kourdistoportocali.comNews DeskΤο τελευταίο καρφί στο φέρετρο της υποψηφιότητας Biden είναι από το φίλο του George Clooney> Δεν πρόκειται να κερδίσουμε με αυτόν υποψήφιο

Breaking News

Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της υποψηφιότητας Biden είναι από το φίλο του George Clooney> Δεν πρόκειται να κερδίσουμε με αυτόν υποψήφιο

Ο έρανος που έκανε ο Clooney συγκέντρωσε 28 εκατ. δολάρια για την εκστρατεία επανεκλογής του Biden, τα περισσότερα για το Δημοκρατικό Κόμμα από ένα μόνο γεγονός στην ιστορία

Ο ηθοποιός George Clooney, ο οποίος είναι μεταξύ των μεγαλύτερων υποστηρικτών και δωρητών του Joe Biden στο Χόλιγουντ, κάλεσε την Τετάρτη τον πρόεδρο να κάνει πίσω στην προεδρική κούρσα, λίγες εβδομάδες αφότου ο ίδιος πρωτοστάτησε σε έναν μεγάλο έρανο για την εκστρατεία επανεκλογής του.

«Λατρεύω τον Joe Biden», γράφει ο Clooney σε ένα άρθρο γνώμης στους New York Times που δημοσιεύτηκε χθες. «Ως γερουσιαστή. Ως αντιπρόεδρο και ως πρόεδρο. Τον θεωρώ φίλο και πιστεύω σε αυτόν».

Όμως, προσθέτει ο ο Clooney, ο Biden που είδε κατά τη διάρκεια του εράνου της 15ης Ιουνίου, στον οποίο συμμετείχε και ο πρώην Πρόεδρος Barrack Obama, «δεν ήταν ο Biden του 2010 με τη “μεγάλη συμφωνία” του Joe. Δεν ήταν καν ο Joe Biden του 2020. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που όλοι είδαμε στη συζήτηση», πρόσθεσε ο Clooney, αναφερόμενος στην παραπαίουσα και καταστροφική απόδοση του προέδρου στο προεδρικό ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου στο CNN.

Αυτή η δήλωση αποτελεί μια καίρια εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης του Biden από κάποιον που έχει αλληλεπιδράσει με τον πρόεδρο ιδιωτικά —ότι δηλαδή η εμφάνιση του προέδρου κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, για το οποίο ο Λευκός Οίκος και η εκστρατεία Biden έχουν κατηγορήσει το σκληρό και κουραστικό ταξιδιωτικό πρόγραμμα του δεν αποτέλεσε παρέκκλιση, δεν ήταν ένα και μόνο τυχαίο επεισόδιο.

Ο Clooney δεν είναι απλά ένας αστέρας του κινηματογράφου και ένας εξέχων δωρητής: Είναι κάποιος που πέρασε χρόνο με τον Biden όλα αυτά τα χρόνια και ήταν πάντα μεγάλος θαυμαστής του. Αυτό πηγαίνει πίσω στις πρώτες μέρες του νυν προέδρου ως αντιπροέδρου, όταν ο Clooney πέρασε από τον Λευκό Οίκο και μπήκε στο τότε γραφείο του Biden, στο τέλος της Δυτικής Πτέρυγας, κοντά στο Οβάλ Γραφείο και κατέληξε σε μια εκτεταμένη επίσκεψη μιλώντας για τη βοήθεια στο Νταρφούρ.

Ο Clooney διατηρεί επίσης μια φιλική σχέση με τον Obama, αλλά αυτός και ο Biden έχουν μείνει σε επαφή όλα αυτά τα χρόνια και η ισχύς αυτής της σχέσης διατηρήθηκε ακόμη και όταν ο νυν πρόεδρος επέκρινε την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τον Μάιο να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu ως αποτέλεσμα των πράξεών του στη Γάζα –των οποίων η σύζυγος του Clooney, η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Amal Clooney, ήταν βασικό μέρος των συντελεστών της απόφασης. Ο Clooney κάλεσε έναν κορυφαίο σύμβουλο του Λευκού Οίκου για να διαμαρτυρηθεί, αλλά εκείνος δεν απέσυρε την υποστήριξή του τότε ή τη συμμετοχή του στον έρανο του Ιουνίου. Ο Biden επέκρινε σθεναρά τις προσπάθειες του ΔΠΔ λόγω της υπονοούμενης ίσης μεταχείρησης μεταξύ Ισραήλ και Hamas.

Ο Clooney θεωρείται επίσης από πολλούς υποστηρικτές των Δημοκρατικών στο Χόλιγουντ ως ένα είδος πυξίδας, δεδομένης της δέσμευσης και του ακτιβισμού του. Η στάση του όσον αφορά τον Biden μέχρι τώρα βοήθησε στο να συγκεντρώσει ευρύτερη υποστήριξη από δωρητές και διασημότητες, ακόμη και μεταξύ ορισμένων που δεν υπήρξαν ποτέ μεγάλοι θαυμαστές του Biden και δεν ήταν ενθουσιασμένοι να τον υποστηρίξουν πολύ πριν από το ντιμπέιτ.

Κληθείσα για σχόλιο την Τετάρτη, η εκστρατεία του Biden έδειξε την επιστολή που έγραψε ο πρόεδρος προς τα μέλη του Κογκρέσου τη Δευτέρα, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει στην κούρσα.

Το άρθρο γνώμης του Clooney αντιπροσωπεύει τη σημαντικότερη αποστασιοποίηση εκ μέρους του Χόλιγουντ κατά του Biden, στο οποίο το κόμμα βασιζόταν εδώ και πολύ καιρό για υποστήριξη και χρήματα από μεγάλα ονόματα. Και έρχεται καθώς μια χούφτα Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ζήτησαν επίσης δημόσια να παραιτηθεί ο Biden λόγω των επίμονων ανησυχιών για την ηλικία και την πνευματική του οξύτητα.

Ο έρανος που έκανε ο Clooney συγκέντρωσε 28 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία επανεκλογής του Biden, τα περισσότερα για το Δημοκρατικό Κόμμα από ένα μόνο γεγονός στην ιστορία. Πηγή που γνωρίζει λέει ότι μέρος του λόγου που έλαβε χώρα ο έρανος στο Λος Άντζελες στις 15 Ιουνίου -αμέσως μετά το ταξίδι του Biden στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία- ήταν επειδή αυτή ήταν η μοναδική ημερομηνία που ο Clooney είπε ότι θα μπρορούσε να κάνει πράγματα για εκείνον. Ο Biden ανέφερε το έντονο ταξίδι του πριν από τo ντιμπέιτ του περασμένου μήνα ως έναν λόγο για την κακή του απόδοση.

Στο άρθρο γνώμης, ο Clooney καλεί τους πολύ σημαντικούς -στο κόμμα- Δημοκρατικούς, κατονομάζοντας τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Chuck Schumer, τον αρχηγό της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries και την πρώην Πρόεδρο της Βουλής Nancy Pelosi, να ζητήσουν από τον Biden να «παραιτηθεί οικειοθελώς».

«Δεν πρόκειται να κερδίσουμε τον Νοέμβριο με αυτόν τον πρόεδρο», προειδοποιεί ο Clooney, προσθέτοντας ότι οι νομοθέτες με τους οποίους μίλησε ιδιωτικά συμμερίζονται την ίδια άποψη. Ανέφερε ότι η χώρα αξίζει να ακούσει από άλλους πολιτικούς που θεωρούνται πιθανοί αντικαταστάτες του Biden για την υποψηφιότητα, όπως ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Wes Moore, η Αντιπρόεδρος Kamala Harris, η Κυβερνήτης του Μίσιγκαν Gretchen Whitmer, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom, ο Κυβερνήτης του Κεντάκι Andy Beshear και ο κυβερνήτης του Ιλινόις J.B. Pritzker.

Τονίζοντας ότι «το φράγμα έχει σπάσει», ο Clooney γράφει ότι «μπορούμε να βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο και να προσευχηθούμε για ένα θαύμα τον Νοέμβριο ή μπορούμε να πούμε την αλήθεια».

Πολλοί ανήσυχοι Δημοκρατικοί που κρατούν την ανάσα τους και περιμένουν να δουν τι θα συμβεί στην εκστρατεία επανεκλογής του Biden, έχουν μείνει έκπληκτοι τις τελευταίες 24 ώρες. Μια ευρέως κοινή άποψη είναι ότι όλα είναι πιθανό να συμβούν μετά τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ αυτής της εβδομάδας που οι ΗΠΑ φιλοξενούν λίγα τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο.

Το άρθρο γνώμης του Clooney έρχεται εν μέσω της πιο κρίσιμης εβδομάδας της εκστρατείας επανεκλογής του Biden, καθώς οι ρωγμές στον συνασπισμό υποστήριξης των Δημοκρατικών πίσω από τον νυν πρόεδρο συνεχίζουν να αυξάνονται. Τουλάχιστον δέκα μέλη του Κογκρέσου από το δικό του κόμμα ζήτησαν δημόσια από τον Biden να παραιτηθεί της υποψηφιότητας.

Την Τετάρτη, το CNN ανέφερε ότι οι διοργανωτές για τουλάχιστον έναν έρανο στο Σικάγο που είχε προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην εκδήλωση στα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις. Οι διοργανωτές διέκοψαν τις συνομιλίες για τον προγραμματισμό του έρανου μέχρι μετά τις διακοπές της 4ης Ιουλίου για να καταλαγιάσει η σκόνη. Αυτή την εβδομάδα, η επιτροπή υποδοχής αποφάσισε να μην προχωρήσει στην εκδήλωση, επικαλούμενη μια διαφωνία σχετικά με το πώς θα προχωρήσει, δεδομένης της συνεχιζόμενης διάβρωσης της υποστήριξης για την υποψηφιότητα του Biden.

Η εκδήλωση, σχεδιασμένη ως μεσημεριανό γεύμα για μερικές δεκάδες πλούσιους κατοίκους της Windy City, είναι μόνο μία από τις πολλές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε συνδυασμό με το συνέδριο του κόμματος, όταν η εκστρατεία περιμένει να αξιοποιήσει τον ενθουσιασμό και τα πορτοφόλια των υποστηρικτών των πολλών δολαρίων για τον εκλογικό αγώνα. Ένας εκπρόσωπος της εκστρατείας Biden είπε στο CNN ότι η εκδήλωση δεν σχετίζεται με το επίσημο πρόγραμμα συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Ο Clooney δεν είναι ο μόνος εξέχων Δημοκρατικός του Χόλιγουντ που ζήτησε από τον Biden να παραιτηθεί. Ο Rob Reiner, ένας ένθερμος υποστηρικτής του Biden που παρευρέθηκε σε έναν έρανο μαζί με την Harris μετά το ντιμπέιτ, κάλεσε επίσης τον πρόεδρο να παραιτηθεί.

«Ο φίλος μου George Clooney εξέφρασε ξεκάθαρα αυτό που έχουμε πει πολλοί από εμάς. Αγαπάμε και σεβόμαστε τον Joe Biden. Αναγνωρίζουμε όλα όσα έχει κάνει για τη χώρα μας. Όμως η Δημοκρατία αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή. Χρειαζόμαστε κάποιον νεότερο για να αντισταθεί. Ο Joe Biden πρέπει να παραμεριστεί», έγραψε ο Reiner σε μια ανάρτηση του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X την Τετάρτη, στην οποία περιλαμβάνονταν link με το άρθρο του Clooney.

George Clooney: Λατρεύω τον Joe Biden, άλλά χρειαζόμαστε έναν νέο υποψήφιο

«Είμαι δια βίου Δημοκρατικός. Δεν ζητώ συγγνώμη για αυτό. Είμαι περήφανος για το τι αντιπροσωπεύει το κόμμα μου και για το τι πρεσβεύει. Ως μέρος της συμμετοχής μου στη δημοκρατική διαδικασία και για την υποστήριξη του επιλεγμένου υποψηφίου μου, έχω ηγηθεί μερικών από τους μεγαλύτερους έρανους στην ιστορία του κόμματός μου. Για τον Barrack Obama το 2012. Για τη Hillary Clinton το 2016. Για τον Joe Biden το 2020. Τον περασμένο μήνα συνδιοργάνωσα τον μεγαλύτερο έρανο που υποστήριξε οποιονδήποτε Δημοκρατικό υποψήφιο ποτέ, για την επανεκλογή του Προέδρου Biden. Τα γράφω όλα αυτά μόνο και μόνο για να εκφράσω πόσο πολύ πιστεύω σε αυτή τη διαδικασία και πόσο βαθιά πιστεύω ότι αυτή είναι η στιγμή.

Λατρεύω τον Joe Biden. Ως γερουσιαστή. Ως αντιπρόεδρο και ως πρόεδρο. Τον θεωρώ φίλο και πιστεύω σε αυτόν. Πιστευω στον χαρακτήρα του. Πιστεύω στο ήθος του. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει κερδίσει πολλές από τις μάχες που έχει αντιμετωπίσει.

Αλλά η μόνη μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι αυτή ενάντια στο χρόνο. Κανείς μας δεν μπορεί. Είναι καταστροφικό να το λέμε, αλλά ο Joe Biden με τον οποίο ήμουν πριν από τρεις εβδομάδες στη συγκέντρωση κεφαλαίων δεν ήταν ο Biden του 2010. Δεν ήταν καν ο Joe Biden του 2020. Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που είδαμε όλοι στο ντιμπέιτ.

Ήταν κουρασμένος; Ναί. Είχε κρύωμα; Μπορεί. Αλλά οι ηγέτες των κομμάτων μας πρέπει να σταματήσουν να μας λένε ότι 51 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είδαν αυτό που όλοι μας είδαμε. Είμαστε όλοι τόσο τρομοκρατημένοι από την προοπτική μιας δεύτερης θητείας Trump που επιλέξαμε να αγνοήσουμε κάθε προειδοποιητικό σημάδι. Η συνέντευξη στον George Stephanopoulos ενίσχυσε μόνο αυτό που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Ως Δημοκρατικοί, κρατάμε συλλογικά την αναπνοή μας ή χαμηλώνουμε την ένταση κάθε φορά που βλέπουμε τον πρόεδρο, τον οποίο σεβόμαστε, να φεύγει από το Air Force One ή να πηγαίνει πίσω σε ένα μικρόφωνο για να απαντήσει σε μια ερώτηση χωρίς κάποια γραπτή καθοδήγηση.

Είναι δίκαιο να επισημαίνουμε αυτές τις καταστάσεις; Πρέπει να είναι. Πρόκειται για την ηλικία. Τίποτα περισσότερο. Αλλά και τίποτα που να μπορεί να αντιστραφεί. Δεν πρόκειται να κερδίσουμε τον Νοέμβριο με αυτόν τον πρόεδρο. Επιπλέον, δεν θα κερδίσουμε τη Βουλή και θα χάσουμε τη Γερουσία. Αυτή δεν είναι μόνο η δική μου γνώμη, αυτή είναι η γνώμη κάθε γερουσιαστή και μέλους του Κογκρέσου και κυβερνήτη με τον οποίο έχω μιλήσει κατ’ ιδίαν. Η γνώμη καθενός από αυτούς, ανεξάρτητα από το τι λένε δημόσια.

Μας αρέσει να μιλάμε για το πώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει παραχωρήσει όλη την εξουσία και όλα τα χαρακτηριστικά που το έκαναν τόσο δυνατό με τον Ronald Reagan και τον George H.W. Bush, σε ένα και μόνο άτομο που επιδίωξε να διατηρήσει την προεδρία, και όμως τα περισσότερα από τα μέλη του Κογκρέσου μας επιλέγουν να περιμένουν και να δουν αν πράγματι “σπάσει το φράγμα”. Αλλά “το φράγμα έχει ήδη σπάσει”. Μπορούμε να βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο και να προσευχηθούμε για ένα θαύμα τον Νοέμβριο, ή μπορούμε να πούμε την αλήθεια.

Είναι ανειλικρινές, στην καλύτερη περίπτωση, να υποστηρίζουμε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη μιλήσει ήδη με την ψήφο τους και επομένως η υποψηφιότητα έχει διευθετηθεί και ολοκληρωθεί, όταν μόλις λάβαμε νέες και ενοχλητικές πληροφορίες. Όλοι πιστεύουμε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να εγκαταλείψουν τον υποψήφιό τους τώρα που έχει καταδικαστεί για 34 κακουργήματα. Και αυτές είναι νέες και ανησυχητικές πληροφορίες. Οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί -Chuck Schumer, Hakeem Jeffries, Nancy Pelosi- και γερουσιαστές, εκπρόσωποι και άλλοι υποψήφιοι που είναι αντιμέτωποι με ήττα τον Νοέμβριο πρέπει να ζητήσουν από τον πρόεδρο να παραιτηθεί οικειοθελώς.

Όλες οι τρομακτικές ιστορίες που μας λένε για το τι θα συμβεί στη συνέχεια απλά δεν είναι αληθινές. Κατά πάσα πιθανότητα, τα χρήματα στα ταμεία Biden-Harris θα μπορούσαν να πάνε για να βοηθήσουν στην εκλογή της προεδρικής υποψηφιότητας και άλλων υποψήφιων Δημοκρατικών. Ο νέος υποψήφιος δεν θα μείνει εκτός ψηφοδελτίων στο Οχάιο. Εμείς οι Δημοκρατικοί έχουμε έναν πολύ συναρπαστικό πάγκο. Δεν χρίζουμε ηγέτες ούτε υποκύπτουμε σε μια λατρεία προσωπικότητας, ψηφίζουμε για πρόεδρο. Μπορούμε εύκολα να προβλέψουμε μια ομάδα αρκετών ισχυρών Δημοκρατικών που θα μπουν μπροστά και θα μας πουν γιατί έχουν τα καλύτερα προσόντα να ηγηθούν αυτής της χώρας και να υιοθετήσουν μερικές από τις βαθιά ανησυχητικές τάσεις που βλέπουμε από την περιοδεία εκδίκησης που ο Donald Trump αποκαλεί προεδρική καμπάνια.

Ας ακούσουμε τους Wes Moore και Kamala Harris και Gretchen Whitmer και Gavin Newsom και Andy Beshear και J.B. Pritzker και άλλους. Ας συμφωνήσουμε ότι οι υποψήφιοι δεν θα επιτίθενται ο ένας στον άλλον, αλλά, στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχουμε, θα εστιάσουμε σε αυτό που θα κάνει αυτή τη χώρα να βρεθεί στα ύψη. Τότε θα μπορούσαμε να πάμε στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον επόμενο μήνα και να αποφασίσουμε.

Θα υπάρξει ακαταστασία; Ναί. Η δημοκρατία είναι ακατάστατη. Αλλά θα ζωντανέψει το κόμμα μας και θα αφυπνίσει ψηφοφόρους που, πολύ πριν από το ντιμπέιτ του Ιουνίου, είχαν ήδη φύγει; Σίγουρα ναι. Η σύντομη πορεία μέχρι την ημέρα των εκλογών θα είναι όφελος για εμάς, όχι κίνδυνος. Αυτή μπορεί να είναι μια συναρπαστική στιγμή για τη δημοκρατία, όπως μόλις είδαμε με τους περίπου 200 Γάλλους υποψηφίους που παραμέρισαν και έθεσαν στην άκρη τις προσωπικές τους φιλοδοξίες προκειμένου να σώσουν τη δημοκρατία τους από την ακροδεξιά.

Ο Joe Biden είναι ήρωας. Έσωσε τη δημοκρατία το 2020. Χρειαζόμαστε να το κάνει ξανά (με την παραίτηση του) το 2024».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK