kourdistoportocali.comRead ThisNαύαρχος John Aquilino, επικεφαλής Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ> Η εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή

Financial Times

Nαύαρχος John Aquilino, επικεφαλής Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ> Η εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή

Εννέα κινεζικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας του νησιού την ημέρα που ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση ότι η Κίνα θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στην Ταϊβάν, σύμφωνα με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο ναύαρχος John Aquilino, επικεφαλής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, ανέφερε στους Financial Times ότι η Κίνα έχει ήδη δείξει τις προθέσεις της κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους από την ολοένα και πιο δυναμική στάση της στην περιοχή, που έφτασε μέχρι και τη δοκιμή υπερηχητικών όπλων τον περασμένο Ιούλιο.

«Δεν νομίζω ότι κανείς πριν από πέντε μήνες θα είχε προβλέψει μια εισβολή στην Ουκρανία. Οπότε, νομίζω ότι το νούμερο ένα μάθημα είναι: “Κάτι ανάλογο θα μπορούσε πραγματικά να συμβεί και εδώ”», ανέφερε στην αμερικάνικη εφημερίδα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Αυστραλία. «Δεύτερον, δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή».

Η προειδοποίησή του Aquilino έρχεται μετά από μήνες κινεζικής επιθετικότητας έναντι της Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των εννέα κινεζικών αεροσκαφών που εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας την ημέρα που ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή πυροδότησε φόβους ότι η Κίνα θα μπορούσε επίσης να εισβάλει στη χώρα ενώ ο κόσμος παρακολουθούσε την Ανατολική Ευρώπη.

Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να παρατείνει την τρέχουσα τετράμηνη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ως μέρος της απάντησής της στους κινεζικούς ελιγμούς. «Το είδος των στρατιωτικών επιχειρήσεων τους έχει σίγουρα αλλάξει, ειδικά αυτές που αφορούν το περιβάλλον της Ταϊβάν, δηλαδή τις αυξημένες θαλάσσιες και αεροπορικές κινήσεις τους οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ως εκστρατεία πίεσης εναντίον του λαού της χώρας», είπε ο Aquilino στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη από τότε που ανέλαβε την διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού τον Απρίλιο της περασμένης χρονιάς. Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε: «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε έτοιμοι εάν συμβεί το οτιδήποτε». Η Ταϊβάν είναι μόνο ένας από τους τομείς ανησυχίας, συμπλήρωσε.

Πέρυσι η Κίνα δοκίμασε ένα υπερηχητικό όπλο που πέταξε γύρω από τη γη και το Πεντάγωνο πιστεύει ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πεκίνου θα μπορούσε να αυξηθεί σε περισσότερες από 1000 κεφαλές μέχρι το 2030. Ακολούθησε μια σειρά προειδοποιήσεων από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Κίνα προσπαθεί να ξεπεράσει τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τη νέα οικονομική της δύναμη προκειμένου να χρησιμοποιήσει τις επενδύσεις σε όπλα και τεχνολογία.

Για τις ΗΠΑ, η Ταϊβάν αποτελεί το πιο καυτό σημείο του πλανήτη, με την κυβέρνηση Biden να στέλνει τον περασμένο μήνα πρώην ανώτερους αξιωματούχους άμυνας σε ένδειξη υποστήριξης μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Επικεφαλής της επίσκεψης ήταν ο Mike Mullen, πρώην πρόεδρος του Κοινού Στρατιωτικού Επιτελείου. Η Meghan O’Sullivan, πρώην αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, και η Michele Flournoy, πρώην υφυπουργός Άμυνας υπό τον Obama, ήταν επίσης μέρος της αντιπροσωπείας.

Ακολούθησαν μήνες κινεζικής επιθετικότητας που κατευθύνθηκε στην Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων εννέα κινεζικών αεροσκαφών που εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας την ημέρα που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Tsai Ing-wen διέταξε τον στρατιωτικό μηχανισμό και τις υπηρεσίες ασφαλείας να τεθούν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η Κίνα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της Δύσης όπως φάνηκε από την αποτυχημένη αποτροπή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι το αυτοδιοικούμενο νησί είναι δικό του και έχει υποσχεθεί ότι θα το θέσει υπό κινεζικό έλεγχο, με τη βία αν χρειαστεί. Παράλληλα, ο πρεσβευτής του Πεκίνου στην Ουάσιγκτον αύξησε περαιτέρω την ένταση τον Ιανουάριο προειδοποιώντας ότι οι δύο υπερδυνάμεις θα μπορούσαν να πάνε σε πόλεμο εάν οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία του νησιού.

Ωστόσο, η επίθεση στην Ουκρανία έχει προσδώσει άλλη διάσταση στην ήδη τεταμένη κατάσταση καθώς οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας φέρεται να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Την περασμένη εβδομάδα η Κίνα φάνηκε να ρίχνει στη Ρωσία σωσίβιο όσον αφορά τις κυρώσεις, άροντας τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιταριού.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS