kourdistoportocali.comRead ThisΏσπου ακούστηκε μία φωνή της λογικής. Το άρθρο του Jacob Siegel στο Tablet

-Μην εξοντώνετε αθώους ανθρώπους για έναν πόλεμο που δεν έκαναν τίποτα για να ξεκινήσουν

Ώσπου ακούστηκε μία φωνή της λογικής. Το άρθρο του Jacob Siegel στο Tablet

Ακόμη και οι όπερες και τα μπαλέτα που είναι τα ίδια τα σύμβολα του δυτικού πολιτιστικού επιτεύγματος και του πολιτισμού συμμετέχουν σ΄αυτό

Yπάρχουν στιγμές σε κάθε κοινωνία που οι απλοί άνθρωποι αποσιωπούν την ανθρωπιά τους, ξεγυμνώνουν τα δόντια τους και ενδίδουν στις πιο σκοτεινές ορμές τους. Ο πόλεμος μπορεί να το αναδείξει αυτό στους στρατιώτες, αλλά συμβαίνει και σε καιρό ειρήνης. Σήμερα, καθώς ο ρωσικός στρατός χτυπά και προσπαθεί να υποτάξει το ανεξάρτητο έθνος της Ουκρανίας, εμείς στις προηγμένες δημοκρατίες της Δύσης γινόμαστε μάρτυρες ενός μικρού όργιου αντιρωσικού φανατισμού που δεν βοηθάει σε τίποτα τους Ουκρανούς αλλά τιμωρεί τους μέσους Ρώσους αμάχους – και τα κατοικίδιά τους—για τις ενέργειες της κυβέρνησης Putin.

Βy Jacob Siegel/Τablet
March 09, 2022

Δεν μιλώ εδώ για οτιδήποτε γίνεται από Ουκρανούς που βρίσκονται στη μέση ενός πολέμου όπου ισχύουν διαφορετικοί κανόνες. Πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αποδιοπομπαίος τράγος και η συλλογική τιμωρία των Ρώσων δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο, ο οποίος ενίσχυσε την αντιρωσική υστερία που υποκινήθηκε αρχικά από τους μύθους σχετικά με έναν άξονα συμπαιγνίας Trump-Putin. Οι άνθρωποι που ηγούνται αυτής της εκστρατείας μπορεί να τραγουδούν επαίνους του Volodymyr Zelensky και να ισχυρίζονται ότι ενεργούν στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αντιμετωπίζουν τους Ουκρανούς ως στηρίγματα στα πολιτικά δράματα της χώρας τους

Δείχνει ένα επικίνδυνο επίπεδο παράνοιας που έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου, όταν διάσημοι φιλελεύθεροι όπως ο ηθοποιός Edward Norton -άνθρωποι που μεγάλωσαν βλέποντας τον Μακαρθισμό και τον Κόκκινο Τρόμο ως τις καθοριστικές παραβολές της αμερικανικής πολιτικής- αρχίζουν να προτρέπουν το FBI και τη CIA να κυνηγήσουν «συνεργάτες και δράστες» και να ξεριζώσουν το κακό από τη ρίζα του. Πιάσ’τους!

Πόσο γρήγορα εξαφανίζεται όλη αυτή η υπερφωτισμένη διδασκαλία για τους κινδύνους της δαιμονοποίησης του «Άλλου» όταν οι ενάρετοι άνθρωποι βρίσκουν ένα βολικό θύμα. Ο Norton δεν ήταν σχεδόν ο χειρότερος. Λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Michael McFaul δήλωσε: «Δεν υπάρχουν πλέον «αθώοι» «ουδέτεροι» Ρώσοι. Ο καθένας πρέπει να κάνει μια επιλογή — να υποστηρίξει ή να αντιταχθεί σε αυτόν τον πόλεμο».

Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε προειδοποιηθεί για τους σοβαρούς κινδύνους του λαϊκισμού στη Δύση. Οι λαϊκιστές ήταν δήθεν ξενόφοβοι και αιμοδιψείς εθνικιστές που απειλούσαν τις ζωές μεταναστών και ξένων. Ωστόσο, το παρόν κύμα γυμνής αντιρωσικής προκατάληψης δεν καθοδηγείται από απείθαρχους όχλους, αλλά από ηθοποιούς, πολιτικούς αξιωματούχους και τα διοικητικά συμβούλια ισχυρών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των όπερων και των μπαλέτων που είναι τα ίδια τα σύμβολα του δυτικού πολιτιστικού επιτεύγματος και του πολιτισμού.

Στην Ουάσιγκτον, και στο αμερικανικής ιδιοκτησίας εστιατόριο Russia House έχουν σπάσει τα παράθυρά του και την εξώπορτα σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις από την έναρξη του πολέμου. Στη Νέα Υόρκη, η Metropolitan Opera ζήτησε πρώτα από τη Ρωσίδα σοπράνο Anna Netrebko να καταγγείλει τον Vladimir Putin και στη συνέχεια την απέλυσε όταν αρνήθηκε το τεστ πίστης, αντικαθιστώντας την με μια Ουκρανή τραγουδίστρια.

Το ίδιο περίπου συνέβη στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μονάχου με τον μαέστρο Valery Gergiev αφού και αυτός αρνήθηκε τελεσίγραφο να καταγγείλει τον Ρώσο ηγέτη και απολύθηκε. Η εταιρεία διαχείρισης του Gergiev τον αποκάλεσε «τον μεγαλύτερο μαέστρο εν ζωή και έναν εξαιρετικό άνθρωπο με βαθιά αίσθηση ευπρέπειας» σε μια δήλωση εξηγώντας γιατί τώρα κινήθηκε να τον εγκαταλείψει λόγω της υποστήριξής του στον Putin.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια προγραμματισμένη περιοδεία του Ρωσικού Κρατικού Μπαλέτου της Σιβηρίας ακυρώθηκε, έγραψε ο δημοσιογράφος Brendan O’Neill, «σαν οι πιρουέτες να ήταν προπαγάνδα, σαν να μολύνουν τις καρδιές και τα μυαλά του βρετανικού κοινού οι υπέροχοι χοροί από τους Ρώσους. ”

Στην πίστα, η ομάδα αγώνων Haas Formula 1 της Αμερικής ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι είχε «λύσει» το συμβόλαιό της με τον Ρώσο οδηγό Nikita Mazepin. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάστηκαν θεατρικά τελεσίγραφα. «Δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά. Οι άλλοι χορηγοί μας δεν μπορούν να ασχοληθούν με όλα αυτά», εξήγησε ο Haas στο Associated Press.

Η αντίληψη ότι η εργασία των ανθρώπων εξαρτάται από τις ενέργειες μιας ξένης κυβέρνησης, ή την προθυμία τους να καταγγείλουν αυτές τις ενέργειες, είναι ειλικρινά χυδαία και αυταρχική—κάτι που μεγάλωσα να πιστεύω ότι συνέβαινε στη Ρωσία, όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και για να μην ξεπεραστεί από τους οδηγούς αγώνων, η Διεθνής Ομοσπονδία Γάτων, γνωστή ως FIFe, ή Fédération Internationale Féline, ανακοίνωσε ότι απαγόρευε τις ρωσικές γάτες από τους αγώνες της.

Σε μια δήλωση, το διοικητικό συμβούλιο της FIFe δήλωσε ότι «δεν μπορεί απλώς να είναι μάρτυρας αυτών των φρικαλεοτήτων και να μην κάνει τίποτα». Όχι αθώοι Ρώσοι, όντως. Ούτε καν οι γάτες.

Σε μια ατμόσφαιρα έντονου αντιρωσικού αισθήματος, γίνεται ύποπτο απλώς να αμφισβητήσει κανείς αυτές τις απολύσεις – πόσο μάλλον τον καταστροφικό αντίκτυπο των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η PayPal, η Mastercard και η Visa που αποφασίζουν ότι δεν θα συναλλάσσονται πλέον με Ρώσους κατόχους καρτών. Αυτή η απόφαση επηρεάζει όλους τους Ρώσους που έβγαλαν πιστωτική κάρτα στη χώρα τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μισούν τον Putin, έχουν διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου ή ζουν τώρα στο εξωτερικό.

Είναι δικαιολογημένη η συλλογική οικονομική τιμωρία αυτού του είδους για τον τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία; Ίσως, αν όντως έχει αυτό το αποτέλεσμα. Αλλά θα περιλαμβάνει να υποφέρουν οι κανονικοί, μη πολιτικοποιημένοι άνθρωποι, για τα εγκλήματα της κυβέρνησης, και η προσπάθεια να διαγραφεί αυτή η ταλαιπωρία με την απανθρωποποίηση αυτών των ανθρώπων είναι σκληρή και δειλή.

Το νόημα όλων αυτών, υποψιάζεται κανείς, είναι να διευκολύνει τους θεατές του πολέμου οι οποίοι δεν έχουν αναλάβει κανένα ρίσκο φαντάζονται ότι «κάνουν κάτι» και «συμβάλλουν στην αιτία». Απασχολημένοι με τα δύο λεπτά του μίσους τους, αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται δίκαιοι ενώ ενεργούν σαν μικρόμυαλοι σοβινιστές που σκοντάφτουν την εξουσία. Απολαμβάνουν όλη την παλιομοδίτικη συγκίνηση να επιλέγουν ξένους χωρίς καμία ενοχή. Ίσως, η καταδίκη των τυχαίων Ρώσων τους βοηθά να αισθάνονται καλύτερα για τους τρόπους με τους οποίους οι πολιτικές των ΗΠΑ έχουν επιδεινώσει τη σύγκρουση, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στη Μόσχα να είναι στρατηγικός διαπραγματευτικός εταίρος σε μια νέα συμφωνία με το Ιράν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι οι χρήστες συνδέονται με μακρινά γεγονότα που βιώνουν μέσω tweets και βίντεο κλιπ. Γίνεται ευθύνη όλων να «κάνουν κάτι», το οποίο μπορεί να παγκοσμιοποιήσει τις τοπικές συγκρούσεις, να τις εξαπλώσει περαιτέρω και να αυξήσει τους κινδύνους καταστροφικής κλιμάκωσης. Αλλά αν θέλετε πραγματικά να κάνετε κάτι, ξεκινήστε με το να μην εξοντώνετε αθώους ανθρώπους για έναν πόλεμο που δεν έκαναν τίποτα για να ξεκινήσουν.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS