kourdistoportocali.comRead ThisH αφασία ενός λαού και ο Γιάννης Στουρνάρας ως ύστατη λύση

Από τον Βασίλη Μπόνιο

H αφασία ενός λαού και ο Γιάννης Στουρνάρας ως ύστατη λύση

Εχουμε μια τρεμάμενη κυβέρνηση. Τρέμει από τον Ερντογάν έως τους Νονούς προέδρους των ΠΑΕ, τους εργατοπατέρες της ΔΕΗ, ΔΕΚΟ και πάει λέγοντας

Κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της παραγράφου 1 του άρθρου 68, μπορεί έως την 30ή Απριλίου 2020 να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 68, με σκοπό την προστασία της κύριας κατοικίας του από την αναγκαστική ρευστοποίηση. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων συγκύριων επί της κύριας κατοικίας, υποβάλλεται αίτηση από καθέναν εκ των συγκυρίων. Σε περίπτωση που ένας ή περισσότεροι εκ των συγκυριών δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας της παραγράφου 1 του άρθρου 68 ή δεν υποβάλλουν αίτηση για οποιονδήποτε λόγο, για τον προσδιορισμό του καταβλητέου ποσού εφαρμόζεται το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 70.

Νόμος 4605/2019

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Κι όμως μόνο 2.000 συμπολίτες μας έσπευσαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο Νόμο με δάνεια που αντιστοιχούν σε 150 με 20 εκατ. ευρώ. Οπως θα πει ο  κ. Αναστάσιος Πανούσης (πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ανώνυμων Εταιρειών (22 συνολικά) Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS):

Σήμερα υπάρχει ο νόμος 4605, ο οποίος είναι πάρα πολύ σημαντικός και οφείλεται και στην προηγούμενη κυβέρνηση η ψήφισή του, αλλά και στην υπάρχουσα που έκανε κάποιες βελτιώσεις. Ο νόμος αυτός προστατεύει μία περίμετρο της τάξης των 10 δισ.. Η περίμετρος που πληρεί τα κριτήρια, τα οποία έχει ο 4605 είναι 10 δισ.. Είναι μία αρκετά ικανοποιητική περίμετρος. Ξέρετε πόσοι έχουν κάνει αίτημα το οποίο είναι εγκεκριμένο; Μόνο περίπου 2000. Δηλαδή, μιλάμε για περίπου 150.000.000 – 200.000.000″, είπε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε:

“Ο ν. 4605 δίνει μια πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία, δίνει κούρεμα στους δανειολήπτες, δίνει ένα πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο με μια μεγάλη διάρκεια. Επιχορηγεί μέχρι και το 50% της δόσης. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όλοι αυτοί οι δανειολήπτες, τα 10 δισ. να μην έχουν μπει στο νόμο. Από την πλευρά μου λοιπόν, και από αυτό το βήμα, θέλω να κάνω μια έκκληση στους δανειολήπτες, να μπουν στο νόμο, να προστατευτούν και να πάρουν τα οφέλη τα οποία μπορούν να πάρουν”.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. “Η εκτίμηση, τόσο δική μας με βάση τη διαχείριση αυτών των δανείων, όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι ότι περίπου το 25% των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και αυτή η κυβέρνηση, έχουν δώσει εργαλεία – και αναφέρομαι σε φορολογικό, τραπεζικό απόρρητο κ.λπ. μέσα από τους νόμους 4605 και 3869, που δίνουν πλέον τη δυνατότητα να προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, και να κινήσουμε τις διαδικασίες να πληρώσουν και αυτοί”, απάντησε.

Η απορία μας- μετά από 10 χρόνια μνημόνια και ουκ έστιν αριθμός προειδοποιήσεις και δημοσιεύματα στα ΜΜΕ- γιατί υπάρχει τόση αφασία από τους πολίτες που τους αφορά; Γιατί μόνο 2.000; Οι υπόλοιποι τι περιμένουν να συμβεί από την 1η Μαίου; Ποιος από μηχανής θεός θα εμπλακεί για να σώσει τα σπίτια τους από τον δικαιολογημένο πλειστηριασμό;

Μήπως υπάρχει το αόρατο χέρι του θεού Μαραντόνα που θα σώσει τις κατοικίες και θα οδηγήσει σε αποτυχία την προσπάθεια των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και θα δώσει τη χαριστική βολή στις ελληνικές τράπεζες;

Ποιο σκεπτικό κυριαρχεί πίσω από αυτή την απίστευτη απάθεια;

Επειδή μας έχουν πάρει χαμπάρι διεθνώς  ανάλυση της Goldman Sachs που μόλις κυκλοφόρησε (6/2/2020)δείχνει πως τα σχέδια μείωσης των κινδύνων που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους κινδύνους εκτέλεσης στον ευρωπαϊκό κλάδο.

Για τους παραπάνω λόγους, η G.S υποβαθμίζει την Τράπεζα Πειραιώς σε sell, ενώ διατηρεί τη σύσταση Buy για την Alpha Bank, ενώ μειώνει τις τιμές-στόχους κατά 15% σε μέσο όρο και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ( από -32% για την Πειραιώς έως το -3% για την ΕΤΕ).

Οι αγορές λοιπόν έχουν γνώση της νοοτροπίας του ελληνικού λαού ο οποίος έχει εκπαιδευθεί από λαικιστές και δημαγωγούς ηγέτες στο μη πληρώνω, στις Σεισάχθειες και πάει λέγοντας. Με αυτό το λαό και αυτά τα πολιτικά κόμματα αλλά και τα τραγικά λάθη στα οποία έχουν υποπέσει κατά το παρελθόν στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος πράγματι όλα είναι ανοιχτά. Ακόμη και να φάνε τα μούτρα τους οι εταιρίες που ανέλαβαν τα κόκκινα δάνεια ώστε να αναπνεύσουν οι τράπεζες. Μπορεί να αποτύχουν όπως απέτυχαν και τα μνημόνια εάν εξαιρέσεις τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει δίκιο όταν επιμένει σε μια πιο επιθετική πολιτική προς τους κακοπληρωτές αλλά και αυτή η κυβέρνηση εμφανίζεται να τρέμει το πολιτικό κόστος. Γενικά τρέμει από τον Ερντογάν έως τους Νονούς προέδρους των ΠΑΕ, τους εργατοπατέρες της ΔΕΗ και των λοιπών ΔΕΚΟ και πάει λέγοντας. Γενικά είναι μία τρεμάμενη κυβέρνηση χωρίς φυσικά αντίπαλο μια και τυχόν άνοδος των ποσοστών του Σύριζα θα ισοδυναμούσε με αυτοχειρία την οποία φυσικά δεν αποκλείουμε έχοντας γνώση της νοοτροπίας ενός ολόκληρου λαού.

Το ευτυχές σενάριο για τη χώρα θα ήταν αντί της επιστροφής του Σύριζα να δημιουργηθεί ένα πράγματι μεταρρυθμιστικό κόμμα με επικεφαλής τον μόνο άνθρωπο που έβαλε λουκέτο σε δημόσιο οργανισμό-την φαύλη ΕΡΤ-, τον Γιάννη Στουρνάρα και αφού γίνει πρωθυπουργός να βάλει λουκέτο στη ΔΕΗ, τη ΔΕΔΗΕ, και όλα τα πελατειακά παραμάγαζα του Δημοσίου. Επειδή όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε εκ νέου μία μικρή επαρχία του Σουλτάνου Ερντογάν-όπως άλλωστε είμασταν για 4 αιώνες.

Τι ντροπή…

 

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

Πρωτοφανής επίθεση του Γερμανού υπ. Εσωτερικών στην Ελλάδα
Προσοχή! Λεπτομέρειες για το πως μεταδίδεται ο ιός
-Βρίσκομαι στη πρώτη γραμμή για να καλύψω αυτό το πρωτόγνωρο γεγονός που βιώνει η γενιά μας και ο πλανήτης ολόκληρος…
O Coronavirus δεν είναι ο τυφώνας Katrina του Trump. Είναι το Βιετνάμ του
Κ. Πρωθυπουργέ, τι νόημα έχει να καταστρέφονται επιχειρήσεις, ζωές, οικογένειες, όταν αρκεί ο γιος ενός Χατζηανεύθυνου που επιστρέφει από το κωλοβάρεμα στο Λονδίνο να μεταδώσει το θάνατο σε ολόκληρο νησί;
Έτοιμοι για Μεσογειακή Ένωση οι Macron, Sanchez, Conte, Mητσοτάκης;
Ένας λάτρης της Ευρώπης αναδεικνύει τον καιροσκοπισμό της Μέρκελ
Oύτε Θεός, oύτε Πάπας. Μόνο θάνατος.
Ο Βρετανός συγγραφέας Will Dean ζει σε αυτοχέδια καραντίνα στη καρδιά του σουηδικού δάσους
Θάνος Δημόπουλος [ΕΚΠΑ]>Νεότερα δεδομένα για τον Covid-19
Bιολόγος του MIT>Ο φόβος για τον COVID-19 είναι μια από τις μεγαλύτερες απάτες της ιστορίας
ΣΟΚ με 5 νεκρούς σε μία μέρα. Τι είπαν Τσιόδρας-Χαρδαλιάς