kourdistoportocali.comNews DeskTo δημοσκοπικό σοκ του Σύριζα (+12,8% η ΝΔ) και γιατί ο πρασινοκόκκινος Πέτρος απειλεί την πρωτοκαθεδρία Τσίπρα

Ντέμπυ ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ

To δημοσκοπικό σοκ του Σύριζα (+12,8% η ΝΔ) και γιατί ο πρασινοκόκκινος Πέτρος απειλεί την πρωτοκαθεδρία Τσίπρα

Το ΚΙΝΑΛ καταγράφει στην Πρόθεση Ψήφου 6,3% (στην εκτίμηση ψήφου φτάνει στο 8%)

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να έχει χάσει τα αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά του ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν γεμίζει ούτε μία αίθουσα της Νομικής. Ειδικά για τον Αλέξη οι ψηφοφόροι του Σύριζα αναρωτιούνται τι του συνέβη και ποιος του στραγγάλισε τη φωνή σαν τον συγχωρεμένο Στέλιο Καζαντζίδη.

Γράφει ο Dany le Rouge

Η αφωνία του Αλέξη χρήζει επιδημιολογικής προσέγγισης καθότι η πολιτική επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά με τη περίπτωσή του.

Έγκριτοι πολιτικοί αναλυτές από κοινού με τη Χριστίνα Σούζυ του ΣΚΑΙ έχουν αρχίσει να τραγουδάνε για τον Αλέξη το Χελιδόνι σε Κλουβί του Νίκου Γκάτσου που ταιριάζει γάντι στο Μαρμαρωμένο Βασιλιά από τα Τζουμέρκα.

Που το πάνε το παιδί χελιδόνι σε κλουβί
που το πάνε το παιδί και κανείς δεν το `χει δει
που το παν το παλικάρι κάθε νύχτα με φεγγάρι
που το πάνε τι του λένε και τ’ αδέρφια του το κλαίνε

Στης ψυχής μου τον καθρέφτη ίσκιος άρχισε να πέφτει
ίδια η μοίρα που με φέρνει ίδια η μοίρα που με παίρνει

Με κοιτάνε κάθε αυγή και τα μάτια τους πληγή
με κοιτάνε κάθε αυγή και τα λόγια τους κραυγή
με κοιτάνε με κοιτάνε και τα μαύρα τους φοράνε
κι ένας παραπέρα στέκει και κρατάει αστροπελέκι

Στης ψυχής μου τον καθρέφτη ίσκιος άρχισε να πέφτει
ίδια η μοίρα που με φέρνει ίδια η μοίρα που με παίρνει

Που το πάνε το παιδί χελιδόνι σε κλουβί
που το πάνε το παιδί και κανείς δεν το `χει δει

Μέσα σ΄αυτό το περιβάλλον ανατέλλει το άστρο του Πέτρου Κόκκαλη ο οποίος κάνει σκληρή δουλειά στις Βρυξέλλες με τη κλιματική αλλαγή και τη πράσινη ανάπτυξη.

Ήδη, σύμφωνα με οξυδερκείς διαδρομιστές, κυλιόμενες δημοσκοπήσεις θέλουν τον Σύριζα με επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη να υπερφαλαγγίζει τόσο το ΚΚΕ (μια και ο Πέτρος είναι εγγονός του θρυλικού παππού του, Πέτρου του Βουνού) αλλά και γιος του Σωκράτη ο οποίος αγόραζε όλα αυτά τα χρόνια απλόχερα κουπόνια τόσο του ΚΚΕ όσο και του Σύριζα. Το όνειρο της ενωμένης αριστεράς με τον Πέτρο επικεφαλής του Σύριζα μπορεί να λάβει σάρκα και οστά. Και θα λάβει.

(Άσχετο: Με τον Ολυμπιακό Ανδρέα Λοβέρδο επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, τον Ολυμπιακό Πέτρο Κόκκαλη επικεφαλής του Σύριζα, τον Ολυμπιακό Δημήτρη Κουτσούμπα επικεφαλής του ΚΚΕ και τον Ολυμπιακό Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται κανενός άλλου είδους παράγκα.)

Για να δούμε τι συμβαίνει τώρα με τις δημοσκοπήσεις. Μια νέα δημοσκόπηση λοιπόν η οποία έγινε από την εταιρεία MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1 δείχνει μεταξύ άλλων την εντυπωσιακή αποδοχή, που έχει στην κοινή γνώμη η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η οποία ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή, αλλά καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, (και από ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25). Σύμφωνα με το protothema.gr  φαίνεται να επιδρά καταλυτικά στη διατήρηση σε πολύ υψηλά επίπεδα της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση.

Tο 75,2% των ερωτηθέντων κρίνει «θετικά» και «μάλλον θετικά» τη συμφωνία, ενώ μόλις το 25,9% αξιολογεί θετικά την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να την καταψηφίσει (μεγάλο ποσοστό ανήκει στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ).

Απ’ όλα τα ποιοτικά στοιχεία φαίνεται ότι το συγκεκριμένο έχει «μετρήσει» ώστε η ΝΔ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 12,8 ποσοστιαίες μονάδες: Συγκεντρώνει το 34,8% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά μεγαλώνει κι άλλον στο δείκτη «εκτίμηση ψήφου», καθώς η ΝΔ φτάνει στο 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,5%, όπερ σημαίνει μία διαφορά στο 13,5%.

Το ΚΙΝΑΛ καταγράφει στην Πρόθεση Ψήφου 6,3% (στην εκτίμηση ψήφου φτάνει στο 8%), το ΚΚΕ είναι στο 5,6% (και φτάνει στο 6,5%), η Ελληνική Λύση στο 4,4% (πάει στο 5,5%) και το ΜΕΡΑ25 εντοπίζεται στο 2,7% με την εκτίμηση ψήφου να το ανεβάζει στο 3,5%.

(Οπως μπορείτε να παρατηρήσετε εάν ο Κουτσούμπας δεν ήταν τόσο συστημικός το ΚΚΕ θα μπορούσε να είναι και το 3ο κόμμα με εντολή σχηματισμού κυβέρνησης)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με μεγάλη διαφορά, αφού έχει ποσοστό 50,4% έναντι 28,2%.

Η κυβέρνηση φαίνεται να ανέκαμψε από τις φθορές που κατέγραψε μετά τα όσα έγιναν τον Αύγουστο (πυρκαγιές, ανασχηματισμός) και σημειώνει άνοδο στην πρόθεση ψήφου από 34,4%, που ήταν στην αντίστοιχη μέτρηση στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από το 23% τότε στο 22% τώρα.

Η επίδραση της ελληνογαλλικής συμφωνίας φαίνεται ότι είναι σημαντική, καθώς σε άλλους δείκτες η κυβέρνηση έχει μικτή εικόνα. Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει θετικές και μάλλον θετικές γνώμες από το 49,5%, ενώ οι αρνητικές και μάλλον αρνητικές είναι στο 49,8%. Τον περασμένο Ιούνιο οι θετικές και μάλλον θετικές ήταν στο 55,2% και στις 23 Σεπτεμβρίου στο 46,9, όπερ σημαίνει ότι έχασε σε σχέση με πριν το καλοκαίρι, αλλά πλέον έχει σταματήσει η φθορά και ανακτά ξανά δυνάμεις, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει σημαντικά μεγάλη απόρριψη στο αντιπολιτευτικό του έργο, με το οποίο συμφωνεί το 21,7%, ενώ το κρίνει αρνητικά το 76,6%.

Όσον αφορά στο θέμα με τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, το 76,8% θεωρεί ότι ορθά έγινε αυτή η επιλογή, με το 11,5% να θεωρεί λάθος που διαγράφηκε ο νεαρός βουλευτής. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ το 15% θεωρεί ότι ήταν λάθος που έγινε η διαγραφή ενώ ένα 14% δεν απαντά, αποφεύγοντας να πάρει θέση με όποια ερμηνεία μπορεί να δοθεί σε αυτή τη στάση.

Σύμφωνα με τα άλλα ευρήματα της έρευνας το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ορθά δόθηκαν περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους, ενώ λάθος κρίνει τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις το 34%. Με τις ελευθερίες αυτές διαφωνεί πάντως το 27,7% των εμβολιασμένων, ενώ συμφωνεί το 22,9% των ανεμβολίαστων.

Τέλος, ως μεγαλύτερο πρόβλημα, που ανησυχεί τους πολίτες κρίνεται η πανδημία, ακολουθεί η ακρίβεια και μετά είναι η οικονομία γενικά, τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

01-tautotita
04-megaluteri-anysixia
07-axiologisi-amintikis-symfonias
09a_axiologisi-symfonias-elladas-gallias
09b_axiologisi-symfonias-elladas-gallias
10-apofasi-tsipra
13-diagrafi-mpogdanou
20-eleutheries-emvoliasmenoi
23_eleytheries-emboliasmenoi
42-axiologisi-kyvernisis
44-synoliki-axiologisi-kyvernisis
45-axiologisi-Syriza
48_kalyteros-prothypourgos
52a_prothesi
52b_prothesi
58_diakymansi-prothesis-psifou
60_ektimisi

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

O πάντα συναρπαστικός mr Jumbo, εκτιμά ότι το 2021 είναι μία  χαμένη χρονιά ενώ δεν βλέπει βελτίωση ούτε το 2022
Los Angeles Times> Aφού πρώτα έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι με 3η δόση, τώρα οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν θα ήτο φρόνιμο να περιμένουμε εμβόλιο αποκλειστικά για τη μετάλλαξη Delta
Αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής της Bundesbank
Kαθώς ο Bill Gates συνόδευε την κόρη του Jennifer στον γάμο της, το CNN “ξέθαβε” νέες καταγγελίες σε βάρος του
Το πήρε απόφαση ο Γιώργος Παπανδρέου> Θα είμαι υποψήφιος- Χρειαζόμαστε Νέα Αλλαγή
Σε κατάσταση συναγερμού ξανά η εμβολιασμένη Βρετανία> Στο 10% η νέα υπό-παραλλαγή του κορωνοϊού AY.4.2
Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Το Ισραήλ με το 43% του πληθυσμού να έχει κάνει 3 δόσεις εμβολίου δείχνει να τιθασεύει το 4ο κύμα. Δυστυχώς αρκετοί είναι οι νεκροί και ανάμεσα στους εμβολιασθέντες
To THEOPHANO FOUNDATION βράβευσε το ζεύγος των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό
Πρώτo κρούσμα της μετάλλαξης Delta AY.4.2  διαγνώστηκε στο Ισραήλ
ΕΚΤΑΚΤΟ> 730.000 αντιιικά χάπια της Merck και της Pfizer αγόρασαν οι Βρετανοί για θεραπεία Covid κατ’ οίκον
Οι “αιφνίδιοι” θάνατοι σε Ελλάδα και Ισραήλ σπάνε ρεκόρ ετών. Τι λέει ο καθηγητής βιοχημείας του τμήματος φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Πουλάς