kourdistoportocali.comRead ThisΟι Δημοκρατικοί, τα υπογλώσια και ο κύκλος της Άγριας Δύσης

Γράφει ο Νίκος Ζάππας

Οι Δημοκρατικοί, τα υπογλώσια και ο κύκλος της Άγριας Δύσης

Τον Νοέμβρη ο Αμερικανός Πρόεδρος κλείνει 2 χρόνια στο Λευκό Οίκο

Διαβάζοντας ιστορίες στον αμερικανικό τύπο που είναι έξω από το μιντιακό κατεστημένο, και βεβαίως, είναι ως μύγα στον ωκεανό ποσοστιαίως απόρησα με το φαινόμενο της μαζικής στοχοποίησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Του Νίκου Ζάππα*

Η απορία μου αυτή, σύντομα αποτελεί αφετηρία ενός έντονου προβληματισμού και έτσι αρχίζω να ερευνώ την πορεία αυτού του φαινομένου, από την πρώτη κιόλας ημέρα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Την ημέρα αυτή, τα αμερικανικά ΜΜΕ στο σύνολό τους, παραβιάζουν τους κώδικες δημοσιογραφίας, κώδικες Fair Play, κώδικες σεβασμού στη λαική εντολή, κώδικες διαλόγου, έως και κώδικες που αφορούν βασικές αρχές σεβασμού του ανθρώπου…Ούτε κατά διάνοια δεν έχουμε παρακολουθήσει τέτοια μαζική αντίδραση κατά άλλων ρεπουμπλικανών προέδρων.
Ούτε είδαμε τέτοια σε ένταση αντίδραση των δημοκρατικών της αμερικής κατά την έναρξη του πολέμου που μεταδώθηκε ζωντανά στο Ιρακ. Ούτε επίσης και την ημέρα των Χριστουγέννων όταν κρέμασαν τον Σαντάμ Χουσείν στο παράθυρο του CNN. Eπίσης δεν είδαμε  ανάλογη αντίδραση  όταν βαμβαρδίστηκε επίσης σε ζωντανή μετάδοση η γειτονική Γιουγκοσλαβία. Ούτε καν πρόσφατα όταν το πλήθος κατακρεούργησε σε ζωντανή μετάδοση τον Μουαμάρ Καντάφι…Διερωτάται κάθε άνθρωπος που έχει ελάχιστη πείρα πολιτικής γνώσης, ποια η αιτία αυτού του  συντονισμένου μαζικού πολέμου κατά του αμερικανού προέδρου;
Έναν χρόνο αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταφέρει να βρίσκεται στη θέση του έχοντας συνάψει νέα ατζέντα με την αμερικανική αγορά. Σαν επιχειρηματίας  κάνει τα ραντεβού του για μια επιχείρηση που κοιτά τα κέρδη. Έμπειρος διαπραγματευτής ξέρει εκ των προτέρων το ζητούμενο του συνομιλιτή του και έχει πίσω του ένα ισχυρό ταμείο που του δίνει προβάδισμα συνδιαλαγής αλλά και αξιοποίησης στρατηγικών ευκαιριών…Κερδίζει με αυτόν τον τρόπο, ημέρα με την ημέρα, τον κόσμο του κεφαλαίου αρχικά, και, με σημαντικά βεβαίως οφέλη για τους τομείς της αγοράς του εμπορίου και της εργασίας.  Στην απέναντι όχθη, τα βασικά επιχειρήματα των αντιπάλων του δεν είναι αρκετά για να τον καθαιρέσουν.  Αποδεικνύετε ότι ο εκκεντρικός Τραμπ δεν έχει την παραμικρή διάθεση 3ου παγκοσμίου πολέμου, άλλ ούτε και την διάθεση να αγριέψει τις σχέσεις του με τις μεγάλες και σεβαστές σε δύναμη αντίπαλες χώρες.
Δύο χρόνια σχεδόν από την εκλογή του Ν.Τραμπ και  ο πόλεμος εναντίων του συνεχίζεται σταθερά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς όμως να καταφέρουν την καθαίρεσή του. Το σενάριο της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές μέχρι στιγμής δεν έχει καρποφορήσει, ενώ όλο και περισσότερα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, βρίσκονται κατηγορούμενοι, για αρκετά σοβαρές παραβάσεις καθήκοντως σχετικά με την εν λόγω υπόθεση.

Οι δημοκρατικοί, σαν να ανησυχούν υπερβολικά για την παραμονή του Τραμπ στην εξουσία, κλιμακώνουν την ένταση και την ακραία ρητορική, όχι μόνο κατά του ίδιου, αλλά, και κατά των υποστηρικτών του. Εδώ ένα πρωτοφανές γεγονός για τα αμερικανικά δεδομένα κάνει την εμφάνισή του….Αυτό, της κοινωνικής στοχοποίησης κατά των υποστηριχτών του…

Η εργασία αμερικανών πολιτών, η συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες, ακόμα και οι οικογενειακές σχέσεις χιλιάδων αμερικανών καταστρέφονται κυριολεκτικά εξ’ατίας της υποστηρικτικής τους διάθεσης προς τον αμερικανό πρόεδρο.
Εδώ λοιπόν έρχεται το ζήτημα της αμερικανικής νομοθεσίας περί διάκρισης και προστασίας του πολίτη (Discrimination Law). Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει αξιόλογη δουλειά προς την κατεύθυνση, της προστασίας, της όποιας ιδιότητας του πολίτη, εξασφαλίζοντας έτσι, τη δίκαιη συμμετοχή του σε όλο το φάσμα του κοινωνικού βίου. Σε αυτό λοιπόν το σημαντικό βήμα της αμερικανικής κοινωνίας, αναμφισβήτητα τον καθοριστικό ρόλο έπαιξε εξ’αρχής, το κόμμα των δημοκρατικών της αμερικής. Θεσπίζοντάς με προστατευτικές δικλείδες υπέρ του πολίτη τον νόμο αυτό.

Ουσιαστικά συνέβαλε στη συνειδητή αποδοχή του ζητήματος περί ισότητας  του αμερικανού πολίτη πέραν της νομικής διάστασης του όρου. Το μεγάλο αυτό κατόρθωμα των δημοκρατικών ήταν και ο λόγος να κερδίσουν με το μέρος τους, τις ευαισθητοποιημένες κοινωνικά ομάδες, τις τέχνες και τους πνευματικούς και γενικότερα τον σύγχρονο και προοδευτικό αμερικανό λαό στο σύνολό του. Αυτή η σύνθεση ομοίων αλλά και φοβερά αντιφατικών μεταξύ τους ομάδων ήταν και είναι μέχρι στιγμής, η ισχύς των δημοκρατικών της Αμερικής όπως αποτυπώνεται κάθε τετραετία στην αμερικανική κάλπη.  Σήμερα κατά τραγική ειρωνεία, αυτό το κεκτημένο των αμερικανών έχει διαρραγεί με πρωταγωνιστές πάλι τους δημοκρατικούς που δεν φέρονται πλέον ως πολιτικοί αντίπαλοι κατά του Αμερικανού προέδρου αλλά ως διώκτες του.

Με βασικό μοχλό τα ΜΜΕ, αυτά εγκαταλείπουν τα προσχήματα προβάλλοντας την αθέατη πλευρά τους. Παραβιάζοντας τους κώδικες που πρέπει να είναι απαρέγκλιτα πιστοί στις αρχές της αλήθειας, αλλά και του σεβασμού στην γνώμη του πολίτη, περνούν τη κόκκινη γραμμή και μετατρέπουν το κοινό, σε φορείς των δικών τους σχεδίων. Οι αμερικανοί πολίτες, βιώνουν την κατάρρευση της πολιτικής ορθότητας μέσα από την καταδίωξη συμπολιτών τους λόγω πολιτικών φρονημάτων.
Οι δημοκρατικοί, ανήμποροι να εξοντώσουν πολιτικά τον αντίπαλό τους, θυσιάζουν το δυνατότερο τους χαρτί άλλα και την μοναδική ασπίδα της πιο αντιφατικής ίσως κοινωνίας στον κόσμο, τον νόμο περί  διάκρισης και προστασίας του αμερικανού πολίτη..
Με πρώτους πληγέντες τους υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου, ανακύπτει ένας νέος φόβος για τις Ηνωμένες πολιτείες καθώς ο νέος αυτός κύκλος καταδίωξης μπορεί ανά πάσα στιγμή στο μέλλον να συμπεριλάβει και άλλες ομάδες που πιθανόν να υποστούν με τη σειρά τους, τη μαζικά συντονισμένη στοχοποίηση τους .
Πέραν της αμερικανικής οικονομίας ο Ντ.Τραμπ, θα κληθεί αργά ή γρήγορα να αντιμετωπίσει τον πόλεμο αυτό. Από την έκβασή του, θα κριθεί αν η Αμερική προσβλέπει σε μια δημοκρατική σύγχρονη Αμερική ή σε μια Αμερική της Άγριας Δύσης!

 

Νίκος Ζάππας είναι σκηνοθέτης και εικαστικός.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS