kourdistoportocali.comRead ThisIan Birrell> Ο speechwriter του David Cameron υπογράφει άρθρο-βόμβα για τη συγκάλυψη της εργαστηριακής κατασκευής του ιού που προκαλεί τον COVID-19

Breaking News

Ian Birrell> Ο speechwriter του David Cameron υπογράφει άρθρο-βόμβα για τη συγκάλυψη της εργαστηριακής κατασκευής του ιού που προκαλεί τον COVID-19

-Δυστυχώς, δεν είναι μόνο οι δικτατορίες που φαίνονται τόσο φοβισμένες για την αλήθεια σε αυτήν την αναζήτηση για τη γέννηση μιας ασθένειας

Η θεωρία διαρροής εργαστηρίου Covid-19 κερδίζει έδαφος

Αν υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια να αμβλυνθεί η συζήτηση για την προέλευση της πανδημίας, είναι απλώς σκανδαλώδες

[22 Ιανουαρίου 2024 9:00 π.μ.]

Ο Dominic Cummings απέχει πολύ από το να είναι το ιδανικό άτομο για να εκδίδει προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους παραπληροφόρησης, δεδομένου του ιστορικού του. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα έγραψε κάτι που άξιζε την προσοχή.

By Ian Birrell*

Ο πρώην σύμβουλος της Downing Street είπε ότι την άνοιξη του 2020, αυτός και ο Boris Johnson διαβεβαιώθηκαν από τους πιο ανώτερους επιστήμονες και αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών ότι οι προτάσεις ότι η πανδημία μπορεί να ξεκίνησε με ένα εργαστηριακό περιστατικό ήταν «σίγουρα ψευδείς» και «θεωρία συνωμοσίας».

Πρόσθεσε ότι μια σελίδα των αποδεικτικών στοιχείων του στην Έρευνα Covid του Ηνωμένου Βασιλείου είχε διαγραφεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για λόγους εθνικής ασφάλειας, επομένως ακόμη και ο προεδρεύων δικαστής δεν μπορούσε να δει τι είχε γράψει.

«Το Whitehall δεν θέλει καμία έρευνα για το πώς και γιατί δόθηκαν στον πρωθυπουργό τόσο μνημειώδεις ψευδείς συμβουλές και ενθάρρυναν να μεταδώσει αυτή τη συμβουλή στον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο Cummings έχει δίκιο – τουλάχιστον σε αυτό το θέμα. Μερικοί δημοσιογράφοι, όπως εγώ, έχουν εργαστεί από τις πρώτες μέρες της πανδημίας με μια χούφτα επιστημόνων και ερευνητών σε όλο τον κόσμο για να μάθουν την προέλευση αυτού του παράξενου νέου ιού. Ωστόσο, είναι τέτοια η αποπνικτική επίσημη σιωπή που όταν ο Michael Gove είπε στην έρευνα για τον Covid ότι «ένα σημαντικό σώμα κρίσης» πιστεύει ότι ο Covid «ήταν ανθρωπογενής», έκλεισε αμέσως.

Ο Sir Patrick Vallance, ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, αγωνίζεται να κρατήσει μυστικό ένα ημερολόγιο που κρατήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ μερικά από τα βασικά email του -τα οποία έλαβα μέσω αιτημάτων ελευθερίας πληροφόρησης– ήταν τόσο βαριά για να τα καταστήσουν άχρηστα. Ακόμη και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μπλόκαρε τα αιτήματά μου για τη λήψη ορισμένων πιθανών σημαντικών συζητήσεων μέσω email, υποτίθεται για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας ενός εξέχοντος καθηγητή.

Δεν έχουμε οριστική απόδειξη για την προέλευση, αν και η θεωρία διαρροής εργαστηρίου ενισχύεται σταθερά με κάθε ψίχουλο αποδεικτικών στοιχείων που αποκτώνται. Αλλά γνωρίζουμε από νωρίς στην πανδημία ότι το σκληρό καθεστώς του Πεκίνου έκρυψε την έκρηξη μιας νέας ασθένειας το 2019 στη Wuahan φιμώνοντας τους πληροφοριοδότες και κρύβοντας κρίσιμα δεδομένα – με φρικτές συνέπειες για την υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Οι επιστήμονες της Κίνας ανέλυσαν ακόμη και την αλληλουχία του γονιδιώματος του Sars-CoV-2 – του στελέχους του κοροναϊού που προκαλεί τον Covid-19 – προτού η Ταϊβάν ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το ξέσπασμα. Τώρα φαίνεται αναμφισβήτητο ότι οι δυτικοί επιστημονικοί και πολιτικοί ηγέτες προσπάθησαν επίσης να καταστείλουν αυτή τη συζήτηση, με τη βοήθεια περιοδικών με δημοσιονομικούς δεσμούς με την Κίνα, αδύναμους πολιτικούς και ευγενικούς δημοσιογράφους.

Αυτή η ανησυχητική προσπάθεια εξαπάτησης του κοινού -είτε για να κρύψει τους δεσμούς χρηματοδότησης με έρευνα υψηλού κινδύνου που πραγματοποιείται στη Wuhan είτε για να κατευνάσει μια ποταπή κομμουνιστική δικτατορία- φαίνεται να εμπλέκει μεγάλους αμερικανικούς και βρετανικούς φορείς χρηματοδότησης, μαζί με μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων.

Παρά τις ιδιωτικές ανησυχίες τους για τις ερευνητικές πρακτικές της «Άγριας Δύσης» που λαμβάνουν χώρα στη Wuhan και τους φόβους τους για μια πιθανή εργαστηριακή σύνδεση που έχει στάξει στο δημόσιο τομέα, εμπειρογνώμονες με επιρροή – αναφέροντας πίεση από «ανώτερους» – απώθησαν δηλώσεις που περιφρονούν τέτοιες ιδέες σε επιστημονικά περιοδικά κύρους. Αυτό οδήγησε την ιδέα της διαρροής εργαστηρίου να χαρακτηριστεί «θεωρία συνωμοσίας», να απορριφθεί ως ανοησία του Trump και ακόμη και να καταδικαστεί σε ορισμένα μέρη ως ρατσιστική.

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας στάσης ήταν περίεργη δεδομένης της αδυναμίας των ανθρώπων, των δεκάδων προηγούμενων εργαστηριακών ατυχιών και της τοποθεσίας της αρχικής εστίας. Η Wuhan απέχει πολύ από τις πλησιέστερες αποικίες άγριων νυχτερίδων με παρόμοιους κοροναϊούς, οι οποίες βρίσκονται στα τροπικά σπήλαια της νότιας Κίνας.

Ακόμη και η Shi Zhengli, η κορυφαία ειδικός της χώρας σε τέτοιες ασθένειες, είπε ότι ήταν έκπληκτη που εμφανίστηκε ο Covid στην πόλη της. Εδρεύει στο Wuhan Institute of Virology, το πιο σημαντικό εργαστήριο βιοασφάλειας της Κίνας και το μεγαλύτερο αποθετήριο κορονοϊών νυχτερίδων στην Ασία.

Παρά τις γνωστές ανησυχίες για την ασφάλεια, διεξήγαγε πειράματα αιχμής για να ενισχύσει τη μολυσματικότητα των μεταλλαγμένων ιών νυχτερίδων σε εξανθρωπισμένα ποντίκια – και αυτή η αμφιλεγόμενη έρευνα «κέρδους λειτουργίας» έλαβε χώρα σε συνθήκες βιοασφάλειας χαμηλού επιπέδου.

Η Shi εργάστηκε για πολλά χρόνια με τον φίλο της Peter Daszak, έναν Βρετανό επιστήμονα του οποίου η EcoHealth Alliance με έδρα τη Νέα Υόρκη έλαβε εκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων των ΗΠΑ για να κυνηγήσει ιούς νυχτερίδων που στάλθηκαν στη Wuhan.

Παραδόξως, ο Daszak αναγνωρίστηκε ως μυστικός οργανωτής μιας διαβόητης δήλωσης που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet στις αρχές της πανδημίας, η οποία υπογράφηκε από 27 ειδικούς και καταδίκαζε «θεωρίες συνωμοσίας που υποδηλώνουν ότι ο Covid-19 δεν έχει φυσική προέλευση», ενώ επαινούσε την Κίνα. για «ταχεία, ανοιχτή και διαφανή» κοινή χρήση δεδομένων.

Στη συνέχεια, την περασμένη εβδομάδα, προέκυψαν νέες ανησυχητικές νέες λεπτομέρειες σχετικά με μια πρόταση χρηματοδότησης του 2018 με επικεφαλής τον Daszak στον ερευνητικό βραχίονα του Πενταγώνου για συνεργασία με την Wuhan για την εύρεση, το συνδυασμό και την καλλιέργεια κορονοϊών με δυνατότητα να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Αυτό το έγγραφο, που κυκλοφόρησε μέσω αιτημάτων για την ελευθερία πληροφόρησης των ΗΠΑ, προφανώς δεν δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι κατασκεύασαν το Sars-CoV-2, κυρίως επειδή η προσφορά τους απορρίφθηκε με βάση ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις τοπικές κοινότητες.

Αλλά εγείρει εύλογα ερωτήματα και, όπως είπε στην εφημερίδα The Times ο François Balloux, διευθυντής του ινστιτούτου γενετικής στο University College του Λονδίνου, αυτό γέρνει την ισορροπία της συζήτησης – ειδικά όταν δεν έχουν προκύψει πραγματικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς για ζωονοσογόνο μετάδοση, παρά τις προσπάθειες να συνδέσει διάφορα ζώα με την εξάπλωση μιας ασθένειας των νυχτερίδων στον άνθρωπο.

The U.S. Armed Forces Sports team marches during opening ceremonies for the 2019 CISM Military World Games in Wuhan, China Oct. 18, 2019. Teams from more than 100 countries will compete in dozens of sporting events through Oct. 28. (Dept. of Defense/EJ Hersom)

Η πρόταση επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν σχέδια που επιπλέουν λίγο πριν την πανδημία για το είδος της επικίνδυνης εργασίας στη Wuhan που μπορεί να είχε οδηγήσει στον Covid. Όπως δήλωσε ο Michael Lin, αναπληρωτής καθηγητής νευροβιολογίας και βιομηχανικής στο Stanford University στην Καλιφόρνια: «Αντικρούει σθεναρά τις αρνήσεις, από τους προτείνοντες και αυτούς που τις επαναλαμβάνουν τυφλά, ότι η διαρροή εργαστηρίου ήταν μια γελοία ή αδύνατη ιδέα».

Η επιστήμη εξαρτάται από την ανταλλαγή δεδομένων και την αδέσμευτη συζήτηση, ενώ η δημοκρατία βασίζεται στην ελευθερία και τη διαφάνεια που τη διακρίνει από την απολυταρχία. Επομένως, αν υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια να αμβλυνθεί η συζήτηση για την προέλευση της πανδημίας, είναι απλώς σκανδαλώδες.

Αυτό θα ήταν κατάχρηση εξουσίας και προδοσία της επιστήμης σε επική κλίμακα, ενώ θα έθετε σε κίνδυνο τον πλανήτη απογοητεύοντας τις προσπάθειες προστασίας μας από μελλοντικές πανδημίες.

Το πραγματικό σκάνδαλο διαρροής εργαστηρίου Covid είναι το πόσο εύκολα το απέρριψαν οι πολιτικοί και οι επιστήμονές μας.

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο οι δικτατορίες που φαίνονται τόσο φοβισμένες για την αλήθεια σε αυτήν την αναζήτηση για τη γέννηση μιας ασθένειας.

> inews.co.uk

Ian Birrell is a British journalist and former speechwriter to Prime Minister David Cameron*

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS