kourdistoportocali.comNews DeskΤραγωδία πτήσης MH370 της Malaysia Airlines> Η ανάλυση ενός πρόσφατα ανακτημένου σήματος ίσως λύσει το μυστήριο του τι συνέβη

Γράφει ο Charles Hymas/The Telegraph

Τραγωδία πτήσης MH370 της Malaysia Airlines> Η ανάλυση ενός πρόσφατα ανακτημένου σήματος ίσως λύσει το μυστήριο του τι συνέβη

Ένα αεροσκάφος 200 τόνων όπως το MH370 θα απελευθέρωνε τόση κινητική ενέργεια όση ένας μικρός σεισμός αν συνετρίβη με ταχύτητα 200 μέτρων το δευτερόλεπτο

Το μυστήριο γύρω από τη χαμένη πτήση MH370 της Malaysia Airlines θα μπορούσε σύντομα να λυθεί αφού Βρετανοί ερευνητές βρήκαν ένα σήμα που μπορεί να τους οδηγήσει στον τελευταίο τόπο «ανάπαυσης» του αεροπλάνου μετά από δέκα χρόνια.

Από τον Charles Hymas/The Telegraph

Συγκεκριμένα, τα υποβρύχια μικρόφωνα, γνωστά και ως υδρόφωνα, φέρεται να έλαβαν ένα σήμα περίπου την ίδια στιγμή που το MH370 πιστεύεται ότι συνετρίβη, στις 8 Μαρτίου 2014. Το σήμα των έξι δευτερολέπτων ανακαλύφθηκε από ερευνητές από το Cardiff, οι οποίοι φέρεται να είπαν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές για να καθοριστεί εάν οι ήχοι που κατέγραψαν τα μικρόφωνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο σημείο της συντριβής του αεροπλάνου.

Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 239 άνθρωποι, πιστεύεται ότι έμεινε από καύσιμα και συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό αφού παρέκκλινε από την πορεία του από την Kuala Lumpur στο Πεκίνο για άγνωστους λόγους. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες που κάλυψαν μια περιοχή 46.332 τετραγωνικών μιλίων από αρχές από όλο τον κόσμο, ο χώρος που βρίσκεται το αεροπλάνο παραμένει μυστήριο τα τελευταία δέκα χρόνια.

Έκτοτε έχουν ανακαλυφθεί κάποια κομμάτια του αεροσκάφους και έχουν προκύψει διάφορες θεωρίες σχετικά με το τι -και ποιος- προκάλεσε την αλλαγή πορείας της πτήσης, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά την αλήθεια για το τι συνέβη στο Boeing 777.

Την εβδομάδα που προηγήθηκε της 10ης επετείου από την εξαφάνιση του MH370 νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση της Μαλαισίας υποστήριξε μια νέα έρευνα στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας, αλλά ήταν ανεπιτυχής για άλλη μια φορά.

Το σημείο εκκίνησης για τους ερευνητές στο Cardiff βασίζεται στην υπόθεση ότι ένα αεροσκάφος 200 τόνων όπως το MH370 θα απελευθέρωνε τόση κινητική ενέργεια όση ένας μικρός σεισμός αν συνετρίβη με ταχύτητα 200 μέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή η κινητική ενέργεια θα ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να καταγραφεί από υποβρύχια μικρόφωνα χιλιάδες μίλια μακριά, δύο από τα οποία -στο Cape Leeuwin στη Δυτική Αυστραλία και στη βρετανική επικράτεια του Diego Garcia- ήταν αρκετά κοντά για να ανιχνεύσουν ένα τέτοιο σήμα.

Ρυθμισμένοι για να ανιχνεύουν τυχόν παραβιάσεις της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, οι επιχειρησιακοί σταθμοί απέχουν μόλις δεκάδες λεπτά χρόνου ταξιδιού σήματος από το σημείο όπου έγινε η τελευταία επαφή με το ραντάρ του αεροπλάνου.

Το πρόσφατα ανιχνευμένο σήμα που καταγράφηκε στο χρονικό παράθυρο που θα μπορούσε να είχε συντριβεί το αεροπλάνο ανιχνεύθηκε μόνο στους σταθμούς του Cape Leeuwin, κάτι που «εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προέλευσή του», δήλωσε στην Telegraph ο ερευνητής Dr Usama Kadri.

Ο Dr Kadri, του οποίου η τεχνογνωσία αφορά τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, είπε ότι ενώ η ανάγνωση του σήματος δεν ήταν εντελώς πειστική, είναι «εξαιρετικά απίθανο» τα ευαίσθητα υδρόφωνα να μην είχαν αντιληφθεί την πρόσκρουση ενός μεγάλου αεροπλάνου που συνετρίβη στον ωκεανό.

Η ομάδα του πιστεύει ότι περαιτέρω έρευνα στο πρόσφατα εντοπισμένο σήμα θα μπορούσε τελικά να λύσει το μυστήριο, όπως τα υδρόφωνα βοήθησαν να εντοπιστεί το ARA San Juan, ένα υποβρύχιο του αργεντίνικου ναυτικού που βρέθηκε στον πυθμένα του ωκεανού του Νότιου Ατλαντικού ένα χρόνο μετά την έκρηξη και την εξαφάνιση του.

Για να εντοπίσουν το ναυάγιο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες προκειμένου να μιμηθούν την έκρηξη στο υποβρύχιο και συνέκριναν αυτό το σήμα με εκείνο που έλαβαν τα υδρόφωνα όταν ανατινάχτηκε. Αυτό τους οδήγησε τελικά στο ναυάγιο του ARA San Juan, το οποίο βρισκόταν 290 μίλια από την ακτή της Αργεντινής, σχεδόν 3000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο Dr Kadri ισχυρίζεται ότι ένα παρόμοιο πείραμα θα μπορούσε να διεξαχθεί για να βρεθεί το αεροσκάφος της πτήσης MH370. Εάν τέτοιες εκρήξεις εμφανίσουν παρόμοια πλάτη πίεσης με το σήμα που ανιχνεύθηκε, «θα υποστηρίξει την εστίαση μελλοντικών αναζητήσεων σε αυτό το σήμα». Ο ίδιος είπε στην Telegraoph: «Εάν τα σήματα που ανιχνεύονται τόσο στο Cape Leeuwin όσο και στο Diego Garcia είναι πολύ ισχυρότερα από το εν λόγω σήμα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ανάλυση των σημάτων και από τους δύο σταθμούς. Αν διαπιστωθεί ότι σχετίζεται, αυτό θα περιόριζε σημαντικά, σχεδόν θα εντόπιζε την τοποθεσία του αεροσκάφους».

Αλλά εάν το σήμα διαπιστωθεί ότι δεν σχετίζεται, ο Dr Kadri είπε ότι θα δείξει ότι οι αρχές μπορεί να χρειαστεί να επανεκτιμήσουν την τοποθεσία και το χρονικό πλαίσιο της φερόμενης συντριβής που χρησιμοποιήθηκαν ως αφετηρία στις έρευνές τους μέχρι στιγμής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία συμβάλλει στον περιορισμό της περιοχής αναζήτησης για την πτήση MH370.

Καθώς τα στοιχεία άρχισαν να δείχνουν ότι το αεροπλάνο κατευθυνόταν τελικά δυτικά μετά την απώλεια επικοινωνίας, η δορυφορική εταιρεία Immarsat με έδρα το Λονδίνο διαπίστωσε ότι ένας από τους δορυφόρους της λάμβανε ωριαία σήματα από την πτήση MH370 για επτά ώρες αφού εξαφανίστηκε από το στρατιωτικό ραντάρ.

Αν και αυτό επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος ήταν ακόμα στον αέρα για περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί, η θέση του δεν μπορούσε να εντοπιστεί. Τα δεδομένα της Immarsat θα μπορούσαν να υπολογίσουν μια εκτίμηση της θέσης του αεροσκάφους με βάση τη διάρκεια των εκπομπών μεταξύ του αεροπλάνου και του δορυφόρου και έδειξε μια μεγάλη περιοχή κοντά στην οποία το αεροπλάνο θα μπορούσε να είχε χάσει καύσιμα ή να συντριβεί.

Αυτό αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα τόξο που εκτείνεται από την Κεντρική Ασία στα βόρεια προς την Ανταρκτική. Με το βόρειο τμήμα αυτής της περιοχής να αποτελείται από βαριά στρατιωτικοποιημένο εναέριο χώρο που θα είχε ανιχνεύσει το MH17, θεωρήθηκε πιθανότατα ότι το MH370 συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό.

Πιστεύεται ότι το αεροπλάνο βούτηξε ή συνετρίβη λίγα λεπτά μετά τις 8.19 π.μ. της 8ης Μαρτίου. Περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, το 2015, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib Razak ανέφερε ότι ένα τμήμα πτέρυγας που ξεβράστηκε στο Réunion -ένα γαλλικό νησί ανατολικά της Μαδαγασκάρης- προήλθε από το αεροσκάφος της πτήσης MH370. Τα δύο επόμενα χρόνια, άλλα 17 κομμάτια συντριμμιών βρέθηκαν και «ταυτοποιήθηκαν ότι ήταν πολύ πιθανό ή σχεδόν βέβαιο ότι προέρχονται από το MH370», ενώ άλλα δύο «εκτιμήθηκαν ως πιθανώς από το αεροσκάφος της τραγωδίας».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK