kourdistoportocali.comRead ThisΉταν άσκοπα τα lockdown Μαρτίου σε Ελλάδα και Νορβηγία;

Γράφει ο Τάκης Μίχας

Ήταν άσκοπα τα lockdown Μαρτίου σε Ελλάδα και Νορβηγία;

Στις 14 Μαρτίου ημέρα που ανακοινώνονταν τα μέτρα της καραντίνας , ο ιός έβαινε προς την έξοδο!

Πρόσφατα ο καθ.του Πανεπιστημίου του Στανφορντ και κορυφαίος επιδημιολόγος Γιάνης Ιωαννίδης υποστήριξε οτι το πρώτο Lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση ήταν τελείως άσκοπο γιατί η επιθετικότητα του ιού ήδη είχε μειωθεί αισθητά από μόνη της.

Πόσο έχει δίκιο ο Ελληνας επιστήμονας;

Γράφει ο Τάκης Μίχας

Όπως γνωρίζουμε υπάρχει ενας απλος αριθμός που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε την απειλή που αντιπροσωπεύει ο κορονοιος, o «αριθμος αναπαραγωγης» R(reproduction rate), η απλα η τιμη R.
To R ειναι μια αξιολόγηση της ικανότητας του ιού να μεταδίδεται.Αντιπροσωπεύει τον αριθμο των ανθρώπων στους οποίους –κατα μεσο ορο-ενα μολυσμένο ατομο θα μεταδώσει τον ιο.

Ο κορονοιος έχει ένα R περιπου 3 δηλ. ένας φορέας μπορεί να μεταδώσει τον ιο σε 3 ατομα.Οταν ο R είναι πάνω απο 1 η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκθετική και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.Ομως οταν ο αριθμος είναι χαμηλότερος απο 1 η μετάδοση σταδιακά θα εκφυλισθεί καθως ο ιος δεν θα βρίσκει αρκετούς νεους φορείς να διατηρηθεί.

Στόχος λοιπόν των κυβερνήσεων είναι να μειώσουν το R απο το 3 (ο αριθμος που θα είχε αν δεν λαμβάνονταν κανένα μέτρο) στο κάτω απο 1.Γιαυτό υιοθετούνται διάφορα μέτρα απο τα πιο απλά-«κοινωνική αποστασιοποίηση»-μέχρι τα πιο βαρεια-καραντίνα- με στόχο να μειωθεί η επαφή μεταξυ των ανθρώπως και κατα συνέπεια η διάδοση του ιου.
Στις 14 Μαρτίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε μερικά απο τα σκληρότερα μέτρα καραντίνας.Αυτα περιλάμβαναν μεταξυ των αλλων το κλείσιμο της Παιδείας,το κλείσιμο της Οικονομίας και τέλος και πιο σημαντικό το κλείσιμο του λαου στα σπίτια του.Με εξαίρεση την Κινα καμία αλλη χώρα δεν είχε λάβει τέτοια σκληρα μέτρα.
Δικαιολογώντας την εφαρμογη των μέτρων ο Υπουργος Υγειας Β.Κικιλιας επικαλέσθηκε το γεγονος οτι τα μετρα αυτοπεριορισμου που ισχυαν μεχρι τοτε δεν τηρουντο «Τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού για να προστατεύσουμε τους άλλους και να προστατευθούμε, δεν τηρούνται» ειπε..
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τα δεδομένα εκείνης της στιγμής δικαιολογούσαν την λήψη τοσο αυστηρών μέτρων.Πιο συγκεκριμένα ποιο ήταν το R του ιου εκείνη την περίοδο; Ποιες ήταν οι τάσεις του στη δεδομένη χρονική περίοδο;

Kαι τα ερωτήματα αυτα είναι ιδιαίτερα επιτακτικά αν ληφθεί υπ οψη οτι η καραντίνα κόστισε το ισοδύναμο σε κατεστραμμένες ζωες μιας υποχώρησης ανω του 12% του ΑΕΠ δηλ, το μεγαλύτερο ίσως στον κόσμο μετα την Βενεζουέλα του Μαδούρο.
Για να απαντήσουμε στα αυτα τα ερωτήματα στραφήκαμε τότε (28 Μαίου) σε ενα απο τα πιο ενδιαφέροντα μαθηματικα μοντέλα βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη το “Covid-19 predictions” το οποίο ειναι ένα απο τα μοντέλα που χρησιμοποιεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.Το μοντελο το οποίο διαχειρίζεται ο μαθηματικος επιστήμονας του ΜΙΤ Youyang Gu, αναφέρεται συχνότατα στα διεθνή ΜΜΕ(.https://covid19-projections.com/)
Τα αποτελέσματα ήσαν ενδιαφέροντα.
Στις 14 Μαρτίου ημέρα που ανακοινώνονταν τα μέτρα της καραντίνας , ο ιός έβαινε προς την έξοδο!
Εκείνη την ημέρα το R ηταν κάτω απο 1 και συγκεκριμένα 0.81 !
Αυτο δεν ηταν ενα τυχαίο γεγονος αλλα αποτέλεσμα μιας συνεχούς μείωσης της μεταδοτικότητας ( R) του ιου που ειχε ξεκινήσει απο τις 30 Φεβρουαρίου-δηλαδή απο τοτε περίπου που οι πολίτες είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν τα μετρα αυτοπεριορισμού.
Την ημέρα εκείνη η τιμή του R ηταν 1,63 ,την 1 Μαρτίου το R ηταν 1,56, στις 4 Μαρτίου 1,40, στις 10 Μαρτίου ηταν ακριβως 1 και οπως ειδαμε στις 12 Μαρτίου είχε πέσει κατω απο το 1, στο 0.81.
Στην βάση λοιπόν αυτών των στοιχείων προκύπτει οτι ο αιτιακός παράγων ηταν μάλλον τα μέτρα αυτοπεριορισμού και οχι η καραντίνα.Τότε άρχισε το κατρακύλισμα του R.Στο βαθμό που εκανε κάτι η καραντίνα ηταν οτι ισως συνέβαλε να κρατηθεί ο R στα επίπεδα που τον είχαν ηδη ριξει τα μέτρα αυτοπεριορισμού.
H περίπτωση της Ελλάδας θυμίζει πολύ την περίπτωση της Νορβηγίας. Και εκεί επέβαλλαν την ίδια περίπου ημερομηνία με την Ελλάδα (12 Mαρτίου) μια εξ ισου σκληρή καραντίνα. :Κλείσιμο νηπιαγωγείων σχολείων και αλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων,απαγόρευση αθλητικών και πολιτισμικών εκδηλώσεων,κλείσιμο γυμναστηρίων,κουρείων κομμωτηρίων,μασαζ κλπ,περιορισμοί στα εστιατόρια(π.χ απαγόρευση μπουφε), κλείσιμο μπαρ κλπ.

Ομως πρόσφατα ανακάλυψαν οτι η πανάκριβη καραντίνα δεν έιχε νοημα γιατι οταν επεβλήθηκε ο ιος εβαινε προς την εξοδο.Ετσι επιστημονική έρευνα που αναθέσε η κυβέρνηση για την αναλυση της αποτελεσματικότητας των μέτρων κατέληγε στο συμπέρασμα οτι ο ιος ποτε δεν αναπτυσόταν με την ταχύτητα που προβλεπόταν και ηταν ήδη σε διαδικασία εξόδου οταν διατάχθηκε το κλείσιμο.
«Φαίνεται οτι η αναπαραγωγική ικανότητα του ιού είχε ηδη πέσει οταν διατάχθηκαν τα πιο αυστηρά μέτρα στις 12 Μαρτίου και κατά συνέπεια δεν θα ηταν δύσκολο να τον πιέσουμε κατω απο 1..Τώρα επανεξετάζοντας το θέμα βλέπουμε οτι ο ιος ηταν σε διαδικασία αποχώρησης ..» κατέληγε η έρευνα τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

Bagatelle και Pacha Group προσγειώνονται στη Μύκονο! [Τhe Mykonos Times]
Εξαφάνισαν από θυρίδες κοσμήματα εκατομμυρίων, χρυσές λίρες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ
Τι συμβαίνει με τον Ιερώνυμο; Αίφνης μετατίθεται η έξοδος από το Νοσοκομείο. Ποιοι ράβουν ράσα!
Γιατί αυτός ο τύπος ξεπέρασε ήδη τον μύθο του Ανδρέα Παπανδρέου
Με τόσο άξιους αξιωματικούς του ΠΝ δεν πρέπει να μας ανησυχεί κανένας Τούρκος
Το Γουέστερν της Παρανομίας στήνει στα Λιπάσματα ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος
Δολοφόνησαν στην Τεχεράνη τον “πατέρα” της ιρανικής πυρηνικής βόμβας
Ελλάδα 1952. Τότε που απαγορεύονταν η απεργία στους δημοσίους υπαλλήλους
Στο πρόσωπό της η εστίαση δεν παραδίδει τα όπλα [Δήμητρα Κούτρα, barwoman-Mykonos]
“Φυτίλι” για τα εμβόλια της Covid-19 ανάβουν οι Financial Times
H DW επαναφέρει τον εφιάλτη του ελληνικού χρέους μιλώντας με τον Παπαδημούλη!
Ο Τσίπρας πήγε για πρώτη φορά στη Δράμα και δήλωσε ότι γίναμε Ιταλία