Στο νησί της μακροζωίας, το αγαπημένο νησί του Χριστόδουλου Ξηρού, η ατομική ευθύνη είναι ατομική υπόθεση.

Από τον Ian Ford

Έτσι παρά τις εκκλήσεις του δημάρχου να επικοινωνήσουν με το Νοσοκομείο όσοι ταξίδευαν με το ίδιο πλοίο που χρησιμοποίησε και ο 25χρονος, ή όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του να επικοινωνήσουν με το νοσοκομείο του νησιού δεν υπήρξε καμμία ανταπόκριση. Κανείς δεν πήρε τηλέφωνο ως το βράδι της Κυριακής.

-Μπορεί να πάρουν από Δευτέρα…,

σχολίασε ο συνομιλητής μας στην άλλη άκρη του ακουστικού.

Οι Ικαριώτες με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την ατομική ευθύνη δύσκολα θα πάρουν τηλέφωνο και ακόμη πιο δύσκολα θα καρφώσουν συντοπίτες τους που ήρθαν σε επαφή. Εκτός κι αν γίνει της Καστοριάς.

Οσο για τον Χριστόδουλο Ξηρό που κατάγεται από το χωριό Ακαμάτρα της Ικαρίας όπως είχε αποκαλύψει ο Γιώργος Παπαχρήστος από τη στήλη Στίγμα των Νέων προκειμένου να διευρύνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες είχε υποβάλει το 2000 αίτηση για ένταξη στο Β΄ΚΠΣ και του είχε εγκριθεί επιδότηση 50.000 ευρώ για την ανάπτυξη βιοτεχνίας μουσικών οργάνων στο χωριό του.

Η επιδότηση εγκρίθηκε, ο Χριστόδουλος Ξηρός πήρε τα χρήματα το 2002, αλλά τα σχέδια του χάλασαν καθώς συνελήφθη για τη συμμετοχή και τη δράση τους στις τρομοκρατικές ενέργειες τις 17 Νοέμβρη.

Μετά τη σύλληψη του ο Χριστόδουλος Ξηρός επέστρεψε τα χρήματα της επιδότησης και μπράβο του γιατί μπορούσε-όπως θα σχολίαζαν σήμερα οι πιτσιρικάδες.