kourdistoportocali.comNews DeskWall Street Journal> Το Σύνδρομο της Αβάνας "χτύπησε" μέλη πέντε αμερικανικών οικογενειών και ένα παιδί στην Κολομβία

Μεγαλώνει το μυστήριο

Wall Street Journal> Το Σύνδρομο της Αβάνας “χτύπησε” μέλη πέντε αμερικανικών οικογενειών και ένα παιδί στην Κολομβία

Πανίσχυρο μυστικό όπλο ή παγκόσμιο πείραμα μαζικής καχυποψίας;

Ενώ η επιστημονική κοινότητα, ανεξάρτητοι ειδικοί αλλά και το αμερικάνικο υπουργείο εξωτερικών αδυνατούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις ως προς το διάβοητο Σύνδρομο της Αβάνας, μέλη τουλάχιστον πέντε οικογενειών που διατηρούν κάποια σχέση με την αμερικανική πρεσβεία στην Κολομβία φαίνεται πως έχουν παρουσιάσει συμπτώματα που σχετίζονται με το μυστηριώδης σύνδρομο, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken.

Και στα νέα περιστατικά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ένα παιδί, τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν είναι ισχυροί πονοκέφαλοι, ναυτία, ζάλη και άλλα προβλήματα υγείας, ενώ έχουν δηλωθεί στο παρελθόν και κάποια σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια. Έως τώρα, έχουν αναφερθεί 200 κρούσματα της ανεξήγητης νευρολογικής ασθένειας σε πρεσβείες των ΗΠΑ και σε άλλα αμερικανικά κυβερνητικά κτίρια σε όλο τον κόσμο. Ο Blinken είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με την Αντιπρόεδρο της Κολομβίας, Marta Lucia Ramirez, στις 20 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα της χώρας Bogota.

Οι νέες ανησυχίες για τη μυστηριώδη ασθένεια εντάθηκαν μετά την άτακτη μετακόμιση μίας οικογένειας από την Κολομβία προκειμένου να της δοθεί ιατρική περίθαλψη, ανέφερε η Wall Street Journal. «Υπάρχει σίγουρα μια οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου ενός λιγότερο σημαντικού περιστατικού», ανέφερε ανώνυμη πηγή στην εφημερίδα. «Οι ενήλικες γνωρίζουν τους κινδύνους που πιθανά να αντιμετωπίσουν στο εξωτερικό. Ωστόσ, το κρούσμα σε παιδί είναι αρκετά σοβαρό γεγονός» συμπλήρωσε.

Το πιο πρόσφατο συμβάν που σχετίζεται με το Σύνδρομο της Αβάνας αφορά ένα «ανώμαλο περιστατικό υγείας» στο Βιετνάμ, τον Αύγουστο, το οποίο μάλιστα είχε καθυστερήσει την αναχώρηση της αντιπροέδρου Kamala Harris για περισσότερες από τρεις ώρες. Στην περίπτωση εκείνη, τουλάχιστον δύο μέλη του προσωπικού των ΗΠΑ στην πρεσβεία στο Ανόι φέρεται να μεταφέρθηκαν αεροπορικώς εκτός της χώρας αφότου παρουσίασαν συμπτώματα του ύποπτου Συνδρόμου.

Λίγες ώρες πριν φτάσει η Harris στο Ανόι, που ήταν η επόμενη στάση της στο ταξίδι της στην Ασία, το αμερικανικό προσωπικό στο Βιετνάμ ενημερώθηκε ότι τα περιστατικά αφορούσαν παράξενους θορύβους, χαρακτηριστικό του Συνδρόμου της Αβάνας.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, κάποιες από τις οικογένειες των Αμερικανών στη χώρα μένουν σε ξενοδοχεία, ενώ οι υπάλληλοι νοικιάζουν διαμερίσματά. Όσοι εργάζονται στην πρεσβεία ανέφεραν ένα «ανεξήγητο περιστατικό που αφορούσε θέματα υγείας» τον περασμένο μήνα και σε ένα email του Οκτωβρίου τόνισαν ότι αξιωματούχοι ασφαλείας διερευνούν «επιπλέον ανώμαλα περιστατικά», μία κυβερνητική ορολογία που χρησιμοποιείται για το Σύνδρομο της Αβάνας.

«Σύνδρομο της Αβάνας»: Πανίσχυρο μυστικό όπλο ή παγκόσμιο πείραμα μαζικής καχυποψίας;

Από τότε που εμφανίστηκε το περιβόητο Σύνδρομο της Αβάνας στα τέλη του 2016, η αμερικανική κυβέρνηση ανέδειξε το μυστηριώδες φαινόμενο σε προτεραιότητα των υπηρεσιών πληροφοριών και ξόδεψε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ερευνώντας πιθανές επιθέσεις με όπλα μικροκυμάτων από ξένους αντιπάλους. Αλλά ο ειδικός στην ιατρική κοινωνιολογία, Dr Robert Bartholomew, είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για μαζική αυταπάτη και δίνει τις δικές του επιστημονικές εξηγήσεις στο βιβλίο του «Havana Syndrome: Mass Psychogenic Illness and the Real Story Behind the Embassy Mystery and Hysteria», σε συνεργασία με τον Robert Baloh.

Η ανεξήγητη ασθένεια, καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Κούβα και έκτοτε έχει εξαπλωθεί στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο (και επίσης σε ορισμένους Καναδούς), με 130 αναφερόμενα κρούσματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια ακοής, σοβαρούς πονοκεφάλους, προβλήματα μνήμης, ζάλη αλλά και εγκεφαλικές βλάβες. Ωστόσο, ο Dr Bartholomew δεν μασάει τα λόγια του. Εννοεί αυτό που λέει και λέει αυτό που εννοεί…

«Υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για το μεγαλοπόδαρο (Bigfoot) παρά για το Σύνδρομο της Αβάνας», δήλωσε στην Daily Mail Australia ο Αμερικανός επιστήμονας που έχει την έδρα του στο Πανεπιστήμιο του Auckland. «Τα συντριπτικά στοιχεία δείχνουν μία μαζική υστερία, ή όπως συνήθως αναφέρεται από τους επιστήμονες ως μαζική ψυχογενής ασθένεια. Το Σύνδρομο της Αβάνας είναι αποτέλεσμα ανίκανων κυβερνητικών αξιωματούχων και κακής επιστήμης. Θα έφτανα στο σημείο να μετονομάσω το Σύνδρομο σε αυταπάτη, κυρίως για την ύπαρξη της παράλογης θεωρίας ότι διπλωμάτες στοχοποιούνται με ενεργειακό όπλο».

Dr Robert Bartholomew

Ο Robert Bartholomew λέει ότι υπάρχουν τέσσερις θεωρίες για το τι προκαλεί το Σύνδρομο της Αβάνας:

Ηχητικό όπλο

«Η πρώτη θεωρία που εμφανίστηκε ήταν ότι είναι ένα ηχητικό όπλο που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να προκαλέσει ασθένεια στους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να έχει σχέση με την πραγματικότητα γιατί στην Αβάνα δεν ήταν στόχος η πρεσβεία. Στοχοποιήθηκαν άνθρωποι στα σπίτια τους, και κυρίως σε δύο μεγάλα ξενοδοχεία. Το να στοχεύσεις κάποιον σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο θα αψηφούσε τους νόμους της φυσικής, καθώς το 99% των ηχητικών κυμάτων θα αναπηδούσε από τον εξωτερικό τοίχο. Αυτά δεν λειτουργούν έτσι…».

Φυτοφάρμακα

«Η δεύτερη εξήγηση ήταν ότι ήταν φυτοφάρμακα που ψεκάζονταν για να σκοτωθούν τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό Ζίκα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει νευροτοξίνη στον κόσμο που να επηρεάζει μόνο Αμερικανούς και Καναδούς διπλωμάτες και τις οικογένειές τους».

Μικροκύματα

«Η τρίτη εξήγηση είναι τα μικροκύματα, το φαινόμενο Frey [ένα ακουστικό φαινόμενο όπου μικροκύματα ή ραδιοσυχνότητες δημιουργούν ήχους κλικ μέσα στο κεφάλι]. Πρόκειται για μία θεωρία που κέρδισε δημοσιότητα αφότου η Εθνική Ακαδημία Επιστημών κυκλοφόρησε την έκθεσή της στην οποία αναφέρεται ότι θα μπορούσε να είναι το φαινόμενο Frey. Αλλά δεν ήταν σίγουροι. Αν κοιτάξετε προσεκτικά την έκθεση, ήταν απλώς μια εικασία. Το άτομο που εντόπισε τον μηχανισμό στο φαινόμενο Frey είναι ο Ken Foster στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, είναι βιο-μηχανικός. Επικοινώνησα μαζί του και είπε ότι σίγουρα δεν είναι το Frey Effect».

Μαζική ψυχογενής ασθένεια

«Έτσι, μας μένει η μόνη εύλογη εξήγηση, η οποία είναι η μαζική ψυχογενής ασθένεια. Οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν ήταν αξιωματικοί της υπηρεσίας πληροφοριών στον ίδιο μικρό σταθμό. Αυτό είναι ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της μαζικής ψυχογενούς ασθένειας. Ακολουθεί τα κοινωνικά δίκτυα, συνήθως ξεκινά σε αυτές τις μικρές, συνεκτικές ομάδες και εξαπλώνεται προς τα έξω, και αυτό ακριβώς συνέβη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε ένα κοινό εργασιακό περιβάλλον. Υπάρχει μεγάλος βαθμός άγχους, βρίσκονται σε ξένη χώρα, ήξεραν ότι παρακολουθούνταν όλο το 24ωρο. Είναι ένα κλασικό παράδειγμα μαζικής υστερίας».

Ο Robert Bartholomew λέει ότι η μαζική ψυχογενής ασθένεια υπάρχει εδώ και αιώνες σε διάφορες μορφές. «Παλιά ονομάζονταν μαζική ή επιδημική υστερία. Τις τελευταίες τρεις ή τέσσερις δεκαετίες ονομάζεται μαζική ψυχογενής ασθένεια. Το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και χιλιετίες. Υπάρχουν σαφείς περιπτώσεις που χρονολογούνται από το μεσαίωνα και όχι μόνο. Έχω συλλέξει περίπου 3.500 περιπτώσεις που μας γυρίζουν στον Μεσαίωνα.

Κάποια από τα αναφερόμενα ως σήμερα περιστατικά

Ξεκίνησε σε μια μικρή μονάδα της CIA στην Αβάνα της Κούβας στα τέλη του 2016. Και αυτό ακριβώς θα περίμενες από τη μαζική ψυχογενή ασθένεια. Ξεκινά σε μικρές, δεμένες ομάδες και στη συνέχεια εξαπλώνεται από εκεί, συνήθως σε άτομα χαμηλότερης οικονομικής και πνευματικής κατάστασης, κάτι που συνέβη ακριβώς εδώ. Και έτσι, έχουμε τους αξιωματικούς της CIA να περπατούν κοντά στα σπίτια τους, παρατηρώντας ότι ακούγονται αυτοί οι παράξενοι ήχοι τη νύχτα.

Και τότε, μια μέρα, ένας από αυτούς αισθάνθηκε αδιαθεσία, ένιωσε ότι είχε ζάλη, πόνο στο αυτί και τον πήγαν στην κλινική στην πρεσβεία και ο τύπος έκανε μια παρατήρηση ότι “Ξέρεις, ήταν σαν κάποιος να με στόχευε με μια συσκευή στο κεφάλι”. Το περιστατικό αυτό θα έπρεπε να είχε ενεργοποιήσει τους κώδωνα του κινδύνου στην ιατρική κοινότητα, αλλά δεν έγινε έτσι. Μετά από αυτό, υπήρξαν άλλοι δύο αξιωματικοί της ίδιας μονάδας που είπαν ότι είχαν ακούσει και αυτοί τους παράξενους ήχους. Τότε προέκυψε μια θεωρία ότι τους παρενοχλούσαν με κάποιο μυστικό όπλο».

Όπως επισημαίνει ο Αμερικανός επιστήμονας, όλοι γνώριζαν την παλιά ιστορία των Κουβανών πρακτόρων που παρενοχλούσαν Αμερικανούς διπλωμάτες στην Αβάνα, δεκαετίες πίσω. «Όλοι οι διπλωμάτες που στάλθηκαν στη νέα πρεσβεία στην Αβάνα που άνοιξε το 2015 (μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα) είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Κι αυτό, επειδή κατά τη διάρκεια του ψυχρού Πολέμου οι Κουβανοί πράκτορες ήταν διαβόητοι για την παρενόχληση διπλωματών. Έμπαιναν κρυφά στα σπίτια τους τη νύχτα ενώ κοιμόντουσαν και έριχναν ακαθαρσίες από σκυλιά στο πάτωμα, άνοιγαν όλα τα παράθυρα για να μπουν τα κουνούπια, έκαναν όλων των ειδών τις παρενοχλήσεις. Έτσι, όταν πήγαν εκεί ήταν οι πράκτορες τα είχαν όλα αυτά στο μυαλό τους. Ήταν σε επιφυλακή και γνώριζαν ότι παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο, οπότε ήταν φυσικό να έχουν το αίσθημα άγχους».

Ο Bartholomew αναφέρει στην εφημερίδα ότι το να πιστεύει κανείς στο Σύνδρομο της Αβάνας ισοδυναμεί με «παγκόσμιο πείραμα μαζικής καχυποψίας». «Αυτό που συνέβη είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε προειδοποίηση στις πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, σε διπλωμάτες και αξιωματικούς της υπηρεσίας πληροφοριών, να βρίσκονται σε επιφυλακή για “ανώμαλα περιστατικά υγείας” που μπορεί να συνοδεύονται ή όχι από περίεργους ήχους. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί; Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι σε εγρήγορση για οτιδήποτε ασυνήθιστο σε θέματα υγείας. Οι άνθρωποι έχουν μυστηριώδη περιστατικά υγείας όλη την ώρα, ή απλά περιστατικά υγείας γενικά. Τώρα λοιπόν επαναπροσδιορίζεται ως “Ω, πρέπει να είναι το σύνδρομο της Αβάνας”».

Μιλώντας στην Daily Mail, ο Bartholomew δηλώνει έξαλλος και παθιασμένος στην άποψη του για το Σύνδρομο της Αβάνας ότι πρόκειται για μία ανύπαρκτη κατάσταση. «Είναι μια μεγάλη σπατάλη χρημάτων, είναι ένα διεθνές κυνηγητό άγριων χηνών που έχει σπαταλήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση, έχει στεναχωρήσει άσκοπα εκατοντάδες ανθρώπους, σπατάλησε πολύτιμο χρόνο και πόρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σε μια εποχή που όλα αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα αλλού», λέει.

«Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να ακολουθήσουν τα γεγονότα. Μπορούμε να συνοψίσουμε αυτήν την περίπτωση σε μία πρόταση: Όταν ακούμε ήχους χλιμιντρισμάτων τη νύχτα, ας σκεφτούμε πρώτα ότι πρόκειται για άλογα και όχι για… ζέβρες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ψάχνει για μονόκερους. ασχολούνται με την πιο περίεργη θεωρία, δηλαδή με ένα είδος ηχητικού όπλου. Γιατί στον κόσμο πιστεύετε ότι θα σας στοχοποιούσαν με κάποιο ηχητικό όπλο; Ναι, κάποιοι άκουσαν θορύβους, αλλά οι θόρυβοι δεν ήταν οι ίδιοι. Υπήρχαν θόρυβοι υψηλών τόνων, υπήρχαν χαμηλοί ήχοι, ήταν παντού. Όλοι είχαν πόνο στο αυτί. Λοιπόν, δεν είναι ασυνήθιστο να ακούτε θορύβους και να ακούγονται ήχοι στο αυτί σας».

Γιατί όμως η αμερικανική κυβέρνηση σπαταλά χρόνο, χρήμα και πόρους για το σύνδρομο της Αβάνας; Μέρος της απάντησης βρίσκεται σε έκθεση του FBI για το θέμα που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά μέρος του οποίου έχει διαρρεύσει. «Ειλικρινά, νομίζω ότι το έχουν καταλάβει», λέει ο Bartholomew. «Γνωρίζουμε πρόσφατα, από τη διαρροή της έκθεσης του FBI, ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μαζική ψυχογενή ασθένεια. Και νομίζω ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών το έχουν καταλάβει. Ξέρουν ότι είναι μαζική υστερία.

Αλλά είναι ντροπιαστικό το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, υπό τη διοίκηση Τραμπ και τώρα Μπάιντεν, έχουν τα ίδια άτομα σε αυτές τις υπηρεσίες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ήχοι των γρύλων και των τζιτζικιών ήταν στην πραγματικότητα ένα μυστικό όπλο. Είναι γελοίο και είναι ντροπιαστικό. Τώρα, μετά από πέντε χρόνια, θα βγουν και θα πουν “Συγγνώμη, παρερμηνεύσαμε τους ήχους των εντόμων ως κάποιο είδος μυστικού ξένου όπλου;”. Θα είναι εξαιρετικά ενοχλητικό και θα αναδείξει την ανικανότητά τους».

Οι επιδράσεις στον σωλήνα της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο είναι ένα από τα συμπτώματα που υποστηρίζονται για υποτιθέμενα θύματα του συνδρόμου Αβάνας, αλλά ο Bartholomew λέει ότι υπάρχει μια πολύ πιο ουσιαστική εξήγηση. «Τον Δεκέμβριο του 2017 διέρρευσαν πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης ότι οι γιατροί που εξέτασαν έναν αριθμό ασθενών με Σύνδρομο Αβάνας ανακάλυψαν σημαντικές αλλαγές της οδού λευκής ουσίας στον εγκέφαλό τους», λέει. Αλλά όταν κυκλοφόρησε η πλήρης έκθεση, τα γεγονότα δεν υποστήριξαν την πολύ επιλεκτική διαρροή.

«Από 21 ασθενείς. Τρεις είχαν αλλαγές οδού λευκής ουσίας. Δύο ήταν ήπιες και μία μέτρια. Αν περπατάτε στους δρόμους του Σίδνεϊ ή της Μελβούρνης σήμερα και επιλέγετε τυχαία 21 άτομα, αυτό ακριβώς θα περίμενε κανείς να βρει, γιατί οι αλλαγές της οδού της λευκής ουσίας είναι συχνές σε όλες τις ασθένειες, από την ημικρανία έως την κατάθλιψη και τη φυσιολογική γήρανση. Έτσι, οι ισχυρισμοί για αλλαγές της οδού της λευκής ουσίας είναι ένας μύθος».

Παρά το γεγονός ότι δεν πιστεύει στο σύνδρομο της Αβάνας, ο Robert Bartholomew έχει μεγάλη συμπάθεια για τους ανθρώπους που νοσηλεύονται με τέτοιου είδους συμπτώματα. «Δεν είναι ότι το επινοούν. Έχουν πραγματικά συμπτώματα, αλλά προκαλούνται από τη ζωή τους. Είναι ο ψυχισμός τους».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Los Angeles Times> Aφού πρώτα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι με 3η δόση, τώρα οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν θα ήτο φρόνιμο να περιμένουμε εμβόλιο αποκλειστικά για τη μετάλλαξη Delta
O πάντα συναρπαστικός mr Jumbo, εκτιμά ότι το 2021 είναι μία  χαμένη χρονιά ενώ δεν βλέπει βελτίωση ούτε το 2022
Αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής της Bundesbank
Το πήρε απόφαση ο Γιώργος Παπανδρέου> Θα είμαι υποψήφιος- Χρειαζόμαστε Νέα Αλλαγή
Kαθώς ο Bill Gates συνόδευε την κόρη του Jennifer στον γάμο της, το CNN “ξέθαβε” νέες καταγγελίες σε βάρος του
Σε κατάσταση συναγερμού ξανά η εμβολιασμένη Βρετανία> Στο 10% η νέα υπό-παραλλαγή του κορωνοϊού AY.4.2
Το Ισραήλ με το 43% του πληθυσμού να έχει κάνει 3 δόσεις εμβολίου δείχνει να τιθασεύει το 4ο κύμα. Δυστυχώς αρκετοί είναι οι νεκροί και ανάμεσα στους εμβολιασθέντες
Πρώτo κρούσμα της μετάλλαξης Delta AY.4.2  διαγνώστηκε στο Ισραήλ
Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
To THEOPHANO FOUNDATION βράβευσε το ζεύγος των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό
ΕΚΤΑΚΤΟ> 730.000 αντιιικά χάπια της Merck και της Pfizer αγόρασαν οι Βρετανοί για θεραπεία Covid κατ’ οίκον
-Δεν είναι η πρώτη ατυχία που είχα στη ζωή μου…Ελπίζω να είναι η τελευταία…