kourdistoportocali.comRead ThisΝίκος Ανδρουλάκης> Ο Σκουρλέτης του ΚΙΝΑΛ παίρνει το κόμμα;

Eίχε πάρει το κόμμα πριν τις fake εκλογές;

Νίκος Ανδρουλάκης> Ο Σκουρλέτης του ΚΙΝΑΛ παίρνει το κόμμα;

Μόνο τυχαία άλλωστε δεν είναι η πρόδηλη υποστήριξη όλων των συστημικών μέσων του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώην Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ

Το ενδεχόμενο επικράτησης του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ την ερχόμενη Κυριακή, θα επιφέρει κοσμογονικές ανακατατάξεις όχι μόνο στο ιστορικό κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη.

Γράφει ο Pyotr Alexeyevich Kropotkin

Αέρα στα πανιά του Πάνου Σκουρλέτη για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αναμενόμενες δύο νέες εκλογικές ήττες, πιθανότατα εντός του 2022, γέμισε η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

Ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύοντας τα εκλογικά αποτελέσματα της 5ης Δεκεμβρίου, επιβεβαίωσε τη σημασία των κομματικών μηχανισμών, ο έλεγχος των οποίων καθόρισε την επικράτηση του πρώην Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ στη μάχη του πρώτου γύρου της διαδοχής. Με αυτά τα δεδομένα, ο Πάνος Σκουρλέτης φαίνεται ότι αποκτά ένα σημαντικό προβάδισμα στις εσωκομματικές εξελίξεις μεταξύ των άλλων υποψηφίων δελφίνων, κανένας εκ των οποίων δεν έχει εκφράσει ακόμα ανοικτά την πρόθεσή του να διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα μετά την 5η ή 6η συνεχόμενη εκλογική του ήττα.

Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που προτρέπουν τον Πάνο Σκουρλέτη να ακολουθήσει το παράδειγμα του Νίκου Ανδρουλάκη, να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες και να βγει πια μπροστά ως επικεφαλής της «Ομπρέλας» στο επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2022. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει να υποσκελιστεί από τον ηγέτη των «53+» Ευκλείδη Τσακαλώτο, ηγετικό στέλεχος και αυτός της «Ομπρέλας».

Κρίσιμο ρόλο σε αυτή του την απόφαση αναμένονται να διαδραματίσουν οι υπόλοιποι σύντροφοί του στην «Ομπρέλα», την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο έτερος πρώην γραμματέας Δημήτρης Βίτσας, αλλά και οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Ράνια Σβίγγου και Τασία Χριστοδουλοπούλου

Δεν είναι όμως μόνο ο έλεγχος των κομματικών μηχανισμών που διαθέτουν, ως πρώην Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, το στοιχείο που τους συνδέει στη μάχη των δελφίνων για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά.

Αξιοσημείωτες είναι και οι ομοιότητες της πολιτικής τους διαδρομής, μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια του κομματικού σωλήνα των δύο εκδοχών της Προοδευτικής Διακυβέρνησης. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι ακόμα και η χαρακτηριστική ντοπιολαλιά τους, μπορεί να αποτελεί πλεονέκτημα έκφρασης στην εποχή της παγκοσμιοποιημένης ισοπέδωσης.

Μόνο τυχαία άλλωστε δεν είναι η πρόδηλη υποστήριξη όλων των συστημικών μέσων του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώην Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ καθ’όλη τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών.

Στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, το κομματικό βιογραφικό του Πάνου Σκουρλέτη θεωρείται από πολλούς ότι είναι ακόμα ισχυρότερο από το αντίστοιχο του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ. Και αυτό γιατί ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μόνο «άκαπνος» δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί – μομφή που απέδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου για τον αντίπαλό του την ερχόμενη Κυριακή- καθώς έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπουργός Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Σκουρλέτης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Διετέλεσε στέλεχος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού και το 1990 εντάχθηκε στον Συνασπισμό. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και από το 2009 έως το 2015 διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέλαβε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 27 Ιανουαρίου 2015 και από τις 19 Μαρτίου 2015, λόγω μετονομασίας του υπουργείου ο τίτλος του άλλαξε σε υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θέση στην οποία έμεινε μέχρι τις 18 Ιουλίου 2015, οπότε πήρε τη θέση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 επανεξελέγη βουλευτής, αυτή τη φορά στη Β’ Αθηνών. Από τις 23 Σεπτεμβρίου 2015 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2016 ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στις 5 Νοεμβρίου του 2016 ορκίστηκε υπουργός Εσωτερικών και διατήρησε αυτό το αξίωμα μέχρι τις 29 Αυγούστου 2018. Στις 27 Αυγούστου 2018 εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του Πάνου Ρήγα, γεγονός που σήμαινε αυτόματα την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και επανεξελέγη βουλευτής.

Αντίστοιχα, ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο και η καταγωγή του είναι από το Χουμέρι. Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός από την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το 2001, έγινε μέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Το 2008, έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Στις 14 Μαρτίου 2013, εκλέχτηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας 109 ψήφους σε σύνολο 168 ψήφων. Στις 30 Μαρτίου 2014, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη, όπου εξελέγη δεύτερος. Έκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής. Τον Νοέμβριο του 2017, έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης στις εκλογές ηγεσίας κεντροαριστεράς του 2017, όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν τη δεύτερη θέση.

Για την κατοχύρωση αυτών των ηγετικών χαρακτηριστικών, κύκλοι κοντά στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη που λειτουργούν καθαριστικά για την επιβεβαίωση του εκλογικού αποτελέσματος της ερχόμενης Κυριακής, προβλέπουν ότι εάν εκλεγεί αρχηγός ο Νίκος Ανδρουλάκης, όχι μόνο θα διαγράψει το όνομα του Κινήματος Αλλαγής που έδωσε στο κόμμα η Φώφη Γεννηματά, αλλά δεν θα αναβιώσει ούτε το ιστορικό όνομα ούτε το ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας το μόνο ως λέξη σε μια νέα σύνθετη ονομασία δικής του εμπνεύσεως , υποδηλώνοντας ξεκάθαρα το προσωπικό στίγμα του στην «Ανανέωση» της παράταξης.

Το ισχυρότερο όμως πλεονέκτημα που συνδέει τους δύο πρώην Γραμματείς στην κούρσα της διαδοχής είναι ότι με την πολιτική τους παρουσία – απουσία δεν ενοχλούν κανέναν, με αποτέλεσμα να υποστηρίζονται από το ίδιο το σύστημα.

Με αυτά τα δεδομένα, η παράλληλη πολιτική διαδρομή και η εγγύτητα στον τρόπο αντίληψης του πολιτικού φαινομένου στη μετανεωτερική εποχή μεταξύ των δύο ηγετών ενδέχεται- σύμφωνα με το σχεδιασμό αυτών των κύκλων – να φέρει στο μέλλον την προοπτική της Προοδευτικής Διακυβέρνησης ακόμα πιο κοντά.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

ΕΜΒΟΛΙΑ COVID> Στο 98% η θνησιμότητα για άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Eμβολιασμός-φιάσκο και για τους υπόλοιπους [Truth or Fiction> Vaccines Protect Against Hospitalization & Death]
Τι είναι το Μοντέλο Αντηχητικής Αναγνώρισης (RRM) που χρησιμοποιεί η δανέζικη εταιρία βιοτεχνολογίας στην οποία επένδυσε ο Novak Djokovic
Η 3η δόση
-Αγαπητέ κε Πρωθυπουργέ, ιδού γιατί με το πρόστιμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού οδηγείτε τη χώρα στην αγκαλιά του Πολάκη και του Τσίπρα. Ο ρόλος της εργαστηριακής πανδημίας [Δημοσκόπηση Prorata]
ΒREAKING> Οι εργαζόμενοι στα Starbucks δεν απαιτείται πλέον να εμβολιάζονται κατά του COVID-19
Side Effects> H Eυρωπαική Ένωση καταγράφει πλέον επίσημα τις παρενέργειες των εμβολίων COVID-19 και τα νέα δεν είναι καθόλου καλά…
[VIDEO] Eντείνεται η φημολογία για στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Διαρροές για πραξικοπήματα (!) σε χώρες της Ευρώπης
[VIDEO]> H 24χρονη Γεωργία εξιστορεί όσα έζησε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο
Tι συμβαίνει στον πλανήτη; Προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για πολυάριθμες παραβιάσεις του Κώδικα της Νυρεμβέργης ενώ ο Εβραίος δικηγόρος Aaron Siri που έφερε στο φως τα ντοκουμέντα των παρενεργειών του εμβολίου της Pfizer έχει καταγραφεί ήδη στην Ιστορία
TΗΕ LANCET> Θρίλερ στη Νότιο Αφρική με 7 υγιείς νέους Γερμανούς που είχαν κάνει 3 δόσεις και βρέθηκαν με Omicron! Η 3η δόση γεννάει την Omicron;
The greatest cover-up in human history;
O Boris Johnson απελευθερώνει το Ηνωμένο Βασίλειο από την τυραννία των πιστοποιητικών εμβολιασμού και σπέρνει το σαράκι της αμφιβολίας για το ρόλο της Ε.Ε. Κόμμα ετοιμάζει πασίγνωστος Έλληνας επιχειρηματίας