kourdistoportocali.comRead ThisH ώρα των doers

Τρία πρόσωπα, ένας χρόνος μετά

H ώρα των doers

Στην πραγματικότητα αντίπαλος της κυβέρνησης δεν είναι ο Τσίπρας και ο Σύριζα, είναι ο χρόνος

To τέλος του lockdown σήμανε το ξεκίνημα της πιο συναρπαστικής κούρσας με το χρόνο για τη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην πραγματικότητα αντίπαλος της κυβέρνησης δεν είναι ο Τσίπρας και ο Σύριζα, είναι ο χρόνος που παρότι ημερολογιακά δείχνει αρκετός (μόλις ένας χρόνος στην διακυβέρνηση της χώρας) στη πραγματικότητα είναι αμείλικτος και αδυσώπητος.

Aπό τον Αριστοτέλη Ανδρεάδη

Την ίδια στιγμή ο χρόνος είναι αυτός που αναδεικνύει τους πιο γρήγορους, τους πιο αποτελεσματικούς, τους πιο μαχητικούς, τους πιο ασυμβίβαστους κόντρα στην αβυσσαλέα μεταπολίτευση που δεν λέει να τελειώσει μια και το μεταπολιτευτικό κράτος εξακολουθεί να μάχεται για τη διατήρηση των προνομίων του. Κι εκεί κάπου εμφανίζεται ο Άδωνις. Μόνο ένας πολιτικός με άγνοια κινδύνου, εγωισμό και πάθος θα μπορούσε να πάρει πάνω του το Ελληνικό με την αποφασιστικότητα και το πείσμα που έκανε τη δουλειά ο Αδωνις Γεωργιάδης. Γιατί αυτό που έκανε ο Αδωνις ξεπερνάει τη φαντασία των Ελλήνων ψηφοφόρων οι οποίοι επί 4 και πλέον χρόνια διακυβέρνησης Σύριζα παρακολουθούσαν την επένδυση του Ελληνικού να βαλτώνει ενώ ακόμη και τίγρεις έκοβαν βόλτες στη Γλυφάδα μια και οι Συριζαίοι είχαν ανακαλύψει τροπική βλάστηση και δάσος στο Ελληνικό.

Ο Άδωνις έσπασε πολλά πολιτικά ταμπού της μεταπολίτευσης ώσπου να φθάσουμε σε λίγες ώρες να δούμε τον πρωθυπουργό να δίνει το βάπτισμα του πυρός στο εμβληματικό αυτό έργο.

Είχε προηγηθεί ένα όραμα ενός μάλλον “αντισυμβατικού” συνταγματολόγου ο οποίος κατάγεται από ένα χωριό της Καρπάθου και παρότι γνωρίζει τα κατατόπια και τις κακοτοπιές της εξουσίας δεν δίστασε για μία ακόμη φορά να βγάλει τον εαυτό του από την ασφάλεια του καθηγητή και του Νομικού και να επιστρέψει στη πολιτική δράση. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης οραματίσθηκε το Επιτελικό Κράτος και δεν περνάει μέρα που να μην υπερασπίζεται το όραμά του. Η παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου προσθέτει κύρος, ήθος και σοφία αρετές που μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις των ηχογραφημένων συνομιλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν “είδος εν ανεπαρκεία“, στο εν λόγω Μέγαρο.

Εκείνος όμως που είναι ο πραγματικός doer (person who takes action) της κυβέρνησης είναι ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Είναι ο άνθρωπος που φροντίζει να γίνονται πράξη οι σκέψεις του πρωθυπουργού, το όραμα του Γεραπετρίτη για το επιτελικό κράτος, είναι εκείνος που ανέλαβε στην ουσία την ευθύνη απέναντι στην Ιστορία να αποδείξει ότι μπορεί υπάρξει ένας πρωθυπουργός που θα δώσει τη χαριστική βολή στη μεταπολίτευση χωρίς ο ίδιος ο Κυριάκος να πληρώσει το τίμημα αλλά απεναντίας να αναγνωρισθεί ως ο πρωθυπουργός που άλλαξε μία ολόκληρη πολιτική κουλτούρα δεκαετιών.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης έχει αναλάβει να επιτελέσει στη πραγματικότητα αυτό το έργο προστατεύοντας παράλληλα την κυβέρνηση και τους υπουργούς τόσο από τα λάθη τους όσο και από τις πλαγιοκοπήσεις των αντιπάλων της.

Η αποτελεσματικότητα και ο ρόλος του Δημητριάδη αλλά και του Γεραπετρίτη αναδείχθηκαν και στη περίοδο του lockdown-εκείνο το διάστημα που έκαναν πολύ δουλειά από τα μετόπισθεν. Τότε που τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στους Τσιόδρα και Χαρδαλιά.

Καθώς πλησιάζουμε λοιπόν στον 1 χρόνο διακυβέρνησης του Κυριάκου, ο Γρηγόρης Δημητριάδης πιστώνεται στο βαθμό που του αναλογεί το γεγογός ότι η κυβέρνησε πέρασε όρθια δια πυρός και σιδήρου. Δια πυρός Έβρου και διά σιδήρου πανδημίας.

Οι επόμενες προκλήσεις τόσο για τον Δημητριάδη όσο και για τον Γεραπετρίτη βρίσκονται εκτός συνόρων. Στο ευρωπαικό και το παγκόσμιο γήπεδο της διπλωματίας, της οικονομίας, των επενδύσεων, της διεθνούς εικόνας της χώρας και των συνεργασιών της καθώς το γεωπολιτικό παιγνίδι απαιτεί οργάνωση, εξαίρετους συμβούλους, πρωτόγνωρα αντανακλαστικά, εξυπνάδα, ταμπεραμέντο και προπάντων γνώσεις και πληροφόρηση.

Το παιγνίδι της διακυβέρνησης παρότι παίζεται ενός της χώρας όπως όλα δείχνουν κρίνεται εκτός των συνόρων. Από τα σαλόνια της ευρωπαικής διπλωματίας στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο, το Βερολίνο, το Παρίσι έως την άλλη άκρη του Ατλαντικού, τη Κίνα, τη Ρωσία αλλά και το Λονδίνο.

Ακόμη και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα φθάσουν τα ευρωπαικά δις στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα της ομάδας του Μαξίμου. Κι εδώ οι Δημητριάδης και Γεραπετρίτης, όπως όλα δείχνουν, θα κληθούν να προσφέρουν τις κομβικές υπηρεσίες τους.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS