kourdistoportocali.comRead ThisΓιατί είναι τεράστιο το επίτευγμα του Ευάγγελου Μυτιληναίου και ίσως προάγγελος γι΄αυτό που έρχεται

Βreaking news

Γιατί είναι τεράστιο το επίτευγμα του Ευάγγελου Μυτιληναίου και ίσως προάγγελος γι΄αυτό που έρχεται

Δεν διαθέτουμε πολλούς Μυτιληναίους, ούτε πολλούς Προκοπίου. Αντίθετα έχουμε πλεόνασμα δουλικών και υπάκουων

Eίναι τεράστιο αυτό που πέτυχε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Μιλάμε για την εκλογή του στη προεδρία της Eurometaux. Είναι ο πρώτος Έλληνας που ηγείται της εκπροσώπησης ενός από τους ισχυρότερους κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Πρόκειται για τεράστιο επίτευγμα ειδικά για τη συγκυρία που βιώνουμε. Μια συγκυρία που σκοτώνει τις επιχειρήσεις και ειδικά τη βιομηχανία με τον ίδιο κυνισμό που αποφάσισε να μειώσει τον πληθυσμό του δυτικού κόσμου-ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

By The Wrong Man

Με κατασκευασμένα άλλοθι και με τον τρόμο ως εργαλείο κατασκευής “ιστορικών” γεγονότων κάποιοι αποφάσισαν ότι η μετατροπή της παγκόσμιας κοινότητας σε άβουλα ψηφιακά ρομπότ που θα ζούνε με κρατικά επιδόματα είναι η λύση του προβλήματος του παγκοσμίου χρέους που αγγίζει τα 400 τρις ευρώ, ποσό το οποίο δεν αντιστοιχεί στα παγκόσμια αποθέματα χρυσού και ποσό το οποίο πονάει τις εταιρίες τους και τους ιδιωτικούς οργανισμούς που δανείζουν τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Το γεγονός ότι ο τρόμος ως εργαλείο έχει δοκιμασθεί με “ιστορική” επιτυχία συνέβαλε στην ειλημμένη εδώ και δεκαετίες απόφαση να επιστρέψουν εκ νέου με την ίδια συνταγή.

Ο κόσμος τους δεν θέλει (δημιουργικούς) ανθρώπους. Δεν θέλει εταιρίες. Και κυρίως δεν θέλει βιομηχανίες. Σε αυτό τον δυστοπικό δυτικό κόσμο η εκλογή του Ευάγγελου Μυτιληναίου ως επικεφαλής της Eurometaux αποκτά τεράστια σημασία.

Κι αυτό γιατί ο Μυτιληναίος είναι Έλληνας. Διαθέτει δηλαδή την ευφυία, το πνεύμα, το μέταλλο του Έλληνα. Είναι επίσης μπαρουτοκαμπνισμένος στις διεθνείς αγορές, όπως ο εφοπλιστής Προκοπίου για παράδειγμα ο οποίος έχει βαθιά συνείδηση αυτού που δηλώνει όταν υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο θα είναι μαζί μας τα επόμενα 100 χρόνια.

Δεν διαθέτουμε πολλούς Μυτιληναίους, ούτε πολλούς Προκοπίου. Αντίθετα έχουμε πλεόνασμα δουλικών και υπάκουων πεκινουά στις επιχειρήσεις, τα ΜΜΕ και φυσικά τη πολτιτική. Έχουμε πλεόνασμα χυδαίων υποκριτών οι οποίοι είναι έτοιμοι να τιμήσουν τον ηρωισμό του Μανώλη Γλέζου για παράδειγμα ενώ σήμερα που βιώνουμε ανάλογες συνθήκες είναι οι πλέον πρόθυμοι υπηρέτες του άξονα όπως τον αφηγείται ο νέος Paul Joseph Goebbels που ακούει στο όνομα Yuval Noah Harari.

O τελευταίος είναι συχνός συνδαιτημόνας εγχωρίων πολιτικών και στελεχών των ΜΜΕ οι οποίοι ορμώμενοι από μια ευγονική γεννετήσια ορμή (χα,χα,χα) παρότι είναι σαν κακογραμμένα οχτώ, έχουν την ψευδαίσθηση ότι ανήκουν σε κάποια βλαχοελίτ.

Ανάμεσά τους και ο αρχηγός της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας-ο οποίος κουτοπόνηρα και πανούργα καμουφαλαρισμένος από την αλήθεια περιμένει να πάρει το σήμα από την οδό 91-93 route de la Capite, CH-1223 Cologny/Geneva Switzerland, για την επιστροφή του στην εξουσία.

Μέσα σ΄αυτή τη σήψη η διάκριση του Ευάγγελου Μυτιληναίου και οι αποκαλύψεις που φθάνουν κατά ριπάς για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι προάγγελος ότι τίποτε δεν χάθηκε ακόμη και πως βρισκόμαστε λίγο πριν το μεγαλύτερο ΣΟΚ του πλανήτη για όσους ακόμη μοιραίοι και άβουλοι περιμένουν στην ουρά των Carpo για εσπρέσο σε πλαστικό κυπελάκι.

Πάμε τώρα στον Βαγγέλη Μυτιληναίο>

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος εκλέχθηκε Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων. Σε συνέχεια της διαδικασίας πρότασης και ψήφισης, όπως προβλέπεται και από το καταστατικό της Ένωσης, σας αποστέλλουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Eurometaux για την εκλογή, την ομιλία του κ. Μυτιληναίου στα μέλη της, καθώς και συνοδευτικό υλικό.

Είναι η πρώτη φορά που μία ελληνική εταιρεία, με τον επικεφαλής της, αναλαμβάνει τα ηνία του κρίσιμου αυτού ευρωπαϊκού κλάδου, εν μέσω και της παρούσας συγκυρίας που απαιτεί δυναμική συνεργασία ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις, επιστημονική κοινότητα και βιομηχανία. Η ανάδειξη στην Προεδρία του Ευ. Μυτιληναίου αποτελεί ευρωπαϊκή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην MYTILINEOS, όσο και γενικότερα στην ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία.

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε μετά την εκλογή του:

«Είναι τιμή μου που αναλαμβάνω Πρόεδρος της Eurometaux, σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις βιομηχανίες μας. Είναι καιρός να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή όχι μόνο για το μέλλον της βιομηχανίας μη σιδηρούχων μετάλλων, αλλά και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Για την προστασία των αξιών μας και της δύναμης του κλάδου μας, που αντιμετωπίζει πλέον πολλαπλές απειλές.

Οι πρώτες μας προτεραιότητες θα είναι η επάρκεια ανταγωνιστικής ενέργειας για όλους, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, κοινωνική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη. Θα δουλέψουμε σκληρά.

Είμαι αποφασισμένος να καταβάλω προσωπική προσπάθεια και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να βασιστώ σε όλη την ομάδα της Eurometaux και στα μέλη μας, για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Πρόθεσή μου, ως νεοεκλεγέντος Προέδρου, είναι να προσεγγίσω τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να εργαστώ για άμεσες και αποτελεσματικές δράσεις.

Και σύμφωνα με το ιστορικό της Eurometaux, δεν θα σταματήσουμε να επισημαίνουμε απλώς το πρόβλημα: θα φέρουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας μας και θα διασφαλίσουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας».

Τα επόμενα δύο χρόνια, η Eurometaux, υπό την προεδρία του Ευ. Μυτιληναίου, θα δώσει έμφαση στη συνεργασία τόσο με τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε., προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία μετάλλων, εν μέσω αυτής της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης.

Σημαντικοί στόχοι θα είναι επίσης η ολοκλήρωση του επικείμενου νόμου για τις πρώτες ύλες της Ε.Ε. (Raw Materials Act) και η ενθάρρυνση επενδύσεων για ευρωπαϊκές δραστηριότητες εξόρυξης, διύλισης και ανακύκλωσης. Άλλες κορυφαίες προτεραιότητες θα περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα χημικά προϊόντα (REACH), τις νέες πολιτικές due diligence της Ε.Ε., τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) και το πλαίσιο για τα βιώσιμα προϊόντα.

Η Eurometaux αναγνωρίζεται διεθνώς για τον κομβικό ρόλο της στην παγκόσμια βιομηχανία. Μέλη της είναι εταιρείες κολοσσοί από όλη την Ευρώπη – όπως η Alcoa, Glencore, Hydro, Rio Tinto – βιομηχανικά επιμελητήρια κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ενώσεις που εκπροσωπούν παρεμφερείς και εξίσου σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου (European Aluminum). Θέτει υψηλούς στόχους λειτουργίας, προάγει τη βιωσιμότητα και εκπροσωπεί βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων στην Ευρώπη. Με 500.000 άμεσους και 3 εκατ. έμμεσους υπαλλήλους και ετήσιο κύκλο εργασιών 120 δισ. ευρώ, τα μέλη της συνεισφέρουν συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία.

Συνεργάζεται με όλους τους φορείς και συνομιλεί με ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Κομισιόν, για να συντονίσει την αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση του κλάδου στη διαμόρφωση πολιτικών. Είναι η «φωνή» ενός από τους ισχυρότερους βιομηχανικούς κλάδους στην Ευρώπη. Στόχος της Eurometaux είναι να επιτρέψει σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας μη σιδηρούχων μετάλλων να συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χρήσιμα στοιχεία:

  1. Ο κλάδος των μη σιδηρούχων μετάλλων έχει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €120 δισ., με πάνω από 47 εκατ. τόνους ετήσιας παραγωγής.
  2. Τα μέταλλα παρέχουν στην ευρωπαϊκή καινοτομία και σε ένα ευρύ φάσμα άλλων βιομηχανιών βασικά υλικά για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Λόγω της ανθεκτικότητας τους, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να πολλαπλασιάσουν την αξία τους στην ευρωπαϊκή οικονομία. (Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη επαναχρησιμοποιεί : 90% μέταλλα που προέρχονται από κατασκευές κτιρίων, 90% μέταλλα που προέρχονται από τον τομέα των μεταφορών και 60% μέταλλα από ανακυκλωμένες συσκευασίες)

Η βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, ιδίως στην Ευρώπη, σημειώνει συνεχή πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων και της ενέργειας. Συνολικά, η βιομηχανία μετάλλων στην Ευρώπη έχει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες άλλες περιοχές του κόσμου και θα συνεχίσει να λειτουργεί με τα υψηλότερα πρότυπα.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurometaux πρόσφατα έστειλε επιστολή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους αρμόδιους Επιτρόπους, εκφράζοντας την ανησυχία της για την δραματική αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την επίτευξη των στόχων του Green Deal, αλλά και την ίδια τη βιομηχανία που πρέπει να καλύψει υπέρογκα κόστη για να συνεχίσει τη λειτουργία της.

MYTILINEOS:

H Εταιρεία MYTILINEOS κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών και EBITDA που ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ και 293 εκ. ευρώ αντιστοίχως (Α΄ Εξάμηνο 2022) και απασχολεί περισσότερους από 4.820 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επικεντρωμένη στην αειφορία, έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 και να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας μέχρι το 2050, βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Διακυβέρνηση.

>

Evangelos Mytilineos

Statement

Brussels, 13 October

I’m honoured to be elected as President of Eurometaux, though I must say I would’ve preferred to take on this role … just about any other moment in time but now!

I won’t sugarcoat it: we all know that the economic situation in which the European non-ferrous metals industry finds itself today, is the worst since World War 2! In the letter to the Commission, which I guess most of us co-signed last month, we tried to describe the dramatic reality experienced by our sector over the past 12 months.

So far, despite the commendable efforts of Mikael, Guy and the team, Chris, Adina, Elena, Kamila, Violaine and all the rest, it seems the Commission isn’t getting the message. It’s that, or -as some suggest- they’ve resigned to the idea that energy costs will continue to be high in Europe, so we cannot afford to have energy intensive industry. First time I heard something so crazy and cynical was 10 years ago, during a meeting with a Commissioner; I remember I almost got into a fight with her back then.

This train of thought is simply unacceptable; it’s not just disastrous for our companies, our employees, our customers, and the local communities that depend on us: it’s also suicidal for Europe. Deindustrialization is not an option. We need to be very vocal and blunt about it.

The scientific reports we’ve carried out, with the help of KU Leuven earlier this year and the IES a couple of years back, prove that Europe will need an awful lot of metals and raw materials on its path to 2050.

Mining and producing them in Europe must cover as much of those needs as possible, to ensure Europe’s strategic autonomy. By all means we have to avoid making the same mistakes we made in the whole Energy sector, like external over-dependance, as well as the awful “not in my backyard” scenario, concerning, for example, renewable energy.

The energy crisis, which began to show its teeth months before the war in Ukraine, has shed a light on some of Europe’s errors in judgment and policy; it’s now clear that if we overlook affordability and security of supply, the green transition will be delayed or even jeopardized. A more balanced approach is required.

I don’t think any of our members reject the objective to do all that can be done to mitigate climate change. But pragmatism isn’t optional; wishful thinking alone will get us nowhere if security of supply and competitive energy prices are not an equal priority with the Green Transition. Not just because European industries will fail, as we’re sadly witnessing now; but also because the people will not get behind this. At this stage, the European Commission, national governments and even huge companies, like Uniper, are at a loss, with Member-States adopting all kinds of different national measures, risking the very foundations of the internal energy market.

While this crisis is unfolding, without a solution in sight, Brussels -to a large extent- continues to pursue certain initiatives, as if this was “business as usual”: I’m referring to the CBAM, the reform of the ETS, the Industrial Emissions Directive and other files, all putting more pressure and costs on bleeding industry. On the other hand, promising initiatives, such as the new Industrial Strategy and the Critical Raw Materials act are mostly empty words, since they don’t set binding EU-wide rules that would enable industrial growth. Europe’s much anticipated response to the energy crisis, the REPowerEU has failed to address -or even consider- our existential crisis; instead the only “solid” proposal was further demand destruction to get us through the winter. Other than that, we just got higher and more frontloaded RES targets, without any consideration of the EU’s import dependence and the global value chains disruptions, without any consideration of the grids, without any consideration of the costs and -more importantly- ignoring the justifiable reluctance of investors to move ahead faster, in times of such uncertainty.

My purpose today wasn’t to state the obvious; my message is clear: we will work hard; I’m determined to put in personal effort, and I’m sure I can rely on Guy, the entire Eurometaux team and our members, to get the message through. I have a lot to learn, I don’t pretend to know the full spectrum of our association’s engagement or the details of all our members’ activities and challenges faced.

But I can promise you this:

My intention, as newly elected President, is to reach out to policy makers, starting already today, and force them to listen; demand that they act immediately and efficiently. It’s not going to be a walk in the park. Lots of key people see us as dinosaurs, about to go extinct; some even wish for it, I fear!

But we will not sit back and be forced to make the most difficult decision a CEO has to make, shutting down industries and sending our people to unemployment.

We know the reality and we will strive to turn this destructive crisis into a wake-up call; a call for action. And in line with Eurometaux’s track record, we will not stop at just pointing out the problem: we’ll bring concrete proposals to the table, that will help revive our industry and ensure our global competitiveness. I’m counting on your support.

As a closing remark, let me personally thank Mikael for his dedication and strong efforts these past four years. Mikael and I have agreed to work together in the months ahead, to make the transition as smooth as possible and I’m counting on him and Guy to tap into their vast experience and give me some useful pointers.

>

Evangelos Mytilineos

MYTILINEOS’ Chairman and CEO

Evangelos Mytilineos is the Chairman and CEO of MYTILINEOS, one of Greece’s leading industrial and energy companies with more than 4,800 direct and indirect employees and strong presence in all five continents.

He is an advocate for corporate governance, bringing a focus on sustainability and innovation, driving improvements in cost, safety, and quality of operations. Under his leadership, the company reached a consolidated turnover of €2.2 billion and EBITDA of €293 million (1st Half 2022), while until the end of 2022 MYTILINEOS will double its figures compared to 2020.

Born in Athens, Evangelos Mytilineos holds a BSc in Economics from the University of Athens and an MSc in Economics from the London School of Economics, while in 2019, he was awarded an honorary doctorate from the Department of Business Administration and Management at the University of Piraeus.

In 1978, Evangelos Mytilineos took over the family business, which was founded in 1908 and represented metal and steel product manufacturers. In 1990 he established MYTILINEOS Holdings Group. With strategic acumen, Evangelos Mytilineos expanded the company’s operations by acquiring the majority shareholding of metal construction company METKA S.A. as well as that of Aluminium of Greece, eventually positioning it as the largest fully vertically integrated producer of alumina and aluminium in EU. In 1995, MYTILINEOS Holdings Group was listed in the Athens Stock Exchange while in the early 2000s, MYTILINEOS entered the energy sector with Protergia, which today is the Group’s flagship company.

Evangelos has led the MYTILINEOS transformation to green company that creates long-term shareholder value, operating in Green Metallurgy and Sustainable Energy. He broke monopolies, as the company paved the way for the liberalization of the Natural Gas market in Greece, since the company was the first private to enter the supply and marketing of natural gas in the country, ensuring for its customers a safe and competitive supply of natural gas. Evangelos created the second largest energy producer and supplier after the state owned PPC in Greece, while by taking into advantage the verticalization of the company’s operation, is marking an important step towards creating the energy provider of the new era (“Utility of the Future”).

In 2021, Evangelos Mytilineos set the ground for a 100% sustainable and green industrial operation. He announced a 30% emissions reduction target for 2030 and aspiring to reach net zero emissions by 2050 and positioning MYTILINEOS as one of the first companies in Europe and one of the first industries globally, that embed bold sustainable growth targets in business operations.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS