kourdistoportocali.comNews DeskWashington Post> Το δυσεπίλυτο παζλ της ανοσίας του κορωνοϊού- Γιατί τα τεστ αντισωμάτων δεν λένε όλη την αλήθεια

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

Washington Post> Το δυσεπίλυτο παζλ της ανοσίας του κορωνοϊού- Γιατί τα τεστ αντισωμάτων δεν λένε όλη την αλήθεια

Aκόμη και οι γιατροί που μελετούν το θέμα δεν γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνουν οι μετρήσεις αντισωμάτων για την ανοσία

Καθώς οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούνται παγκοσμίως, το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα αφορά την πραγματική αναγκαιότητα τους για όλο τον πληθυσμό. Την ίδια στιγμή, ενώ η νόσηση εμβολιασμένων με το πέρασμα του χρόνου γίνεται όλο και πιο συχνή, πολλοί αναρωτιούνται αν το ανοσοποιητικό τους σύστημα διαθέτει αρκετή δύναμη πυρός για να προστατευθούν.

Σύμφωνα με την Washington Post, ένας λογικός τρόπος για να βρει κάποιος απαντήσεις φαίνεται να είναι ο έλεγχος ορισμένων αντισωμάτων στο αίμα που στοχεύουν τον κορωνοϊό. Πρόκειται για συγκεκριμένες πρωτεΐνες που παράγονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ως «απάντηση» στα εμβόλια, πρωτεΐνες που χρησιμεύουν ως βασικό μέρος του οπλοστασίου του σώματος στην πρόληψη της COVID-19.

Σε αντίθεση με άλλα τεστ COVID-19 που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση μίας ενεργού λοίμωξης, αυτές οι δοκιμές αντισωμάτων στοχεύουν στην εύρεση στοιχείων ανοσολογικής απόκρισης του σώματός σε προηγούμενη μόλυνση από τον ιό, αλλά μπορούν επίσης να ελέγξουν ορισμένα αντισώματα που το σώμα παρήγαγε ως απάντηση στο εμβόλιο. Και ενώ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν συνιστά επί του παρόντος εξετάσεις αντισωμάτων για την αξιολόγηση της ανοσίας, αυτό δεν σταματά πολλούς να υποβάλλονται σε αυτούς τους ελέγχους.

«Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν τεστ αντιστωμάτων», λέει ο Δρ Ghady Haidar, ειδικός στις μεταμοσχεύσεις στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Υπάρχουν δεκάδες τεστ στην αμερικάνικη αγορά που ελέγχουν δείγματα αίματος από μία αιμοληψία ή ένα τσίμπημα δακτύλου για να αναζητήσουν την παρουσία αυτών των αντισωμάτων. Κάποια τεστ ενημερώνουν εάν υπάρχουν, άλλα όμως όχι. Ωστόσο, αρκετοί πιστεύουν ότι αν διαθέτουν αρκετά υψηλά επίπεδα αντισωμάτων σημαίνει ότι δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση. Λάθος!

Αν και είναι πράγματι δελεαστικό να θεωρήσει κάποιος αυτά τα τεστ ως ένα ραβδί μέτρησης της ανοσολογικής του κατάστασης οι ερευνητές και οι γιατροί λένε ότι η προστασία από τον ιό δεν μπορεί να διερευνηθεί από μία απλή εξέταση αίματος για αντισώματα.

Γιατί οι δοκιμές δεν λένε ολόκληρη την ιστορία

Σε ατομικό επίπεδο, οι δοκιμές αντισωμάτων μπορεί να είναι χρήσιμες για τη συλλογή στοιχείων προηγούμενης λοίμωξης από SARS-CoV-2. Είναι επίσης χρήσιμες για τους ερευνητές που μελετούν τον επιπολασμό του ιού σε έναν πληθυσμό ή παρακολουθούν τον βαθμό στον οποίο τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Και η μείωση των επιπέδων αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού σε κάποιους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους αναφέρθηκε ως μέρος της επιστημονικής υπόθεσης για το γιατί εκατομμύρια Αμερικανοί χρειάζονται ενισχυτικά εμβόλια.

Αλλά οι επιστήμονες στο συγκεκριμένο τομέα λένε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τι σημαίνουν πραγματικά αυτά τα επίπεδα ανιχνεύσιμων αντισωμάτων όταν πρόκειται για την προστασία από τον κορωνοϊό. Και η έλλειψη τυποποίησης μεταξύ των εμπορικά διαθέσιμων δοκιμών για αντισώματα καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αποκρυπτογράφηση των αποτελεσμάτων.

«Δεν υπάρχει κανένα τεστ που θα σας δώσει αυτόν τον βαθμό βεβαιότητας», λέει η Gigi Gronvall, ανώτερη μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security που έχει μελετήσει τις ορολογικές δοκιμές και την COVID-19. «Υπάρχουν δοκιμές που θα έδειχναν ότι έχετε εμβολιαστεί ή όχι, αλλά είναι αυτές οι πληροφορίες που πραγματικά χρειάζεται κάποιος;».

Στην πραγματικότητα, οι δοκιμές αντισωμάτων δίνουν μόνο μία άποψη για τη συλλογή αμυντικών μέσων του σώματος έναντι του κορωνοϊού. Πρόκειται απλώς ένα υποσύνολο αντισωμάτων, που παράγονται ως απάντηση στον ιό, και το οποίο εξουδετερώνει την πρωτεΐνη αιχμής στον κορωνοϊό. Η πρωτεΐνη αιχμής είναι αυτή που του επιτρέπει να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα και να αναπαραχθεί.

«Έχουμε ένα μείγμα αντισωμάτων. Μερικά από αυτά είναι πολύ καλά και προστατευτικά. Μερικά δεν είναι τόσο προστατευτικά» και κάθε άτομο διαθέτει το δικό του μείγμα αυτών των διαφορετικών τύπων αντισωμάτων», λέει ο Ali Ellebedy, ανοσολόγος στο Washington University School of Medicine στο Σεντ Λούις που μελετά την απόκριση αντισωμάτων στον κορωνοϊό.

Ένα βασικό και αναπάντητο ερώτημα για τους ερευνητές όπως τον Ellebedy είναι πόσα από αυτά τα εξουδετερωτικά αντισώματα χρειάζονται για να μπλοκάρουν τον ιό;

Οι μελέτες δείχνουν ότι και τα τρία διαθέσιμα εμβόλια που διατίθενται στις ΗΠΑ, των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, μπορούν να ωθήσουν με επιτυχία τους ανθρώπους να παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα για τις παραλλαγές του κορωναϊού, συμπεριλαμβανομένου της Delta. Η φυσική μόλυνση οδηγεί επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα που μπορούν να αφοπλίσουν τον ιό, αν και οι γιατροί εξακολουθούν να συνιστούν τους εμβολιασμούς ακόμη και αν κάποιος είχε COVID-19 στο παρελθόν, επειδή τα εμβόλια ενισχύουν την ανοσολογική απάντηση, συμπεριλαμβανομένων των αντισωμάτων. Αλλά ο Ellebedy λέει ότι η ύπαρξη ανιχνεύσιμων αντισωμάτων από μια εξέταση αίματος έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό «σημαίνει μόνο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είχε μια επιτυχημένη απάντηση τότε και ότι υπάρχει ανοσολογική μνήμη».

Ενώ οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν «όγκο δεδομένων» σχετικά με το ποια αντισώματα είναι αποτελεσματικότερα στην εξουδετέρωση του ιού, λέει ο Ellebedy, οι διαθέσιμες δοκιμές αντισωμάτων δεν έχουν σχεδιαστεί για να διαπιστώσουν συγκεκριμένα αν έχετε αρκετά από αυτά τα προστατευτικά αντισώματα, ειδικά εν όψει των εξελισσόμενων παραλλαγών. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι κάτι περισσότερο από αντισώματα, οπότε ακόμα και με χαμηλά επίπεδα ανίχνευσης στο αίμα, δεν είναι όλοι ανυπεράσπιστοι όσο πιστεύουν.

«Οι δοκιμές αντισωμάτων ανιχνεύουν μόνο ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος», συμφωνεί η Elitza Theel, η οποία διευθύνει το Εργαστήριο Ορολογικής Λοιμωδών Νοσημάτων στην Κλινική Mayo. Το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά να αμύνεται όταν το σώμα εντοπίσει τον κορωνοϊό. Σε εκείνο το σημείο, παράγει νέα αντισώματα για να τον εμποδίσει και χρησιμοποιεί μια άλλη γραμμή άμυνας που ονομάζονται Τ κύτταρα, τα οποία καθαρίζουν τα μολυσμένα (κύτταρα) που έχουν μετατραπεί σε εργοστάσια μέσω των οποίων ο ιός μπορεί να πολλαπλασιαστεί.

Πόσο χρήσιμα είναι τελικά τα τεστ αντισωμάτων;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα τεστ είναι χρήσιμα αρκεί να μην περιμένει κάποιος μία άμεση απάντηση για το πόσο καλά προστατευμένος είναι από το να κολλήσει τον ιό. Ο FDA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τη χρήση τους για αυτόν τον σκοπό, αλλά είναι κατανοητό ότι οι Αμερικανοί αναζητούν αυτές τις ευρέως διαθέσιμες δοκιμές για να έχουν κάποια ένδειξη της ανοσίας τους, ειδικά δεδομένης της αυξανόμενης ανησυχίας για τη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων mRNA στο πέρασμα του χρόνου

Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και οι γιατροί που μελετούν το θέμα δεν γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνουν αυτές οι μετρήσεις αντισωμάτων για την ανοσία, λέει ο Haidar του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ο οποίος διεξάγει μια μελέτη για την αντίδραση αντισωμάτων του κορωνοϊού σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. «Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το βέλτιστο επίπεδο αντισωμάτων που συσχετίζεται με την προστασία», αναφέρει.

Για παράδειγμα, ο Haidar λέει ότι είναι σαφές ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς μπορεί να μην έχουν τόσο ισχυρή ανοσολογική απάντηση στο εμβόλιο και ότι η αναζήτηση της παρουσίας επιπέδων αντισωμάτων μπορεί να υπονοεί το επίπεδο προστασίας τους. Αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό επειδή ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ανιχνεύσιμα αντισώματα σε αυτούς τους ασθενείς «μπορεί να μην είναι σε θέση να αποτρέψουν τη μόλυνση, κάτι που μπορεί να συμβαίνει με αντισώματα ατόμων που κατά τα άλλα είναι υγιή».

Ο Haidar παραδέχεται ότι εάν κάποιος δεν έχει ανιχνεύσιμα αντισώματα στο τεστ, «παρόλο που μπορεί να έχει κάποια προστασία από τα Τ κύτταρα -και δεν έχουμε πλήρη κατανόηση του τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα- μπορώ να σας πω ότι πιθανότατα δεν είναι τόσο προστατεύεται όπως όταν κάποιος, ας πούμε, έχει επίπεδο αντισωμάτων 1.000». Το μόνο που περιπλέκει την εικόνα για τους καταναλωτές είναι ότι οι δοκιμές στην αγορά δεν είναι τυποποιημένες. Μπορούν να έχουν διαφορετικούς βαθμούς ευαισθησίας και να αναζητούν διαφορετικά αντισώματα.

Ορισμένες δοκιμές αντισωμάτων που πωλούνται στο εμπόριο ανιχνεύουν ορισμένα αντισώματα που παράγονται μόνο ως απάντηση στον πραγματικό ιό. Η λήψη μιας δοκιμής που αναζητά αυτά τα άλλα αντισώματα (αντισώματα που στοχεύουν την νουκλεοκαψιδική πρωτεΐνη, για παράδειγμα) θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον που είναι εμβολιασμένος να πάρει αρνητικό αποτέλεσμα και να πιστεύει ψευδώς ότι δεν προστατεύεται.

Παρ’ όλες αυτές τις προειδοποιήσεις, η ιδέα μιας εξέτασης αίματος που μπορεί τελικά να δώσει στους καταναλωτές μια αξιόπιστη ένδειξη της ανοσίας τους δεν είναι τεράστιο λάθος. «Έχουμε συσχετίσεις προστασίας για άλλες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, όπως η ιλαρά και η ηπατίτιδα», λέει ο Theel. «Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί για την COVID».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Λίστα ΣΟΚ με νεκρούς αθλητές μετά τον εμβολιασμό δικαιώνει(;) την επιλογή του Στέφανου Τσιτσιπά. Πλήρως εμβολιασθέντες και τα πρώτα κρούσματα της sexy εργαστηριακής Βotswana
Γιατί ο ΠΟΥ παρέκαμψε δύο γράμματα του ελληνικού Αλφάβητου προκειμένου να ονομάσει Omicron την παραλλαγή της Botswana
Βill Gates και Yuval Harari διαψεύδουν τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Η καλύτερη επένδυση και οι ψεκασμένοι
To ευρηματικό σχόλιο του Στέφανου Κασιμάτη για τη Φώφη τον μετέτρεψε αίφνης σε Σερβετάλη των οξυδερκών ΚΙΝΑΛιτών
AstraZeneca, Pfizer/ΒioNTech, Moderna έχουν ήδη έτοιμα τα εμβόλια για την Omicron ενώ η παγκόσμια κοινότητα αναμένει την εκτυφλωτική Omega
ΙΣΡΑHΛ-Πανεπιστήμιο Ariel> Ακτινοβολία μπορεί να σκοτώσει τον κορωνοϊό σε επιφάνειες μέσα σε 2 δευτερόλεπτα
Ας ετοιμασθούμε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη τουρκική πολεμική επίθεση
O Kυριάκος στην Ήπειρο> Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο
Η συναρπαστική Βotswana mutation με 10 μεταλλάξεις στη πρωτεΐνη ακίδας θα σας καθηλώσει στους δέκτες σας. Ισως χρειαστούν νέα εμβόλια
Καλώς ήλθες στη μεγαλύτερη άσκηση επιβίωσης του Παγκόσμιου Netflix. Μάθε πως οργανώνεται το Ισραήλ
Συναγερμός στη Βρετανία για 2 κρούσματα της Omicron του κορωνοϊού- Εντοπίστηκαν άλλα 2 στη Βαυαρία
Η Ιστορία της Omicron