kourdistoportocali.comNews DeskΤα μυστικά του Hong Kong και ο αφοπλισμός του Κουτσολιούτσου

Καιρός για δράση

Τα μυστικά του Hong Kong και ο αφοπλισμός του Κουτσολιούτσου

Στέλεχος της εταιρίας (λέγεται ότι ήταν μάλιστα συμμαθητής του Δ. Κουτσολιούτσου) μετά από ταξίδι στο Hong Kong και έλεγχο των αποθεματικών της FF Group Sourcing Limited θα επέστρεφε ιδιαίτερα ανήσυχος στην Αθήνα

Η σημερινή Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Βασιλική Λαζαράκου κάνει καλά τη δουλειά της. Κάνει ότι δεν έκαναν οι προκάτοχοί της σχετικά με την Folli Follie.

Δείχνει να προλαβαίνει την απόπειρα του κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσου να οδηγήσει σε χρεοκοπία την Folli Follie μέσα από τα πρόσωπα που ήλεγχε και στο Δ.Σ.

Από τον Αριστοτέλη Ανδρεάδη

Επικοινωνιακά ήταν ο κ. Gabriel Grego  επικεφαλής του Quintessential Capital Management LLC (QCM) που θα προκαλούσε σάλο με τις αποκαλύψεις του για το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών με πρωταγωνίστρια τη Folli Follie, και τη διαβόητη FF Group Sourcing Limited του Hong Kong και τα αποθεμάτικά της.

Λέμε επικοινωνιακά γιατί επί της ουσίας, 3 χρόνια νωρίτερα, στους FT, ο Dan McCrum θα αναφερόταν στη διαβόητη FF Group Sourcing Limited του Hong Kong.

Dan McCrum

To άρθρο του Dan McCrum στους FT δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου 2015.

Στις 23 Δεκεμβρίου του 2015 μια ανώνυμη επιστολή με παραλήπτες την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπ. Ανάπτυξης, το Τμήμα Εισηγμένων, την Eurobank και τις εφημερίδες Καθημερινή και Ναυτεμπορική θα ήταν αρκούντως αποκαλυπτική.

H επιστολή δημοσιεύεται στο pagenews.gr>

 

 

Εκείνη την εποχή στέλεχος της εταιρίας (λέγεται ότι ήταν μάλιστα συμμαθητής του Δ. Κουτσολιούτσου)  μετά από ταξίδι στο Hong Kong  και έλεγχο των αποθεματικών της FF Group Sourcing Limited θα επέστρεφε ιδιαίτερα ανήσυχος στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες επιχείρησε  να ενημερώσει για τα ευρήματα τους αρμόδιους στην Folli Follie αλλά συναντούσε τοίχο. Στη  συνέχεια θα βρισκόταν εκτός εταιρίας με ακόμη πιο τραγική κατάληξη…

Ο κ. Gabriel Grego τώρα μιλώντας στο Capital.gr και στη Μαρίση Μπαλιούση θα δηλώσει λάτρης της Ελλάδας υποστηρίζει: Ελπίζω κι εγώ να μπορέσω να προσθέσω ένα λιθαράκι, αποδεικνύοντας αυτά που θεωρώ “σάπια μήλα” τα οποία αναπτύσσονται και απορροφούν κεφάλαια και πόρους εις βάρος των σκληρά εργαζόμενων, νόμιμων εταιρειών.

-Κύριε Grego, γιατί το Quintessential Capital Management (QCM) “έβαλε στο στόχαστρο” την Folli Follie; Πότε αρχίσατε να παρακολουθείτε την εταιρεία;

Ξεκινήσαμε με long θέσεις στην Folli Follie το 2010. Αγοράσαμε τη μετοχή στην αρχή της ελληνικής κρίσης. Εκείνη την περίοδο, μας προσέλκυσαν οι πολύ χαμηλοί πολλαπλασιαστές του τίτλου, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η έκθεση του ομίλου στη γοργά αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας. Υποθέσαμε ότι η χαμηλή αποτίμηση της μετοχής ήταν αποτέλεσμα της “άδικης” τιμωρίας της να διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τελικά όμως κλείσαμε την θέση μας καθώς βρήκαμε την εταιρική δομή του FF Group περίπλοκη. Τότε δεν διαθέταμε τους πόρους που έχουμε σήμερα ώστε να προχωρήσουμε σε μια σε βάθος ανάλυση στο εξωτερικό.

Συνεχίσαμε να την παρακολουθούμε και πρόσφατα αποφασίσαμε να ελέγξουμε πιο προσεκτικά. Μας δημιουργούσε ερωτήματα η συνεχής απουσία παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών, αλλά αυτό που πραγματικά μας προβλημάτιζε ήταν ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης.

Η μετοχή διαπραγματευόταν με ένα P/E 4,4, μια εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση. Έχοντας επικοινωνήσει και με άλλους μετόχους που είχαν τοποθετηθεί στη μετοχή καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ένας βασικός παράγοντας ανησυχίας ήταν το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της Folli Follie δεν ελέγχονταν από κάποια από τις 4 μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες του κόσμου.

Ειδικότερα όσον αφορά τους λογαριασμούς της εταιρείας στην Ασία ελέγχονταν από ένα άγνωστο γραφείο με δυο εργαζόμενους στο Χονγκ Κονγκ. Εντοπίσαμε ένα άρθρο του 2015 στους FT από τον Dan McCrum το οποίο αναφερόταν ακριβώς σε αυτό το θέμα (καλούμε τους αναγνώστες σας να το διαβάσουν).

MCCRUM D: And could you tell us… could you tell us sort of what the total year end receivables were for FF Group Sourcing Limited in Hong Kong?

KOUTSOLIOUTSOS G: Yes, what was the amount of the total?

MCCRUM D: Yes.

KOUTSOLIOUTSOS G: 350 million.

MCCRUM D: Euros or dollars.

KOUTSOLIOUTSOS G: Now it’s almost the same, but we report in euros.

MCCRUM D: So €350 million.

KOUTSOLIOUTSOS G: Well, dollars was much more before, now it’s almost euros.

MCCRUM D: So sorry just to be clear, it was $350 million.

KOUTSOLIOUTSOS G: No euros.

MCCRUM D: €350 million.

KOUTSOLIOUTSOS G: Euros.

 

Όταν τέθηκε το ερώτημα στη διοίκηση του ομίλου γιατί δεν επέλεξαν μια πιο γνωστή ελεγκτική εταιρεία, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως ήταν οικονομικά πιο συμφέρον για τις υπηρεσίες που προσφέρονταν.

Εκεί άρχισαν να χτυπάνε καμπανάκια. Η διαφορά κόστους μεταξύ μιας εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιρειών και μιας εταιρείας του συρμού θα ήταν αμελητέα για μια εταιρεία δισεκατομμυρίων σε σχέση με την αύξηση στην κεφαλαιοποίηση που θα είχε επιτύχει η Folli Follie, αναβαθμίζοντας απλά τους κινέζους ελεγκτές. Για εμάς, αυτό ακόμη δεν βγάζει νόημα και αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να ερευνήσουμε το θέμα περαιτέρω.

Η ώρα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Προέδρου της

Η κ. Βασιλική Λαζαράκου είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δικηγόρος σε αναστολή Αθηνών (παρ’ Αρείω Πάγω) και Νέας Υόρκης, Η.Π.Α., με ειδίκευση στο δίκαιο κεφαλαιαγοράς, στο τραπεζικό και στο οικονομικό δίκαιο, καθώς και στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, έχοντας αναλάβει τη διεκπεραίωση πολλών εμπορικών συναλλαγών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος Α’ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) από το 2012 έως το τέλος του 2015.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της έκλεισε την πολιτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση του Κανονισμού και της Οδηγίας για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων (MiFID II/MIFIR), που αποτελεί τη βασική νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς, με την ιδιότητα της προεδρεύουσας της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου το 2014. Εξακολούθησε να ασχολείται με το κανονιστικό πλαίσιο της MIFID II στην ελληνική έννομη τάξη, ασκώντας έως και το Μάιο του 2016 την προεδρεία της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της Οδηγίας στο Ελληνικό δίκαιο. Επίσης, το 2014, προήδρευσε του Συμβουλίου για το σχέδιο Κανονισμού για τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια (ELTIFs) και πέτυχε τη «γενική προσέγγιση» από το Συμβούλιο.

Είχε την ιδιότητα του Partner σε Ελληνικές δικηγορικές εταιρείες. Πριν τον διορισμό της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν Ιδρυτής Εταίρος της δικηγορικής Εταιρείας «Β.Λαζαράκου & Γ. Λαζαράκος και Συνεργάτες» ενώ νωρίτερα και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 υπήρξε επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικού Δικαίου της δικηγορικής εταιρείας KLC. Επιπλέον ήταν δικηγόρος στην δικηγορική Εταιρεία «ΖΕΠΟΣ & ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ» (1996-2012) και για πολλά χρόνια πριν τον διορισμό της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως Αντιπρόεδρος το 2012 ήταν Senior Partner και επικεφαλής του Τμήματος Capital Markets, Banking & Finance και συν-επικεφαλής του Τμήματος Ακινήτων (co – Head of the Real Estate Practice) αυτής της Δικηγορικής Εταιρείας.

Το έτος 2000 εργαζόταν στη Νομική Υπηρεσία του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενώ νωρίτερα στη δικηγορική εταιρεία Ζέπος & Ζέπος. Είχε εργαστεί επίσης κατά το παρελθόν στην φαρμακευτική εταιρεία, Sterling Winthorp Inc., στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Η Βασιλική Λαζαράκου είναι Διδάκτωρ (JSD) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου New York University (ΗΠΑ) με θέμα Διδακτορικής Διατριβής: “Greek Privatization in International Perspective” (Συγκριτική Επισκόπηση της Ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα), κατέχει Μεταπτυχιακό (LLM σε Διεθνείς Νομικές Σπουδές) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου New York University (ΗΠΑ) και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Βασιλική Λαζαράκου, πέραν της ενασχόλησής της ως δικηγόρος, συμμετέχει ως ομιλήτρια σε σεμινάρια για θέματα χρηματιστηριακού δικαίου (ενδεικτικά, το 2019 συμμετείχε σε σεμινάρια του ΟΠΑ για πιστοποιήσεις στελεχών και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης χρηματοπιστωτικών οργανισμών, τον Ιούλιο και Νοέμβριο του 2018 καθώς και νωρίτερα Ιούνιο του 2017 για θέματα της MIFID II/ MIFIR, Ιούλιο του 2018 καθώς και Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2016 για θέματα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων και ΑΕΠΕΥ κλπ).

Επιπλέον είναι συντάκτης σειράς άρθρων στον τύπο (για θέματα κεφαλαιαγοράς, όπως MiFID II, ELTIFs, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Αγορά Ενέργειας στην Ελλάδα), καθώς και συντάκτης αρκετών νομικών δημοσιεύσεων.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK