kourdistoportocali.comNews DeskΣΟΚ! Πρώην επικεφαλής πιλότος της Boeing κατηγορείται ότι απέκρυψε κρίσιμα στοιχεία στέλνοντας στο θάνατο 346 άτομα

Τους εμπιστεύεστε;

ΣΟΚ! Πρώην επικεφαλής πιλότος της Boeing κατηγορείται ότι απέκρυψε κρίσιμα στοιχεία στέλνοντας στο θάνατο 346 άτομα

Oι Forkner και Boeing υποβάθμισαν τις δυνατότητες του συστήματος MCAS για να αποφύγουν την απαίτηση οι πιλότοι να υποβληθούν σε εκτεταμένη και δαπανηρή επανεκπαίδευση

Μία σοκαριστική ιστορία σχετικά με την ασφάλεια των επιβατικών αεροσκαφών αποκαλύφθηκε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια δίκης που πραγματοποιείται στο Fort Worth του Texas. Ένας πρώην επικεφαλής της Boeing ο οποίος συμμετείχε στις δοκιμές του αεροσκάφους 737 Max της εταιρείας κατηγορείται από ομοσπονδιακή επιτροπή του κογκρέσου για εξαπάτηση των ρυθμιστικών αρχών ασφαλείας σχετικά με την αξιολόγηση του αεροπλάνου.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Mark A. Forkner καταγγέλλεται ότι έδωσε ψευδείς και ελλιπείς πληροφορίες σχετικά με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου πτήσης το οποίο έπαιξε ρόλο σε αεροπορικές τραγωδίες που στοίχησαν τη ζωή σε 346 άτομα. Ο Forkner ήταν ο επικεφαλής τεχνικός πιλότος της Boeing των 737 MAX κατά την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνου. Οι εισαγγελείς είπαν ότι λόγω της «φερόμενης απάτης» του Forkner, λεπτομέρειες του συστήματος δεν αναφέρθηκαν σε βασικά έγγραφα που δόθηκαν στην Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA), στα εγχειρίδια πιλότων ή στο υλικό εκπαίδευσης πιλότων που παρέχεται στις αεροπορικές εταιρείες.

Το αεροσκάφος Boeing 737 MAX 8 που εκτελούσε την πτήση 302 συνετρίβη κοντά στην πόλη Μπισόφτου της Αιθιοπίας

Το σύστημα ελέγχου πτήσης ήταν εκείνο που τελικά συνέβαλε, καθώς χαμήλωσε απότομα τη τη μύτη των αεροσκαφών 737 Max με αποτέλεσμα να συντριβούν, το 2018 στην Ινδονησία και το 2019 στην Αιθιοπία. Το πρώτο, που εκτελούσε την πτήση της Lion Air 610, κατέπεσε στις 29 Οκτωβρίου του 2018 στη θάλασσα της Ιάβα 13 λεπτά μετά την απογείωση του, σκοτώνοντας τους 189 επιβάτες και το πλήρωμα. Ήταν το πρώτο μεγάλο δυστύχημα που περιελάμβανε τη νέα σειρά αεροσκαφών Boeing 737 MAX, η οποία παρουσιάστηκε το 2017, και ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από οποιοδήποτε δυστύχημα ή συμβάν που αφορούσε ολόκληρη τη σειρά Boeing 737.

Πέντε μήνες αργότερα, στις 10 Μαρτίου 2019, το αεροσκάφος Boeing 737 MAX 8 που εκτελούσε την πτήση 302 συνετρίβη κοντά στην πόλη Μπισόφτου της Αιθιοπίας, έξι λεπτά μετά την απογείωση του, σκοτώνοντας και τους 157 επιβαίνοντες. Ήταν το πιο θανατηφόρο ατύχημα της Ethiopian Airlines μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι πιλότοι αγνοούσαν το σύστημα, που ονομάζονταν Maneuvering Characteristics Augmentation System, ακόμα και μετά την πρώτη συντριβή.

Στον 49χρονο Forkner απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες για απάτη που αφορούσαν εξαρτήματα αεροσκαφών και τέσσερις κατηγορίες για απάτη μέσω τηλεφώνου. Εάν τελικά καταδικαστεί, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή έως 100 ετών φυλάκιση.

Η Boeing σχεδίασε το Max για να είναι μια πιο αποδοτική έκδοση ως προς τα καύσιμα που χρησιμοποιούν τα 737 και το οποίο θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το αντίπαλο ευρωπαϊκό Airbus. Το σύστημα ελέγχου πτήσης προοριζόταν να κάνει το Max να πετάει όπως τα προηγούμενα 737, παρά την τάση η μύτη του να γέρνει προς τα πάνω ή κάτω υπό ορισμένες συνθήκες.

Οι ερευνητές του Κογκρέσου πρότειναν ότι οι Forkner και Boeing υποβάθμισαν τις δυνατότητες του συστήματος προκειμένου να αποφύγουν την απαίτηση οι πιλότοι να υποβληθούν σε εκτεταμένη και δαπανηρή επανεκπαίδευση, η οποία θα προκαλούσε την αύξηση του κόστους για τη λειτουργία του αεροπλάνου.

Συγκεκριμένα, ο Chad Meacham, εν ενεργεία εισαγγελέας των ΗΠΑ για το βόρειο Texas, ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο Forkner προσπάθησε να εξοικονομήσει χρήματα της Boeing, αποκρύπτοντας «κρίσιμες πληροφορίες» από τις ρυθμιστικές αρχές. «Η θρασύτατη επιλογή του να παραπλανήσει την FAA εμπόδισε την ικανότητα του οργανισμού να προστατεύει τους επιβάτες και άφησε τους πιλότους σε αδιέξοδο, χωρίς πληροφορίες για ορισμένα χειριστήρια πτήσης του 737 MAX», δήλωσε ο Meacham.

Ο δικηγόρος του Forkner, David Gerger, είχε πει στο παρελθόν ότι ο πελάτης του δεν θα έκρυβε ποτέ σκόπιμα ένα ζήτημα ασφάλειας. «Ο Mark πετούσε το MAX. Οι φίλοι του στην Πολεμική Αεροπορία πετούσαν τα MAX. Δεν θα έβαζε ποτέ τον εαυτό του, τους φίλους του ή οποιονδήποτε επιβάτη σε ένα μη ασφαλές αεροπλάνο», ανέφερε ο Gerger στη Wall Street Journal το 2019.

Η αποκάλυψη των δυσλειτουργιών στα συστήματα MCAS, έγινε αρχικά μέσω της δημοσιοποίησης σχολίων του Forkner σε εσωτερικά memo της εταιρείας και τα οποία σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής του κογκρέσου θεωρείται ως απόδειξη ότι η Boeing γνώριζε τα προβλήματα με το λογισμικό ελέγχου πτήσεων. Ο Forkner έπεισε τις ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν την εξαίρεση των λεπτομερειών του νέου συστήματος ελέγχου πτήσης MCAS από τα πιλοτικά εγχειρίδια του 737 MAX, σύμφωνα με έρευνα της Βουλής των ΗΠΑ.

Η Boeing επωφελήθηκε από τον αποκλεισμό, επειδή μείωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση για πιλότους που είχαν πετάξει παλαιότερα μοντέλα 737, καθιστώντας το αναβαθμισμένο τζετ πιο ελκυστικό για πιθανούς πελάτες αεροπορικών εταιρειών. Το MCAS, το οποίο ξεκινά αυτόματα σε ορισμένες συνθήκες πτήσης, προορίζεται να σπρώξει τη μύτη του αεροπλάνου προς τα κάτω για να αντισταθμίσει την τάση MAX επιπέδων να ανεβαίνουν λόγω των ισχυρότερων κινητήρων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όταν το σύστημα δυσλειτούργησε στις θανατηφόρες πτήσεις, οι πιλότοι δεν συνειδητοποίησαν ότι το MCAS έσπρωχνε τη μύτη των αεροπλάνων προς τα κάτω και έτσι δεν πήραν μέτρα προκειμένου να το απενεργοποιήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς εξετάζουν και έναν άλλο πρώην πιλότο της Boeing, τον Patrik Gustavsson, στην έρευνα τους.

Ο Forkner έφυγε από τη Boeing το 2018 για να εργαστεί στην Southwest Airlines, στην οποία ήταν μέχρι πέρσι.

Στις αρχές του 2021, η Boeing συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμα 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να διευθετήσει μια ποινική δίωξη για ισχυρισμούς ότι εξαπάτησαν τις ρυθμιστικές αρχές που εποπτεύουν το 737 MAX. Λίγο μετά τις δύο συντριβές το 2019, η εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων απέλυσε τον τότε διευθύνοντα σύμβουλό της, Dennis Muilenburg.

Ο διακανονισμός που επιτευχθεί προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο σε υπαλλήλους, δηλώνοντας ότι η κακή συμπεριφορά «δεν ήταν διάχυτη σε ολόκληρο τον οργανισμό, ούτε έγινε από μεγάλο αριθμό εργαζομένων, ούτε διευκολύνθηκε από ανώτερα διοικητικά στελέχη».

Στη συνέχεια, τον Μάιο η Boeing συμφώνησε επίσης να πληρώσει πρόστιμο 17 εκατομμυρίων δολαρίων και να βελτιώσει την αλυσίδα εφοδιασμού και τις πρακτικές παραγωγής μετά την εγκατάσταση μη εγκεκριμένου εξοπλισμού σε εκατοντάδες αεροπλάνα. Τα αεροσκάφη Boeing 737 MAX πήραν έγκριση να επιστρέψουν στις πτήσεις στα τέλη του 2020, ενώ η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της κατάρρευσης της βιομηχανίας αερομεταφορών λόγω της πανδημίας της COVID-19.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Elon Musk [VIDEO]> O πραγματικός Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που κοντρολάρει τον τηλεϋποβολέα του Biden…O Biden μετατρέπει τις ΗΠΑ σε Βενεζουέλα
-Act greedy when others are fearful
Ο νέος “μαύρος χρυσός” του Κατάρ> Πως μια κατάξερη χερσόνησος μετατρέπεται σε επίκεντρο του ενεργειακού κόσμου
Έφυγε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο που αντιμετώπισε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης
Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σταθεί διπλά τυχερός ώστε σε βαθύ γήρας να μεταβιβάσει την εξουσία στα παιδιά του. Γιατί ο Κυριάκος…
New York Times> Οι πραγματικά πλούσιοι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε- Η κάστα του 0,1%
Bloomberg > Εφόσον το κόστος στέγασης εκτοξεύεται γιατί δεν χτίζουμε νέες πόλεις;
Aποστολή στο Tel Aviv> Bόλτα στη γειτονιά του Roman Abramovich και της Gal Gabot
Ανάλυση CNN Business> Περισσότερα από 7 τρισ. δολάρια έχουν εξαφανιστεί από τη Wall Street φέτος
Πόσο αξιόπιστες είναι οι εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο;
Ηγέτης στον Όμιλο ΟΤΕ έως τον Ιούνιο του 2024. Η εντυπωσιακή διαδρομή του
COSMOTE@YourService>Μία υπηρεσία του ΟΤΕ που σε κάνει να αισθάνεσαι πολίτης της Δανίας