kourdistoportocali.comNews DeskΤο πείραμα του τρόμου> Δείτε πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε κομμωτήρια και νοσοκομεία

Πανεπιστήμιο Aoyama Gakuin

Το πείραμα του τρόμου> Δείτε πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε κομμωτήρια και νοσοκομεία

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καπνό και φως λέιζερ για να παρακολουθήσουν την εκπνεόμενη αναπνοή

Αποκαλυπτική είναι μία νέα μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου Aoyama Gakuin στο Τόκιο σχετικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού σε χώρους εργασίας και αφορά κομμωτές, αισθητικούς αλλά και επαγγελματίες του ιατρικού τομέα που έχουν μολυνθεί με την Covid-19. Τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν το πόσο εύκολο είναι να μεταδώσουν τον ιό στους πελάτες τους ή στους ανθρώπους που φροντίζουν.

Οι ερευνητές δημιούργησαν μία σειρά από αποκαλυπτικά βίντεο που απεικονίζουν τη διαδρομή των σταγονιδίων τα οποία διαχέονται ακόμα και με την απλή ομιλία, καθώς μπορούν να στροβιλίζονται και να εξαπλώνονται στην εγγύτητα άλλων ανθρώπων, ακόμη και όταν φορούν μάσκα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ταχεία εκβολή σταγονιδίων και αερολυμάτων, κυρίως έπειτα από φτέρνισμα ή βήχα, που πράγματι αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, η νέα μελέτη υποστηρίζει τη θεωρία ότι ακόμα και η ομιλία παρέχει αρκετή δύναμη στα εκπνεόμενα σωματίδια έτσι ώστε να αποτελέσουν επικίνδυνα για μόλυνση.

Οι ερευνητές στα βίντεο τους χρησιμοποίησαν καπνό και φως λέιζερ για να παρακολουθήσουν την εκπνεόμενη αναπνοή. Αναδημιουργήθηκαν σενάρια όπου ένα άτομο σκύβει πάνω από ένα άλλο άτομο, όπως όταν πλένει τα μαλλιά ή κάνει μία οδοντιατρική εξέταση.

Για παράδειγμα, ένας εθελοντής έσκυψε πάνω από ένα άλλο άτομο και εισέπνευσε από την εκπνοή ενός ατόμου που είχε ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο παρήγαγε τεχνητό καπνό αποτελούμενο από σταγονίδια με διάμετρο περίπου ένα δέκατο ενός μικρομέτρου, παρόμοιο με το μέγεθος ενός σωματιδίου του κορωνοϊού.

Χημικές ουσίες στο μείγμα καπνού -ένα μείγμα γλυκερίνης και προπυλενογλυκόλης- δημιούργησαν ένα νέφος που διασκορπίζονταν στην ατμόσφαιρα, όπως φάνηκε στο φως από πηγή λέιζερ. Αυτό επέτρεψε την τέλεια οπτικοποίηση των προτύπων ροής αέρα.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο aip.scitation.org, ακολουθήθηκαν μία σειρά σεναρίων όπου σε κάποια από αυτά ο συμμετέχων φορούσε μάσκα, ή ήταν χωρίς μάσκα ή χρησιμοποιούσε πλαστικό κάλυμμα ενώ στέκονταν όρθιος, ήταν καθιστός ή ήταν ξαπλωμένος.

Τα πειράματα για την πιο ρεαλιστική απεικόνιση διεξήχθησαν σε κομμωτήριο, στο Yamano College of Aesthetics στο Τόκιο και οι στάσεις επιλέχθηκαν ειδικά για να προσομοιώσουν τους ρόλους εξυπηρέτησης πελατών.

«Σημαντική ποσότητα παρόμοιας επαφής πρόσωπο με πρόσωπο θα συνέβαινε όχι μόνο στην κοσμετολογία αλλά και στη μακροχρόνια και ιατρική περίθαλψη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Keiko Ishii.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο εκπνεόμενος αέρας από ένα άτομο που δεν φοράει μάσκα κινείται προς τα κάτω λόγω βαρύτητας και θα πέσει σε έναν ασθενή ή πελάτη.

Ωστόσο, όταν φοριέται μάσκα ενώ στέκεται ή κάθεται, το νέφος των εκπνεόμενων σωματιδίων τείνει να προσκολλάται στο σώμα αυτού του ατόμου και να ρέει προς τα πάνω.

Αλλά αν το άτομο φοράει μάσκα και σκύβει, το σύννεφο αερολύματος τείνει να αποκολληθεί από το σώμα του ατόμου και να πέσει στον πελάτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασπίδες προσώπου μπορούν να αποτρέψουν τυχόν αερολύματα που διαρρέουν γύρω από τη μάσκα του ανθώπου. «Η ασπίδα του προσώπου βοήθησε στην άνοδο της αναπνοής», είπε ο Ishii.

«Ως εκ τούτου, είναι πιο αποτελεσματικό να φοράτε μάσκα και ασπίδα προσώπου κατά την παροχή υπηρεσιών στους πελάτες».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ BINTEO ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΔΩ

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Νew York Times> Τρόφιμοι γηροκομείου πέθαναν παρότι είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της Pfizer
Ο Bill Gates την αποθεώνει αλλά δεν έχουν όλες οι ζωές (των μαύρων) την ίδια αξία
Για πρώτη φορά ο Economist μετρά τους πραγματικούς θανάτους παγκοσμίως από Covid-19
Γιατί η δικτατορία τύπου Πούτιν είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Πάνω από 4.000 ευρώ οι μισθοί στη ΔΕΗ!
Eπιτέλους μεταρρυθμίσεις στη σωστή κατεύθυνση. Στο 22% ο φορολογικός συντελεστής
Εις το όνομα του πατρός
Στη Σχοινούσα ο Βασίλης Κικίλιας συνάντησε τη μούσα των εμβολίων
Mία ανθρώπινη ιστορία στους καιρούς της πανδημίας
Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται όταν η λήγουσα είναι μακρά
Δρ. Alex Spyropoulos για τα εμβόλια> Ο σπουδαίος Έλληνας γιατρός δίνει απαντήσεις για τις θρομβώσεις
Summer 2021> Θα πεθάνουμε εμείς ή θα πεθάνει ο Τουρισμός. Αυτή είναι η επιλογή
Do you want to buy property in Greece? We are going to tell you where!