kourdistoportocali.comNews DeskΞαφνικά στη κόψη του ξυραφιού ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός για την 3η δόση. Δέχεται σφοδρή κριτική για την απόφασή του

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

Ξαφνικά στη κόψη του ξυραφιού ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός για την 3η δόση. Δέχεται σφοδρή κριτική για την απόφασή του

Καθώς διαχέεται πλέον στον πλάνητη η αίσθηση ότι ο ιός εκτοξεύθηκε εναντίον της ανθρωπότητας

Έντονη αμφισβήτηση στην αποφάση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Νaftali Bennett να χορηγήσει την 3η ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer από τα έγκατα της Ισραηλινής κοιννωνίας αλλά και των σοβαρών δημοσιογράφων -αναλυτών του Ισραήλ καθώς διαχέεται πλέον στον πλάνητη η αίσθηση ότι ο ιός εκτοξεύθηκε εναντίον της ανθρωπότητας*.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Είναι γεγονός ότι ο Naftali Bennett παρασύρθηκε από τη πρεμούρα του Netanyahu να πλακώσει στα εμβόλια τους πολίτες της χώρας του για να μην χάσει τις εκλογές-κάτι που δεν κατάφερε. Οταν ο σημερινός πρωθυπουργός ανέλαβε την εξουσία ήταν ο πρώτος που αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Οταν το έκανε “κάποιοι” έσπευσαν να του τραβήξουν προειδοποιητικά το χαλί με αποτέλεσμα να κάνει κωλοτούμπα και να αρχίσει να εμβολιάζει ότι κινείται με αποτέλεσμα να έχει εμβολιάσει κοντά τα 5.700.000 Ισραηλινούς με δύο δόσεις και πάνω από 3.000.000 με τρεις δόσεις. Μία από τις πλέον έμπειρες δημοσιογράφους του Ισραήλ, η Maayan Jaffe Hoffman υπογράφει σήμερα στη Jerusalem Post το άρθρο που ακολυθεί>

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett έγινε εκατομμυριούχος μέσω των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας του, αλλά ίσως χρειαστεί να είναι πιο ταπεινός όταν πρόκειται για τη διαχείριση της υγείας της χώρας.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός έγραψε μια στήλη (στον Ecomomist) για το γιατί το Ισραήλ αποφάσισε να χορηγήσει μια τρίτη αναμνηστική βολή σε όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών, στην οποία κατηγόρησε τους ειδικούς της δημόσιας υγείας ότι είναι “συντηρητικοί” και “προφυλακτικοί”.
Οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας, ωστόσο, λένε ότι δεν είναι «προφυλακτικοί» αλλά «επιφυλακτικοί»-και αυτό ακριβώς αξίζουν οι πολίτες.

«Η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας υπερηφανεύεται ότι αναλαμβάνει κινδύνους, δεν υποχωρεί από αστοχίες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην υγεία», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Ben-Gurion του Negev, Καθ. Rivka Carmi. «Όταν ξεκινάμε μια εκστρατεία για την εισαγωγή ενός νέου φαρμάκου, ή στην περίπτωση αυτή ενός εμβολιασμού, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

(Τώρα θυμήθηκαν κι αυτοί να είναι επιφυλακτικοί)

Στη δημόσια υγεία υπάρχει μια έννοια που ονομάζεται αρχή προφύλαξης, η οποία σημαίνει ότι «όταν υπάρχουν απειλές σοβαρών ζημιών, η επιστημονική αβεβαιότητα πρέπει να επιλυθεί υπέρ της πρόληψης», σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health.
Μια άλλη έννοια είναι «μην κάνεις κακό».
«Ακόμη και πριν καταλάβετε ότι βοηθάτε μια κατάσταση, πρέπει να είστε αρκετά σίγουροι ότι δεν θα βλάψετε τον ασθενή», εξήγησε η Carmi.
Αυτές οι αρχές υπάρχουν επειδή μερικές φορές η λήψη αποφάσεων χωρίς αρκετά στοιχεία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Στην κλινική ιατρική, για παράδειγμα, εάν χορηγηθεί ένα φαρμακευτικό προϊόν ή γίνει μια διαδικασία χωρίς να περιμένουμε να έρθουν όλα τα αποτελέσματα των εξετάσεων ρισκάρουμε τη λάθος θεραπεία”. Σ΄αυτή τη περίπτωση μερικές φορές μπορείτε να κάνετε πίσω και μερικές φορές δεν μπορείτε” δήλωσε ο καθηγητής Yehuda Neumark, διευθυντής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ-Σχολή Δημόσιας Υγείας της Hadassah Braun.

(Εννοεί όταν ο ασθενής δει τα ραδίκια ανάποδα, όπως συνέβη με πολλούς πολίτες οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer και ταξίδεψαν)

Είπε ότι η ανάγκη για προσοχή είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αντιμετωπίζουμε την υγεία ολόκληρων κοινοτήτων ή πληθυσμών.
“Εάν αποδειχθεί ότι η 3η ενισχυτική δόση δεν ήταν καλή ιδέα, τι θα κάνουμε τότε;” αναρωτιέται ο Neumark.

Επισήμανε μια σειρά αποφάσεων για τη δημόσια υγεία που ελήφθησαν γρήγορα και μερικές φορές χωρίς πλήρη συναίνεση επαγγελματιών της δημόσιας υγείας κατά τους τελευταίους 18 μήνες της κρίσης του COVID, όπως τρεις περιορισμοί και τα κλειστά σχολεία για περίπου 200 ημέρες.
«Τα παιδιά μας υπέφεραν για πολύ καιρό εξαιτίας αυτού. Νομίζω ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για αυτά τα παιδιά να προλάβουν αυτό που χάθηκε », είπε. «Όταν μιλάμε για την υγεία ολόκληρου του πληθυσμού, πρέπει να προχωράμε προσεκτικά».
Το άρθρο του Bennett στον Ecomomist αφορούσε συγκεκριμένα γιατί έσπευσε να δώσει το o.k για ενισχυτική δόση σε όλους. Έγραψε στον Economist για να δικαιολογήσει την απόφασή του ότι “η μη λήψη επικίνδυνων αποφάσεων μπορεί να είναι πιο επιζήμια από το να παίρνεις έναν υπολογισμένο κίνδυνο”.
Η Carmi είπε ότι δεν συμφωνεί απόλυτα.
“Κάνουμε ένα εθνικό πείραμα εδώ – ένα ιατρικό, κλινικό πείραμα – και το μόνο πράγμα είναι ότι δεν ακολουθούμε τους κανόνες μιας κλινικής δοκιμής.”
Είπε ότι δεν πιστεύει και οι σύμβουλοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων είπαν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να δοθούν τρίτες λήψεις σε νεότερους.
Στη συνάντηση του FDA, «Υποστηρίχθηκε επανειλημμένα ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για αυτό το θέμα – ούτε από την κλινική μελέτη ούτε από τα δεδομένα από το Ισραήλ», τόνισε η Carmi.

ΕΙΠΕ ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι το Ισραήλ πήρε τη σωστή απόφαση, και ακόμη και αν με πρόσθετα δεδομένα οι ΗΠΑ αποφασίσουν να χορηγήσουν ενισχυτικές λήψεις σε όλους, «Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι στο Ισραήλ, για περισσότερο από ενάμιση μήνα, έχει δοθεί μια θεραπεία που δεν είναι εγκεκριμένη από τους μεγαλύτερους ρυθμιστικούς φορείς του κόσμου, ακόμη και για επείγουσα χρήση, και δεν βασίζεται σε δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας ».

Είπε ότι τα άτομα κάτω των 65 ετών που καλούνται να κάνουν μια ενισχυτική λήψη θα πρέπει να έχουν πλήρεις πληροφορίες για να μπορούν να πάρουν την απόφασή τους όταν τους ζητήθηκε να υπογράψουν τη συγκατάθεσή τους για να συμμετάσχουν σε αυτό το εθνικό πείραμα.
“Η ενισχυτική εκστρατεία μας είναι στην πραγματικότητα μια εκστρατεία επιβολής”, είπε. «Πρόκειται για το Green Pass, το οποίο την 1η Οκτωβρίου θα απαιτήσει τρία εμβόλια για όποιον δεν έχει εμβολιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες. Εάν δεν πάρετε την τρίτη βολή, θα χάσετε το Green Pass. Αυτό είναι ένα είδος εξαναγκασμού ».
Ο Carmi δεν αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του ίδιου του εμβολίου, το οποίο έχει εγκριθεί πλήρως από τον FDA. Είπε επίσης ότι στέκεται πίσω από την απόφαση να δοθεί η τρίτη δόση σε άτομα άνω των 65 ετών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, καθώς και να τη χορηγήσει σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Αλλά δεν πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί στους νέους μέχρι να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.
«Δεν πρόκειται για κάποια επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας όπου όσο περισσότερο ρίσκο μπορείς να αναλάβεις, τόσο περισσότερο μπορείς πραγματικά να προχωρήσεις, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχεις για να είσαι επιτυχής», είπε. «Αυτό είναι θέμα υγείας και μερικές φορές ζωής και θανάτου. Επομένως, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ».
Ο τρόπος για να είστε προσεκτικοί είναι να βασίζετε τις αποφάσεις σε αποδεικτικά στοιχεία.
“Η γενική προσέγγιση των επαγγελματιών της δημόσιας υγείας είναι να συλλέγουν δεδομένα, να χρησιμοποιούν εργαλεία για να αναλύουν και να ερμηνεύουν αυτά τα δεδομένα και στη συνέχεια να έρχονται με συστάσεις που βασίζονται σε στοιχεία”, εξήγησε ο καθηγητής Daniel Cohen, πρώην επικεφαλής της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Όταν δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας πρέπει να κάθονται και να το περιμένουν. Μερικές φορές, είπε ο Neumark, «Πρέπει να ενεργούμε σε καταστάσεις αβεβαιότητας και το κάνουμε αυτό συνεχώς. Αλλά είναι ένα είδος πράξης εξισορρόπησης μεταξύ του χρόνου που θα χρειαστεί για να συγκεντρωθούν τα σχετικά στοιχεία σε σχέση με το πόσο γρήγορα πρέπει να δράσουμε για την προστασία των ανθρώπων ».

 

*(New documents show that just 18 months before the first Covid-19 cases appeared, researchers had submitted plans to release skin-penetrating nanoparticles containing “novel chimeric spike proteins” of bat coronaviruses into cave bats in Yunnan, China. They also planned to create chimeric viruses, genetically enhanced to infect humans more easily, and requested $14million from the Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) to fund the work.)

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Los Angeles Times> Aφού πρώτα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι με 3η δόση, τώρα οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν θα ήτο φρόνιμο να περιμένουμε εμβόλιο αποκλειστικά για τη μετάλλαξη Delta
O πάντα συναρπαστικός mr Jumbo, εκτιμά ότι το 2021 είναι μία  χαμένη χρονιά ενώ δεν βλέπει βελτίωση ούτε το 2022
Αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής της Bundesbank
Το πήρε απόφαση ο Γιώργος Παπανδρέου> Θα είμαι υποψήφιος- Χρειαζόμαστε Νέα Αλλαγή
Kαθώς ο Bill Gates συνόδευε την κόρη του Jennifer στον γάμο της, το CNN “ξέθαβε” νέες καταγγελίες σε βάρος του
Το Ισραήλ με το 43% του πληθυσμού να έχει κάνει 3 δόσεις εμβολίου δείχνει να τιθασεύει το 4ο κύμα. Δυστυχώς αρκετοί είναι οι νεκροί και ανάμεσα στους εμβολιασθέντες
Σε κατάσταση συναγερμού ξανά η εμβολιασμένη Βρετανία> Στο 10% η νέα υπό-παραλλαγή του κορωνοϊού AY.4.2
Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Deutsche Welle> Είναι ο Putin και η Gazprom πίσω από την ενεργειακή κρίση;
To THEOPHANO FOUNDATION βράβευσε το ζεύγος των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό
Πρώτo κρούσμα της μετάλλαξης Delta AY.4.2  διαγνώστηκε στο Ισραήλ
-Δεν είναι η πρώτη ατυχία που είχα στη ζωή μου…Ελπίζω να είναι η τελευταία…