kourdistoportocali.comNews DeskThe Wall Street Journal> Η σπαρταριστή περιπέτεια της Exxon Mobil με τις πολιτικές για το Κλίμα και ο Rex που (πολύ σωστά) έπαιζε θέατρο

Breaking News

The Wall Street Journal> Η σπαρταριστή περιπέτεια της Exxon Mobil με τις πολιτικές για το Κλίμα και ο Rex που (πολύ σωστά) έπαιζε θέατρο

Σας παρακαλούμε μην το μεταφέρετε στη Κατερίνα Σακελλαροπούλου!

Προκάτοχος της Exxon Mobil ήταν η Standard Oil.  Η Standard Oil ιδρύθηκε από τον πατριάρχη της οικογένειας John D. Rockefeller. Σήμερα ένας από τους κύριους φορείς που εστιάζει σε θέματα περιβάλλοντος-κλιματικής αλλαγής είναι το Rockefeller Family Fund, μία φιλανθρωπική οργάνωση με διευθυντή τον Lee Wasserman.

To Rockefeller Family Fund επιτηρεί ανάμεσα στις άλλες εταιρίες και την Exxon Mobil σχετικά με τις πολτιτικές της για το Κλίμα.

Όσο για τη διαβόητη Κλιματική Αλλαγή το φετινό καλοκαίρι περισσότερο από ποτέ ήταν διάχυτη η πεποίθηση στη παγκόσμια κοινότητα ότι ζήσαμε μία σειρά από κατασκευασμένα “εργαστηριακά” φαινόμενα όπως οι φωτιές στον Καναδά, τη Τενερίφη, τον Maui, τον Έβρο, την Εύβοια, την Αλεξανδρούπολη, οι πλημμύρες του Θεσσαλικού Κάμπου, της Ιταλίας, της Λιβύης, κλπ, με τα οποία οι εμπνευστές της γνωστής Ατζέντας 2030 και της μεγάλης επαναφοράς επιχειρούν να υποστηρίξουν το αφήγημα της Κλιματικής Αλλαγής-κρίσης.

Η περίπτωση της Exxon Mobil που περιγράφει το δημοσίευμα της Wall Street Journal που ακολουθεί είναι χαρακτηριστική μίας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας φιλοσοφίας με παγκόσμιο αντίκτυπο.

Η Exxon Mobil των Rockefeller επικρίνεται για τις πολιτικές της για το Κλίμα από το Rockefeller Family Fund της ίδιας ιδιοκτησίας!

Προφανώς ο για μία δεκαετία CEO της Exxon Rex Tillerson το γνώριζε αυτό και αποφάσισε (πολύ σωστά) να συμμετάσχει απλά σε μία θεατρική παράσταση. Δέκα χρόνια πουλούσε τρέλα και καλά έκανε. Και όπως όλα δείχνουν και ο διάδοχός του συνεχίζει σε αυτή τη κατεύθυνση.

Οι Christopher M. Matthews και Collin Eaton υπογράφουν το μάλλον σπαρταριστό ρεπορτάζ στη Τhe Wall Street Journal.

Σας παρακαλούμε μην το μεταφέρετε στη Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στην Καθημερινή γιατί θα χρειαστεί να βυθιστούν σε ωκεανούς σκέψης και φιλοσοφίας στερώντας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη χαρά να βάζει πλυντήριο η ίδια, όπως δήλωσε σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξή της, ως απλός άνθρωπος. Μην το μεταφέρετε επίσης στον αρμόδιο υπουργό Κικίλια γιατί θα χρειαστεί τη βοήθεια του κοινού.

Πάνε να απολαύσουμε το σχετικό ρεπορτάζ>

Μέσα στη στρατηγική της Exxon για την υποβάθμιση της κλιματικής αλλαγής. Τα εσωτερικά έγγραφα δείχνουν ότι αυτό που είπε δημόσια ο πετρελαϊκός γίγαντας ήταν πολύ διαφορετικό από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το ζήτημα ιδιωτικά στην εποχή Tillerson.

By Christopher M. Matthews και Collin Eaton/Τhe Wall Street Journal

Η Mobil εξέδωσε την πρώτη δημόσια δήλωση ότι η καύση ορυκτών καυσίμων συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή το 2006, μετά από χρόνια άρνησης. Σε δημόσια forum, η εταιρεία υποστήριξε ότι ο κίνδυνος σοβαρών επιπτώσεων στο περιβάλλον δικαιολογούσε παγκόσμια δράση.

Ωστόσο, πίσω από κλειστές πόρτες, η Exxon πήρε μια πολύ διαφορετική πορεία: τα στελέχη της χάραξαν στρατηγική για το πώς να μειώσουν τις ανησυχίες σχετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας και προσπάθησαν να μπερδέψουν τα επιστημονικά ευρήματα που θα μπορούσαν να βλάψουν την επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου της, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της Exxon που εξετάστηκαν από τη The Wall Street Journal και συνεντεύξεις με πρώην στελέχη.

Η δημόσια αποδοχή από την Exxon το 2006 των κινδύνων που εγκυμονούσε η κλιματική αλλαγή ήταν μια πρώιμη πράξη του Rex Tillerson, ενός ισοβίου υπαλλήλου της Exxon που έγινε Διευθύνων Σύμβουλος εκείνη τη χρονιά. Ορισμένοι τον θεώρησαν ως μια μεσολαβητική δύναμη που έφερε την Exxon σε συμφωνία με την επιστημονική συναίνεση.

Τα έγγραφα που εξετάστηκαν από την Wall Street, τα οποία δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, δίνουν διαφορετικό φως στη δεκαετή θητεία του Tillerson. Δείχνουν ότι ο Tillerson, καθώς και ορισμένοι από τους διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου της Exxon και άλλα ανώτατα στελέχη, προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τη σοβαρότητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι επιστήμονες της Exxon υποστήριξαν έρευνα που αμφισβήτησε τα ευρήματα της επικρατούσας κλιματικής επιστήμης, ακόμη και αφού η εταιρεία είπε ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί δεξαμενές σκέψης και άλλες που προωθούν την άρνηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Exxon είναι τώρα κατηγορούμενος σε δεκάδες αγωγές στις ΗΠΑ που την κατηγορούν όπως και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες για εξαπάτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή και που στοχεύουν να εισπράξουν δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι που εμπλέκονται σε ορισμένες από τις υποθέσεις αναζητούν ορισμένα από τα έγγραφα που εξετάστηκαν από την εφημερίδα, τα οποία ήταν μέρος προηγούμενης έρευνας του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ.

Μία από τις αγωγές είναι από την κομητεία Maui της Χαβάης, όπου οι πυρκαγιές σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους τον Αύγουστο. Η μήνυση, που κατατέθηκε το 2020, ισχυριζόταν ότι το νησί αντιμετώπιζε αυξημένους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων πιο επικίνδυνων πυρκαγιών, που προκαλούνται από εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Ορισμένες από τις αγωγές ενδέχεται να εκδικαστούν το επόμενο έτος. «Ξέρω πώς φαίνονται αυτές οι πληροφορίες – όταν αφαιρεθούν εκτός πλαισίου, φαίνονται άσχημες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Darren Woods, απαντώντας στην έρευνα της εφημερίδας σχετικά με τα έγγραφα. «Αλλά έχοντας συνεργαστεί με μερικούς από αυτούς τους συναδέλφους νωρίτερα στην καριέρα μου, έχω το πλεονέκτημα να γνωρίζω ότι είναι άνθρωποι καλών προθέσεων. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα παλιά email και σημειώσεις δεν έχει σημασία. Το μόνο που κάνει είναι ότι χτίζουμε μια ολόκληρη επιχείρηση αφιερωμένη στη μείωση των εκπομπών -τόσο τις δικές μας όσο και άλλων- και ξοδεύουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε λύσεις που έχουν πραγματικό, βιώσιμο αντίκτυπο».

Υπό τον Woods, ο οποίος έγινε Διευθύνων Σύμβουλος το 2017, η Exxon έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών σε τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών. Η Exxon δεν απάντησε λεπτομερείς ερωτήσεις που έστειλε η εφημερίδα.

Ο Tillerson αρνήθηκε να σχολιάσει μέσω εκπροσώπου.

Η Exxon παρέδωσε εκατομμύρια σελίδες εγγράφων στον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της πολυετούς έρευνας αυτού του γραφείου, που ανακοινώθηκε το 2015, σχετικά με το εάν η εταιρεία παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής ρύθμισης στην επιχείρησή της. Η εφημερίδα εξέτασε περιλήψεις των εγγράφων που οι δικηγόροι της Exxon είχαν κρίνει ότι ήταν τα πιο σημαντικά. Αφού ο γενικός εισαγγελέας περιόρισε το επίκεντρο της υπόθεσης, τα έγγραφα δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Τα έγγραφα συνοψίζουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ ανώτατων στελεχών, τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και τις επεξεργασίες των ομιλιών του Tillerson, μεταξύ άλλων.
Μετά από μια δίκη σχεδόν τριών εβδομάδων το 2019, ο δικαστής Barry Ostrager του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης έκρινε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης απέτυχε να αποδείξει την υπόθεσή του.

-Τίποτα σε αυτή τη γνώμη δεν έχει σκοπό να απαλλάξει την Exxon Mobil από την ευθύνη για τη συμβολή στην κλιματική αλλαγή», έγραψε ο Ostrager.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Tillerson μεταξύ 2006 και 2016, στελέχη της Exxon στις εσωτερικές τους επικοινωνίες προσπάθησαν να απωθήσουν την ιδέα ότι οι άνθρωποι έπρεπε να περιορίσουν τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου για να βοηθήσουν τον πλανήτη – παρά τις δημόσιες δηλώσεις της εταιρείας ότι χρειαζόταν δράση.

Το 2012, αφού η κατεξοχήν επιστημονική αρχή για την κλιματική αλλαγή προειδοποίησε για παγκόσμια καταστροφή εάν οι εκπομπές άνθρακα συνεχίσουν αμείωτες, ο Tillerson διαφώνησε και ζήτησε από τους ερευνητές της Exxon να «επηρεάσουν» την ομάδα.

Καθώς η πίεση αυξανόταν για να σταματήσει η γεώτρηση στην Αρκτική λόγω της ταχείας τήξης των παγετώνων και άλλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η Exxon ανησυχούσε για ένα βασικό έργο στο μακρινό βορρά της Ρωσίας και εργάστηκε για να «αποσυνδέσει την κλιματική αλλαγή και την Αρκτική».

Ιούλιος 2013. Η συμφωνία της Exxon για την εξερεύνηση της Αρκτικής με τη ρωσική Rosneft ήρθε εν μέσω αυξανόμενη ανησυχία του κοινού για το λιώσιμο των πολικών πάγων. Σε μια συζήτηση μέσω email με άλλα στελέχη για τον τρόπο προστασίας του έργου, μια εταιρική θέματα ο σύμβουλος έγραψε:

“Καθώς αυτό διαμορφώνεται, μέρος του ηθικού επιχειρήματος για να αφήσουμε την Αρκτική ήσυχη θα βασιστεί σε αυτή την αντίληψη ότι είναι θεμελιωδώς άδικο για το λαό που ώθησε τον πάγο να λιώσει για να επωφεληθεί από την ανάπτυξη. Είναι ένας λόγος. Νομίζω ότι θα χρειαστεί να απωθήσουμε σκληρά – έστω και με διακριτικό τρόπο – ενάντια σε αυτό αντίληψη ότι ολόκληρη η περιοχή είναι «παρθένα» και ανέγγιχτη από το χέρι του ανθρώπου».

«Η γενική αντίληψη είναι ότι ο Tillerson ήταν πιο ήπιος και σταμάτησε να χρηματοδοτεί τους κακούς» που υποστήριζαν την άρνηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Lee Wasserman, διευθυντής του Rockefeller Family Fund, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που εστιάζει εν μέρει σε περιβαλλοντικά ζητήματα. «Αυτή είναι η πρώτη ακτινογραφία στο κεφάλι του Tillerson και δείχνει ότι ήθελε να πετάξει τον μετριασμό του κλίματος από τις ράγες. Αλλάζει τη νεκρολογία».

Το ταμείο έχει εκδώσει επιχορηγήσεις για τη χρηματοδότηση αγωγών και άλλης υποστήριξης για περίπου δύο δωδεκάδες υποθέσεις κατά της Exxon, της οποίας ο προκάτοχός της, η Standard Oil, ιδρύθηκε από τον πατριάρχη της οικογένειας John D. Rockefeller.

Το ταμείο έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε μια ευρύτερη εκστρατεία εναντίον μεγάλων εταιρειών πετρελαίου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος στο περιοδικό Science έδειξε ότι οι κλιματικοί μοντελιστές της Exxon είχαν προβλέψει θερμοκρασίες θέρμανσης με ακρίβεια από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με την επιστημονική συναίνεση.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε, εν μέρει, από επιχορήγηση από το Rockefeller Family Fund.

Το καλοκαίρι του 1988, ο επιστήμονας της NASA James Hansen εξέδωσε αυτό που σήμερα θεωρείται ως θεμελιώδης προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή, όταν κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι η Γη θερμαινόταν επικίνδυνα και οι άνθρωποι την προκαλούσαν.

Ο Frank Sprow, τότε επικεφαλής της εταιρικής έρευνας της Exxon, έστειλε ένα σημείωμα στους συναδέλφους του λίγους μήνες αργότερα, στο οποίο διατύπωσε αυτό που θα γινόταν ο κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής της Exxon.

«Εάν προκύψει μια παγκόσμια συναίνεση ότι απαιτείται δράση για τον μετριασμό των επιπτώσεων των αερίων του θερμοκηπίου, θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην Exxon», έγραψε ο Sprow. «Οποιεσδήποτε πρόσθετες προσπάθειες Ε&Α στο πλαίσιο της Εταιρικής Έρευνας για το Θερμοκήπιο θα πρέπει να έχουν δύο πρωταρχικούς σκοπούς: 1. Προστασία της αξίας των πόρων μας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας). 2. Διατηρήστε τις επιχειρηματικές επιλογές της Exxon.

Το σημείωμα του Sprow υιοθετήθηκε από την Exxon ως πολιτική, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Η Exxon σταμάτησε τις περισσότερες εσωτερικές έρευνες για το κλίμα, αντ ‘αυτού τη χρηματοδοτούσε μέσω πανεπιστημιακών και ερευνητικών οργανισμών, είπε ο Sprow. Το τμήμα εταιρικής έρευνας της Exxon ανακατευθύνθηκε από μια ευρύτερη επιστημονική μελέτη για να επικεντρωθεί στην «επιστήμη για την υποστήριξη της επιχείρησής μας».

Ο Sprow είπε ότι αυτός και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Lee Raymond, αναγνώρισαν ότι το κλίμα αλλάζει, αλλά αμφισβήτησαν σε ποιο βαθμό το προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα και πόσο σοβαρές και γρήγορες θα ήταν οι επιπτώσεις. Η μελέτη του Ιανουαρίου στο Science είπε ότι οι κλιματικοί μοντελιστές της Exxon απέδωσαν τις αλλαγές ως επί το πλείστον στους ανθρώπους.

Ο Martin Hoffert, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος της Exxon στην επιστήμη του κλίματος τη δεκαετία του 1980, είπε ότι το σημείωμα του Sprow έστειλε ένα άλλο μήνυμα: «Είναι ένας πλάγιος τρόπος να πούμε ότι είμαστε στην επιχείρηση πετρελαίου και δεν πρόκειται να βγούμε από το πετρέλαιο επιχειρήσεις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγάλουμε χρήματα από την επιχείρηση πετρελαίου».

Όταν ο Tillerson έγινε Διευθύνων Σύμβουλος το 2006, οι θέσεις της Exxon για την κλιματική αλλαγή είχαν γίνει εφιάλτης για τις δημόσιες σχέσεις, σύμφωνα με τον Sprow, ο οποίος αποσύρθηκε από την εταιρεία το 2005.

Δημόσια μετατόπιση

Η δημόσια αλλαγή της Exxon για την κλιματική αλλαγή ήρθε αφότου η Royal Society, μια βρετανική επιστημονική ακαδημία, επέκρινε την εταιρεία για διάδοση «ανακριβών και παραπλανητικών» απόψεων σχετικά με την κλιματική επιστήμη το 2006. Η Exxon απάντησε σε επιστολή ότι αναγνωρίζει «ότι η συσσώρευση αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της γης εγκυμονεί κινδύνους που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικοί για την κοινωνία και τα οικοσυστήματα».

Οι απόψεις του για την κλιματική αλλαγή επηρεάστηκαν από την προηγούμενη γενιά στελεχών της Exxon, δήλωσαν πρώην στελέχη της εταιρείας που συνεργάστηκαν μαζί του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Tillerson ανέλαβε ελάχιστα μέτρα για να περιορίσει τις εκπομπές της εταιρείας και αντ’ αυτού πίστευε ότι το βάρος βαρύνει τις κυβερνήσεις να πιέσουν τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, είπαν.

Το 2011, επιστήμονες που εργάζονταν για τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, που συγκλήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποίησαν για παγκόσμια καταστροφή εάν οι εκπομπές άνθρακα προκαλούσαν αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το 2100, το χειρότερο σενάριο.

Ο Tillerson είπε σε έναν κορυφαίο ερευνητή της Exxon για το κλίμα ότι το σενάριο δεν ήταν αξιόπιστο, δείχνουν τα έγγραφα. Ο Tillerson ήταν « δυσαρεστημένος με την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης», είπε ο ερευνητής, Haroon Kheshgi, στους συναδέλφους του σε ένα email του 2012 σχετικά με τα ευρήματα. Επιπλέον, ο Tillerson ήθελε να συνεργαστεί με την IPCC «για να επηρεάσει την ομάδα εκτός από τη συλλογή πληροφοριών».

Ο Chris Field ήταν ο συμπρόεδρος μιας ομάδας εργασίας IPCC κατά τη διάρκεια της θητείας του Tillerson στην Exxon. Απέρριψε την κριτική του Tillerson ότι το χειρότερο σενάριο που διατύπωσε η ομάδα δεν ήταν αξιόπιστο. Αν και οι μειώσεις των εκπομπών αποτρέπουν τη χειρότερη περίπτωση, είπε ο Field, η επιστήμη άντεξε με την πάροδο του χρόνου.

«Είμαι ειλικρινά κολακευμένος που θεώρησε ότι η IPCC ήταν αρκετά σημαντική ώστε να θέλει να την επηρεάσει», δήλωσε ο Field, ο οποίος είναι τώρα διευθυντής του Stanford Woods Institute for the Environment. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία IPCC είναι δομημένη ώστε να αποτρέπει την αθέμιτη επιρροή από μεμονωμένες επιχειρήσεις ή άλλους φορείς και ότι οι επιστήμονες της Exxon με τους οποίους είχε ασχοληθεί ήταν επαγγελματίες.

Ενώ ο Tillerson και άλλοι υποβάθμισαν τους κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες της Exxon μοντελοποιούσαν οι ίδιοι ανησυχητικές αυξήσεις στις εκπομπές άνθρακα χωρίς δραματικές μειώσεις στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.

«Είναι σχεδόν απρόθυμα να αντιμετωπίζουμε τις εκπομπές C02», έγραψε ο Scott Nauman, διευθυντής εταιρικού σχεδιασμού, σε ένα email του Ιανουαρίου 2009, καθώς η εταιρεία ετοίμαζε την ετήσια ενεργειακή της προοπτική. «Δεν είναι μια θετική ιστορία. Οι παγκόσμιες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο το χρονοδιάγραμμα των προοπτικών – αυτό είναι ξεκάθαρα λόγος ανησυχίας».

Η Exxon αντέκρουσε τακτικά την ιδέα ότι ήταν απαραίτητη η δραματική μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων. Αντίθετα, πρότεινε ότι οι τεχνολογικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της απόδοσης των αυτοκινήτων και άλλων μηχανών, ήταν το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πριν δώσει μια ομιλία σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Global Climate & Energy Project του Πανεπιστημίου Stanford τον Φεβρουάριο του 2009, ο Tillerson φάνηκε να έκανε αλλαγές για να αποφύγει να αγκαλιάσει θέσεις που θα έβλαπταν την επιχείρηση της Exxon.

Σε ένα μέρος του σχεδίου ομιλίας διέγραψε «το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας δεν θα καλύψουν όλες τις ανάγκες του κόσμου μέχρι το έτος 2030». Αργότερα, πρόσθεσε, «τα πιο οικονομικά αποδοτικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ενεργειακή και περιβαλλοντική πρόκληση είναι να επεκτείνουμε τα κέρδη μας στην ενεργειακή απόδοση».

Εβδομάδες νωρίτερα, ο Nauman είχε συμπεράνει στο email του τον Ιανουάριο ότι οι εκπομπές θα αυξάνονταν μέχρι το 2030, παρά τέτοια κέρδη.

«Θα θέλαμε να είναι χαμηλότερα, αλλά δεδομένης της κατάστασης της τεχνολογίας, δεδομένης της ανάγκης για ενέργεια, δεδομένων των πρακτικών επιλογών για ενέργεια, οι εκπομπές αυξάνονται παρά τα επιθετικά κέρδη απόδοσης», έγραψε ο Nauman.

«Σκεπτικιστικά επιχειρήματα»

Το 2008, η Exxon ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση δεξαμενών σκέψης και άλλων ομάδων που αμφισβήτησαν την κλιματική επιστήμη, λέγοντας ότι οι θέσεις τους «θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή από τη σημαντική συζήτηση για το πώς ο κόσμος θα εξασφαλίσει την ενέργεια που απαιτείται για την οικονομική ανάπτυξη με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο».

Οι ερευνητές της Exxon συνέχισαν να υποστηρίζουν την επιστημονική έρευνα που δημιουργεί αμφιβολίες για την επιστήμη του κλίματος και τις επιπτώσεις της, δείχνουν έγγραφα.

Αργότερα το 2008, ο Gene Tunison, διευθυντής παγκόσμιων ρυθμιστικών υποθέσεων και ερευνητικού σχεδιασμού, είπε ότι η Exxon θα πρέπει να κατευθύνει έναν επιστήμονα για να βοηθήσει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου-American Petroleum Institute, την ισχυρή ομάδα lobbying του κλάδου, να γράψει ένα έγγραφο σχετικά με την αβεβαιότητα της επιστήμης του κλίματος.

«Υποστηρίζω την Exxon τη συν-συγγραφή μιας εργασίας σχετικά με την αβεβαιότητα στη μέτρηση των αερίων του θερμοκηπίου», έγραψε ο Tunison σε ένα email.

Μάιος 2012. Οι ερευνητές της Exxon συναντώνται τακτικά για τις εξελίξεις στην επιστήμη του κλίματος αλλά συνέχισε να συζητά αμφιβολίες σχετικά με την επιστημονική συναίνεση. Μπροστά από μια συνάντηση μεταξύ των κορυφαίων κλίματος της Exxon με τίτλο «Παρασκευή επισκόπηση του κλίματος», ένας ερευνητής είπε:

“Κάτω από «μερικά σκεπτικιστικά επιχειρήματα που απορρίφθηκαν» – η ερώτησή μου είναι αν υπάρχουν «σκεπτικά» επιχειρήματα που θεωρούμε ότι δεν έχουν ακόμη διαψευστεί ή αξιόπιστα και αξίζει περαιτέρω έρευνα;»

Ο Tillerson υποστήριξε επίσης ορισμένες από τις τρομερές συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας που προβλέπουν οι επιστήμονες του κλίματος. Μετά από μια συνάντηση το 2011, ο επικεφαλής του προσωπικού του Tillerson, William Colton, έστειλε email σε συναδέλφους σχετικά με τα σχόλια του CEO σχετικά με ένα προσχέδιο αποκάλυψης σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα. Ο Tillerson ήθελε να διαγραφούν οι λέξεις «ακραίες καιρικές συνθήκες και καταιγίδες».

«Η άποψή του ήταν ότι ακόμη και η αναφορά μιας πιθανής σχέσης μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και του καιρού έδινε πιθανώς στην ιδέα περισσότερη αξιοπιστία από ό,τι θα ήθελε», έγραψε ο Colton.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του 2012 σχετικά με τις «Εξελίξεις στην Επιστήμη και την Πολιτική του Κλίματος», το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Exxon, Peter Brabeck-Letmathe, είπε ότι «υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα στην πρόβλεψη των μελλοντικών κλιματικών αλλαγών και επιπτώσεων».

«Τα χρήματα και η προσπάθεια που δαπανώνται για την κλιματική αλλαγή είναι άστοχα», δήλωσε ο Brabeck-Letmathe, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Nestlé.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Exxon δήλωσε δημόσια την υποστήριξή της στην μόλις υπογραφείσα συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μια μη δεσμευτική συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών που δεσμεύει τις χώρες να εργαστούν για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η Γη θερμανθεί περισσότερο από 2 βαθμούς, θα μπορούσε να διασχίσει μη αναστρέψιμα σημεία ανατροπής του κλίματος. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης επιβεβαίωσης της Γερουσίας για να γίνει υπουργός Εξωτερικών το 2017, ο Tillerson είπε ότι υποστήριξε την παραμονή στη συμφωνία.

Μήνες πριν από την υπογραφή της συνθήκης, ο Tillerson είχε εκφράσει σκεπτικισμό για τους στόχους της.

Μετά από μια παρουσίαση για την επιστήμη του κλίματος στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon τον Απρίλιο του 2015, ο Tillerson αποκάλεσε τον στόχο των 2 βαθμών “κάτι μαγικό”, σύμφωνα με μια περίληψη της συνάντησης.

«Ποιος θα πει ότι το 2,5 δεν είναι αρκετά καλό», είπε ο Tillerson, σημειώνοντας ότι ήταν «πολύ ακριβό» να μειωθούν οι εκπομπές που απαιτούνται για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου.

Ιούνιος 2015. Ο Tillerson λάμβανε τακτικές ενημερώσεις για την κλιματική επιστήμη από τον επικεφαλής των ερευνητών της Exxon. Ένα στέλεχος της Exxon έγραψε στον Kheshgi:

Ο Rex τηλεφώνησε σήμερα το απόγευμα με μερικές αρκετά λεπτομερείς ερωτήσεις για τη κλιματική επιστήμη:

[1] Οι επιστήμονες του κλίματος καταλαβαίνουν και είναι σε θέση να καταλάβουν τη ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων δυνάμεων ακτινοβολίας/GHG/κλίματος γεγονότων όπως ηφαίστεια και δασικές πυρκαγιές. Αν ναι, πώς και πόσο καλά; Υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα σε μεγάλα γεγονότα όπως το όρος Pinatubo και άλλα πολύ μικρότερα γεγονότα;

[2] Η κοινότητα μοντελοποίησης κλίματος περιλαμβάνει αυτές τις εκδηλώσεις και επιπτώσεις στα κλιματικά τους μοντέλα και τις προβλέψεις μελλοντικών θερμοκρασιών και επιπτώσεις; Αν ναι, πώς και πόσο καλά; Είναι αυτά τα είδη συμβάντων/επιπτώσεων κύρια ή δευτερεύουσα πηγή αβεβαιότητας;»

«Όταν άνθρωποι όπως ο Tillerson υποστηρίζουν ότι οι 2 βαθμοί είναι μαγικοί, είναι στο πλαίσιο του τρόπου με τον οποίο προσπαθείς», είπε ο Field, πρώην συμπρόεδρος της IPCC. «Δύο βαθμοί μπορούν να είναι προσιτοί με το σωστό κόστος και οφέλη παγκοσμίως, ακόμα κι αν δεν είναι τα σωστά κόστη και οφέλη για την Exxon».

Την περασμένη εβδομάδα, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι οι χώρες απέχουν πολύ από την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Η Exxon δήλωσε τον Αύγουστο ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας, τους οποίους συνεχίζει να υποστηρίζει δημόσια.

Λίγο μετά την αντικατάσταση του Tillerson το 2017, ο Darren Woods διέδωσε τη λέξη ότι αναζητούσε νέες μεταμορφωτικές ιδέες. Ένα σχέδιο επένδυσης σε υπεράκτια αιολικά έργα έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της εταιρείας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την πρόταση. Η Karen Hughes, πρώην ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης του George W. Bush και σύμβουλος της Exxon, είπε ότι συμβούλευε ότι η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ήταν καλή για το περιβάλλον και θα βελτιώσει τη φήμη της εταιρείας.
Μέχρι σήμερα, ο Woods δεν έχει επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι είναι μια επιχείρηση χαμηλής απόδοσης εκτός των ικανοτήτων της Exxon. Αντίθετα, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να ξοδεύει περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο έως το 2027 για να περιορίσει τις εκπομπές της και να βοηθήσει άλλες εταιρείες να κάνουν το ίδιο, και να επενδύσει σε τομείς όπως η δέσμευση άνθρακα, τα βιοκαύσιμα και η εξόρυξη λιθίου. Πρόσφατα έκλεισε επίσης μια συμφωνία για την αγορά της Denbury, η οποία διαχειρίζεται ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών που μεταφέρουν διοξείδιο του άνθρακα, για περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Exxon σχεδιάζει επί του παρόντος να ξοδεύει έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2027, κυρίως σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK