kourdistoportocali.comNews DeskTel Aviv Eshkol, Gangnam Style> To Koυρδιστό Πορτοκάλι σας παρουσιάζει τον ανταγωνιστή του Ελληνικού που ετοιμάζει πυρετωδώς το Iσραήλ στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου Sde Dov

Κείμενο-Εικόνες> Βασίλης Μπόνιος

Tel Aviv Eshkol, Gangnam Style> To Koυρδιστό Πορτοκάλι σας παρουσιάζει τον ανταγωνιστή του Ελληνικού που ετοιμάζει πυρετωδώς το Iσραήλ στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου Sde Dov

Τα πολυώροφα κτίρια θα σχεδιαστούν έτσι ώστε να αποφεύγεται η παρεμπόδιση του ανέμου που πνέει από τη θάλασσα

Bόρειο Tel Aviv, 26 Aπριλίου 2022. Καθώς διασχίζουμε περπατώντας το Εθνικό Πάρκο του Tel Aviv με προορισμό τη Τel Baruch Beach και το Blue beach bar στα δεξιά μας αρχίζει να ξεδιπλώνεται ο αεροδιάδρομος του Αεροδρομίου Sde Dov, το οποίο ήταν μέρος του τοπίου του Τel Aviv από το 1938. To Ιστορικό αεροδρόμιο του Iσραήλ έκλεισε την 1η Ιουλίου του 2019. Εξυπηρετούσε τόσο τις πτήσεις εσωτερικού με κύριο προορισμό την τουριστική Eilat όσο και ανάγκες του Ισραηλινού Στρατού και της Αεροπορίας.

Κείμενο-Εικόνες> Βασίλης Μπόνιος

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ολοκλήρωσε εδώ και καιρό την κατεδάφιση και τον καθαρισμό του αεροδρομίου Sde Dov στο βόρειο Τel Aviv, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη του χώρου σε πολυτελή πολυώροφα κτίρια.

Το αεροδρόμιο, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί τόσο ως αεροπορική βάση όσο και ως πολιτικός αεροδιάδρομος, έκλεισε τον Ιούλιο του 2019, μετά από σφοδρή κριτική και διαμαρτυρίες ότι το κλείσιμο θα έβλαπτε τον εσωτερικό τουρισμό στη νότια πόλη Eilat.

Το τμήμα μηχανικών και κατασκευών του Υπουργείου Άμυνας εκκαθάρισε την τοποθεσία των 750 ντουνάμ (186 στρεμμάτων), αφήνοντας πίσω μόνο μια χούφτα φοίνικες και τον πύργο του αεροδιάδρομου, ο οποίος θα παραμείνει ανέπαφος ως ιστορικό, διατηρητέο ​​κτίριο.

16.000 κατοικίες, 35 ψηλοί πύργοι γραφείων και 250.000 τετραγωνικά μέτρα ξενοδοχείων και εμπορικών χώρων θα κατασκευαστούν στο πρώην αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, μετά την έγκριση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Οικοδομής της Περιφέρειας του Tel Aviv.

Το σχέδιο, που εκπονήθηκε από την Αρχή Γης του Ισραήλ, περιλαμβάνει 16.000 κατοικίες, εκ των οποίων οι 2.400 θα είναι οικονομικά προσιτές κατοικίες και οι 4.500 με καθορισμένους σκοπούς (φοιτητικούς ξενώνες, στεγασμένες κατοικίες, υποστηριζόμενες εγκαταστάσεις διαβίωσης, ενοικιαζόμενα καταλύματα κ.λπ.). Τα σχέδια περιλαμβάνουν επίσης 500.000 τετραγωνικά μέτρα δημοσίων κτιρίων, 125.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χώρων, 330.000 τετραγωνικά μέτρα για γραφεία, 125.000 τετραγωνικά μέτρα για ξενοδοχεία και 365.000 τετραγωνικά μέτρα πάρκων και δημόσιων κήπων. Συνολικά, το σχέδιο περιλαμβάνει 425 στρέμματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών θα βρίσκεται σε κτίρια ύψους πέντε έως δέκα ορόφων με περίπου 35 πολυώροφους πύργους γραφείων 40 ορόφων. Η οδός Ibn Gbriol θα επεκταθεί προς τα βόρεια για να γίνει ο κεντρικός δρόμος μέσω της νέας γειτονιάς με την πράσινη γραμμή του τραμ να διατρέχει κατά μήκος της.
Το πολυτελές έργο Sde Dov υπόσχεται «ζωντανή περιοχή, Gangnam Style».

Για 81 χρόνια, ο αεροδιάδρομος βρισκόταν στην καρδιά μιας γειτονιάς στο βόρειο Τel Aviv, εμποδίζοντας την πρόσβαση στην παραλία και εμποδίζοντας την ανάπτυξη της πόλης προς τα βόρεια. Το αεροδρόμιο Sde Dov ήταν μέρος του τοπίου του Tel Aviv από την περίοδο της βρετανικής εντολής.

Οι νικήτριες εταιρείες είναι οι K.M. Madaf 5 του Ομίλου Hanan Mor, το οποίο θα πληρώσει 1,46 δισεκατομμύρια NIS για 7,6 ντουνάμ, στο οποίο θα χτίσει 458 διαμερίσματα.

Η Avisror Moshe and Sons προσέφερε 1,09 δισεκατομμύρια NIS για 7,3 dunams για την κατασκευή 406 διαμερισμάτων.

Mια εταιρική σχέση μεταξύ του Ομίλου Meshulam Levinstein, του Mivne Group και της Allied κέρδισε έναν τρίτο διαγωνισμό για 230 διαμερίσματα σε 4,6 ντουνάμ για 634 εκατομμύρια NIS.

H Canada-Israel’s G.Z. Madaf 35 κέρδισε έναν διαγωνισμό για 8,65 ντουνάμ, στον οποίο θα χτίσει 480 διαμερίσματα, έναντι τιμήματος 1,25 δισεκατομμυρίων NIS.

Η τιμή που καταβάλλεται από τους προγραμματιστές αντανακλά το κόστος γης 2,8 εκατομμυρίων NIS ανά διαμέρισμα, που σημαίνει ότι οι πραγματικές τιμές των διαμερισμάτων θα είναι περίπου 5 εκατομμύρια NIS. Ως συνήθως, η θέα στη θάλασσα θα αποτελέσει κεντρικό κίνητρο για την αύξηση των τιμών.

Το More Group, που ανήκει στους Hanan Mor και Avi Maor, κέρδισε έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς στο δυτικότερο οικόπεδο, το οποίο θα έχει ανοιχτή θέα στη θάλασσα από τα περισσότερα διαμερίσματα. Η περιοχή περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από τα δύο κεντρικά πάρκα της γειτονιάς. Το συγκρότημα θα συνδυάζει έναν πύργο κατοικιών 39 ή 40 ορόφων μαζί με την κατασκευή περιμετρικού οικοπέδου, ένα ξενοδοχείο και ένα κέντρο lifestyle με spa, γυμναστήριο, πισίνα και άλλες εγκαταστάσεις. Συνολικά, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 458 οικιστικές μονάδες, περίπου 100 δωμάτια ξενοδοχείων, και εμπορικούς χώρους συνολικής επιφάνειας περίπου 1.500 τ.μ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του More, Avi Maor λέει: “Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που σχεδιάζεται μια νέα γειτονιά αυτού του μεγέθους σε διαθέσιμη γη με θέα στην παραλία του Tel Aviv. Η γειτονιά θα βασίζεται σε τελευταίας τεχνολογίας υποδομές με αρχές σχεδιασμού του 21ου αιώνα. Αυτή είναι η καλύτερη τοποθεσία στο Τel Aviv, με όλες τις απαραίτητες κοινοτικές υπηρεσίες, δύο ευρύχωρα πάρκα, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα, κοντά στο Yarkon Park, την παραλία Promenade και το λιμάνι του Τel Aviv, με όλα τα καφέ, τα εστιατόρια και άλλα αξιοθέατα».

Σύμφωνα με την Avisror “Πρόκειται για ένα από τα πιο περιζήτητα οικόπεδα στην κεντρική περιοχή και τα διαμερίσματα αναμένεται να έχουν μεγάλη ζήτηση. Το Τel Aviv είναι μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ όσον αφορά τις τιμές των διαμερισμάτων, επίσης. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι σημερινές τιμές των διαμερισμάτων αντικατοπτρίζουν ήδη παρόμοιο κόστος γης».

Τι γίνεται με τις αναμενόμενες τιμές; Σύμφωνα με εκτιμήσεις στον τομέα του real estate, οι τιμές θα κυμαίνονται περίπου 75-90.000 NIS ανά τ.μ. και για διαμερίσματα σε υψηλότερους ορόφους και ρετιρέ – έως 120.000 NIS ανά τ.μ. (κοντά στα 34.139,17 ευρώ)

Ο Ohad Danos, πρώην πρόεδρος του Γραφείου Εκτιμητών Ακίνητης Περιουσίας, δήλωσε: «Οι πρόσφατες νίκες στους κρατικούς διαγωνισμούς στο Sde Dov και τα απίστευτα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν εκεί δεν επιβεβαιώνουν απαραίτητα την επιδείνωση του προβλήματος στέγασης λόγω της αργής απελευθέρωσης της γης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά μάλλον στην αναβίωση της αγοράς πολυτελών κατοικιών, χάρη στην ίδια πανδημία.

Η μελλοντική γειτονιά θα είναι μία από τις καλύτερες στο Τel Aviv, με θέα στη θάλασσα και όχι μακριά από το κέντρο της πόλης. Ο σωστός συνδυασμός διαμερισμάτων που δεν θα ξεχάσει τον νεαρό πληθυσμό της πόλης μια και θα δημιουργήσει μια νέα, ζωντανή συνοικία, στο Gangnam Style.”

 

Η νέα οικιστική συνοικία στην περιοχή Sde Dov-Eshkol σχεδιάζεται να περιλαμβάνει περίπου 16.000 οικιστικές μονάδες, μισό εκατομμύριο τ.μ. εμπορικών και βιομηχανικών χώρων, 3.700 δωμάτια ξενοδοχείου, παραθαλάσσιο πάρκο και παραλία μήκους 2 χιλιομέτρων, δημόσιες εγκαταστάσεις, πλατεία πόλης, ανοιχτός κοινόχρηστος χώρος και πεζόδρομοι.

Το πρώτο τμήμα της γειτονιάς θα απλωθεί σε μια έκταση συνολικής έκτασης περίπου 340 ντουνάμων. Αυτό είναι ένα από τα τρία σχέδια για την εγκατάσταση σχεδιαστικής υποδομής για τη νέα οικιστική συνοικία. Η νέα γειτονιά θα ονομάζεται Eshkol και θα περιλαμβάνει περίπου 4.844 οικιστικές μονάδες σε αστική κατασκευή μικτής χρήσης και μέση καθαρή πυκνότητα περίπου 54 οικιστικές μονάδες ανά οικιστικό ντουνάμ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης εμπορικούς και γραφειακούς χώρους συνολικής έκτασης περίπου 191.000 τ.μ. και εγκαταστάσεις φιλοξενίας συνολικής επιφάνειας περίπου 30.000 τ.μ.


Ο Yaakov Kwint, διευθυντής του ILA (Το Israel Land Administration είναι μια ισραηλινή κυβερνητική αρχή υπεύθυνη για τη διαχείριση γης στο Ισραήλ που είναι δημόσιας ιδιοκτησίας. Διαχειρίζεται το 93% της γης στη χώρα), υπόσχεται οικονομικά προσιτή στέγαση στο Sde Dov, παρά τις υψηλές τιμές: “Το marketing της πρώτης γειτονιάς στο Εθνικό Σχέδιο της Περιφέρειας Sde Dov δημιουργεί μια ποικιλία οικιστικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής στέγης. Η νέα γειτονιά σχεδιάζεται ως μια πράσινη και προσανατολισμένη στη δημόσια συγκοινωνία γειτονιά, με βέλτιστη χρήση της γης για μικτές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων χώρων γραφείων, φιλοξενίας και εμπορικών χρήσεων παράλληλα με κατοικίες, και θα προσφέρει υψηλό βιοτικό επίπεδο. Παράλληλα, η ILA ενεργεί γρήγορα προωθήστε τα άλλα σχέδια στην περιοχή Dov, τα οποία είναι σημαντικά για την πόλη, την οικονομία και την ισραηλινή κοινωνία».

Η κατασκευή στη γειτονιά θα βασίζεται σε τρεις τύπους κατασκευών: κατασκευή περιμετρικού οικοπέδου, που δημιουργεί ένα ενεργό μέτωπο δρόμου, κτίρια 16 ορόφων και πύργους ύψους έως 41 ορόφων.

Οι οικιστικές επιλογές θα περιλαμβάνουν μικρά διαμερίσματα, προσβάσιμα διαμερίσματα για άτομα με αναπηρία και υποστηριζόμενες εγκαταστάσεις διαβίωσης. Σύμφωνα με τον Kwint, εκατοντάδες κατοικίες θα διατεθούν στην αγορά σε προσιτές τιμές, με βάση την κατανόηση ότι ένας διαφορετικός πληθυσμός είναι απαραίτητο στοιχείο για τη δημιουργία μιας ζωντανής αστικής ατμόσφαιρας και με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής ισότητας στην πόλη. Το ένα τέταρτο των διαμερισμάτων θα είναι μικρά.

Το κέντρο της νέας συνοικίας, και η πιο ελκυστική τοποθεσία της, θα είναι η παραλία και τα διαμερίσματα με θέα σε αυτήν σε πολύ μικρή απόσταση με τα πόδια. Η παραλία θα είναι ο φυσικός πόρος που οριοθετεί τα δυτικά σύνορα της περιοχής μήκους 2 χιλιομέτρων. Το παραλιακό πάρκο που συνορεύει με την λωρίδα άμμου θα προσφέρει έναν ευρύ χώρο περιπάτου που συνδυάζει κήπους, χώρους αναψυχής, αθλητικά γήπεδα και παιδικές χαρές.

Το πάρκο θα χρησιμεύσει ως μια ευρεία λωρίδα που θα συνδέεται με την καρδιά της περιοχής μέσω αρκετών δρόμων και θα αποτελεί έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής, τους κατοίκους των κοντινών γειτονιών και γενικά τους κατοίκους του Tel Aviv. Η κίνηση μέσα στο πάρκο θα περιοριστεί σε περπάτημα και ποδήλατο. Στις παρυφές του πάρκου θα κατασκευαστούν δύο χώροι στάθμευσης. Το πάρκο θα εφαρμόσει οικολογικές αρχές όπως η συγκράτηση της επιφανειακής απορροής και η απορρόφηση της απορροής από τη γειτονιά, η χρήση τοπικής και αποδοτικής από άποψη νερού βλάστησης, η εξισορρόπηση των χωματουργικών εργασιών στην περιοχή και η διατήρηση του φυσικού εδάφους.

Κάποια από τα κτίρια θα έχουν θέα στη θάλασσα από τα μπαλκόνια τους. Η παραλία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό και θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις αναψυχής, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και εμπορικές δραστηριότητες, κέντρο θαλάσσιων αθλημάτων με λέσχες surfing, ναυτική σχολή και αποβάθρα για σκάφη.

Η πράσινη γραμμή του ελαφρού σιδηροδρομικού συστήματος θα παρέχει εύκολη πρόσβαση στις μεταφορές. Η πυκνότητα κατασκευής θα είναι υψηλότερη κοντά στη γραμμή, η οποία σχεδιάζεται να συνεχίσει στην οδό Einstein και στην οδό Ibn Gabirol. Ο αριθμός των καταστημάτων θα είναι μικρότερος από τον απαιτούμενο στις νέες κατασκευές σε περιοχές που δεν είναι κοντά σε συστήματα μαζικής μεταφοράς και θα είναι ακόμη μικρότερος κοντά στους σταθμούς του ελαφρού σιδηροδρόμου. Οι δημόσιες εγκαταστάσεις και οι ανοιχτές γειτονιές θα βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση με τα πόδια από όλα τα κτίρια κατοικιών. Οι δρόμοι θα είναι πιο φιλικοί για τους πεζούς, τα πεζοδρόμια θα είναι φαρδιά και σκιερά, οι πράσινες αρτηρίες θα παρέχουν συντομεύσεις για τους πεζούς. Ένα πλήρες σύστημα ποδηλατοδρόμων θα κατασκευαστεί χωριστά από λωρίδες κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, εκτός από οικιστικούς δρόμους με μικρή κυκλοφορία.

Τα πολυώροφα κτίρια θα σχεδιαστούν έτσι ώστε να αποφεύγεται η παρεμπόδιση του ανέμου που πνέει από τη θάλασσα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα αεροσήραγγα μεταξύ παρακείμενων πύργων και ελαχιστοποίηση της σκίασης των κοινόχρηστων χώρων και των προσόψεων των κτιρίων.

Οι αρμόδιοι για το σχεδιασμό θα εξετάσουν την οικονομική βιωσιμότητα της κατασκευής υποδομών αποδοτικών φυσικών πόρων και τη χρήση εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η πλεονάζουσα θερμότητα από τον ηλεκτρικό σταθμό Reading για θέρμανση, θαλασσινό και υπόγειο νερό για ψύξη, ένα δίκτυο παροχής φυσικού αερίου για τα κτίρια, ανεμογεννήτριες στην κορυφή ψηλών κτιρίων, μεταφέροντας την επιφανειακή απορροή από στέγες και αυτοκινητόδρομους στον υδροφόρο ορίζοντα το χειμώνα και χρησιμοποιώντας τον υδροφόρο ορίζοντα και το γκρίζο νερό από το moshavim για άρδευση το καλοκαίρι.

«Προχωράμε στρατηγικά σχέδια στην περιοχή Sde Dov ως μια πόλη που θα επιτρέπει στους κατοίκους να απολαμβάνουν υπηρεσίες και υποδομές σε διάφορους τομείς», ενημερώνει το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Sigal Weitzman, που κατέχει το χαρτοφυλάκιο καινοτομίας και τεχνολογίας. «Η χρήση drones και ρομπότ, έξυπνων καμερών και τεχνητής νοημοσύνης θα μας επιτρέψει να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να συνεισφέρουμε στους κατοίκους και την κοινότητα».

H Sigal Weitzman δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια για να προωθήσει την εκκένωση του αεροδρομίου και να ανοίξει δύο μονοπάτια που θα συνδέουν τις γειτονιές με τον παραλιακό δρόμο του Tel Aviv και την παραλία. Σύμφωνα με την ίδια «Η κατασκευή μιας νέας συνοικίας στο Τel Aviv είναι μια ειδική ευκαιρία για να σχεδιαστεί ο κτισμένος χώρος με ολιστικό και καινοτόμο τρόπο και να περιλαμβάνει στοιχεία που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στο παρόν και το μέλλον, την κατανάλωση των φυσικών πόρων και των φυσικών συστημάτων που μας περιβάλλουν. Υπάρχει γενική συναίνεση ότι η περιοχή είναι η σωστή κλίμακα για την προώθηση αξιών βιωσιμότητας.”

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα βιώσιμων περιοχών. Ο φυσικός σχεδιασμός τους είναι ουσιαστικά διαφορετικός μεταξύ τους επειδή ταιριάζει στην κοινωνία και το περιβάλλον στο οποίο χτίστηκαν, και παρόλα αυτά υπάρχουν ομοιότητες στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον δήμο και τους σχεδιαστές για την ανταπόκριση στις σημερινές ανάγκες χωρίς να μειώνεται η ικανότητα οι μελλοντικές γενιές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο κ. Ιωάννης Βαληνάκης αμφισβήτησε αποφασιστικά τα αποτελέσματα του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη. Μένει να φανεί εάν το έπραξε για λογαριασμό τρίτου
Kevin Barry> Πρώην ομοσπονδιακός δικηγόρος στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αποδίδει την Ισπανική Γρίπη σε Πείραμα ενός εμβολίου σε Αμερικανούς στρατιώτες το 1918-1919
Karel Komarek> Τεράστια προσφορά στη δημόσια υγεία και τα παιδιά μας
Paul Krugman> Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων έχει ξανασυμβεί. Αλλά σήμερα είναι διαφορετικά
Η Κατερίνα Βελλίδη δεν έκανε τίποτε διαφορετικό από τους λοιπούς Έλληνες εκδότες που διάγουν βίο νεόπλουτων με τα λεφτά των τραπεζών
Jeffrey David Sachs> Ο Αμερικανός οικονομολόγος και ακαδημαϊκός παρουσιάζει αποδεικτικά στοιχεία για την εργαστηριακή προέλευση του Covid-19
SiC> Πως ένα “μαγικό υλικό” από εργαστήριο της Tesla θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία
Το Politico αναλύει τα ανταλλάγματα που ζητά ο Erdogan από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
H Ιστορία επαναλαμβάνεται είτε σαν φάρσα, είτε σαν τραγωδία ενώ εσύ ανεβάζεις insta stories
Σ’ αυτή τη φωτογραφία δεν υπάρχει καμία λογική, καμία αισθητική, απουσιάζουν ο αυτοσεβασμός και η αξιοπρέπεια. Πως μπορούν οι 3 πρώην να το κάνουν στον εαυτό τους όλο αυτό;
Όταν  η Βίβλος του Συντηρητικού Κόσμου, ο The Spectator και η Βίβλος του Ιατρικού Κόσμου, το The British Medical Journal, σημαίνουν συναγερμό κάτι συμβαίνει εκεί έξω…
Oι συνδικαλιστές και τα σωματεία στις ΗΠΑ με την στήριξη του Biden μετά την Amazon στοχοποιούν και την Apple