kourdistoportocali.comNews DeskΤο FBI έκανε έφοδο και στο γραφείο του Joe Biden στην Ουάσινγκτον για το σκάνδαλο των απόρρητων εγγράφων του Λευκού Οίκου

Δημοσίευμα CBS News

Το FBI έκανε έφοδο και στο γραφείο του Joe Biden στην Ουάσινγκτον για το σκάνδαλο των απόρρητων εγγράφων του Λευκού Οίκου

Η αμερικανική κυβέρνηση αποσιώπησε πλήρως το θέμα, σε αντίθεση με ότι συνέβη με την έφοδο πρακτόρων στην έπαυλη του Donald Trump στη Φλόριντα

Πράκτορες από το FBI ερεύνησαν και το γραφείο που διατηρούσε ο Πρόεδρος Biden σε ένα think tank στην Ουάσινγκτον –μέρες αφότου ο δικός του δικηγόρος εντόπισε απόρρητο υλικό εκεί, αποκαλύφθηκε την Τρίτη.

Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχουν αποκαλύψει τίποτα για την έρευνα, η οποία αναφέρθηκε από το CBS News, παρά τον ισχυρισμό του Λευκού Οίκου για «διαφάνεια» σχετικά με τις συνεχιζόμενες απόρρητου υλικού από τον Λευκό Οίκο. Έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν αποκαλύφθηκαν πρόσθετα έγγραφα που έχουν τη σήμανση «διαβαθμισμένα» κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

Στις 2 Νοεμβρίου, μέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, ένας δικηγόρος του Biden είχε ανακαλύψει 10 έγγραφα με την ένδειξη «διαβαθμισμένα» και στη συνέχεια επικοινώνησε με την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων, η οποία ειδοποίησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Penn Biden Center

Τα νέα για την έρευνα του FBI έρχονται καθώς η κυβέρνηση Biden αντιμετωπίζει νέες πιέσεις και από τους Δημοκρατικούς προκειμένου να αποκαλύψει το περιεχόμενο του απόρρητου υλικού που βρέθηκε στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ και στο γραφείο του στην Ουάσινγκτον.

Μια δήλωση της 14ης Ιανουαρίου από τον δικηγόρο του Biden, Bob Bauer, δεν αποκάλυψε την έρευνα του FBI, επισήμανε μόνο την «έρευνα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής οποιωνδήποτε εγγράφων και της εξέτασης οποιουδήποτε περιβάλλοντος υλικού για περαιτέρω εξέταση και σε συγκεκριμένο πλαίσιο».

Μια δήλωση της 12ης Ιανουαρίου από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Richard Sauber σημείωσε ότι οι δικηγόροι του προέδρου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης «συντονίζονταν στενά» όσον αφορά την έρευνα στο σπίτι του προέδρου στο Γουίλμινγκτον.

«Μετά την ανακάλυψη κυβερνητικών εγγράφων στο Penn Biden Center τον Νοέμβριο του 2022 και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι δικηγόροι του Προέδρου ερεύνησαν τις κατοικίες του Προέδρου στο Γουίλμινγκτον και στο Ρέχομποθ Μπιτς, στο Ντέλαγουερ», ανέφερε ο Sauber. Ωστόσο, έπειτα και από αυτή την έρευνα ανακαλύφθηκε απόρρητο υλικό σε ένα γκαράζ και ένα σε ένα διπλανό δωμάτιο.

Την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, το FBI ερεύνησε το σπίτι του Biden στο Γουίλμινγκτον, αποκαλύπτοντας επιπλέον απόρρητο υλικό.

Την ίδια στιγμή, ο James Comer (R-Ky.), ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Λογοδοσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, συνεχίζει να στοχεύει το Penn Biden Center στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της έρευνας της επιτροπής για τα απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου που ανακαλύφθηκαν (και) στο πρώην γραφείο του think tank του Προέδρου Biden.

Ο Comer ενδιαφέρεται συγκεκριμένα να μάθει ποιος είχε πρόσβαση στο Penn Biden Center, στο αν υφίσταται το ημερολόγιο επισκεπτών όσων συναντήθηκαν με τον Biden στο think tank, για την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις και για τις οποιεσδήποτε δωρεές στο κέντρο που ενδέχεται να συνδεθούν με την Κίνα. Ο ίδιος εξέθεσε τα συγκεκριμένα αιτήματα σε επιστολή του προς την Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Mary Elizabeth Magill, ζητώντας να παραδοθούν όλα τα στοιχεία στην επιτροπή μέχρι σήμερα, 1η Φεβρουαρίου.

«Η Επιτροπή ανησυχεί για το ποιος είχε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα, δεδομένων των οικονομικών διασυνδέσεων της οικογένειας Biden με ξένους παράγοντες και εταιρείες», έγραψε ο Comer στην επιστολή του, η οποία ήρθε στην κατοχή της ιστοσελίδας Punchbowl News. «Η Επιτροπή ζητά έγγραφα και πληροφορίες που σχετίζονται με ξένη επιρροή στο UPenn και το Penn Biden Center» αναφέρεται μεταξύ των άλλων.

James Comer

Η Επιτροπή Εποπτείας και Λογοδοσίας του Comer είναι μία από τις πολλές ομάδες του Κογκρέσου που εξετάζουν την υπόθεση της ανακάλυψης των διαβαθμισμένων εγγράφων στο σπίτι του Biden στο Γουίλμινγκτον και στο γραφείο του, στο Penn Biden Center. Την προπερασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής, Jim Jordan, ρεπουμπλικάνος από το Οχάιο, ξεκίνησε έρευνα για το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε σχέση με την υπόθεση.

Περίπου δύο δωδεκάδες έγγραφα-αρχεία με διαβαθμισμένες σημάνσεις ανακαλύφθηκαν στο σπίτι και στο πρώην γραφείο του Biden. Η πρώτη δόση ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε τα ευρήματα αυτόν τον μήνα. Έκτοτε, ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει επιπλέον ανακαλύψεις εγγράφων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland έχει διορίσει έναν ειδικό σύμβουλο προκειμένου να επιβλέπει το θέμα. Ο Richard Sauber, ειδικός σύμβουλος του προέδρου, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με τον ειδικό σύμβουλο.

Ο Comer έχει δηλώσει ότι «ο αμερικανικός λαός αξίζει να γνωρίζει εάν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μέσω κινεζικών εταιρειών, επηρέασε τις πιθανές πολιτικές της κυβέρνησης Biden με μεγάλες, ανώνυμες δωρεές προς το UPenn και το Penn Biden Center». Παρέθεσε επίσης πληροφορίες στις οποίες αναφέρεται ότι η επιτροπή γνωρίζει για δωρεές προς το think tank που συνδέονται με την Κίνα και οι οποίες φτάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Η επιστολή αναφέρει επίσης τους ισχυρισμούς ότι ο Biden, ενώ ήταν αντιπρόεδρος «συναντήθηκε με τους διεθνείς επιχειρηματικούς εταίρους της οικογένειάς του» και εξέφρασε ανησυχίες για τον Hunter Biden, τον γιο του προέδρου, που είχε πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του Biden στο Γουίλμινγκτον.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε εάν κάποια μέλη της οικογένειας Biden ή συνεργάτες απέκτησαν πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα ενώ ήταν αποθηκευμένα στο Penn Biden Center», έγραψε ο Comer.

Στο καταστατικό της ιδρύσεως του, το Penn Biden Center αναφέρει ότι δημιουργήθηκε «με την αρχή ότι ένας δημοκρατικός, ανοιχτός, ασφαλής, ανεκτικός και διασυνδεδεμένος κόσμος ωφελεί όλους τους Αμερικανούς» και ότι εργάζεται για να συνεχίσει τον αγώνα του Biden «προκειμένου να διασφαλίσει την αμερικανική παγκόσμια ηγεσία υπερασπιζόμενος και προωθώντας μια φιλελεύθερη διεθνή τάξη».

Το Fox News Digital έχει αναφέρει ότι τουλάχιστον δέκα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Biden έχουν προσληφθεί στις τρέχουσες ή προηγούμενες θέσεις τους μετά από θητείες τους στο Penn Biden Center, μεταξύ των οποίων ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, ο υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής Colin Kahl και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Steven Richetti. Ο Blinken και ο Richetti υπηρέτησαν και οι δύο ως διευθύνοντες ενώ ο Kahl ήταν στρατηγικός σύμβουλος στο κέντρο.

Από τότε που άνοιξε το Penn Biden Center, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (U of Penn) μπήκε στο μικροσκόπιο για την εισροή ξένων δωρεών, ιδιαίτερα από την Κίνα. To ίδρυμα πήρε περίπου 77 εκατομμύρια δολάρια σε δώρα και συμβόλαια από την Κίνα μεταξύ 2014 και 2020, ανέφερε πρόσφατα η Daily Pennsylvanian. Επιπλέον, το Washington Free Beacon σημείωσε ότι οι ξένες δωρεές στο πανεπιστήμιο τριπλασιάστηκαν τα δύο χρόνια μετά το άνοιγμα του Penn Biden Center το 2017, με τα περισσότερα χρήματα να προέρχονται από την Κίνα.

Το πανεπιστήμιο προσπάθησε επίσης να εξηγήσει μια δωρεά 3 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2019 από μια εταιρεία του Χονγκ Κονγκ που συνδέεται με τον Κινέζο υπήκοο και επιχειρηματία Xu Xeuqing. Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου είχε πει ότι η δωρεά προήλθε από τον Κινέζο υπήκοο Xin Zhou, αλλά το Free Beacon ανέφερε ότι δεν μπορούσε να εντοπίσει μια σύνδεση μεταξύ του Xin και της Nice Famous Corporation Limited, από όπου προήλθε το δώρο.

Το πανεπιστήμιο έχει λάβει επίσης δώρα τουλάχιστον 12,8 εκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιουνίου 2022, σύμφωνα με μια επισκόπηση της βάσης δεδομένων αναφοράς ξένων δωρεών του αμερικανικού Υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο ανέφερε τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια με την Κίνα μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιανουαρίου 2022.

«Το Penn Biden Center δεν έχει ζητήσει ή λάβει ποτέ δώρα από κινεζική ή άλλη ξένη οντότητα. Στην πραγματικότητα, το Πανεπιστήμιο δεν έχει ζητήσει ποτέ δώρα για το ίδιο το Κέντρο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος επικοινωνίας του think tank, Stephen MacCarthy, σε δήλωσή του στο Fox News Digital.

Ο MacCarthy είπε ότι από την ίδρυσή του, δύο Αμερικανοί δωρητές παρείχαν τρία αυτόκλητα δώρα συνολικού ύψους 1.100 δολαρίων για το Κέντρο και ότι «το εκατό τοις εκατό» του προϋπολογισμού του προέρχεται από πανεπιστημιακά κονδύλια. «Το Penn Biden Center συμμορφώνεται πλήρως με την ομοσπονδιακή νομοθεσία σχετικά με την αναφορά ξένων δώρων και συμβάσεων, καθώς όλα τα ξένα δώρα αναφέρονται στο Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, όπως απαιτείται από το άρθρο 117 του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση», πρόσθεσε ο MacCarthy.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK