kourdistoportocali.comNews DeskTo Εβραϊκό ΤABLET δικαιώνει τους Ορθόδοξους Εβραίους Haredim της Νέας Υόρκης που αντιστάθηκαν στο αφήγημα του Fauci και των αρχών των ΗΠΑ

Breaking News

To Εβραϊκό ΤABLET δικαιώνει τους Ορθόδοξους Εβραίους Haredim της Νέας Υόρκης που αντιστάθηκαν στο αφήγημα του Fauci και των αρχών των ΗΠΑ

Εγιναν επίσημοι αποδιοπομπαίοι τράγοι της πολιτικής για τον COVID

Kαθώς όσα ζήσαμε στη διάρκεια της πανδημίας είχαν πολλές ομοιότητες με την επιβολή του Ναζισμού στη Γερμανία και τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο-ήταν και οι ηρωικές μορφές των Εβραίων που επέζησαν των στρατοπέδων συγκέντρωσης οι οποίοι έκαναν λόγο για ομοιότητες ανάμεσα σ΄εκείνη τη περίοδο και το σήμερα-είχαμε σταμμένο διαρκώς το ενδιαφέρον στην αντίδραση του σπουδαίου Εβραικού λαού σε όλο αυτό που βρισκόταν σε εξέλιξη και από τη πρώτη στιγμή βρωμούσε εργαστήριο (η προέλευση του ιού) και project επιβολής ελέγχου και μείωσης του πληθυσμού.

Βy The Wrong Man

Ο Edward Dowd πρώην κορυφαίος χρηματιστής της Wall Street για λογαριασμό της BlackRock θα έδινε και την ερμηνεία της απόπειρας>Η μη διαχειρίσιμη φούσκα του παγκοσμίου χρέους των 400 τρις ευρώ και ο τρόμος ως εργαλείο για τη διακυβέρνηση του κόσμου-κυρίως του δυτικού.

Τίποτε από όλα όσα έκαναν οι εμπλεκόμενοι φορείς-ΠΟΥ, ΟΗΕ, Κομισιόν, Υπ. Υγείας, ηγέτες, υγειονομικές αρχές δεν ήταν λάθος. Ηταν μέρος του project ελέγχου του πληθυσμού και πιστή εφαρμογή των οδηγιών που ελάμβαναν.

Απώτερος στόχος ο με κάθε τρόπο εμβολιασμός ακόμη και του τελευταίου ζώντος οργανισμού στο πλανήτη-όχι φυσικά από ανθρώπινο ενδιαφέρον. Ο δε χλευασμός και η εκδικητικότητα εναντίον του σχεδόν 30% του παγκόσμιου πληθυσμού που παρέμεινε ανεμβολίαστος ήταν χωρίς όριο με το μίσος και τη περιφρόνηση διάχυτη. Στην Ελλάδα όλοι οι πολιτικοί ηγέτες (των πολιτειακών και θρησκευτικών συμπεριλαμβανομένων) πήραν μέρος και πρωταγωνίστησαν στην υπεράσπιση του αφηγήματος.

Η ομάδα των Τσιόδρα-Κοντοζαμάνη-Δημόμουλου-Μαγιορκίνη, Παρασκευή, Παναγιωτακόπουλου, Κωστάκη εφαρμόζοντας τις οδηγίες του EVENT-προσομοίωση 201 υπερασπίσθηκαν ακόμη και με μελέτη τη φυσική προέλευση του ιού COVID-19 σε αντίθεση με το συμπέρασμα που κατέληξε η Επιτροπή υπό τον εξέχοντα Εβραίο καθηγητή Jeffrey Sachs o oποίος όχι απλά έκανε λόγο για εργαστηριακό ιό αλλά τον χαρακτήρισε βιολογικό όπλο!

Η ελληνική απάντηση ήταν- ο Ναζί στην εφηβεία του- Αθανάσιος Πλεύρης ως Υπ. Υγείας σε μία προσπάθεια διάσωσης του προφίλ των Κικίλια-Χαρδαλιά-Αρκουμανέα, κλπ, που απετέλεσαν την πρώτη ομάδα επιβολής του project.

Ως αλαλάζοντα επιστημονικά κύμβαλα εμφανίστηκαν ουκ ολίγοι πρόθυμοι ανάμεσά τους οι έξοχες ντιζέζ Παγώνη, Γκάγκα, ο γνωστός από την εκπομπή της Αννίτας, Βασιλακόπουλος, και μία πλειάδα αθλίων -δήθεν επιστημόνων-τηλεστάρ.

Μαζί με αυτούς και ο ημιμαθής και φαύλος κ. Τσίπρας που μας κάλεσε να αποκτήσουμε κουλτούρα εμβολιασμού-δλδ οικειοθελούς αυτοχειρίας καθώς όπως αποκάλυψε ο επίσης Εβραίος δικηγόρος Aaron Siri και τα γεγονότα δείχνουν ένα ποσοστό 7-10% των εμβολιασθέντων είτε φεύγει “αδόκητα” από την χώρα και το χώρο του κ. Πλεύρη, είτε βλέπει αιφνίδιους καρκίνους να γιγαντώνονται σε 3 μήνες, είτε θεραπευμένους καρκίνους να επανέρχονται και πάει λέγοντας.

Καθώς όπως αναφέραμε παρακολουθούσαμε με προσοχή και αυξημένο ενδιαφέρον την αντίδραση του λαού του Ισραήλ (πάνω από 6 εκατ. οδήγησε στη πρώτη δόση της Pfizer ο Νετανιάχου, αλλά στη συνέχεια οι Ισραηλινοί καθώς οι παρενέργειες φούντωναν άκουγαν εμβόλιο και έτρεχαν μακριά) μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση ο τρόπος που οι αρχές των ΗΠΑ και ιδιαίτερα της Νέας Υόρκης αντιμετώπισαν τους Θρησκευόμενους Εβραίους-ήταν κι αυτοί “ψεκασμένοι” επειδή δεν συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις του επίσημου αφηγήματος.

Τώρα το σπουδαίο Εβραικό περιοδικό Tablet το οποίο αποτελεί τη Βίβλο της ενημέρωσης για την Εβραική Διασπορά με ένα ακόμη άρθρο- από τα πολλά που έχει δημοσιεύσει όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στο επίσημο αφήγημα του COVID- έρχεται να υπερασπιστεί τους Haredim οι οποίοι έγιναν επίσημοι αποδιοπομπαίοι τράγοι της πολιτικής για τον COVID.

Οι συζητήσεις γύρω από την πανδημία συνεχίζουν να βασίζονται σε ψευδείς αφηγήσεις για τους Haredim γράφει ο
Moshe Krakowski στο άρθρο του Tablet που ακολουθεί.

Ο Krakowski στη πραγματικότητα “εκτελεί” τον Fauci και τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ για το αφήγημα της planδημίας.

Οσο για τη φούσκα του Χρέους και τα λεφτά που δεν υπάρχουν, αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη και οι εγχώριοι ημιμαθείς πολιτικοί τραχανοπλαγιάδες και αίφνης δίνουν στην οικονομία τη σημασία που της αξίζει στο προεκλογικό αγώνα.

Κανείς Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει δικαίωμα να αυξάνει το δημόσιο χρέος της χώρας. Κι αυτό γιατί γνωρίζει πλέον ότι θα αναγκασθεί να μειώσει τον πληθυσμό της χώρας μια και η χρεοκοπημένη δύση δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να διαθέτει άλλες επιλογές. Οσο αφορά τα 31,5 τρις του Αμερικανικού χρέους οι ΗΠΑ επιχειρούν να βρουν τρόπο να φορτώσουν μέρος του βάρους εκτός των ΗΠΑ. Το κοκτέηλ είναι πυρηνικό στη κυριολεξία. Λεφτά δεν υπάρχουν. Ακόμη και ο πιο αδαής Έλληνας πολίτης θα βρεθεί βίαια και πολύ σύντομα αντιμέτωπος με τη πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που δεν συγχωρεί ωχαδελφισμό, μαλθακότητα και επιδόματα. Η δραματική σύγκρουση με την αλήθεια υπόσχεται μόνο οδύνες σε όσους αρνούνται να την αντικρύσουν.

Πάμε τώρα να δούμε πως στοχοποιήθηκαν οι Ορθόδοξοι Εβραίοι των ΗΠΑ.

Το Tablet και ο Moshe Krakowski* έχουν το λόγο>

Ο dr. Anthony Fauci έγινε διάσημος από νωρίς στην πανδημία για την αφοσίωσή του στα lockdown και τη μάσκα. Για πολλούς, αυτό τον έκανε ήρωα – και όποιος αμφισβητούσε ή αψηφούσε αυτά τα μέτρα ήταν κακό. Ίσως κανείς στη χώρα δεν έγινε μεγαλύτερος παρίας του COVID από τους θρησκευόμενους Εβραίους. «Μόλις οδήγησα μέσα από το Hasidic Williamsburg. Είδα τουλάχιστον 250 άτομα και κανένα άτομο δεν φορούσε μάσκα», έγραψε οργισμένη στο Twitter η δημοσιογράφος Eliza Shapiro των New York Times τον Μάιο του 2020.

Αλλά η ρητορική για τον COVID έχει αλλάξει. Οι αξιωματούχοι που κάποτε υποστήριζαν σκληρούς περιορισμούς επιδιώκουν αθόρυβα να αποστασιοποιηθούν από τις προηγούμενες θέσεις τους. Είναι σαφές γιατί ο Fauci, μαζί με τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Bill de Blasio και την Πρόεδρο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Δασκάλων Randi Weingarten θα ήθελαν να αναθεωρήσουν τα πρακτικά.

Οι πολιτικές που υποστήριξαν δεν είναι πλέον δημοφιλείς. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι περιορισμοί όπως η χρήση μάσκας και το κλείσιμο των σχολείων ελάχιστα μείωσαν την εξάπλωση του COVID – αλλά ότι αυτές οι πολιτικές προκάλεσαν τεράστια βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης της κρίσης ψυχικής υγείας των εφήβων. Αλλά προτού επιτρέψουμε σε τέτοιους αξιωματούχους απλώς να προχωρήσουν, αξίζει να επανεξετάσουμε πώς η περιστασιακή συκοφαντία των θρησκευόμενων Εβραίων έγινε αποδεκτό μέρος του αφηγήματος για τον COVID-ειδικά επειδή ορισμένες από τις αποφάσεις για τις οποίες κατηγορήθηκαν οι Haredim φαίνονται αναμφισβήτητα πιο σοφές από αυτές που υποστηρίζουν οι δημόσιες υγειονομικές αρχές.

Τόσο ο Fauci όσο και η Weingarten υποβαθμίζουν τώρα την ηθική τους διαύγεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Fauci ισχυρίζεται ότι ποτέ (!) δεν ζήτησε lockdown, μόνο εξέδωσε οδηγίες. Η Weingarten –η οποία κάποτε άσκησε επιθετικά πιέσεις και μάλιστα μήνυσε για να διασφαλίσει ότι τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ κάλεσε τα αιτήματα να ανοίξουν ξανά τα σχολεία «απερίσκεπτα», «άψυχα» και «σκληρά»– κατέθεσε πρόσφατα στο Κογκρέσο ότι πάντα ήθελε να ανοίξουν σχολεία : «(Περάσαμε κάθε μέρα από τον Φεβρουάριο προσπαθώντας να ανοίξουμε τα σχολεία». (Η σειρά των ελέγχων γεγονότων των κοινοτικών σημειώσεων που έχει συγκεντρώσει ο λογαριασμός της στο Twitter δείχνει πόσο παράλογος είναι αυτός ο ισχυρισμός.)

Η αναδυόμενη συναίνεση για τον COVID είναι ότι πιο στοχευμένες και διαφοροποιημένες πολιτικές, όπως αυτές που υιοθέτησαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες-βλέπε Σουηδία, δεν θα ήταν μόνο πολύ καλύτερες για την οικονομία, αλλά και για τη δημόσια υγεία – σωματική και ψυχική. Φυσικά, είναι εύκολο να δει κανείς το σωστό εκ των υστέρων. Αυτό που είναι πιο δύσκολο να καταπιεί κανείς δεν είναι ότι οι δημόσιοι λειτουργοί μας έκαναν λάθη σχετικά με τον τρόπο χειρισμού μιας εξαιρετικά δύσκολης και μπερδεμένης κατάστασης, αλλά ότι δαιμονοποίησαν τόσο βίαια όσους είδαν με διαύγεια τα πράγματα.

Τον Αύγουστο του 2022, ο Fauci ξεχώρισε τους Haredim και τους έκανε αφίσα ως υπεύθυνους για την απώλεια της ανοσίας της αγέλης: «Όταν οι εμβολιασμοί πέφτουν κάτω από αυτόν τον αριθμό, αρχίζετε να βλέπετε κρούσματα όπως είδαμε πριν από λίγο καιρό στην περιοχή της Νέας Υόρκης με Hasidic Jewish που δεν εμβολιάζονταν .» (Αυτό, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της ιλαράς στη Hasidic community αποδείχθηκε ότι ήταν 96% και άλλες, μη Εβραϊκής, κοινότητες παρουσίασαν επίσης κρούσματα ιλαράς.)

Τον Νοέμβριο του 2021, ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε σε κατάθεση στη Γενική Εισαγγελέα Letitia James ότι οι ζώνες συμπλέγματος COVID του Κυβερνήτη Coumo είχαν στοχεύσει ορθόδοξες γειτονιές, παρόλο που άλλες γειτονιές της πόλης πληρούσαν ακριβώς τις ίδιες μετρήσεις θετικότητας COVID.

Οι Haredim περιγράφονταν συνήθως ως αδαείς, ψεκασμένοι και φυλετικοί, και ως εμπλεκόμενοι σε συμπεριφορά όχλου. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και αξίες των Haredim χλευάστηκαν ως ασήμαντες. Τον Απρίλιο του 2020, ο de Blasio εξέδωσε ένα ειδικό «μήνυμα προς την εβραϊκή κοινότητα» απειλώντας ότι «έχει περάσει η ώρα των προειδοποιήσεων» και έδειξε ότι θα έστελνε την αστυνομία για να «συλλάβει όσους συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες». Οι Εβραίοι ήταν οι μόνοι από τις πολλές εθνοτικές ομάδες της πόλης που ο de Blasio ξεχώρισε για δημόσια καταδίκη. Και όμως, μόλις λίγους μήνες αργότερα, υπερασπίστηκε τις μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του BLM (Black Lives Matter) το καλοκαίρι του 2020. «Όταν βλέπεις ένα έθνος, ένα ολόκληρο έθνος, ταυτόχρονα να παλεύει με μια εξαιρετική κρίση που γεννήθηκε στα 400 χρόνια αμερικανικoύ ρατσισμού λυπάμαι, αυτή δεν είναι η ίδια ερώτηση με τον ευνόητα θιγμένο ιδιοκτήτη καταστήματος ή τον πιστό θρησκευόμενο που θέλει να επιστρέψει στις υπηρεσίες».

Ένα άρθρο γνώμης στο The New York Daily News κατηγόρησε τους υπερορθόδοξους Εβραίους που «προκλητικά αρνούνται να ακολουθήσουν τους κανονισμούς κοινωνικής απόστασης» για επιβάρυνση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης σε μια εποχή που «οι άρρωστοι πλημμύριζαν ήδη καταπονημένες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης».

Η εξήγηση? «Οι υπερορθόδοξοι δεν μοιράζονται πάντα τα οράματα των συμπολιτών τους για την κοινωνία των πολιτών… η ανεκτικότητα, η συνεργασία και ο πλουραλισμός μπαίνουν πίσω από την εβραϊκή εξαιρετικότητα».

Αχ.

Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλές Haredi Jewish κοινότητες αντιστάθηκαν σε ορισμένες —και περιστασιακά στις περισσότερες— κατευθυντήριες γραμμές δημόσιας υγείας για τον περιορισμό του COVID. Ενώ οι κοινότητες Haredi έκλεισαν πολύ γρήγορα τα σχολεία και τις συναγωγές στην αρχή της πανδημίας – δεν γιορτάστηκε το Πάσχα σχεδόν πουθενά στον κόσμο το 2020 – άνοιξαν επίσης πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η χώρα γενικά. Μέχρι το καλοκαίρι του 2020, πολλοί πληθυσμοί Haredi είχαν επιστρέψει σε κάτι που ήταν κοντά στο φυσιολογικό τους πριν από την COVID.

Αλλά οι Haredim δεν ήταν οι μόνοι από αυτή την άποψη. Για παράδειγμα, κάτοικοι πολλών αφροαμερικανών και ισπανόφωνων γειτονιών στη Νέα Υόρκη ομοίως καλύφθηκαν με χαμηλά ποσοστά. Η διαφορά ήταν ότι οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να κατανοήσουν αυτήν την απάντηση αντί να την καταδικάσουν. Οι New York Times, γράφοντας για τον COVID στο Ισραήλ, ερμήνευσαν τις απαντήσεις του Haredi στο COVID υπό το πρίσμα της «βαθιάς δυσπιστίας των κοινοτήτων προς την κρατική εξουσία, της άγνοιας των κινδύνων για την υγεία και της αφοσίωσης σε έναν τρόπο ζωής που επικεντρώνεται στην κοινοτική δραστηριότητα».

Αντίθετα, οι Times περιέγραψαν παρόμοιες αντιδράσεις στις γειτονιές των μεταναστών στο Queens και στις αφροαμερικανικές κοινότητες σε όλες τις ΗΠΑ όσον αφορά τις «εδραιωμένες ανισότητες στους πόρους, την υγεία και την πρόσβαση στην περίθαλψη». Όπως σημείωσαν αρκετοί σχολιαστές εκείνη την εποχή, ο περισσότερος Τύπος αρνήθηκε να διερευνήσει τη λήψη αποφάσεων Haredi με τους δικούς του όρους ή να καταλάβει γιατί οι Haredim πήραν τις αποφάσεις που έλαβαν. Όλοι «ήξεραν» ότι οι Haredim απλώς αψηφούσαν το νόμο.

Αλλά αυτή η «γνώση» δεν ήταν πραγματική. Στην πραγματικότητα, έχουμε πολύ λίγα σαφή ή συστηματικά δεδομένα σχετικά με το πώς και γιατί οι Haredim ανταποκρίθηκαν στον COVID—ή πώς ο ιός ανταποκρίθηκε με τη σειρά του. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι το ποσοστό θνησιμότητας των Hasidic από COVID ήταν ακριβώς το ίδιο με την υπόλοιπη Νέα Υόρκη, παρά το γεγονός ότι η κοινότητα υπέστη τεράστιο κύμα θανάτων στο αρχικό κύμα που ξεκίνησε την πανδημία.

Αυτό είναι κρίμα, γιατί υπάρχει πιθανώς μια ενδιαφέρουσα ιστορία να ειπωθεί εδώ. Πολλοί Haredim απέφευγαν την καθοδήγηση του CDC στο απόγειο της πανδημίας και μετά, αλλά δεν απέφευγαν κάθε καθοδήγηση. Οι περισσότερες κοινότητες Haredi υιοθέτησαν τις δικές τους εσωτερικές οδηγίες σε συνεννόηση με γιατρούς και επιδημιολόγους που εμπιστεύονταν τα μέλη της κοινότητας. Επιπλέον, αυτή η καθοδήγηση δεν ήταν μονολιθική.

Από το Lakewood του New Jersey έως το Williamsburg, το Brooklyn, oι Haredim υιοθέτησαν μια σειρά διαφορετικών κανόνων και πρακτικών – από υπαίθριες συναγωγές και αίθουσες κοινωνικών αποστάσεων, έως στοχευμένη κάλυψη και απομόνωση των ευάλωτων, έως σχολεία και συναγωγές που λειτουργούν χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.

Πολλοί δήμοι Haredi συνεργάστηκαν στενά με γιατρούς και αξιωματούχους δημόσιας υγείας για να δημιουργήσουν πολιτικές που ήταν τόσο ασφαλείς όσο και ευαίσθητες πολιτιστικά και θρησκευτικά. Άλλοι απέρριψαν τις κυβερνητικές εντολές ως αντισημιτική στόχευση και τις αγνόησαν εντελώς.

Στην πραγματικότητα, έχουμε πολύ λίγα σαφή ή συστηματικά δεδομένα σχετικά με το πώς και γιατί οι Haredim ανταποκρίθηκε στον COVID—ή πώς ο ιός ανταποκρίθηκε με τη σειρά του.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα λεπτομερούς περιγραφής μιας απάντησης στον COVID: Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2020-21, παραπονέθηκα στον διευθυντή ενός δημοτικού σχολείου των Hasidic στο Brooklyn ότι η κοινότητά του δεν φοράει μάσκες. (Παρά τον σκεπτικισμό μου ως προς την αποτελεσματικότητα της μάσκας, γενικά πιστεύω ότι όλοι πρέπει να ακολουθούμε το νόμο εκτός από τις πιο ακραίες περιστάσεις.)

Αλλά μου είπε ότι είχαν καλό λόγο: Πριν γίνει γνωστό ότι ο COVID είναι ενδημικός, η ομάδα των Hasidic έκλεισε όλα τα σχολεία τους, πολύ πριν καν τους το ζητήσει η κυβέρνηση. Επίσης στα τέλη Μαΐου του 2020, η ομάδα των Hasidic είχε εξετάσει τους πάντες για αντισώματα και διαπίστωσε ότι το 70% των ανδρών στην κοινότητα ήταν ήδη θετικοί—από την εξάπλωση του ιού που έλαβε χώρα πριν από τα lockdowns και τις εντολές μασκών που επιβλήθηκαν από το κράτος και τoν Δήμαρχο.

Σε αυτό το σημείο αποφάσισαν ότι το να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία δεν θα είχε καμία επίδραση στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού και τα άνοιξαν ξανά. Αν και δεν έχουμε καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση του ισχυρισμού τους, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι μια εξαιρετική έρευνα της κοινότητας των Hasidic  που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2021 έδειξε επίσης ένα ποσοστό αντισωμάτων 70% ανάμεσά τους.

Η ίδια έρευνα του 2021 έδειξε επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα των Hasidim που διστάζουν να εμβολιαστούν, ήταν απρόθυμοι επειδή ήταν πολύ νέοι και είχαν ήδη COVID. Πολλοί από αυτούς που είχαν COVID επέλεξαν να λάβουν μόνο μία δόση (η οποία ήταν στην πραγματικότητα η πολιτική στο Ισραήλ για μεγάλο μέρος της πανδημίας).

Οι απαντήσεις των Haredi στον COVID παρήγαγαν ένα φυσικό πείραμα του οποίου τα αποτελέσματα δεν έχουν αναλυθεί πλήρως.

Θολωμένος από τη ρητορική γύρω από την ανευθυνότητα των Haredi κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μάθει, για παράδειγμα, εάν υπήρξε πράγματι δραματική εξάπλωση του COVID σε σχολεία ή συναγωγές των Haredi μετά το πρώτο έντονο κύμα του COVID στην αρχή της πανδημίας. Ούτε έχει προσπαθήσει κανείς να μετρήσει τον αντίκτυπο των διαφορετικών πρακτικών στις κοινότητες των Αμερικανών Haredi – κάτι που θα μπορούσε να έχει προσφέρει πολύτιμα δεδομένα στη χώρα γενικότερα. Ενώ στο Ισραήλ, τόσο οι ακαδημαϊκοί όσο και τα μέσα ενημέρωσης μπήκαν στον κόπο να εξετάσουν μια σειρά από περίπλοκες εξηγήσεις για τις συμπεριφορές Haredi κατά τη διάρκεια του COVID, στις ΗΠΑ, οι New York Times και άλλοι συνέχισαν να προβάλλουν εντυπωσιακές ιστορίες που παρουσίαζαν τους Hasidim ως απειλή για τη δημόσια υγεία.

Αλλά αυτή η έλλειψη περιέργειας είχε επίσης ένα πιο ολέθριο αποτέλεσμα. Το καθαρό αποτέλεσμα του συνεχούς τυμπανοκρουσίας, της κακοποίησης των Haredi, ήταν να συσχετιστούν οι Haredim με την ασθένεια, να γίνει κανονικότητα η προκατάληψη απέναντί ​​τους και να ενθαρρυνθεί ο φανατισμός σε βάρος τους χωρίς να αναγνωρίζεται γι’ αυτό που πραγματικά συνέβαινε. Υπάρχει μια ευθεία γραμμή μεταξύ του tweet της Shapiro για το 2020 από τη Williamsburg και μια έκρηξη συγκλονιστικών άρθρων κατά του Haredi που η ίδια και άλλοι δημοσιογράφοι στους Times και σε άλλες μεγάλες εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει έκτοτε.

Τον Δεκέμβριο του 2022, για παράδειγμα, η Washington Post παρουσίασε ένα άρθρο σχετικά με το ξέσπασμα της ιλαράς σε μια σομαλική κοινότητα στο Ohio χωρίς φωτογραφίες μελών της εν λόγω σομαλικής κοινότητας, αλλά με εικονογράφηση εικόνεςπου έδειχναν Hasidim στη Νέα Υόρκη. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι Times δημοσίευσαν ένα άρθρο σχετικά με ανόητες «περιβαλλοντικές ανησυχίες» σχετικά με την κατασκευή ενός εβραϊκού νεκροταφείου στην κομητεία Rockland της Νέας Υόρκης, το οποίο ξεπλένει μια ενημερωμένη εκδοχή μεσαιωνικών κατηγοριών για δηλητηρίαση, από την οριακή νεοναζιστική ομάδα μίσους Rise Up Ocean County.

Ως θέμα πολιτικής που προχωράει, το παράδειγμα Haredi είναι σημαντικό. Όσο περισσότερο αφήνουμε διαφορετικές κοινότητες να βρουν τον δικό τους δρόμο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία μας να δούμε τι λειτουργεί και τι όχι. Αν αντιμετωπίσαμε τις κοινότητες Haredi με λίγη κατανόηση και ανοχή, αντί να τις διαγράψουμε νωχελικά ως αρνητές του COVID-19 κατά της επιστήμης, θα μπορούσαμε να είχαμε συγκεντρώσει σημαντικά δεδομένα για το τι λειτούργησε και τι όχι στη διαχείριση της πανδημίας.

>

Ο Moshe Krakowski * είναι Καθηγητής Εβραϊκής Εκπαίδευσης στο Azrieli Graduate School for Jewish Education and Administration στο Πανεπιστήμιο Yeshiva, όπου διευθύνει επίσης το διδακτορικό πρόγραμμα του Azrieli. Μελετά την αμερικανική εκπαίδευση και κουλτούρα των Haredi, εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ της κοινοτικής κοσμοθεωρίας, της ταυτότητας και της εκπαίδευσης. Εργάζεται επίσης στο πρόγραμμα σπουδών, τη γνώση και τη διερευνητική μάθηση σε εβραϊκά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

People congregate outside of the Congregation Yetev Lev D’Satmar synagogue on Oct. 19, 2020, in Williamsburg, Brooklyn

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK