kourdistoportocali.comNews DeskΤι δουλειά έχουν ρωσικά πολεμικά πλοία και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στην Αβάνα, 90 μίλια απόσταση από τις ακτές της Φλόριντα;

Δημοσίευμα CNN

Τι δουλειά έχουν ρωσικά πολεμικά πλοία και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στην Αβάνα, 90 μίλια απόσταση από τις ακτές της Φλόριντα;

Η κίνηση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης από τους Ρώσους μαζί με τον μακροχρόνιο σύμμαχό τους, την Κούβα, εδώ και πολλά χρόνια

Μια ομάδα πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένου ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, έφτασε στην Κούβα το πρωί της Τετάρτης σε ένδειξη ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δύο συμμάχων του Ψυχρού Πολέμου.

Από τους Patrick Oppmann, AnneClaire Stapleton, Natasha Bertrand, Haley Britzky, Sergey Gudkov και Sophie Tanno/CNN

Η ρωσική φρεγάτα Admiral Gorshkov –πρώτη από μια συνοδεία τεσσάρων πλοίων– εκτόξευσε χαιρετισμό με 21 πυροβόλα μετά την είσοδο της στο λιμάνι της Αβάνας, κάτι που απαντήθηκε από τους Κουβανούς με πυρά κανονιού από ένα αποικιακό φρούριο του 18ου αιώνα που χτίστηκε από τους Ισπανούς για να φρουρεί το λιμάνι.

Η Gorshkov είναι ένα από τα πιο σύγχρονα πλοία του ρωσικού Ναυτικού και ακολουθούσε το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Kazan, ένα ρυμουλκό διάσωσης και ένα πετρελαιοφόρο.

Θεατές και ψαράδες παρατάχθηκαν στην παραλία για να παρακολουθήσουν τα σκάφη να φτάνουν στο λιμάνι. Μια ομάδα του CNN στην Αβάνα είδε μέλη της μικρής ρωσικής κοινότητας στην Κούβα και Ρώσους διπλωμάτες να κρατούν εθνικές σημαίες για να καλωσορίσουν τα πληρώματα. Μερικοί από τους Κουβανούς που ήταν παρόντες είπαν στο CNN ότι δεν είχαν ξαναδεί υποβρύχιο να μπαίνει στον κόλπο της Αβάνας.

Τα τέσσερα ρωσικά πολεμικά σκάφη είναι πλέον ελλιμενισμένα σε αγκυροβόλια που συνήθως καταλαμβάνονται από κρουαζιερόπλοια. Η κίνηση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης από τους Ρώσους μαζί με τον μακροχρόνιο σύμμαχό τους, την Κούβα, εδώ και πολλά χρόνια. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Kazan δεν έχει πυρηνικά όπλα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Τα πλοία θα πραγματοποιήσουν μια πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί της Καραϊβικής, μια επίδειξη ρωσικής δύναμης μόλις 90 μίλια από τις ακτές της Φλόριντα, καθώς οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αυξάνονται όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Κουβανοί θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη φρεγάτα μετά την άφιξη της συνοδείας των πλοίων, δήλωσε στο CNN ρωσική διπλωματική πηγή.

Ο ίδιος είπε στο CNN ότι από την Πέμπτη, «το ευρύ κοινό» στην Κούβα θα επιτρέπεται να περιηγηθεί στη φρεγάτα Gorshkov για τέσσερις ώρες κάθε μέρα, για τρεις ημέρες. Στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι είναι ικανό για αποστολές μεγάλου βεληνεκούς, ανθυποβρυχιακό πόλεμο και μεταφορά πυραύλων εδάφους-εδάφους και αέρος-αέρος, μεταξύ άλλων οπλικών συστημάτων.

Καθ’ οδόν προς την Κούβα, τα ρωσικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν ασκήσεις στον Ατλαντικό, ανακοίνωσε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα πληρώματα της φρεγάτας και του πυρηνικού υποβρυχίου πυραύλων καταδρομικού εξάσκησαν τη χρήση πυραύλων υψηλής ακρίβειας χρησιμοποιώντας προσομοίωση υπολογιστή για ναυτικούς στόχους, προσδιορίζοντας ομάδες πλοίων ενός προσομοιωμένου εχθρού που βρίσκεται σε απόσταση άνω των 600 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και το ρωσικό κρατικό μέσο TASS.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι ο αμερικανικός στρατός ανέπτυξε πλοία και αεροπλάνα για να παρακολουθεί τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας στον Ατλαντικό και την Καραϊβική και ότι παρακολούθησε τα ρωσικά σκάφη καθώς διέσχιζαν τον Ατλαντικό τις τελευταίες ημέρες καθοδόν προς την Κούβα.

Τα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που (συνεχίζουν να) παρακολουθούν τα ρωσικά σκάφη περιλαμβάνουν τα USS Truxtun, USS Donald Cook και το πλοίο της ακτοφυλακής USCGC Stone, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αναπτύξει εναέριες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αναγνωριστικού αεροπλάνου P-8 Poseidon. Ο Καναδάς έχει επίσης αναπτύξει πλοία για την παρακολούθηση της δραστηριότητας, είπε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις κινήσεις του στολίσκου «όλη την ώρα», κάτι που αποτελεί φυσιολογικό μέρος της θαλάσσιας άμυνας των ΗΠΑ, και όλα τα σκάφη, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων, έχουν παραμείνει στα διεθνή ύδατα.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησαν επίσης να τονίσουν ότι η ρωσική δραστηριότητα είναι ρουτίνα και δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ και έχουν σημειώσει ότι η Κούβα φιλοξενεί ρωσικά πλοία κάθε χρόνο μεταξύ 2013 και 2020. Ωστόσο, η ρωσική διέλευση στην περιοχή έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, αρκετές εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος Joe Biden συμφώνησε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει στη Ρωσία απευθείας χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.

Η Κούβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τέτοιες επισκέψεις αποτελούν συνήθη πρακτική των ναυτικών μονάδων από χώρες φιλικές προς την Αβάνα και επέμεινε ότι η ενδιάμεση στάση δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή. «Οι επισκέψεις ναυτικών μονάδων από άλλες χώρες είναι μια ιστορική πρακτική της επαναστατικής κυβέρνησης με έθνη που διατηρούν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας», αναφέρεται σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων της Κούβας, κανένα από τα ρωσικά πλοία δεν είναι οπλισμένο με πυρηνικά όπλα.

Η Κούβα έχει από καιρό καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Ήταν ένας βασικός σύμμαχος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου που φιλοξένησε για λίγο πυρηνικούς πυραύλους κατόπιν εντολής της Μόσχας κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης πυραύλων το 1962.

Η άφιξη των πλοίων την Τετάρτη σηματοδοτεί την ενίσχυση των δεσμών της Μόσχας με την Αβάνα υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Κούβα εξαρτάται επίσης όλο και περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο και τη βοήθεια, καθώς η κομμουνιστική χώρα προσπαθεί να ξεπεράσει τη χειρότερη οικονομική της κρίση εδώ και δεκαετίες.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK