kourdistoportocali.comRead This«Άνθρωπος γαρ άνθρωπον γεννά» λέει ο Αριστοτέλης, άρα μπορεί και να τον σκοτώσει…

Γράφει ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

«Άνθρωπος γαρ άνθρωπον γεννά» λέει ο Αριστοτέλης, άρα μπορεί και να τον σκοτώσει…

Οι δολοφόνοι γυναικών δεν γεννήθηκαν σε σπηλιά, ούτε στον Άρη, αλλά στην ακρωτηριασμένη "αγία" οικογένεια

Άστραψαν και βρόντηξαν τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικές ανώνυμες Κασσάνδρες για τις «γυναικοκτονίες» (ανθρωποκτονίες, εκτός και αν η γυναίκα δεν είναι άνθρωπος κατά Αριστοτέλη…) που αυξήθηκαν δραματικά την περίοδο της πανδημίας και θέλουν να καταδικάσουν στην εσχάτη των ποινών όλες τις καρικατούρες ανδρών που βιάζουν και σκοτώνουν τα θήλεα. Ξεχνούν βέβαια πως η βία είναι ανθρώπινη ιδιότητα, σε διαλεκτική σχέση με την αγάπη, την απώλεια, τον πόθο και τα πάθη.

Η βία αρέσει στους ανθρώπους, γι’ αυτό και τα σπορ, οι ανταγωνισμοί, οι πολιτικές συγκρούσεις, οι καθημερινοί τσακωμοί στο μποτιλιάρισμα, οι ερωτικοί καυγάδες, οι οικογενειακές συγκρούσεις, αλλά ακόμα και μια βίαιη σεξουαλική πρακτική στα κρεβάτια των εραστών, είναι πολύ συνηθισμένα φαινόμενα (ο δάσκαλος Kinsey φώναζε πως όλα επιτρέπονται στο σεξ εκτός από τον φόνο, γιατί απλά θα πας φυλακή).

Αυτή την φυσική κληρονομική βία που αιώνες τώρα γεννιέται γονιδιακά, μεγεθύνεται επιγενετικά και πολλαπλασιάζεται πολιτισμικά, εκμεταλλεύονται οι κοινωνικοί θεσμοί με τις ιδεολογίες, τις πολιτικές συγκρούσεις και τους εθνικούς και εθνοτικούς πολέμους.

Ο στρατός, η αστυνομία, είναι θεσμοί πολιτικοί μεν, πλην βίαιοι δε, για να ελέγχουν την φυσική βία που παράγουν οι ανθρώπινες σχέσεις, χωρίς βέβαια να το έχουν καταφέρει στα 130.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας, κατά την διάρκεια της οποίας το σλόγκαν των εθνών παραμένει απαράλλακτο και μονότονο: «Αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο».

Η βία και ο φόνος κληρονομούνται στην ανθρώπινη φύση ως επιβιωτικό χαρακτηριστικό, αρχέγονο αλλά αναγκαίο, όπως περίπου η σεξουαλική επιθυμία, η πείνα και η ατταβιστική αναπαραγωγή ως αντίδοτα του θανάτου και της μικρής διάρκειας ζωής των ανθρωπιδών του πλανήτη, ομιλούντων αλλά και αλόγων όπως τα πρωτεύοντα που μας γέννησαν.

Η βία και ο φόνος, η αιμομιξία, είναι ένστικτα επιβίωσης που ασφαλώς απωθούνται σε πολιτισμένες αλλά και πρωτόγονες κοινωνίες ως ταμπού για την επιβίωση των ομάδων που συγκροτούν κοινωνικούς θεσμούς για να αποφεύγονται οι βίαιες συγκρούσεις και να ενισχύεται η αύξηση των πληθυσμών. Αυτά τα αρχέγονα ένστικτα μπορεί να καταδικάζονται θεσμικά, νομικά και ιδεολογικά αλλά αυτό δε σημαίνει πως εξορίζονται ή εξαφανίζονται σαν ανθρώπινες ιδιότητες.

Οι τιμωρίες, οι φυλακές αλλά και οι εκτελέσεις των παραβατών (όπως στην Αμερική) είναι βέβαιο πως αυτή την φονική μηχανή που ονομάστηκε «άνθρωπος» δεν την απέτρεψαν ποτέ από το να σκοτώνει, να βιάζει και να παράγει βία και φονικά ένστικτα, ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικών κρίσεων. Ο Primo Levi στο τεράστιο έργο του «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος», επισημαίνει για πρώτη φορά πως στα στρατόπεδα συγκέντρωσης οι δολοφόνοι των Εβραίων δεν ήταν τέρατα, αλλά κανονικοί καθημερινοί άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά, πολλοί με παιδεία και ευαισθησίες καλλιτεχνικές. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που μπορούσαν το πρωί να ψήνουν ανθρώπους στους φούρνους και το μεσημέρι να τρώνε με την αγαπημένη οικογένειά τους ακούγοντας κλασική μουσική.

Βέβαια από γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις κανείς λαός δεν είναι αθώος από Αφρική μέχρι Αμερική και Ασία∙ οι λαοί σφάζουν και σφάζονται και μάλλον θα συνεχίσουν να το κάνουν για πολλά έτη ακόμα.

Η αγάπη, ο έρωτας και το μίσος είναι γενετικές πληροφορίες που στον εγκέφαλο κατοικούν σε μια απειροελάχιστη περιοχή όπου η αμυγδαλή, ο ρινεγκέφαλος και ο φλοιός (λογική) σχεδόν εφάπτονται, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μίγμα που κάθε φορά κάνει το λογικό παράλογο και το ανάποδο. Η κοινή γνώμη, οι γείτονες, έκπληκτοι πάντα για το έγκλημα, αναρωτιούνται πως αυτός ο καλός γείτονας της διπλανής πόρτας δεν έδωσε κανένα δικαίωμα ή κανένα σημάδι για την εγκληματική πράξη, όπως οι Ντοστογεφσκικοί ήρωες στο μυθιστόρημα «Έγκλημα και Τιμωρία».

Ο σύγχρονος άνθρωπος του πολιτισμού και του οικονομικού πλούτου εθίζεται, όχι μόνο με την βία του ατομοκεντρικού ανταγωνισμού, αλλά και με τη βία των θεαμάτων και των «ευγενών» αθλημάτων όπου οι συναγωνιζόμενοι θα σκότωναν για μια θέση στο βάθρο των νικητών, καταπίνοντας όλες τις ντόπες του φαρμακείου για την πρώτη θέση. Συμπληρωματικά με την αρχέγονη βία των φυσικών ενστίκτων, η πολιτιστικά κατασκευασμένη αρρενωπότητα απειλείται από τη θηλυκότητα που η μητρότητα κληρονομεί στους άρρενες απογόνους∙ τους καλλιεργεί ένα μίσος για την γυναίκα-ερωμένη που θα αντικαταστήσει την «αγία» μητέρα από το απόλυτο βάθρο της εξουσίας του ανδρισμού τους.

Αν η γυναίκα για να γίνει γυναίκα χρειάζεται ελάχιστα κοινωνικά προσόντα, ο άνδρας δε θα μπορέσει ίσως ποτέ να γίνει άνδρας. Γεννιέται από την θηλυκότητα την οποία μια ζωή θα προσπαθεί να την απορρίψει, είτε μιμούμενος την στην περίπτωση της ομοφυλοφιλίας, είτε δολοφονώντας τον θηλυκό του χαρακτήρα προσποιούμενος τη σκληρότητα του μάτσο και του Ράμπο, με μυϊκά προσόντα που κατασκευάζονται στα γυμναστήρια με ψηλές δόσεις ανδρογόνων. Έτσι, θέλει να πει στη μητέρα-αφέντρα και κυρά και στον ευνουχισμένο σύζυγο πως έγινε πια άνδρας ή έστω μπορεί να φέρεται σαν άνδρας κάτω από το ειρωνικό βλέμμα της θηλυκότητας που με τη φράση «φέρσου σαν άνδρας» τον κάνει να καρδιοχτυπά για την πιθανή αποτυχία που είναι σχεδόν βέβαιη: Στο κρεβάτι του Προκρούστη ο τεράστιος φαλλός ηττάται κατά κράτος.

Οι δολοφόνοι γυναικών δεν γεννήθηκαν στην σπηλιά, ούτε στον Άρη, αλλά στην ακρωτηριασμένη οικογένεια, όπου οι γυναίκες σιωπηλά έχουν παραχωρήσει στη βία του ανδρισμού ένα ιδεώδες-καρικατούρα, που η βία θα αποτελεί το μόνιμο διακριτικό πρόσημο που θα τους ξεχωρίζει από την θηλυκή πλευρά τους. Ο αληθινός άνδρας πρέπει να αποδείξει την υπεροχή του απέναντι στους άλλους που μετριέται μέσω της επιτυχίας, της εξουσίας και του θαυμασμού που θα λαμβάνει από την κοινωνία αλλά και τις γυναίκες, που σαν έτοιμες από καιρό χειροκροτούν και περιμένουν την επιλογή τους από το μεγάλο Άλφα άρρεν, όπως στα πρωτεύοντα που ο νικητής τα παίρνει όλα.

Ο άνδρας παντρεύεται τη γυναίκα και όχι το αντίθετονα το πάρεις το κορίτσι» κατά το λαϊκό άσμα), ακόμα και σήμερα που οι σειρές της πραγματικής ζωής που η τηλεόραση αντιγράφει με θαυμαστό τρόπο είτε σε σειρές που θυμίζουν τις παλιές, καλές βεντέτες των Κρητικών και Μανιατών, είτε στα κλουβιά όπου λιγούρια θηλυκά φτιάχνουν εθελοντικό χαρέμι για ένα φιλί του άνδρα-πασά, ή διαγωνιζόμενες σε φάρμες με άλλα ζώα, κανονικά αλλά και ανθρωπόμορφα.

Τελικά ένα είναι βέβαιο: Οι άνδρες που σκότωσαν τις γυναίκες τους τις αγαπούσαν, τις λάτρευαν και τις μισούσαν ταυτόχρονα∙ είχαν δηλαδή πάθος και ένα είδος φονικού έρωτα γι’ αυτές, γιατί το ανάποδο, δηλαδή να μισείς και να σκοτώνεις κάποιον που σου είναι αδιάφορος, δεν καταγράφηκε ποτέ στον εγκέφαλο.

Στην τριγωνική επιθυμία κατά Deleuze, περιγράφεται η διαφορά της παθολογικής ζήλειας από τον φθόνο. Την παθολογική ζήλεια την ορίζει ως διαφορά απόστασης του υποκειμένου από το αντικείμενο του πόθου∙ δηλαδή έχει απόσταση κοντινή και μετρήσιμη, ενώ ο φθόνος είναι μια απόσταση τόσο μακρινή που κάνει το υποκείμενο να υποφέρει και να θέλει να εξουθενώσει σαν άγριο θηρίο το θύμα του, που δε μπορεί ποτέ να το συλλάβει στην πραγματική ζωή. Έτσι σκοτώνουν και οι θαυμαστές τα είδωλα τους (ροκ σταρ) και επειδή οι καλλιτέχνες τη νιώθουν αυτή τη διαφορά, πολλές φορές αυτοκτονούν πριν τους σκοτώσει η λατρεία του πλήθους και του Κολοσσαίου.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι γυναίκες που δολοφονήθηκαν ήταν ηρωίδες μιας τραγωδίας πόθου, πάθους και φθόνου, αλλά τουλάχιστον δεν ήταν αδιάφορες για τους θύτες τους. Ίσως και αυτό να είναι μια παρηγοριά για τα θύματα που πέθαναν ηρωικά και όχι από την αδιαφορία της καθημερινότητας. Αυτό μόνο ένας ποιητής θα μπορούσε να το περιγράψει όπως ο Σοφοκλής στη «Μήδεια» του που σκότωσε και τα ίδια τα παιδιά της για το πάθος και την εκδίκηση του άπιστου εραστή.

Και να υπενθυμίσουμε πως ούτε η Μήδεια, ούτε η Κλυταιμνήστρα ήταν άνδρες, για να μην κατηγορούμε μόνο τον ανδρισμό ως φονική μηχανή…

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

ΕΜΒΟΛΙΑ COVID> Στο 98% η θνησιμότητα για άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Eμβολιασμός-φιάσκο και για τους υπόλοιπους [Truth or Fiction> Vaccines Protect Against Hospitalization & Death]
-Αγαπητέ κε Πρωθυπουργέ, ιδού γιατί με το πρόστιμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού οδηγείτε τη χώρα στην αγκαλιά του Πολάκη και του Τσίπρα. Ο ρόλος της εργαστηριακής πανδημίας [Δημοσκόπηση Prorata]
Η 3η δόση
Τι είναι το Μοντέλο Αντηχητικής Αναγνώρισης (RRM) που χρησιμοποιεί η δανέζικη εταιρία βιοτεχνολογίας στην οποία επένδυσε ο Novak Djokovic
ΒREAKING> Οι εργαζόμενοι στα Starbucks δεν απαιτείται πλέον να εμβολιάζονται κατά του COVID-19
Side Effects> H Eυρωπαική Ένωση καταγράφει πλέον επίσημα τις παρενέργειες των εμβολίων COVID-19 και τα νέα δεν είναι καθόλου καλά…
TΗΕ LANCET> Θρίλερ στη Νότιο Αφρική με 7 υγιείς νέους Γερμανούς που είχαν κάνει 3 δόσεις και βρέθηκαν με Omicron! Η 3η δόση γεννάει την Omicron;
Tι συμβαίνει στον πλανήτη; Προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για πολυάριθμες παραβιάσεις του Κώδικα της Νυρεμβέργης ενώ ο Εβραίος δικηγόρος Aaron Siri που έφερε στο φως τα ντοκουμέντα των παρενεργειών του εμβολίου της Pfizer έχει καταγραφεί ήδη στην Ιστορία
[VIDEO]> H 24χρονη Γεωργία εξιστορεί όσα έζησε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο
[VIDEO] Eντείνεται η φημολογία για στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Διαρροές για πραξικοπήματα (!) σε χώρες της Ευρώπης
The greatest cover-up in human history;
ΙΣΡΑΗΛ> To εμβόλιο της Pfizer είναι ένα μέτριο εμβόλιο και αναποτελεσματικό. Εμβολιάσθηκα 3 φορές και αρρώστησα. Πολλοί άνθρωποι μολύνθηκαν αφού εμβολιάστηκαν