kourdistoportocali.comRead ThisΈνας Πρόεδρος υπό προθεσμία;

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

Ένας Πρόεδρος υπό προθεσμία;

Και τώρα οι λευκές σημαίες των Ταλιμπάν κυματίζουν σε όλο το Αφγανιστάν. Δεν χρειαζόταν να γίνει έτσι

Πλέον ακόμη και τα συστημικά ΜΜΕ των ΗΠΑ που στήριξαν εμμονικά τον Biden όλη τη προηγούμενη περίοδο τώρα “ανακαλύπτουν” την Αμερική. Εννοούμε την Αμερική που οραματίζεται ο σημερινός πρόεδρος και αυτό δεν τους αρέσει καθόλου. Όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν είναι μία καλή ευκαιρία ακόμη και για τους αναλυτές των φιλικών ΜΜΕ όπως ο Peter Bergen του CNN να εκφραστούν ελεύθερα.

Ο Πρόεδρος  Joe Biden δήλωσε στην ομιλία του στο έθνος τη Δευτέρα ότι ήταν δεσμευμένος από τη συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ με τους Ταλιμπάν να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ελαττώματα σε αυτό το επιχείρημα.

By Peter Bergen*

Πρώτον, οι Ταλιμπάν δεν τήρησαν ποτέ τους όρους αυτής της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου ότι θα έκοβαν τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος, δεν το έκαναν.

Δεύτερον, η συμφωνία έλεγε ότι οι Ταλιμπάν θα αρχίσουν πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση. Ούτε αυτό συνέβη.

Τρίτον, η συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν διαπραγματεύτηκε χωρίς καμία συμμετοχή της αφγανικής κυβέρνησης-η οποία, τελικά, ήταν η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Βολικό για τους Ταλιμπάν, δεν πιστεύουν στις εκλογές.
Έτσι, η κυβέρνηση Biden αισθάνθηκε δεσμευμένη σε μια συμφωνία που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση με μια ομάδα ανταρτών και η οποία συμφωνία είχε αποκλείσει την πραγματική κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Όμως, πολύ νωρίτερα, η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, την οποία διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση Ομπάμα με ένα κυρίαρχο κράτος και με μερικούς από τους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Γερμανούς. Αυτή η συμφωνία τηρήθηκε στην πραγματικότητα από τους Ιρανούς, σύμφωνα με την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών.
Αυτό δεν εμπόδισε τον Τραμπ να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2018, την οποία συχνά χαρακτήρισε ως απαίσια συμφωνία, παρόλο που όντως λειτουργούσε.

Τώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι έπρεπε να τηρήσει την πραγματικά φρικτή συμφωνία του Τραμπ με τους Ταλιμπάν, παρόλο που δεν λειτουργούσε καθόλου.
Αυτό που έκανε η κυβέρνηση στο Αφγανιστάν δεν έχει πολύ νόημα. Ο Biden θα μπορούσε εύκολα να πει ότι οι Ταλιμπάν παραιτήθηκαν από τη συμφωνία τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να συνεχίσει να διατηρεί μια σχετικά μικρή αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν για να συμβουλεύει και να βοηθά τον Αφγανικό Στρατό και να υποστηρίζει την Αφγανική Πολεμική Αεροπορία για να εμποδίσει τις προόδους των Ταλιμπάν.

Αλλά ο Biden πιστεύει επίσης στα πλεονεκτήματα της αποχώρησης από το Αφγανιστάν, ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Τραμπ με τους Ταλιμπάν. Υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βυθιστούν σε ατέλειωτους πολέμους, παρόλο που η αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν είχε συρρικνωθεί σε μόλις 2.500 στρατιώτες-ιδιαίτερα λίγοι για μια δύναμη 1,3 εκατομμυρίων υπαλλήλων ενεργού υπηρεσίας των ΗΠΑ. Αυτή η μικρή δύναμη συνέβαλε στη διατήρηση του αφγανικού στρατού σωματικά και ψυχολογικά, κυρίως με στενή αεροπορική υποστήριξη.
Τώρα, η κυβέρνηση Biden τράβηξε μονομερώς την πρίζα στην παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, η οποία εξασφάλιζε το ηθικό μεταξύ του αφγανικού στρατού και του πληθυσμού. Ανάγκασε επίσης χιλιάδες στρατιώτες των συμμάχων της Δύσης να κατευθυνθούν προς τις εξόδους, καθώς και τους πολλούς χιλιάδες συμβασιούχους στο Αφγανιστάν που, μεταξύ άλλων, κρατούσαν την Αφγανική Πολεμική Αεροπορία ψηλά.
Και τώρα οι λευκές σημαίες των Ταλιμπάν κυματίζουν σε όλο το Αφγανιστάν. Δεν χρειαζόταν να γίνει έτσι.

*Peter Bergen is CNN’s national security analyst, a vice president at New America and a professor of practice at Arizona State University. Bergen has reported from Afghanistan since 1993. His new book is, “The Rise and Fall of Osama bin Laden.” The views expressed in this commentary are his own. View more opinion on CNN.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Η κωλοτούμπα του επιστημονικού Lancet για την Εργαστηριακή προέλευση του ιού και οι ποινικές ευθύνες ενός πιθανού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας
Aμηχανία στο Ισραήλ που έχει εμβολιάσει ήδη 3 εκατ. με 3η δόση μετά την απόφαση της Αμερικανικής FDA να μην εγκρίνει τη μαζική χορήγησή της
Ο θρυλικός επενδυτής Jim Rogers προειδοποιεί για το μεγάλο ΜΠΑΜ που έρχεται
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Από την επόμενη εβδομάδα στους ασθενείς το κοκτέιλ αντισωμάτων Ronapreve
Πως έγινε η επιλογή των παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών που λαμβάνουν μέρος στις κλινικές έρευνες των εμβολίων της Pfizer
Ξαφνικά στη κόψη του ξυραφιού ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός για την 3η δόση. Δέχεται σφοδρή κριτική για την απόφασή του
Μεγάλη δικαίωση του George Soros για το Κινέζικο κράχ
Aμήχανος τώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ καλεί ΗΠΑ και Ευρώπη να θεωρήσουν ανεμβολίαστους όσους δεν έχουν κάνει την 3η δόση, 6 μήνες μετά τη 2η!
Εμβόλιο Pfizer> Mεγαλώνει γερά παιδιά
ΣΟΚ στο Ισραήλ> Ο 49χρονος δημοφιλής προπονητής μπάσκετ Arik Alfasi πέθανε από COVID-19 παρότι είχε εμβολιαστεί δύο φορές, ήταν αθλητικός χωρίς νοσήματα
ΕΚΤΑΚΤΟ-ΒΟΜΒΑ> Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αρνήθηκε τη μαζική χορήγηση της 3ης δόσης!