kourdistoportocali.comNews DeskΘα αντέξει ο "παγωμένος Joe" ως τον Νοέμβριο; Γιγαντώνεται στις ΗΠΑ η Θεωρία Αντικατάστασης του Biden πριν τις εκλογές

Γράφει ο Charlie Spiering/DailyMail.com

Θα αντέξει ο “παγωμένος Joe” ως τον Νοέμβριο; Γιγαντώνεται στις ΗΠΑ η Θεωρία Αντικατάστασης του Biden πριν τις εκλογές

Οι μόνοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να φύγει θα ήταν ο Barrack Obama, ο Bill Clinton, η Nancy Pelosi και ο Chuck Schumer

Σχεδόν κάθε φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden εμφανίζεται δημόσια αυτές τις μέρες, δημιουργεί καίρια ερωτήματα: Θα αποσυρθεί ο ηλικιωμένος Joe από την προεδρική κούρσα του 2024; Θα αναγκαστεί να παραμερίσει;

Από τον Charlie Spiering/DailyMail.com

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, ο πρώην πρόεδρος Barack Obama εθεάθη το Σάββατο να πιάνει το χέρι του Biden και να οδηγεί τον 81 ετών ένοικο του Λευκού Οίκου εκτός σκηνής σε μια εκδήλωση χορηγιών στο Λος Άντζελες.

Και αυτό ήρθε αφού ο Biden στάθηκε ακίνητος και κοίταξε άφωνος για ένα ολόκληρο λεπτό σε μια γιορτή της στον Λευκό Οίκο την περασμένη Δευτέρα, καθώς άλλοι τραγουδούσαν και χόρευαν γύρω του. Τελικά, η Philonise Floyd, αδελφή του αείμνηστου George Floyd, παρατήρησε την ανησυχητική παύση του Biden και τύλιξε το χέρι του γύρω του για να βοηθήσει.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Andrew Bates αρνήθηκε ότι ο Biden πάγωσε, όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε ένα viral βίντεο, αποκαλώντας το ένα «φτηνό ψεύτικο κόλπο» που προήλθε από τα μέσα ενημέρωσης.

Αλλά φαίνεται ότι όσο παγωμένο νερό και αν ρίξει η εκστρατεία του Biden ή το Δημοκρατικό Κόμμα σε αυτή τη μανιασμένη φωτιά των ανησυχιών για την υγεία του προέδρου, οι Αμερικανοί δεν θα αφήσουν εύκολα στην άκρη τη Θεωρία Αντικατάστασης του Μεγάλου -σε ηλικία- Joe Biden. Ουσιαστικά αποτελεί την ιδέα ότι με κάποιο τρόπο ο Πρόεδρος θα αντικατασταθεί ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των εκλογών του 2024.

«Η απόσυρση θα ήταν τεράστιο ρίσκο. Αλλά υπάρχει κάποιο όριο κάτω από το οποίο το να συνεχίσεις να τρέχεις αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο», έγραψε ο γκουρού των δημοσκοπήσεων Nate Silver στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα. «Είμαστε ακόμη εκεί; Δεν γνωρίζω. Αλλά είναι κάτι παραπάνω από δίκαιο να ρωτήσω».

Ο Silver, ιδρυτής του ιστότοπου FiveThirtyEight, σημείωσε ότι η μέση βαθμολογία αποδοχής του Biden έχει φτάσει στο νέο χαμηλό του 37,4%. Και η κύρια ανησυχία μεταξύ των ψηφοφόρων είναι η ηλικία του προέδρου, για την οποία ο Silver κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αποτελεί «μια εξαιρετικά κατανοητή ανησυχία, [καθώς] ο Biden μοιάζει/ενεργεί σύμφωνα με την ηλικία του και είναι τεράστιο θέμα να ζητά να διατηρήσει τη θέση του μέχρι τα 86 [έτη]».

Ο αρθρογράφος του Atlantic, Mark Leibovich, κάρφωσε επίσης σκληρά τον Πρόεδρο… «Ruth Bader Biden» νωρίτερα αυτό το μήνα. Πρόκειται για μια αναφορά στην εκλιπούσα δικαστίνα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ruth Bader Ginsberg, η οποία κάποτε εξόργισε ορισμένους φιλελεύθερους αρνούμενη να συνταξιοδοτηθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Barrack Obama και στη συνέχεια πέθανε κατά τη διάρκεια της θητείας του Donald Trump, επιτρέποντας στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να ορίσει έναν συντηρητικό δικαστή.

Και ο James Carville, ο πολιτικός εγκέφαλος πίσω από τις προεκλογικές εκστρατείες του Bill Clinton, είπε κατηγορηματικά αυτόν τον μήνα ότι ο Biden δεν έπρεπε να έχει υποβάλει υποψηφιότητα για επανεκλογή.

Τώρα, μια ύστατη προσπάθεια των υποστηρικτών του Biden να φιμώσουν τους επικριτές του μέσα στο κόμμα μπορεί να αποδειχθεί το κλειδί στην τελική ανατροπή του.

Σύμφωνα με τον μεγαλοδημοκρατικό, γκουρού της εκστρατείας του Obama, David Axelrod, η ομάδα Biden προγραμμάτισε ένα από τα πιο πρώιμα όσον αφορά το χρόνο προεδρικά ντιμπέιτ στην ιστορία (27 Ιουνίου στο CNN) για να αποδείξει στους αρνητές ότι ο Joe δεν πρόκειται να πάεει πουθενά. Αλλά αυτό το παιχνίδι εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο.

Ενώ μια αποτελεσματική παράσταση του Biden στον διάλογο θα μπορούσε να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να συσπειρωθούν πίσω του, ένα σημαντικό λάθος θα πυροδοτούσε περαιτέρω σενάρια περί αντικατάστασης.

Ο πρώην σύμβουλος του Clinton και ειδικός στις δημοσκοπήσεις Mark Penn ισχυρίστηκε ότι η συζήτηση στο CNN θα είναι η τελευταία ευκαιρία του Biden να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους του ότι είναι κατάλληλος για τη δουλειά. «Έριξαν σκόπιμα το γάντι για μια πρώιμη συζήτηση», είπε ο Penn, «και νομίζω ότι αυτό θα είναι το σημείο στο οποίο οι Αμερικανοί θα κρίνουν: Είναι έτοιμος για άλλη μια θητεία ή όχι».

Σύμφωνα με πληροφορίες του DailyMail.com, αν ο Joe σκοντάψει σε αυτή την πρώτη αντιπαράθεση με τον Trump ή εάν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων του συνεχίσουν να πέφτουν, θα χρειαστεί ένα ενωμένο μέτωπο σημαντικών φιλελεύθερων για να κάνει τον Biden να πετάξει την πετσέτα. «Οι μόνοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να φύγει θα ήταν ο Barrack Obama, ο Bill Clinton, η Nancy Pelosi και ο Chuck Schumer», είπε ένας στρατηγός των Δημοκρατικών στo DailyMail.com. «Θα έπρεπε να είναι και οι τέσσερις συλλογικά».

Και η διαδικασία θα ήταν υψηλού κινδύνου.

Ο σύμβουλος περιέγραψε παραστατικά το επίπεδο δυσκολίας αντικατάστασης του υποψηφίου του ως παρόμοιο με την προσπάθεια να απελευθερωθεί το καταδικασμένο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που χτύπησε στη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη τον Μάιο. Εκείνη η θλιβερή ιστορία τελείωσε με μια ολική κατάρρευση και έξι θανάτους.

Ο πολιτικός αρθρογράφος Joe Klein διατύπωσε τη θεωρία σε ένα πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο ότι εάν ο Biden παραιτηθεί, «ένας δυναμικός νεαρός υποψήφιος -μη με ρωτήσετε ποιος- θα μπορούσε να κερδίσει τη χώρα με μια ενωτική ομιλία στο συνέδριο των Δημοκρατικών» τον Αύγουστο.

Στο σενάριο του Klein, ο σωτήρας του Δημοκρατικού κόμματος θα εκφωνήσει μια εμπνευσμένη ομιλία τύπου Obama, παρόμοια με τη διάσημη ομιλία του Barack στο Δημοκρατικό Συνέδριο το 2004, που γρήγορα θα συγκεντρώσει τους -σήμερα- δυσαρεστημένους Δημοκρατικούς και μετριοπαθείς ανεξάρτητους. Επιπλέον, έγραψε ο Klein, η μεγάλη αντιπάθεια του Δημοκρατικού Κόμματος για τον Trump θα ενώσει κάθε δυσαρεστημένη φατρία πίσω από έναν νέο υποψήφιο.

Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη πιθανή επιπλοκή.

Ως αναγνωρισμένος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, ένας πεισματάρης Biden θα μπορούσε να αρνηθεί να παραιτηθεί και να αγωνιστεί μέχρι την ημέρα των εκλογών, ακόμη και όταν το κόμμα θα ήταν ακόμα πιο εξοργισμένο με την απόδοσή του.

Ο Biden είναι πολύ περήφανος για τα επιτεύγματά του στην πρώτη θητεία, τα οποία καυχάται ότι είναι πιο σημαντικά από τους θριάμβους άλλων σύγχρονων προέδρων. Kαι για να είμαστε δίκαιοι, ο Biden ήταν αυτός που νίκησε τον Trump το 2020. Επιπλέον, ενώ ο Biden σέβεται την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Pelosi, τον Bill Clinton και τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer, η αυξανόμενη δυσαρέσκεια του για τον Obama έχει γίνει οδυνηρά σαφής.

Ο πρώην πρόεδρος υποστήριξε ενθέρμως τη Hillary Clinton το 2016 έναντι του Biden στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών και μάλιστα φέρεται να προσπάθησε να εμποδίσει τον αντιπρόεδρό του να είναι υποψήφιος το 2020.

Κατά ειρωνικό τρόπο, τόσο ο Barrack όσο και η Michelle Obama φαίνεται να κράτησαν σκόπιμα αποστάσεις από τον Λευκό Οίκο του Biden, γνωρίζοντας ότι οι δημόσιες εμφανίσεις τους προκαλούν νοσταλγία για τις ημέρες που στους ψηφοφόρους άρεσαν οι υποψήφιοι τους.

Ο Barrack Obama έκανε μια σύντομη εμφάνιση στο δείπνο του Λευκού Οίκου για τον πρόεδρο της Κένυας στα τέλη Μαΐου και η Michelle ήταν άφαντη. Η κυρία Obama, η οποία δεν τρέφει στενά προσωπικά συναισθήματα για τους Biden, σύμφωνα με μια καλά ενημερωμένη πηγή των Δημοκρατικών, αγνόησε εντελώς την πρόσκληση.

Όλοι οι Δημοκρατικοί μπορεί να έχουν κάποιες επώδυνες αποφάσεις μπροστά τους. Ο Biden έχει πει ότι η αμερικανική δημοκρατία βρίσκεται στο προσκήνιο στις εκλογές του 2024. Εάν το κόμμα του πειστεί ότι θα χάσει, οι σημαντικοί παράγοντες του θα αισθανθούν υποχρεωμένοι να αναλάβουν πρωτόγνωρη –ίσως και αδιανόητη ως σήμερα– δράση.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK