kourdistoportocali.comNews DeskΤα πρώτα δάνεια της Ελλάδας από τραπεζικούς οίκους της Αγγλίας και η εξάρτησή της από το αγγλικό κράτος

Στo COSMOTE HISTORY HD

Τα πρώτα δάνεια της Ελλάδας από τραπεζικούς οίκους της Αγγλίας και η εξάρτησή της από το αγγλικό κράτος

Οι τεράστιες οικονομικές ανάγκες της ελληνικής Επανάστασης δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τα λιγοστά έσοδα που εξασφάλιζαν οι επαναστάτες

Kόντρα στην τηλεοπτική ευκολία της εποχής το COSMOTE HISTORY HD επιμένει να διδάσκει τους Έλληνες θεατές την ιστορία μας.

Το COSMOTE HISTORY, ένα όραμα του Προέδρου κα ΔΣ του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ έχει κερδίσει τις καρδιές των Ελλήνων θεατών καθόλου τυχαία. Aυτή την εβδομάδα θα παρουσίασει την ιστορία των πρώτων δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το εξωτερικό, πριν ακόμα αποκτήσει την ανεξαρτησία της, και οι επαχθείς όροι με τους οποίους τελικά εξασφάλισε δανειοδότηση.

Αυτό είναι το θέμα της της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, την Δευτέρα 17/2 στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Οι τεράστιες οικονομικές ανάγκες της ελληνικής Επανάστασης δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τα λιγοστά έσοδα που εξασφάλιζαν οι επαναστάτες, μέσω εράνων και λαφυραγωγήσεων, με αποτέλεσμα η οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό να αποτελεί μονόδρομο για τους Έλληνες. Ιστορικοί της οικονομίας εξηγούν στην κάμερα της «Μηχανής του Χρόνου» τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα να επιλέξει τραπεζικούς οίκους της Αγγλίας προκειμένου να ζητήσει το πρώτο της δάνειο, θέτοντας τις βάσεις της εξάρτησης της από το αγγλικό κράτος.

Την περίοδο εκείνη, ιδιώτες επενδυτές από όλο τον κόσμο αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, χρηματοδοτώντας έμμεσα την ελληνική επανάσταση. Ωστόσο, οι όροι που έθεσαν ήταν τόσο επαχθείς, που προκάλεσαν την κατακραυγή ακόμα και του βρετανικού Τύπου.

Μέσα από επιστολές της εποχής, η «Μηχανή του Χρόνου» ρίχνει φως στις κινήσεις της τριμελούς επιτροπής που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Λονδίνο, και στις διαμάχες μεταξύ των μελών της. Η σύναψη δεύτερου δανείου, που ακολούθησε λίγο αργότερα, προκάλεσε έντονες αψιμαχίες και μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων της χώρας που διεκδικούσαν τη διαχείριση του δανείου. Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε κράτησε μέχρι τον χειμώνα του 1825, αποδυνάμωσε την επανάσταση και επέτρεψε στον Ιμπραήμ να καταλάβει την Πελοπόννησο.

Στο επόμενο επεισόδιο, η «Μηχανή του Χρόνου» θα παρουσιάσει το πρώτο δάνειο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, υπό τη διακυβέρνηση του Βασιλιά Όθωνα, το οποίο επέτρεψε στις Μεγάλες Δυνάμεις να ελέγχουν την πολιτική της χώρας.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00. Όλα τα επεισόδια της εκπομπής, μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, είναι διαθέσιμα για δωρεάν, on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ποιος μίλησε στον Τσίπρα για τους αρμούς της εξουσίας
EKTAKTO>H Αργεντινή με μόλις 100 δις χρέος ξανά σε χρεοκοπία. Η Ελλάδα με 350 δις καμώνεται πως βγαίνει στις αγορές
Oι ηρωικοί πιλότοι του Airbus A320-200 γλίτωσαν τις ζωές των επιβατών. Aνάμεσά τους οι Σταικούρας, Λοβέρδος, Χαρδαλιάς
Eίναι η κόρη του Βασιλιά από τη Κοκκινιά η νέα Κορίνα Τσοπέη;
Aποκαλύψεις του Στέφανου Μάνου για τον Καραμανλή και το προβληματικό Ασφαλιστικό του Βρούτση
Το βαθύ κράτος παρέλυσε την Αθήνα
-Ρε αν είσαι άνδρας κατέβα κάτω…, ενώ το αεροπλάνο πετούσε στα 20.000 πόδια!
Οι εκδότες και δημοσιογράφοι που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στο Delphi Economic Forum 2020
Τα πλαστά τιμολόγια, οι προεκλογικές χορηγίες και ο Κώδικας του Προβεντσάνο
Η Eurobank & η Grant Thornton επιβραβεύουν την επιχειρηματική αριστεία
Δεσμώτες των Συριζαίων με γραβάτα. Πάνω από 32% η πτώση στις αλυσίδες τροφίμων. Κλυδωνίζεται ο Σκλαβενίτης
18 ακίνητα, 9 αποθήκες, 4 γκαράζ, 3 αυτοκίνητα