kourdistoportocali.comRead ThisΚι όμως η δεξιά προελαύνει στη Γερμανία (Saxony-Anhalt)

Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς

Κι όμως η δεξιά προελαύνει στη Γερμανία (Saxony-Anhalt)

Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν οι Πράσινοι και οι αποκαλύψεις για το "'ηθος" της Αναλένα Μπέρμποκ

Η κεντροδεξιά παράταξη CDU/CSU κέρδισε μία μεγάλη νίκη στις εκλογές του κρατιδίου της Σαξονίας-Άνχαλτ, τις τελευταίες πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα μικρό κρατίδιο των 1,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς

Η CDU/CSU πήρε το 36,8% των ψήφων, δηλαδή είχε άνοδο +7% από το 2016. Το ακροδεξιό AfD βρέθηκε στην δεύτερη θέση με 21,4%, πτώση -2,9%. Τρίτο ήταν το Linke με 11%, πτώση -5,3%. Ακολούθησαν οι σοσιαλδημοκράτες του SPD με 8,2%, πτώση -2,4%. Οι Πράσινοι πήραν 5,7%, μικρή άνοδος +0,5%. Τελευταίοι οι κεντρώοι του FDP με 3,1%, πτώση -1,8%.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών προέβλεπαν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ CDU/CSU και AfD, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες είχε σταθεροποιηθεί η εικόνα με την CDU/CSU να προηγείται σταθερά. Για την Κεντροδεξιά ο στόχος ήταν η νίκη με οποιαδήποτε διαφορά από την Ακροδεξιά, κατά προτίμηση μεγαλύτερη της διαφοράς του 5,5% του 2016. Η διαφορά του 15,4%, ήταν ανέλπιστη.

Η μεγάλη απογοήτευση προήλθε από το στρατόπεδο των Πρασίνων, για τους οποίους αναμένονταν σημαντική άνοδος, που κάποιοι θεωρούσαν ότι μπορεί να έφτανε και σε διπλασιασμό των ποσοστών τους.
Το κρατίδιο Σαξονίας-Άνχαλτ έχει σταθερά δεξιό προσανατολισμό. Όπως ήταν αναμενόμενο ο ευρύτερος χώρος της Δεξιάς κυριάρχησε, παρά τις εσωτερικές του μετατοπίσεις, κερδίζοντας το 58,2%, έναντι του 54,1% του 2016.

Ο ευρύτερος χώρος της Αριστεράς υποχώρησε σημαντικά αφού η Linke και το SPD έχασαν έδαφος, ενώ οι Πράσινοι είχαν μία πολύ μικρή άνοδο. Συνολικά ο χώρος αυτός πήρε το 24,9%, έναντι του 32,1% του 2016. Αν και η Σαξονία-Άνχαλτ δεν είναι ένα κρατίδιο από το οποίο μπορεί να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, εντούτοις τα σημάδια είναι ανησυχητικά για τις επιδόσεις της σε εθνικό επίπεδο.

Οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν τον Μάρτιο, αλλά το τρίτο κύμα της πανδημίας τις μετέφερε τον Ιούνιο. Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας από την τοπική κυβέρνηση του Ράινερ Χάσελοφ, απετέλεσε το κλειδί για την εκλογική νίκη. Παράλληλα, για πρώτη φορά ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της CDU, Άρμιν Λάσετ, μπόρεσε να επιδείξει μία επιτυχία.

Ο Χάσελοφ κυβέρνησε μέχρι σήμερα με έναν συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, σχηματίζοντας μία δημοκρατική συμμαχία ενάντια στην Ακροδεξιά, βασισμένη στην Werteunion, δηλαδή στην ένωση των αξιών. Την ίδια λογική της δημοκρατικής συμμαχίας αναμένεται να ακολουθήσει και για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ίσως χωρίς την συμμετοχή των Πράσινων.
Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν οι Πράσινοι, όχι για τις εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ, όσο για τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την CDU/CSU σε ποσοστά 25-26% και τους Πράσινους γύρω στο 22%. Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα στην ηγεσία των Πρασίνων πολλαπλασιάζονται.
Ξεκίνησαν με τις αποκαλύψεις ότι η Αναλένα Μπέρμποκ-κεντρική photo, δεν δήλωσε εγκαίρως στις φορολογικές αρχές κάποια ποσά, μία υπόθεση που υπονόμευσε την ηθική αύρα των Πράσινων. Ακολούθησε μετά μία εσωτερική έκρηξη στο κόμμα, καθώς ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε επίσκεψη του στο Κίεβο δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της μεταφοράς όπλων στην Ουκρανία για να χρησιμοποιηθούν ενάντια στην Ρωσία. Η Μπέρμποκ αναγκάστηκε να τον διαψεύσει λόγω των μεγάλων εσωκομματικών αντιδράσεων που προέρχονταν από την πασιφιστική βάση του κόμματος.

Αλλά τα προβλήματα για την Αναλένα Μπέρμποκ δεν έχουν τελειώσει. Τέθηκε νέο ηθικό θέμα για «φουσκωμένο» βιογραφικό, στο οποίο αναφέρονται συμμετοχή και δράση στο German Marshall Fund και στην UNHCR, που δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στην πραγματικότητα. Το επίσημο βιογραφικό της διορθώθηκε, μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν. Παράλληλα, εξακολουθεί να τρέχει μία έρευνα για τις ακαδημαϊκές της σπουδές.
Οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι ότι αν αυτές οι «δυσλειτουργίες» στην ηγεσία των Πράσινων συνεχιστούν, τότε τα ποσοστά του κόμματος κινδυνεύουν να καθηλωθούν.
Προς το παρόν, επιβεβαιώνοντας και εδώ την γενικότερη τάση, η Δεξιά προελαύνει.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

O Christian Eriksen σώθηκε χάρη στον απανιδωτή αφού σωριάστηκε στο γήπεδο. Δεν είχε περάσει COVID-19, δεν είχε εμβολιασθεί
(upd) Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
-Θα κατασκευάσουμε ιούς, για να παρασκευάσουμε εμβόλια! (Τι είδους ομολογία είναι αυτή λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας;)
Oι 10+2 Εντολές της Πανδημίας
Global Health Governance. Σατανικό σχέδιο ή θεωρία συνωμοσίας;
Ερευνα Βρετανών επιστημόνων> Ο κορωνοϊός ΔΕΝ ξεκίνησε από την υγρή αγορά της Wuhan
Παγκόσμιος εμβολιασμός-ποσοστά> Ελλάδα 22%, Γερμανία 22% , Γαλλία 19%, Ιταλία 22%, Ηνωμένο Βασίλειο 42%, ΗΠΑ 42%, Αυστραλία 2,3%, Ρωσία 9,3%, Νέα Ζηλανδία 4,8%, Ισραήλ 57%
ΒΟΜΒΑ από επιστήμονα> Ο γιατρός Χαράλαμπος Γώγος μου έδωσε ένα φάρμακο και σε 1 ώρα έγινα καλά από τη Covid-19!
O Nicholas Wade (Nature, Science, New York Times) εντόπισε πειστήρια εργαστηριακού ιού εκτός από τη COVID-19 και στους SARS1, SARS2!
AΠΕ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Εμβολιασμένοι πλήρως βρέθηκαν θετικοί ενώ ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο
EKTAKTO> Eισαγγελείς στο Νοσοκομείο Αγρινίου και σε γνωστό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης