτους είχαμε και στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, που όμως δεν αποδόθηκαν στους εμβολιασμούς. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι θάνατοι ήταν περισσότεροι στους μη-εμβολιασθέντες, και στατιστικά η διαφορά δεν ήταν σημαντική.
Οι θάνατοι στη Νορβηγία αφορούν σε ηλικιωμένους ανθρώπους -ηλικίας άνω των 80 ετών, ενώ κάποιοι ήταν και άνω των 90 ετών- και είχαν υποκείμενα νοσήματα και πολλά προβλήματα υγείας.

Στη Νορβηγία έχουν εμβολιαστεί πάνω από 30.000 ανθρωποι με το εμβόλιο της Pfizer, και έχει ανακοινωθεί πως αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Moderna.

Οι Νορβηγικές αρχές, εκδίδουν εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτιο αναφορικά με τους εμβολιασμούς, που εμπεριέχει τις αναφορές για παρενέργειες ανά ηλικία. Σε ερώτηση που έγινε (καθώς το δελτίο εκδόθηκε σήμερα) δήλωσαν ότι διερευνούν τις συνθήκες σε 13 από αυτούς τους θανάτους και σωστά κάνουν. Όπως ερευνούν και τη φύση των άλλων παρενεργειών – 9 σοβαρών και 7 ήπιων περιστατικών- που αναφέρθηκαν από υγειονομικούς και εμβολιασθέντες στις ρυθμιστικές αρχές.

Τόνισαν όμως ότι θεωρούν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το θάνατο ως παρενέργεια του εμβολίου.

Γιατί το λένε αυτό όμως; Γιατί δήλωσαν παράλληλα ότι ήταν αναμενόμενο να πεθάνουν λίγοι υπερήλικες αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, τις 2 εβδομάδες του έτους πριν τους εμβολιασμούς, στη Νορβηγία πέθαναν 498 άνθρωποι ηλικίας άνω των 80 ετών και 360 άνθρωποι άνω των 90 ετών. Χωρίς να έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό.

Επομένως, θα έλεγα να περιμένουμε τις διευκρινήσεις των Νορβηγών για τα ακριβή αίτια θανάτου των εμβολιασθέντων. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσω με το υπουργείο υγείας της Νορβηγίας.

Με τους Νορβηγούς συνεργάζομαι τον τελευταίο χρόνο για τη διοργάνωση ενός φόρουμ για καινοτόμα φάρμακα που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2021. Επικοινώνησα ήδη με τον Hans Kluge διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, και θα μιλήσουμε αύριο για αυτό το θέμα».

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

Οι “καλοί γονείς” και τα κανάλια στέλνουν “εμπόρευμα” στους Λιγνάδηδες και στο Ντουμπάι
Γιώργος Παππάς> Τι έχουν πετύχει έως τώρα οι εμβολιασμοί, τι δεν σχεδιάσαμε στον εμβολιασμό, και τα υγειονομικά διαβατήρια
Το πείραμα του τρόμου> Δείτε πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε κομμωτήρια και νοσοκομεία
Το Ισραήλ λοκάρει πετρελαιοφόρο της ναυτιλιακής Μαρτίνου ως ύποπτο για τεράστια οικολογική καταστροφή
Οι 120 Μέρες των Σοδόμων>Γιατί αίφνης οι Γάλλοι αποκαλούν εθνικό θησαυρό έργο του Ντε Σαντ
Ένας πράκτορας στο σκοτεινό κόσμο των παιδεραστών
Όταν ο Κουφοντίνας προσέφερε ένα κουτί γλυκά στον Χρήστο Μάτη και μετά τον πυροβόλησε
Πιο τρομακτικός απ’ όλους ο καλιφορνέζικος “σούπερ-κορωνοϊός”
Οι σκληροί δεν χορεύουν. Ο Ζούλιας αποκαλεί επαγγελματία ηλίθιο τον Κούγια!
UPS Eλλάδα>Ψηφιακός μεσαίωνας ή καψόνι;
Συγκλονιστικός ο David Attenborough στον ΟΗΕ> Δεν υπάρχει επιστροφή για τον πλανήτη
Επιχείρηση “Δράκος”> Ο Χρουστσόφ διέταξε τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι