kourdistoportocali.comRead ThisΕπιστολή προς το κίνημα #metoo

Γραφει ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Επιστολή προς το κίνημα #metoo

Σε παραλλαγή της επιστολής του Vargas Llosa στο «Κίνημα των κλειτορίδων»

Το κίνημα που αντιπροσωπεύετε έχει κηρύξει τον πόλεμο των φύλων και η φιλοσοφία του κινήματός σας στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η κλειτορίς είναι ηθικώς, σωματικώς, πολιτιστικώς και ερωτικώς ανώτερη του πέους, και οι ωοθήκες ευγενέστερες των όρχεων.

Παραδέχομαι ότι η τοποθέτησή σας είναι βάσιμη. Δεν σκοπεύω να προβάλλω την παραμικρή αντίρρηση. Τρέφω βαθιά συμπάθεια για τον φεμινισμό, υποταγμένη όμως στην αγάπη μου για την ατομική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός που την τοποθετεί μέσα σε κάποια όρια τα οποία οφείλω να περιγράψω, ώστε αυτά που θα πω στην συνέχεια να έχουν νόημα. Γενικεύοντας, και για να ξεκινήσω από το πιο ευνόητο, σας βεβαιώ ότι είμαι υπέρ της κατάργησης κάθε νομικού κωλύματος, ώστε η γυναίκα να αναλάβει τις ίδιες ευθύνες με τον άντρα, και υποστηρίζω τον πνευματικό και ηθικό αγώνα κατά των προκαταλήψεων στις οποίες στηρίζεται ο περιορισμός των δικαιωμάτων των γυναικών, μεταξύ των οποίων, σπεύδω να προσθέσω, το πιο σημαντικό μου φαίνεται, ακριβώς όπως και για τους άντρες, όχι το δικαίωμα στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην υγεία και τα λοιπά, αλλά το δικαίωμα στην απόλαυση, και εδώ, είμαι βέβαιος, αναφύεται η πρώτη μας διαφωνία.

Η παράβλεψη αυτού του γεγονότος έχει ωθήσει τις ιδεολογίες να δημιουργήσουν μορφές ισοπεδωτικής καταπίεσης γενικά χειρότερες από εκείνες τις καταδυναστευτικές συμπεριφορές ενάντια στις οποίες υποτίθεται ότι επαναστατούν. Φοβάμαι μήπως ο φεμινισμός, στην εκδοχή που εσείς υποστηρίζετε, ακολουθήσει αυτό τον δρόμο σε περίπτωση που επικρατήσει η τοποθέτησή σας, γεγονός το οποίο, από την άποψη της θέσης της γυναίκας, δεν θα σήμαινε παρά μόνο, για να το θέσω λαϊκά, ότι άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Η φαντασία της πέρα για πέρα ελεύθερης ελληνικής μυθολογίας το γνώριζε πολύ καλά, όταν εφηύρε αυτό το δημιούργημα, συνδυασμό Ερμή και Αφροδίτης, τον έφηβο Ερμαφρόδιτο, που, όταν ερωτεύτηκε μια νύμφη, συγχώνευσε το κορμί του με το δικό της και μεταμορφώθηκε από τότε σε άντρα-γυναίκα, ή γυναίκα-άντρα (καθεμιά από αυτές τις μορφές, λέει η δόκτωρ Φάουστο-Στέρλινγκ, αντιπροσωπεύει μια διαφορετική παραλλαγή συνύπαρξης, σε ένα και μόνο άτομο, γονιδίων, ορμονών, συνδυασμού χρωμοσωμάτων, και, για το λόγο αυτό, γεννά φύλα διαφορετικά από αυτά που γνωρίζουμε ως άντρα και γυναίκα, ήτοι τα κακόηχα και δυσπρόφερτα herms, merms και ferms). Το σημαντικό είναι να ξέρει κανείς ότι όλα αυτά δεν είναι μυθολογία αλλά τρανταχτή πραγματικότητα, διότι πριν και μετά από τον Έλληνα Ερμαφρόδιτο γεννήθηκαν ενδιάμεσα πλάσματα (ούτε άντρες ούτε γυναίκες με την συνηθισμένη έννοια του όρου), καταδικασμένα, λόγω της βλακείας, της άγνοιας, του φανατισμού και των προκαταλήψεων, να ζουν μεταμφιεσμένα ή, αν τα ανακάλυπταν, να τα καίνε, να τα κρεμάνε, να τα εξορκίζουν σαν γεννήματα του διαβόλου και, στη σύγχρονη εποχή, να τα «ομαλοποιούν» από την κούνια με εγχειρήσεις…

Υπάρχει μόνο το αρσενικό και το θηλυκό και εκδιώκει έξω από την σφαίρα του φυσιολογικού, στην κόλαση του ανώμαλου, του τερατώδους ή του σωματικώς εξωφρενικού, αυτούς τους λεπτεπίλεπτους διαφορετικούς ήρωες –όλη μου η συμπάθεια μαζί τους- που είναι προικισμένοι με όρχεις και ωοθήκες, κλειτορίδες σαν πέη και πέη σαν κλειτορίδες, ουρήθρες και κόλπους, και που, καμιά φορά, παράγουν σπερματοζωάρια και ταυτόχρονα έχουν περίοδο. Για ενημέρωσή σας, τα σπάνια αυτά περιστατικά δεν είναι τόσο σπάνια∙ ο δόκτωρ Τζων Μανν, του πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, εκτιμά ότι οι διαφυλετικοί αποτελούν το τέσσερα τοις εκατό των ανθρώπων που γεννιούνται (κάντε τον λογαριασμό και θα δείτε ότι, από μόνοι τους, μπορούν να εποικίσουν μια ήπειρο).

Η ύπαρξη αυτής της πολυπληθούς ομάδας ανθρώπων, επιστημονικά αποδεδειγμένης (για την οποία πληροφορήθηκα διαβάζοντας αυτές τις μελέτες που, για εμένα, έχουν ένα ενδιαφέρον κυρίως ερωτικό), η οποία βρίσκεται στο περιθώριο της ομαλότητας και για της οποίας την απελευθέρωση, την αναγνώριση και την αποδοχή αγωνίζομαι κι εγώ με το μάταιο τρόπο μου (θέλω να πω, από τη μοναχική μου γωνία του αναρχικού ηδονιστή, εραστή της τέχνης και των απολαύσεων του σώματος, του καταπιεσμένου μέσα στο ανούσιο έργο του διευθυντή μιας ασφαλιστικής εταιρείας), κεραυνοβολεί εκείνους που, όπως εσείς, επιμένουν να χωρίζουν την ανθρωπότητα σε στεγανά διαμερίσματα εξαιτίας του φύλου: πέη από δω, κλειτορίδες από κει, κόλποι στα δεξιά, όσχεα στα αριστερά. Αυτή η αγελαία σχηματοποίηση δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Εμείς οι άνθρωποι, και σε ό,τι αφορά το φύλο επίσης, παρουσιάζουμε μια ολόκληρη γκάμα από παραλλαγές, οικογένειες, εξαιρέσεις, πρωτοτυπίες και αποχρώσεις. Για να συλλάβει κανείς την τελική και αμεταβίβαστη πραγματικότητα του ανθρώπινου είδους σ’ αυτό τον τομέα, όπως και σε όλους τους άλλους, πρέπει να αποκηρύξει το κοπάδι, την άποψη του όχλου και να επανέλθει στην ατομικότητα.

Συνοψίζοντας, θα σας πω ότι κάθε κίνημα που προσπαθεί να υπερπηδήσει  (ή να υποβιβάσει σε δεύτερη μοίρα) τον αγώνα για την ατομική κυριαρχία, βάζοντας μπροστά τα συμφέροντα μιας ομάδας – τάξης, φυλής, γένους, κράτους, φύλου, εθνότητας, εκκλησίας, διαστροφής ή επαγγέλματος, μου φαίνεται σαν μια συνομωσία που θέλει να περιορίσει ακόμη περισσότερο την πληγωμένη ελευθερία του ανθρώπου. Αυτή η ελευθερία αποκτά το πλήρες νόημά της μόνο στην σφαίρα του ατόμου, θερμή και αδιαίρετη πατρίδα που ενσαρκώνουμε εσείς με την πολεμοχαρή κλειτορίδα σας κι εγώ με το καλυμμένο πέος μου (διατηρώ την ακροποσθία μου, το ίδιο και ο γιος μου ο Αλφόνσο, και είμαι κατά της θρησκευτικής περιτομής των νεογέννητων –όχι όμως κι αυτής που επιλέγουν τα έλλογα όντα- για τους ίδιους λόγους που καταδικάζω την εκτομή της κλειτορίδας και των μεγάλων χειλέων του κόλπου που εφαρμόζουν πολλοί Αφρικανοί ισλαμιστές) και οφείλουμε να την υπερασπιστούμε, πάνω απ’ όλα, ενάντια στις απόπειρες εκείνων που θα ήθελαν να μας ενσωματώσουν σ’ αυτά τα άμορφα και ευνουχιστικά συνονθυλεύματα που κατευθύνουν οι πεινασμένοι για εξουσία. Όλα μοιάζουν να δείχνουν ότι εσείς και οι οπαδοί σας αποτελείτε μέρος αυτής της αγέλης και, ως εκ τούτου, είναι καθήκον μου να σας καταστήσω γνωστή την αντίθεση και τη εχθρική μου στάση μέσω αυτής της επιστολής, την οποία, άλλωστε, δεν έχω καν σκοπό να ταχυδρομήσω.

Για να ελαφρύνω κάπως τη πένθιμη σοβαρότητα της επιστολής μου και να την τελειώσω με ένα χαμόγελο, θα ήθελα να σας παραπέμψω στην περίπτωση του αντικειμενικού ανδρόγυνου Έμα (θα έπρεπε μήπως να πω «της ανδρόγυνης»;) που αναφέρει ο ουρολόγος Χιου Χ. Γιανγκ (επίσης του Τζωνς Χόπκινς), ο οποίος ασχολήθηκε με την περίπτωση της/του. Η Έμα ανατράφηκε ως κορίτσι, παρόλο που είχε μια κλειτορίδα σε μέγεθος πέους κι έναν γενναιόδωρο κόλπο, πράγμα που της επέτρεπε να χαίρεται σεξουαλικές ανταλλαγές με γυναίκες και με άντρες. Αρχικά, είχε σχέσεις κυρίως με κοπέλες, έχοντας αυτή τον ρόλο του αρσενικού. Μετά παντρεύτηκε έναν άντρα κι έκανε έρωτα σαν γυναίκα, χωρίς όμως ο ρόλος αυτός να την ευχαριστεί όπως ο προηγούμενος∙ γι’ αυτό είχε ερωμένες γυναίκες που τις σούβλιζε όλο χαρά με την αρρενωπή κλειτορίδα της. Όταν πήγε να συμβουλευτεί τον δόκτορα Γιανγκ, αυτός της εξήγησε ότι θα ήταν πολύ εύκολο να τη χειρουργήσει και να την κάνει μόνο άντρα, αφού αυτή ήταν η προτίμησή της. Η απάντηση της Έμα αξίζει ολόκληρες βιβλιοθήκες πάνω στη στενότητα του ανθρώπινου σύμπαντος: «θα έπρεπε τότε να μου αφαιρέσετε τον κόλπο, έτσι δεν είναι γιατρέ; Δε νομίζω ότι με συμφέρει, γιατί από αυτόν βγάζω το ψωμί μου. Αν με εγχειρήσετε, θα πρέπει να χωρίσω τον σύζυγό μου και να βρω δουλειά. Γι’ αυτό προτιμώ να μείνω όπως είμαι». Την ιστορία την αναφέρει η δόκτωρ Αν Φάουστο-Στέρλινγκ στο Myths of Gender: Biological Theories about Women and Men, βιβλίο το οποίο σας συνιστώ.

Χαιρετισμούς και καλά πηδήματα φιλενάδα.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS