kourdistoportocali.comNews DeskΤα πρώτα δάνεια της Ελλάδας από τραπεζικούς οίκους της Αγγλίας και η εξάρτησή της από το αγγλικό κράτος

Στo COSMOTE HISTORY HD

Τα πρώτα δάνεια της Ελλάδας από τραπεζικούς οίκους της Αγγλίας και η εξάρτησή της από το αγγλικό κράτος

Οι τεράστιες οικονομικές ανάγκες της ελληνικής Επανάστασης δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τα λιγοστά έσοδα που εξασφάλιζαν οι επαναστάτες

Kόντρα στην τηλεοπτική ευκολία της εποχής το COSMOTE HISTORY HD επιμένει να διδάσκει τους Έλληνες θεατές την ιστορία μας.

Το COSMOTE HISTORY, ένα όραμα του Προέδρου κα ΔΣ του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ έχει κερδίσει τις καρδιές των Ελλήνων θεατών καθόλου τυχαία. Aυτή την εβδομάδα θα παρουσίασει την ιστορία των πρώτων δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το εξωτερικό, πριν ακόμα αποκτήσει την ανεξαρτησία της, και οι επαχθείς όροι με τους οποίους τελικά εξασφάλισε δανειοδότηση.

Αυτό είναι το θέμα της της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, την Δευτέρα 17/2 στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Οι τεράστιες οικονομικές ανάγκες της ελληνικής Επανάστασης δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τα λιγοστά έσοδα που εξασφάλιζαν οι επαναστάτες, μέσω εράνων και λαφυραγωγήσεων, με αποτέλεσμα η οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό να αποτελεί μονόδρομο για τους Έλληνες. Ιστορικοί της οικονομίας εξηγούν στην κάμερα της «Μηχανής του Χρόνου» τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα να επιλέξει τραπεζικούς οίκους της Αγγλίας προκειμένου να ζητήσει το πρώτο της δάνειο, θέτοντας τις βάσεις της εξάρτησης της από το αγγλικό κράτος.

Την περίοδο εκείνη, ιδιώτες επενδυτές από όλο τον κόσμο αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, χρηματοδοτώντας έμμεσα την ελληνική επανάσταση. Ωστόσο, οι όροι που έθεσαν ήταν τόσο επαχθείς, που προκάλεσαν την κατακραυγή ακόμα και του βρετανικού Τύπου.

Μέσα από επιστολές της εποχής, η «Μηχανή του Χρόνου» ρίχνει φως στις κινήσεις της τριμελούς επιτροπής που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Λονδίνο, και στις διαμάχες μεταξύ των μελών της. Η σύναψη δεύτερου δανείου, που ακολούθησε λίγο αργότερα, προκάλεσε έντονες αψιμαχίες και μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων της χώρας που διεκδικούσαν τη διαχείριση του δανείου. Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε κράτησε μέχρι τον χειμώνα του 1825, αποδυνάμωσε την επανάσταση και επέτρεψε στον Ιμπραήμ να καταλάβει την Πελοπόννησο.

Στο επόμενο επεισόδιο, η «Μηχανή του Χρόνου» θα παρουσιάσει το πρώτο δάνειο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, υπό τη διακυβέρνηση του Βασιλιά Όθωνα, το οποίο επέτρεψε στις Μεγάλες Δυνάμεις να ελέγχουν την πολιτική της χώρας.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00. Όλα τα επεισόδια της εκπομπής, μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, είναι διαθέσιμα για δωρεάν, on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Κ. Πρωθυπουργέ, τι νόημα έχει να καταστρέφονται επιχειρήσεις, ζωές, οικογένειες, όταν αρκεί ο γιος ενός Χατζηανεύθυνου που επιστρέφει από το Λονδίνο να μεταδώσει το θάνατο σε ολόκληρο νησί;
Οι 3 δραπέτες της καραντίνας και τo πάρτυ που προκαλεί τρόμο στην Ικαρία
Θλιβερό φιάσκο για έναν αξιοπρεπή (ως τώρα) πρωθυπουργό η επικοινωνιακή διαχείριση των νεκρών
EKTAKTO>To Δημόσιο λίγο πριν την αδυναμία καταβολής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων;
Προσοχή! Λεπτομέρειες για το πως μεταδίδεται ο ιός
Ανταπόκριση γιατρού από τη Κόλαση της Νέας Υόρκης>Έχουμε εντολή να ασκήσουμε Ιατρική Πολέμου!
37 νεκροί, εισαγωγή θανάτου και σπασμωδικές κινήσεις υπόσχονται έναν εφιάλτη για τις επόμενες εβδομάδες
Το Ταμείο Μολυβιάτη και γιατί οι επιχειρηματίες-δωρητές θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα Προκοπίου
Πρωτοφανής επίθεση του Γερμανού υπ. Εσωτερικών στην Ελλάδα
O Coronavirus δεν είναι ο τυφώνας Katrina του Trump. Είναι το Βιετνάμ του
-Βρίσκομαι στη πρώτη γραμμή για να καλύψω αυτό το πρωτόγνωρο γεγονός που βιώνει η γενιά μας και ο πλανήτης ολόκληρος…
Ένας λάτρης της Ευρώπης αναδεικνύει τον καιροσκοπισμό της Μέρκελ