kourdistoportocali.comNews DeskΤέρμα με τα "μικρά ψάρια" του Crypto> Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο τον δισεκατομμυριούχο Changpeng Zhao (Binance)

Δημοσίευμα Bloomberg

Τέρμα με τα “μικρά ψάρια” του Crypto> Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο τον δισεκατομμυριούχο Changpeng Zhao (Binance)

Σύμφωνα με αγωγή, η Binance δεν απαιτούσε από τους πελάτες της να παρέχουν πληροφορίες επαλήθευσης ταυτότητας πριν από τις συναλλαγές τους στην πλατφόρμα

«Δεν είμαι αναρχικός», είπε κάποτε ο Changpeng Zhao. «Δεν πιστεύω ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι αρκετά προηγμένος για να ζήσει σε έναν κόσμο χωρίς κανόνες». Αλλά τώρα, που η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης των ΗΠΑ (CFTC) μήνυσε τον Zhao και το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του, Binance, για φερόμενες παραβιάσεις των κανονισμών, ο κόσμος ανακαλύπτει το πώς αντιδρά ο πιο ισχυρός άνδρας στην κρυπτογράφηση όταν ο ίδιος παραβαίνει τους κανόνες.

Τα αποτελέσματα των ερευνών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της βιομηχανίας κρυπτογράφησης καθώς οι κύριοι παίκτες της αντιμετωπίζουν ένα σοβαρότατο δίλημμα: Θα αντισταθούν στις ολοένα και πιο επιθετικές προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συμμορφωθούν με τους οικονομικούς νόμους της χώρας ή θα συνεργαστούν στην προσπάθεια;

Με βάση την αγωγή από την CFTC, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ιλινόις, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο κατηγορείται για εσφαλμένη καταγραφή των υποχρεώσεών του και κατά συνέπεια παράκαμψη των σχετικών κανόνων. Σημειώνεται πως η επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διενέργεια σχετικών ερευνών από το 2021. Με βάση την ίδια, η Binance και ο CEO της εταιρείας, Changpeng Zhao, φέρεται να πραγματοποίησαν «υπολογισμένες» κινήσεις για την προσέλκυση Αμερικανών επενδυτών, παραβιάζοντας τους ομοσπονδιακούς νόμους.

Η CFTC ανέφερε ότι η Binance δραστηριοποιούνταν στις ΗΠΑ από το 2019, αλλά ποτέ δεν εγγράφηκε με τον ορθό τρόπο ούτε συμμορφώθηκε με τους σχετικούς νόμους, χρησιμοποιώντας μια «σκόπιμα αδιαφανή» παγκόσμια εταιρική δομή σε μια προσπάθεια να αποφύγει τον έλεγχο και την εποπτεία.

Για μεγάλο μέρος διάστημα τότε, η Binance δεν απαιτούσε από τους πελάτες της να παρέχουν πληροφορίες επαλήθευσης ταυτότητας πριν από τις συναλλαγές τους στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η CFTC στην αγωγή της. Το 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αυστηροποιεί τους κανόνες της. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η CFTC ανέφερε ότι συμβούλευε τους πελάτες της που εδρεύουν στις ΗΠΑ το πώς να αποφεύγουν αυτούς τους ελέγχους, χρησιμοποιώντας εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) και εταιρείες κελύφη.

Η εταιρεία απέφυγε τους κανόνες «για να μεγιστοποιήσει τα εταιρικά κέρδη της», ανέφερε η CFTC. Η επιτροπή ζητά από το αμερικανικό δικαστήριο αποζημίωση και πρόστιμα, καθώς και μόνιμες απαγορεύσεις εμπορίας και εγγραφής, αναφέροντας επίσης πως η εταιρεία και ο Zhao δεν ενημέρωσαν την ομοσπονδιακή αρχή για τις κινήσεις τους.

Σημειώνεται πως μετά από τη μήνυση, τόσο οι τιμές των crypto όσο και οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα κατέγραψαν σημαντική πτώση.

Όταν ανακοινώθηκε η μήνυση, ο Zhao πόσταρε στο Twitter ένα μήνυμα που έγραφε «4», προφανώς παραπέμποντας τους ακολούθους του σε συμβουλές παλαιότερης ανάρτησης του που προέτρεπε τους χρήστες να «αγνοήσουν τις ψευδείς ειδήσεις, τις επιθέσεις κ.λπ.».

Στην επίσημη απάντηση της, η Binance υπερασπίστηκε τις πρακτικές της, αναφέροντας ότι έκανε «σημαντικές επενδύσεις» για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες των ΗΠΑ δεν ήταν ενεργοί στην πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού χρηστών που προσδιορίζονται ως Αμερικανοί πολίτες ή κάτοικοι ή που είχαν αριθμό κινητού στις ΗΠΑ. Ακόμη, η εταιρεία είπε ότι συνεργάζεται με την CFTC για περισσότερα από δύο χρόνια, προσθέοτντας πως «ωστόσο, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».

Μετά από αρκετά χρόνια εκρηκτικής ανάπτυξης, η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να αντιμετωπίζει μία απότομη πτώση των τιμών, καθώς και αυξημένο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ. Πέρυσι, αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποίησαν τη βιομηχανία ότι σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τους υφιστάμενους νόμους για να επιβάλουν πιο αυστηρά κριτήρια όπως οι συγκρούσεις συμφερόντων και η έλλειψη διαφάνειας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η CFTC δήλωσε ότι περισσότερο από το 20% των υποθέσεων που είχε παραακολουθήσει τους 12 προηγούμενους μήνες αφορούσαν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων κατά των Bitfinex και Tether. Επίσης, έχει εκτοξεύσει κατηγορίες για απάτη κατά του Sam Bankman-Fried και του FTX, σημαντικό ανταγωνιστή του Binance, ο οποίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό καθώς περιμένει τη δίκη του για κατηγορίες απάτης που θα μπορούσαν να τον βάλουν στη φυλακή, θεωρητικά, για περισσότερο από 100 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως η Binance ιδρύθηκε το 2017 και είναι πλέον το μεγαλύτερο κέντρο στον κόσμο για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, καταγράφοντας περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Επικεφαλής της είναι ο γεννημένος στην Κίνα Καναδός δισεκατομμυριούχος Changpeng Zhao.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK