kourdistoportocali.comRead ThisH ώρα της πυριτιδαποθήκης;

Ποιος θυμάται τη Συμφωνία των Πρεσπών;

H ώρα της πυριτιδαποθήκης;

Πόση αυτενέργεια περιέχουν οι πρωτοβουλίες του ηγέτη του εθνικιστικού VMRO-DPMNE;

Θα είναι για μία ακόμη φορά τα Βαλκάνια η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης καθώς το project πανδημία αντιμετωπίζει προβλήματα υλοποίησης; Πόση αυτενέργεια περιέχουν οι πρωτοβουλίες του ηγέτη του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε έναν πλανήτη που οι ηγέτες περισσότερο από ποτέ αποκαλύπτουν το υποκριτικό τους ταλέντο σε ρόλους που τους έχουν διανεμηθεί, από καιρό;

Ακολουθεί το σχετικό και ενδιαφέρον άρθρο του Αθανασίου Έλλις στη Καθημερινή>

Οπως είχε επισημανθεί αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Ζόραν Ζάεφ να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, το σκηνικό στη γειτονική χώρα διολισθαίνει σε ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον που επιβάλλει εγρήγορση της Αθήνας.

Ηδη, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του κ. Ζάεφ.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ διαμηνύουν τις τελευταίες ημέρες την ανάγκη πλήρους σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το έκανε με τον πλέον ηχηρό τρόπο και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζεφ Πάιατ, στο πρόσφατο Thessaloniki Summit.

Ευρισκόμενος υπό πίεση, ο κ. Μίτσκοσκι φαίνεται να υιοθετεί μια θολή στάση που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει την Ελλάδα και αυτό πρέπει να το καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση. Παίρνει αποστάσεις από την ευθεία απόρριψη της «απαράδεκτης», όπως την περιέγραφε μέχρι τώρα, Συμφωνίας των Πρεσπών, και δηλώνει πλέον ότι αναγνωρίζει μεν τη συμφωνία, ωστόσο σημειώνει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί τον όρο Βόρεια Μακεδονία. Αρνείται δηλαδή μια από τις βασικότερες πρόνοιές της.

«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (σ.σ.: Βόρεια). Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω. Όμως, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία – είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Ζόραν Ζάεφ – δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Μίτσκοσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η παραίτηση του κ. Ζάεφ μετά την ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ήταν μια μάλλον υπερβολική αντίδραση σε ένα αποτέλεσμα τοπικών εκλογών. Ωστόσο, έχει ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό το οποίο είναι πλέον περίπλοκο αλλά και αβέβαιο.

Και να καταφέρουν οι εθνικιστές να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, δεν είναι βέβαιο ότι αυτή θα εξαντλήσει το υπόλοιπο των δυόμισι ετών της κοινοβουλευτικής θητείας καθώς θα στηρίζεται σε μια οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου (61 έδρες σε σύνολο 120).

Σε ό,τι μας αφορά, είναι δεδομένο ότι στα διεθνή θέματα που μας απασχολούν, και όχι μόνον σε αυτά, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί σταθερά της ελληνικής προσέγγισης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης της Συμφωνίας Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών με την Ιταλία.

Αν, όντως, υπάρξει νέα ηγεσία στη Βόρεια Μακεδονία, πρέπει να της γίνει κατανοητό με τον πλέον απόλυτο τρόπο, ότι τόσο οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα όσο και η συνεργασία με την ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού και εμπορικού πεδίου – θα επιδεινωθούν.

Τη στιγμή που τα Σκόπια αναζητούν στήριξη στις Βρυξέλλες, η Αθήνα, που αποτελεί σήμερα την πιο ηχηρή υπέρμαχο της ένταξής τους στην Ενωση, θα ενεργήσει με γνώμονα τον σεβασμό μιας διεθνούς συμφωνίας η οποία έχει κυρωθεί και από τις δυο χώρες και έχει ήδη παράξει αποτελέσματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα απαιτεί τη συνεπή χρήση της σύνθετης ονομασίας Βόρεια Μακεδονία στο εσωτερικό και το εξωτερικό, κάτι που αποτελεί υποχρέωση της γειτονικής χώρας η οποία απορρέει από το διεθνές δίκαιο το οποίο κατισχύει του εθνικού Συντάγματος.

Το ζήτημα υπερβαίνει τις σχέσεις Αθηνών – Σκοπίων. Αν επιτραπεί στον κ. Μίτσκοσκι ουσιαστικά να παραβιάσει τις Πρέσπες, θα πληγεί η αξιοπιστία των ΗΠΑ και της ΕΕ σε όλη τη Βαλκανική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιρροή τους, και τη σταθερότητα, σε μια γεωπολιτικά πολύ ευαίσθητη περιοχή.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

Λίστα ΣΟΚ με νεκρούς αθλητές μετά τον εμβολιασμό δικαιώνει(;) την επιλογή του Στέφανου Τσιτσιπά. Πλήρως εμβολιασθέντες και τα πρώτα κρούσματα της sexy εργαστηριακής Βotswana
Γιατί ο ΠΟΥ παρέκαμψε δύο γράμματα του ελληνικού Αλφάβητου προκειμένου να ονομάσει Omicron την παραλλαγή της Botswana
Βill Gates και Yuval Harari διαψεύδουν τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Η καλύτερη επένδυση και οι ψεκασμένοι
To ευρηματικό σχόλιο του Στέφανου Κασιμάτη για τη Φώφη τον μετέτρεψε αίφνης σε Σερβετάλη των οξυδερκών ΚΙΝΑΛιτών
AstraZeneca, Pfizer/ΒioNTech, Moderna έχουν ήδη έτοιμα τα εμβόλια για την Omicron ενώ η παγκόσμια κοινότητα αναμένει την εκτυφλωτική Omega
ΙΣΡΑHΛ-Πανεπιστήμιο Ariel> Ακτινοβολία μπορεί να σκοτώσει τον κορωνοϊό σε επιφάνειες μέσα σε 2 δευτερόλεπτα
Η συναρπαστική Βotswana mutation με 10 μεταλλάξεις στη πρωτεΐνη ακίδας θα σας καθηλώσει στους δέκτες σας. Ισως χρειαστούν νέα εμβόλια
Ας ετοιμασθούμε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη τουρκική πολεμική επίθεση
O Kυριάκος στην Ήπειρο> Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο
Καλώς ήλθες στη μεγαλύτερη άσκηση επιβίωσης του Παγκόσμιου Netflix. Μάθε πως οργανώνεται το Ισραήλ
Πλήρως εμβολιασθέντες όσοι έχουν εντοπιστεί με τη sexy Βotswana. Έκτακτο διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Συναγερμός στη Βρετανία για 2 κρούσματα της Omicron του κορωνοϊού- Εντοπίστηκαν άλλα 2 στη Βαυαρία