kourdistoportocali.comNews Desk4 όμηροι των ναζί της Hamas νεκροί στη Γάζα. Τους είχαν απαγάγει από το kibbutz Nir Oz

Δημοσίευμα Times Of Israel

4 όμηροι των ναζί της Hamas νεκροί στη Γάζα. Τους είχαν απαγάγει από το kibbutz Nir Oz

136 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι- 114 άνδρες, 20 γυναίκες και δύο παιδιά

Το κιμπούτς Nir Oz ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τρεις από τους κατοίκους του που είχαν συλληφθεί όμηροι από την τρομοκρατική ομάδα της Hamas στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου πέθαναν στην αιχμαλωσία.

Από τον ToI Staff/Times Of Israel

Πρόκειται για τον 85χρονο Aryeh Zalmanovich, τον γηραιότερο από τους 240 ανθρώπους που απήγαγε η Hamas, την 56χρονη Maya Goren, θρυλική νηπιαγωγός της κοινότητας και τον 54χρονο Ronen Engel, του οποίου η γυναίκα και οι δύο κόρες επέστρεψαν στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το διάστημα, εβδομάδες αφότου απήχθησαν μαζί του.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν αργότερα τον θάνατό των τριών, μαζί με εκείνον του επίσης κατοίκου Nir Oz, Eliyahu Margalit, 75 ετών, του οποίου η κόρη απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία της Hamas την Πέμπτη.

«Συνεχίζουμε τις επιχειρησιακές προσπάθειες για να μεταφέρουμε πληροφορίες όσον αφορά τις συνθήκες της ζωής των ομήρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού, Αντιναύαρχος Daniel Hagari κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Hagari πρόσθεσε ότι οι θάνατοι των τεσσάρων δηλώθηκαν «με βάση τα ευρήματα που συλλέχθηκαν και τις πληροφορίες».

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της για ψυχολογικό πόλεμο, η Hamas δημοσίευσε ένα βίντεο τον περασμένο μήνα του Zalmanovich που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αιχμαλωσία του. Ο ίδιος πιάστηκε όμηρος από το σπίτι του στο Nir Oz στις 7 Οκτωβρίου και έκτοτε δεν υπήρξαν πληροφορίες. Πριν απαχθεί, πρόλαβε να στείλει μήνυμα σε έναν από τους γιους του ενημερώνοντάς τον ότι τρομοκράτες είχαν διεισδύσει στο κιμπούτς.

Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Nir Oz και εργάστηκε ως αγρότης εκεί για δεκαετίες.

Aryeh Zalmanovich

«Ο Aryeh ήταν σε όλη του τη ζωή ένας άνθρωπος της γης, ασχολούμενος με τη γεωργία», ανέφερε το Nir Oz στην ανακοίνωσή του. «Ήταν άνθρωπος των βιβλίων και είχε εκτεταμένες γνώσεις στους τομείς της ιστορίας και της γης του Ισραήλ».

Ο Zalmanovich γεννήθηκε στη Haifa και το 1955 ήταν μέλος της ομάδας που ίδρυσε τον Nir Oz. Εκεί, δούλευε στη γεωργία για το υπόλοιπο της ζωής του. Είχε δύο γιους και πέντε εγγόνια.

Το κιμπούτς ανέφερε επίσης ότι η Goren δολοφονήθηκε στην αιχμαλωσία. Το σώμα της παραμένει στη Hamas. H ίδια, δασκάλα στο Nir Oz, διαμόρφωνε το χώρο του νηπιαγωγείου του κιμπούτς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου όταν συνέβη η επίθεση της Hamas. Ο σύζυγός της, Avner, δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του ζευγαριού. Το ζευγάρι είχε τέσσερα παιδιά, ηλικίας 18, 21, 23 και 25 ετών.

Δύο από τα παιδιά τους δεν ήταν στο κιμπούτς εκείνη τη στιγμή, ενώ δύο ζουν σε κατοικίες του κιμπούτς για εφήβους, μια περιοχή στην οποία δεν έφτασαν οι τρομοκράτες.

Maya και Avner Goren

Το Nir Oz ανακοίνωσε ότι ο Engel δολοφονήθηκε επίσης στην αιχμαλωσία. Το σώμα του πιστεύεται ότι κρατείται από τη Hamas στη Γάζα. Μία δήλωση από το κιμπούτς ανέφερε ότι ήταν φωτογράφος, εθελοντής στο Magen David Adom (μονάδα ασθενοφόρων) και αγαπούσε τις μοτοσυκλέτες. «Είθε η μνήμη του να είναι ευλογία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Engel ζούσε στο κιμπούτς με τη σύζυγό του, την 51 ετών Karina Engel-Bart και τις κόρες τους, τη 18χρονη Mika την 11χρονη Yuval. Οι τρεις τελευταίες κρατήθηκαν στη Γάζα για 52 ημέρες πριν απελευθερωθούν τη Δευτέρα στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Είναι άγνωστο εάν τα νέα για την τύχη του Engel συνδέονται με την απελευθέρωση της οικογένειάς του.

Στα τελευταία μηνύματα της οικογένειας πριν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου, είπαν ότι κρύβονταν στο σφραγισμένο δωμάτιό τους, γνωρίζοντας τι συνέβαινε στο Nir Oz.

Η Karina Engel-Bart ήταν στο τηλέφωνο με την αδερφή της Paula όταν ξαφνικά είπε, «Paula, είναι εδώ, είναι εδώ». Η κλήση κόπηκε απότομα και χάθηκε κάθε επικοινωνία.

Γύρω στο μεσημέρι, ο αδερφός του Ronen, Dani, κοιτούσε τη σελίδα του αδερφού του στο Facebook, όταν είδε μια νέα ιστορία που δημοσιεύτηκε: Ένα βίντεο ενός τρομοκράτη της Hamas να χαμογελά στην κάμερα, λέγοντας κάτι στα αραβικά. Τα τηλέφωνα της οικογένειας εντοπίστηκαν στη Γάζα και τα υπόλοιπα μέλη της εκτός κοιμπούτς ενημερώθηκαν ότι δεν υπήρξαν σημάδια βίας στο σπίτι, ότι δεν είχε καεί και πως ο σκύλος τους ήταν ζωντανός.

Η οικογένεια Engel

Ο 75χρονος Eliyahu Margalit εθεάθη για τελευταία φορά το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, όταν πήγε να ταΐσει τα άλογά του στο Nir Oz. Παραμένει ασαφές ποια ήταν η κατάσταση του όταν απήχθη από τους τρομοκράτες. Η κόρη του, η 41 ετών Nili Margalit, πιάστηκε όμηρος από τρομοκράτες της Hamas στο σπίτι της στο Nir Oz στις 7 Οκτωβρίου και κρατήθηκε στη Γάζα για 55 ημέρες πριν απελευθερωθεί την Πέμπτη.

Η Nili, νοσοκόμα στο νοσοκομείο Soroka, ήταν σε επαφή με πολλούς φίλους της το πρωί της επίθεσης. Εκείνη την ώρα, βρισκόταν στο ασφαλές δωμάτιό της με τον σκύλο της και έστειλε μήνυμα ότι οι τρομοκράτες περπατούσαν πάνω από το κεφάλι της «επί ώρες». Ανέφερε ότι ήταν κλειδωμένη στο δωμάτιο και ότι μπορούσε να ακούσει τους πυροβολισμούς. Μετά τις 9:12, δεν υπήρξε επικοινωνία από μέρους της.

Το σπίτι της στο Nir Oz κάηκε ολοσχερώς και χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες για να επιβεβαιώσει ο στρατός ότι η Margalit είχε απαχθή.

Eliyahu Margalit

Nili Margalit

Οι ανακοινώσεις της Παρασκευής έρχονται καθώς ο Ισραηλινός Στρατός επανέλαβε την επίθεση στη Γάζα την Παρασκευή μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας.

Κατά τη διάρκεια της, 105 άμαχοι απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία της Hamas στη Γάζα, μεταξύ των οποίων 81 Ισραηλινοί, 23 υπήκοοι Ταϊλάνδης και 1 Φιλιππινέζος, με αντάλλαγμα 210 Παλαιστίνιους κρατούμενους, όλοι τους γυναίκες ή ανήλικοι. Το Ισραήλ επέτρεψε επίσης μια εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα.

136 άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τις τρομοκρατικές ομάδες της Γάζας, 114 άνδρες, 20 γυναίκες και δύο παιδιά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Eylon Levy. Δέκα από τους ομήρους είναι 75 ετών και άνω. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομήρων, 125, είναι Ισραηλινοί. Έντεκα είναι ξένοι υπήκοοι, εκ των οποίων οι οκτώ από την Ταϊλάνδη.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Hamas στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, και περίπου 240 κρατήθηκαν όμηροι.

* Ο Emanuel Fabian συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK