kourdistoportocali.comNews Desk"Έτος απολύσεων" το 2023; Το 20% των επιχειρήσεων (όχι μόνο της τεχνολογίας) στις ΗΠΑ αναμένει συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού

National Association for Business Economics (NABE)

“Έτος απολύσεων” το 2023; Το 20% των επιχειρήσεων (όχι μόνο της τεχνολογίας) στις ΗΠΑ αναμένει συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού

Περίπου το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών τους μειώθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες

Έρευνα οικονομολόγων διαπίστωσε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν μειώσεις προσωπικού στις εταιρείες τους τους επόμενους μήνες, μετά από μια έκρηξη πρόσφατων απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, μελέτη του National Association for Business Economics (NABE) διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις τους είναι πλήρως στελεχωμένες, ενώ το 19% προέβλεψε πως το εργατικό τους δυναμικό θα συρρυκνωθεί τους επόμενους τρεις μήνες. Αυτή είναι μια ακόμα πιο αρνητική πρόβλεψη από ό,τι όταν ρωτήθηκαν οι ίδιοι τον Οκτώβριο -το 14% είχε δηλώσει ότι αναμένει πτώση της απασχόλησης. Τον περασμένο Ιούλιο, μόλις το 4% είχε δει να έρχεται συρρίκνωση.

Η έρευνα έρχεται μετά τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft και άλλες εταιρείες τεχνολογίας που επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τώρα προετοιμάζονται για οικονομική επιβράδυνση.

Η Julia Coronado, πρόεδρος του NABE, ανέφερε ότι η έρευνα μεταξύ περίπου 60 στελεχών επιχειρήσεων έδειξε «ευρεία ανησυχία για την είσοδο σε ύφεση φέτος». «Για πρώτη φορά από το 2020, περισσότεροι ερωτηθέντες αναμένουν πτώση και όχι αύξηση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις τους τους επόμενους τρεις μήνες», δήλωσε η Coronado. «Λιγότεροι ερωτηθέντες από ό,τι τα τελευταία χρόνια αναμένουν ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των εταιρειών τους θα αυξηθούν την ίδια περίοδο».

Η έρευνα συγκέντρωσε απόψεις οικονομολόγων σε εταιρείες που επικεντρώνονται στα ακίνητα, τις μεταφορές, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την κατασκευή και τις υπηρεσίες, καθώς και στον τομέα της τεχνολογίας που έχει δει ραγδαίες περικοπές. Υποδηλώνει επίσης ότι περισσότερες εταιρείες θα αρχίσουν να διώχνουν προσωπικό καθώς ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων από τη μείωση του πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα επηρεάσει την ευρύτερη οικονομία.

Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά περιθώρια κέρδους βρίσκονται ήδη υπό πίεση. Περίπου το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών τους μειώθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, για ακόμα ένα τρίτο σε σχέση με τις έρευνες Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Τούτου λεχθέντος, οι ερωτηθέντες είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για τα μελλοντικά κέρδη, με περισσότερους από τους μισούς να αναμένουν τα περιθώρια να παραμείνουν αμετάβλητα τους επόμενους τρεις μήνες και ένα μικρότερο μερίδιο να αναμένει πτώση. Επίσης, λόγω του πληθωρισμού, η έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αναμένουν να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους που διατηρούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fed είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της αργότερα αυτό το μήνα, παρά το γεγονός ότι ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται πλέον σε πτώση.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια πέρυσι με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τις υψηλές αυξήσεις των τιμών 40 ετών. Ο πληθωρισμός, με βάση το δείκτη που χρησιμοποιεί η Fed, εξακολουθεί να είναι σχεδόν τριπλάσιος του στόχου του 2%.

Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι συνεχίζει να υφίσταται και οι τιμές καταναλωτή και παραγωγού, τα κέρδη και οι μισθοί αυξάνονται πιο αργά, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο χωρίς να προκληθεί ύφεση.

Η έρευνα του NABE έδειξε ότι οι οικονομολόγοι είναι ολοένα και πιο αισιόδοξοι ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφύγουν δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης -ένας κοινός ορισμός της ύφεσης.

Ωστόσο, το «τεχνολογικό ναυάγιο» που σαρώνει τη Silicon Valley έχει ήδη εξαφανίσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν συνολικά σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, δείχνει μια ανάλυση των μεγαλύτερων πρόσφατων περικοπών. Η μητρική Alphabet της Google έγινε την Παρασκευή ο πιο πρόσφατος τεχνολογικός γίγαντας που ανακοίνωσε απολύσεις, λέγοντας ότι θα περικόψει 12.000 υπαλλήλους, ή περίπου το 6% του εργατικού δυναμικού της.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK