kourdistoportocali.comNews DeskΒόμβα από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου> Το αμερικανικό χρέος θα φτάσει τα 56 τρισ. δολάρια έως το 2034

Γράφει ο Alan Rappeport/New York Times

Βόμβα από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου> Το αμερικανικό χρέος θα φτάσει τα 56 τρισ. δολάρια έως το 2034

Θα εκτιναχθεί στο 122% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, από 99% το 2024

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να προσθέσουν κι άλλα τρισεκατομμύρια δολάρια στο εθνικό τους χρέος την επόμενη δεκαετία, δανειζόμενες χρήματα γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, σε μια εποχή που στις ΗΠΑ επικρατούν μεγάλες νομοθετικές διαμάχες για τους φόρους και τις δαπάνες.

Από τον Alan Rappeport/New York Times

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δήλωσε την Τρίτη ότι το εθνικό χρέος των ΗΠΑ είναι έτοιμο να ξεπεράσει τα 56 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2034, καθώς οι αυξανόμενες δαπάνες και οι τόκοι υπερβαίνουν τα φορολογικά έσοδα. Το αυξανόμενο κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης και του Medicare (σύστημα υγείας) συνεχίζει να επιβαρύνει τα οικονομικά της χώρας, μαζί με την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία έχουν κάνει πιο δαπανηρό για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δανείζεται τεράστια χρηματικά ποσά.

Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να συνεχίσουν να παρουσιάζουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία αφορούν το χάσμα μεταξύ αυτών που ξοδεύει η Αμερική και αυτών που λαμβάνει μέσω φόρων και άλλων εσόδων. Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024 προβλέπεται να είναι 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, από την πρόβλεψη νωρίτερα φέτος για 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα επόμενα 10 χρόνια, το ετήσιο έλλειμμα προβλέπεται να διογκωθεί στα 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ως μερίδιο της οικονομίας, το χρέος που κατέχει το δημόσιο το 2034 θα είναι 122 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, από 99 τοις εκατό το 2024.

Οι νέες προβλέψεις έρχονται καθώς οι Αμερικανοί νομοθέτες ετοιμάζονται για μια μεγάλη μάχη που αφορά τους φόρους και τις δαπάνες.

Οι περισσότερες από τις φορολογικές περικοπές Trump του 2017 θα λήξουν το 2025, αναγκάζοντας τους νομοθέτες να αποφασίσουν εάν θα τις ανανεώσουν και, εάν ναι, πώς θα τις εξοφλήσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθούν επίσης αντιμέτωπες και πάλι με το νόμιμο ανώτατο όριο για το ποσό που μπορούν να δανειστούν. Το Κογκρέσο συμφώνησε πέρυσι να αναστείλει το όριο χρέους και να επιτρέψει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεχίσει να δανείζεται μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο.

Αυτές οι διαμάχες για τους φόρους και τις δαπάνες θα πραγματοποιηθούν σε μια εποχή που το δημοσιονομικό σκηνικό της χώρας είναι όλο και πιο ζοφερό. Ο γηράσκων πληθυσμός συνεχίζει να επιβαρύνει τα προγράμματα γήρατος και συνταξιοδότησης της Αμερικής, τα οποία αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες ελλείψεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειωμένα συνταξιοδοτικά και ιατρικά οφέλη.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το εθνικό χρέος καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη τα τελευταία χρόνια, αλλά οι δαπάνες ήταν δύσκολο να διαγραφούν. Η έκθεση του C.B.O. υποθέτει ότι οι φορολογικές περικοπές του 2017 δεν θα παραταθούν, αλλά αυτό είναι πολύ απίθανο. Ο Πρόεδρος Biden είπε ότι θα παρατείνει ορισμένες από τις φορολογικές περικοπές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τους πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και ο πρώην πρόεδρος Donald J. Trump είπε ότι θα τις παρατείνει όλες εάν κερδίσει τον Νοέμβριο. Η πλήρης επέκταση των φορολογικών περικοπών θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια.

Τα μεγαλύτερα προβλεπόμενα ελλείμματα οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση της κυβέρνησης Biden να ακυρώσει το χρέος των φοιτητικών δανείων άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο κόστος των νέων πακέτων βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ και στις υψηλότερες από τις αναμενόμενες δαπάνες για το Medicaid.

Το C.B.O. είπε επίσης ότι μια συμφωνία των νομοθετών, στην οποία επιμένουν οι Ρεπουμπλικάνοι, για ανάκτηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων θα μείωνε τα έσοδα από φόρους εισοδήματος επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων κατά περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2034.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τις φορολογικές μειώσεις Trump και προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιβαρύνουν την κατάσταση μόνο εάν ελέγξουν την Ουάσιγκτον.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν ήδη να αυξήσουν το έλλειμμα ακόμη περισσότερο το 2025 με φορολογικές περικοπές στις εταιρείες που διατηρούν τις τιμές υψηλά ακόμη και όταν ο πληθωρισμός πέφτει», δήλωσε ο Andrew Bates, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Τα υψηλά επιτόκια δυσκολεύουν επίσης τις ΗΠΑ να διαχειριστούν το χρέος τους.

Το γραφείο προϋπολογισμού προβλέπει ότι το ετήσιο κόστος τόκων θα αυξηθεί σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2034 από 892 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Σε εκείνο το σημείο, οι ΗΠΑ θα ξoδεύουν τόσα για πληρωμές τόκων όσο και για το Medicare.

«Οι βλαβερές επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων που τροφοδοτούν το υψηλότερο κόστος τόκων σε ένα τεράστιο υπάρχον χρέος συνεχίζονται και οδηγούν σε πρόσθετο δανεισμό», δήλωσε ο Michael Peterson, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Peter G. Peterson, το οποίο προωθεί τη δημοσιονομική συγκράτηση. «Είναι ο ορισμός του μη βιώσιμου».

Ο γερουσιαστής Chuck Grassley της Αϊόβα, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας, είπε ότι ο Biden είναι υπεύθυνος για το υψηλό κόστος δανεισμού και ζήτησε περικοπές δαπανών. «Η κυβέρνηση Biden έχει στριμώξει γενιές Αμερικανών υπό πληθωριστικές συνθήκες και αστρονομικά επιτόκια», ανέφερε ο ίδιος.

Το γραφείο προϋπολογισμού είπε ότι μια αλλαγή στην αμερικανική οικονομία τα τελευταία χρόνια είναι εκείνη που συμβάλλει στην πραγματικότητα στη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους με την πάροδο του χρόνου: Η αύξηση της μετανάστευσης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νέοι μετανάστες εργαζόμενοι αναμένεται να πληρώσουν σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια περισσότερους φόρους από ό,τι θα καταναλώσουν σε κρατικά επιδόματα.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να προσθέσουν περίπου 8,7 εκατομμύρια περισσότερους μετανάστες από το 2021 έως το 2026 από ό,τι προβλέπουν οι ιστορικές τάσεις. Αναμένεται να πληρώσουν φόρους που θα προσθέσουν 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα στη διάρκεια μιας δεκαετίας, ενώ θα καταναλώνουν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά επιδόματα -κυρίως σε ομοσπονδιακές επιδοτήσεις ασφάλισης υγείας για ενήλικες και παιδιά.

Το κόστος και τα οφέλη της μετανάστευσης συνεχίζουν να είναι ένα επίμαχο πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε την Τρίτη νέα μέτρα προστασίας για τους μετανάστες που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ αλλά είναι παντρεμένοι με Αμερικανούς πολίτες, προστατεύοντάς τους από την απέλαση και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργαστούν νόμιμα.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK