kourdistoportocali.comRead ThisH σκοτοδίνη του Jerome Powell και η εκτόνωσή της στο Αιγαίο

Στη δίνη του Χρέους και του πολέμου

H σκοτοδίνη του Jerome Powell και η εκτόνωσή της στο Αιγαίο

Η Fed δεν μείωσε τα επιτόκια. Τα κράτησε σταθερά. Η περιδίνηση μόλις ξεκίνησε!

Αθήνα 20 Μαρτίου 2024_Ώρα 8 το βράδι

BREAKING> Η Fed δεν μείωσε τα επιτόκια αλλά τα κράτησε σταθερά. Η περιδίνηση μόλις ξεκίνησε!

Kαι ξαφνικά ο Jerome Powell έχασε τον υποβολέα του και Μεγάλο Αφεντικό. Σκοτοδίνη. Ποιος διαθέτει τα guts να τον αντικαταστήσει; Παρότι ο JP ανέμενε το μοιραίο η ιδέα ότι το Μεγάλο Αφεντικό έθεσε τέρμα στη ζωή του κάπως πρόωρα τού προκαλεί ανατριχίλα. Η απουσία του JR είναι οδυνηρή καθώς κανείς εκ των Laurence Fink, Mortimer Buckley και Ron O’Hanley δεν είναι ικανός να καλύψει το κενό. Τι κάνουμε τώρα με τα επιτόκια;

By Benjamin Guggenheim

Όχι δεν έχει δικαίωμα να επιστρέψει στο φθηνό χρήμα. Δεν έχει την εξουσιοδότηση να πετάξει εκείνος το σκάφος πάνω στο παγόβουνο. Το πάγωμα και οι αυξήσεις των επιτοκίων αποτελούν μονόδρομο.

Μία καλή ιδέα για τον Jerome είναι να μεθοδεύσει την επίλυση του Γορδίου Δεσμού με την χρήση του πολέμου ή της βίαιης και επιθετικής χρεοκοπίας-ένα κούρεμα αλά Κύπρος επίσης βρίσκεται στο τραπέζι.

Μόνο που στη περίπτωση του πολέμου υπάρχει εμπλοκή και αμηχανία.

Ήδη ο πολεμοκάπηλος Macron δέχεται άγριο κράξιμο για τον Brigitte-τον άνδρα της ζωής του.

Οι δε Γάλλοι στρατιώτες είναι απρόθυμοι να πολεμήσουν για την Ουκρανία της  BlackRock. Η μόνη διαθέσιμη επιλογή πολεμικού μετώπου είναι εκείνη των Μητσοτάκη-Δένδια οι οποίοι με την ψευδαίσθηση ότι ο JR θα ζήσει αιώνια και θα χειρίζεται τα πιόνια προς όφελός τους, έδειξαν εμετική υπακοή στην Ατζέντα 2030 και έκαναν αχρείαστους εχθρούς όπως τη Ρωσία και το Ισραήλ-εδώόπου κυριαρχεί η θρυλική φιγούρα του Benjamin Netanyahu καθώς διεξάγει έναν πόλεμο επιβίωσης του ισραηλινού κράτους και μία μάχη απεγκλωβισμού από το deep state των ΗΠΑ.

Ναι ένας πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας θα μπορούσε να βγάλει τον Jerome Powell από τη δεινή θέση καθώς αισθάνεται να τον λούζει κρύος ιδρώτας.

Και δεν είναι μόνο εκείνος που αγωνιά. Δείτε τα χάλια του Χρέους της Γερμανίας πριν ταξιδέψουμε στην Ιαπωνία και τις θαλασσοπεριπέτειες της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Γερμανία στο έλεος του Χρέους

Christian Lindner

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner προειδοποιεί την κυβέρνησή του ότι τα κρατικά ταμεία αδειάζουν γρήγορα και η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πορεία και να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας.

Ωστόσο, η διαμάχη για τις δαπάνες αναμένεται μόνο να κλιμακωθεί, με τις ελλείψεις στον προϋπολογισμό να προκαλούν ανοιχτές συγκρούσεις μεταξύ του τριμερούς αριστερού-φιλελεύθερου συνασπισμού που διοικεί τη χώρα.

Με τις διαπραγματεύσεις να ξεκινούν για τον προϋπολογισμό του 2025, διακυβεύονται πολλά.

Ωστόσο, η εικόνα περιπλέχθηκε μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να μεταφέρει 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρήματα που προορίζονταν για την κρίση του κορωνοϊού σε άλλους τομείς του προϋπολογισμού, με το δικαστήριο να σημειώνει ότι η κίνηση ήταν αντισυνταγματική.

Από τότε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης και προσπάθησε να περικόψει τον προϋπολογισμό σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών της χώρας. Αυτές οι περικοπές έχουν ήδη πυροδοτήσει μαζικές διαμαρτυρίες, δείχνοντας πόσο λεπτή παραμένει η κατάσταση για την κυβέρνηση.

Ο Lindner, το κόμμα του οποίου έχει νικήσει στις κάλπες, θέλει απεγνωσμένα να δημιουργήσει κάποια απόσταση από τους εταίρους του στο συνασπισμό και να σώσει το κόμμα του από την εκλογική καταστροφή.

Ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι η οικονομική εικόνα που αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι τρομερή και ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού μόνο θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών.

«Σε ένα δυσμενές σενάριο, τα αυξανόμενα ελλείμματα χρηματοδότησης οδηγούν σε αύξηση του χρέους σε σχέση με την οικονομική παραγωγή σε περίπου 345% μακροπρόθεσμα», αναφέρει η Έκθεση Βιωσιμότητας που δημοσίευσε το γραφείο του. «Σε ένα ευνοϊκό σενάριο, το ποσοστό θα αυξηθεί σε περίπου 140% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2070».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, η Γερμανία έχει περιορίσει τα επίπεδα χρέους της στο 60% της οικονομικής παραγωγής, κάτι που απαιτεί δραματικές αποταμιεύσεις.

Ένας τεράστιος παράγοντας είναι ο ταχέως γερασμένος πληθυσμός της Γερμανίας, με μια έκρηξη χρέους στον ορίζοντα καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες οδεύουν προς τη σύνταξη (πετάξτε τους planδημίες και εμβόλια), ενώ τα φορολογικά έσοδα συρρικνώνονται και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας αυξάνεται – εν μέρει λόγω του εκρηκτικού μεταναστευτικού πληθυσμού της χώρας.

Οι εταίροι του Lindner, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), απεχθάνονται να περικόψουν περαιτέρω τις δαπάνες, καθώς αυτό θα βλάψει τις εκλογικές τους πιθανότητες. Στην πραγματικότητα, ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil πιέζει για ένα νέο πακέτο συντάξεων που θα προσθέσει δισεκατομμύρια στο χρέος της χώρας, το οποίο σημειωτέον υποστηρίζει και ο Lindner.

 

Oι Αλχημιστές της Τράπεζας της Ιαπωνίας (Bank Of Japan)

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank Of Japan) προσπάθησε να ξαναπάρει το cake της και να το φάει επίσης, αλλά αυτή τη φορά δεν είχαν πια την πολυτέλεια να το κάνουν. Η BOJ έπρεπε να αποφασίσει τι θα προσπαθήσει να εξοικονομήσει μεταξύ της οικονομίας της Ιαπωνίας και της παγκόσμιας φούσκας των μετοχών. Τελικά επέλεξαν το δεύτερο. Περιμένετε λίγο, δεν ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν #stocks ETF (μετοχές και Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια) και J-REIT στο μέλλον; Ναι, το έκαναν, αλλά ανακοίνωσαν και τα εξής:

Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων $JGB θα συνεχιστούν στους ίδιους όγκους όπως πριν το τέλος του ελέγχου καμπύλης απόδοσης, αλλά σε περίπτωση ταχείας αύξησης των αποδόσεων, θα αυξήσουν τον όγκο των αγορών $JGB για να τον ελέγξουν θα παρέχουν δάνεια στις τράπεζες για να συνεχίσουν να τονώνουν τον δανεισμό.

Το να διαβάζεις τη δήλωση #BOJ ήταν σαν να διαβάζεις το δοκίμιο κάποιου με σοβαρά προβλήματα προσωπικότητας, ξεκάθαρα σχιζοφρενή, που μερικές φορές δεν είχε ιδέα για το νόημα και τις συνέπειες των λόγων του.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα:

1 – «Στη συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε σήμερα, το Συμβούλιο Πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας αξιολόγησε τον ενάρετο κύκλο μεταξύ μισθών και τιμών και έκρινε ότι ο στόχος σταθερότητας των τιμών του 2% θα επιτυγχανόταν σε ένα βιώσιμο και σταθερό τρόπο προς το τέλος της περιόδου προβολής της Έκθεσης Προοπτικών Ιανουαρίου 2024.”

Αυτή είναι κυριολεκτικά η πρώτη πρόταση της δήλωσης, ας δούμε τι λένε στη συνέχεια.

 

2 – «Η Τράπεζα θεωρεί ότι το πλαίσιο πολιτικής της ποσοτικής και ποιοτικής νομισματικής χαλάρωσης (QQE) με τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων και η πολιτική αρνητικών επιτοκίων μέχρι σήμερα έχουν εκπληρώσει τους ρόλους τους».

Εντάξει, αυτό είναι λογικό μέχρι εδώ, αλλά μερικές γραμμές παρακάτω…

3 – «Δεδομένης της τρέχουσας προοπτικής για την οικονομική δραστηριότητα και τις τιμές, η Τράπεζα αναμένει ότι οι διευκολυντικές χρηματοοικονομικές συνθήκες θα διατηρηθούν προς το παρόν».

Κάνε μου τη χάρη τώρα. Για το υπόλοιπο του άρθρου, παίξτε αυτό το τραγούδι της Britney Spears στο παρασκήνιο: ““Oops!… I did it Again.””

4 – Το δεύτερο μέρος της δήλωσης είναι ακόμη πιο κωμικό, καθώς περιγράφουν αποτελεσματικά μια επικίνδυνα πληθωριστική σπείρα μισθών-τιμών, αλλά την αποκαλούν «ενάρετο κύκλο μεταξύ μισθών και τιμών».

Επιτρέψτε μου να σας βοηθήσω να οπτικοποιήσετε τι κάνει η #BOJ εδώ:

1 – Η BOJ τυπώνει πρώτα έναν τόνο $ JPY με την πάροδο των ετών, αλλά κανείς δεν θέλει να αγοράσει τις #μετοχές Zombie της Ιαπωνίας, επομένως μεταφέρει αυτά τα χρήματα στο εξωτερικό (επομένως η Ιαπωνία πληρώνει το κόστος, αλλά άλλες οικονομίες καρπώνονται το όφελος).

2 – Στη συνέχεια,  η BOJ αρχίζει να τυπώνει $JPY και το χρησιμοποιεί για να αγοράσει αυτές τις μετοχές Zombie με την ψευδαίσθηση ρευστότητας που θα μπορούσε να τις αναζωογονήσει. Κάποια στιγμή, κάποιος πρέπει να τους εξήγησε ότι τα χρήματα που ξόδευαν για να αγοράσουν #μετοχές στη δευτερογενή αγορά δεν πήγαιναν πραγματικά στις τσέπες αυτών των εταιρειών Zombie, αλλά ήταν ρευστότητα εξόδου για τους υπάρχοντες μετόχους και καλή δουλειά για τις τράπεζες και τους ETF asset managers.

3 – Αυτή τη στιγμή, η BOJ αρχίζει να εκτυπώνει $JPY και τα βάζει απευθείας στις τσέπες (και των Zombie) τραπεζών, ζητώντας τους να δανείσουν σε εταιρείες Zombie. Τι πιστεύετε ότι έκαναν οι τράπεζες Zombie με αυτά τα χρήματα; Έπρεπε πρώτα να σώσουν τον εαυτό τους και σίγουρα ένας τρόπος για να το κάνουν δεν ήταν ο δανεισμός σε εταιρείες που είχαν πολύ μεγάλες πιθανότητες να μην αποπληρώσουν. Τι έκαναν λοιπόν; Συνέχισαν να τροφοδοτούν τη «γραμμή συναρμολόγησης» του εμπορίου $JPY transport, σε πολλές περιπτώσεις γίνονται οι ίδιοι ένας μεγάλος επενδυτής.

4 – Τότε η BOJ είχε μια υπέροχη ιδέα – να τυπώσει τόσα πολλά $ JPY για να εξαντλήσει την όρεξη όλων για ξένες επενδύσεις, ώστε τελικά να γυρίσουν πίσω και να κοιτάξουν τι μπορούν να κάνουν με αυτά που μπορεί να προσφέρει η ιαπωνική οικονομία ως ευκαιρίες.

5 – Τελικά, αυτή η «στρατηγική» αποδίδει με τον Nikkei να επιστρέφει στα υψηλά όλων των εποχών του 1989, αν και αυτό έχει επιτευχθεί με τεράστια σπατάλη πόρων και συσσώρευση τέτοιου ποσού χρέους (263% Χρέος/ΑΕΠ στην Ιαπωνία) που είναι τόσο προφανώς αδύνατο να το ξεπληρώσεις για πολλές γενιές.

Αφού διαβάσατε αυτό, καταλαβαίνετε τώρα γιατί η BOJ που αφαιρεί τις άμεσες αγορές #stocks, αφού κατάπιε ήδη ένα τεράστιο κομμάτι της αγοράς, είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό; Ένας ωκεανός όπου άρχισαν να ρίχνουν ακόμη περισσότερο νερό από αυτό που έβγαλαν, όπως καταλαβαίνετε εύκολα συνδέοντας τις πολιτικές τους με το αντίστοιχο μέρος της μεταφορικής εικόνας της τροφικής αλυσίδας BOJ που μόλις οπτικοποιήσαμε πριν από λίγα λεπτά.

Σε αυτό το σημείο, ελπίζω να είναι πολύ σαφές σε όλους γιατί το $JPY άρχισε να υποτιμάται γρήγορα και οι #μετοχές γιορτάζουν την απόφαση της BOJ σε όλο τον κόσμο. Γιορτές που, εύλογα, δεν υπάρχουν πουθενά στην Ιαπωνία…

Όπως αντιλαμβάνεστε οι συγκυρίες και κυρίως η σατυροβαρκάρικη καιροσκοπική εγχώρια πολιτική ηγεσία, κυβερνήσεως και αντιπολιτεύσεως συμπεριλαμβανομένων, (αμφότερα δουλικά στη μεγάλη επαναφορά) δεν θα μπορούσαν παρά να προστεθούν στις ιδανικές συνθήκες για τον Τούρκο Πρόεδρο με πιο ιδανική απ΄όλες τους βρεφοποιημένους Έλληνες πολίτες-τηλεθεατές.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS