kourdistoportocali.comNews DeskΣεισμός στη Silicon Valley και στην Α.Ι. μετά την αιφνίδια αποπομπή από την OpenAI του Sam Altman

Γράφει ο Cade Metz/New York Times

Σεισμός στη Silicon Valley και στην Α.Ι. μετά την αιφνίδια αποπομπή από την OpenAI του Sam Altman

Η εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης από το San Fransisco αποτιμάται σήμερα σε αξία στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Sam Altman, ο υψηλού προφίλ διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, ο οποίος έγινε το πρόσωπο της άνθησης της τεχνητής νοημοσύνης της αμερικανικής βιομηχανίας τεχνολογίας, εκδιώχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ανέφερε η ίδια η OpenAI σε μια ανάρτηση της, στο blog της, την Παρασκευή το απόγευμα.

Από τον Cade Metz/New York Times

Η κίνηση πυροδότησε έναν ανασχηματισμό στην OpenAI, στην πρωτοποριακή εταιρεία A.I. και κατασκευάστρια του δημοφιλούς chatbot ChatGPT.

Η Mira Murati, προηγουμένως επικεφαλής τεχνολογίας της OpenAI, διορίστηκε προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος, ανέφερε η εταιρεία. Ώρες αργότερα, ο Greg Brockman, πρόεδρος της εταιρείας, είπε ότι παραιτείται.

«Η αποχώρηση του κυρίου Altman ακολουθεί μια διαδικασία διαβουλευτικής επανεξέτασης από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το διοικητικό συμβούλιο, κάτι που εμπόδιζε την ικανότητα του να ασκεί αρμοδιότητες για τις οποίες ήταν υπεύθυνος», ανέφερε η εταιρεία. «Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να συνεχίσει να ηγείται της OpenAI».

Η αποχώρηση από την OpenAI είναι μια εντυπωσιακή πτώση για τον ίδιο τον 38χρονο Altman, ο οποίος τον περασμένο χρόνο είχε γίνει ένα από τα πιο εξέχοντα στελέχη της βιομηχανίας τεχνολογίας καθώς και ένας από τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες της. Το περσινό φθινόπωρο, η OpenAI κυκλοφόρησε ένα εργαλείο A.I., το ChatGPT, που προκάλεσε φρενίτιδα σε όλο τον κλάδο.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι οδήγησε στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου πέρα από αυτό που ανέφερε η δήλωσή του. Επίσης, δεν ήταν δυνατή η άμεση επικοινωνία με τον Altman από τους New York Times για σχόλια.

Σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, έγραψε: «Λάτρεψα τον χρόνο μου στην Οpenai. Ηταν μεταμορφωτικό για μένα προσωπικά, και ελπίζω λίγο και στον κόσμο. Πάνω από όλα μου άρεσε να δουλεύω με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους. Θα έχω περισσότερα να πω για το τι θα ακολουθήσει αργότερα».

Mira Murati

Σε μια ανάρτηση στο X το απόγευμα της Παρασκευής, ο Brockman είπε ότι αυτός και ο Altman δεν είχαν καμία προειδοποίηση για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. «Ο Sam κι εγώ είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι με αυτό που έκανε το διοικητικό συμβούλιο σήμερα», έγραψε. «Και εμείς προσπαθούμε ακόμη να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη».

Ο Altman κλήθηκε να συμμετάσχει σε βιντεοσύσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο το μεσημέρι της Παρασκευής και απολύθηκε αμέσως, σύμφωνα με τον Brockman. Ο ίδιος είπε ότι παρόλο που ήταν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, δεν έγινε μέρος αυτής της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου. Ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο τον ενημέρωσε για την αποπομπή του Altman λίγα λεπτά αργότερα. Την ίδια χρονική στιγμή, το διοικητικό συμβούλιο δημοσίευσε και την ανάρτηση στο blog.

Ένας για πολλά χρόνια επιχειρηματίας τεχνολογίας, ο Altman βοήθησε στην ίδρυση της OpenAI με την οικονομική υποστήριξη του Elon Musk το 2015. Ο ίδιος καθοδήγησε τη μικρή εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες του κλάδου, σε έναν ηγέτη της τεχνολογίας που χρηματοδοτείται σήμερα από δισεκατομμύρια δολάρια από τη Microsoft, ενώ αποτέλεσε μια περιζήτητη νύφη για γίγαντες της Silicon Valley όπως η Google και η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook.

Ο Altman έγινε επίσης εκπρόσωπος της στροφής της βιομηχανίας τεχνολογίας προς την Τεχνητή Νοημοσύνη, καταθέτοντας ενώπιον του Κογκρέσου και των γοητευμένων νομοθετών και ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο. Πολλοί στον κλάδο πιστεύουν ότι η A.I. είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική αλλαγή που έχει συμβεί για πολλές γενιές μέχρι σήμερα και κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα για να δημιουργήσει ενθουσιασμό για αυτήν όσο ο Altman.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο ίδιος εμφανίστηκε σε μια εκδήλωση στο Oakland της Καλιφόρνια, όπου συζήτησε το μέλλον της τέχνης και των καλλιτεχνών τώρα που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει από μόνη της εικόνες, βίντεο, ήχους και άλλες μορφές τέχνης. Χωρίς να δίνει καμία ένδειξη ότι αποχωρεί από την OpenAI, είπε επανειλημμένα ότι ο ίδιος και η εταιρεία θα συνεχίσουν να εργάζονται δίπλα σε καλλιτέχνες και να βοηθήσουν ώστε το μέλλον τους να είναι λαμπρό.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, εμφανίστηκε στη Σύνοδο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο με τη Laurene Powell Jobs, η οποία είναι ιδρύτρια και πρόεδρος της Emerson Collective, και με στελέχη της Meta και της Google.

OpenAI

Ο Brockman, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση της OpenAI μαζί με τον Altman, ανέφερε σε μια ανάρτηση του στο X ότι παραιτείται. Η εταιρεία είχε δηλώσει νωρίτερα την ίδια μέρα ότι ο Brockman θα παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, αλλά ότι θα παραμείνει πρόεδρος υπό την διευθύνουσα σύμβουλο. Όταν οι New York Times επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Brockman εκείνος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο ίδιος, από τις πρώτες μέρες της OpenAI, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση τόσο της αποστολής όσο και των καθημερινών λειτουργιών της. Όταν η εταιρεία κυκλοφόρησε το ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο, το εργαλείο Τενχητής Νοημοσύνης προσέλκυσε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες, εντυπωσιάζοντας με τον τρόπο με τον οποίο απαντούσε σε ερωτήσεις, έγραφε ποίηση και συζητούσε σχεδόν οποιοδήποτε θέμα του θέτονταν.

Μετά την επιτυχία του chatbot, η ευρύτερη βιομηχανία τεχνολογίας αγκάλιασε αυτό που ονομάζεται παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη -τεχνολογίες που μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο, εικόνες και άλλα μέσα από μόνες τους. Αποτέλεσμα μίας και πλέον δεκαετίας έρευνας σε εταιρείες όπως η OpenAI και η Google, αυτές οι τεχνολογίες είναι έτοιμες να ανακατασκευάσουν τα πάντα, από προγράμματα email έως μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο και ψηφιακούς εκπαιδευτές.

Αυτή την περίοδο, η OpenAI βρίσκεται σε συνομιλίες για το κλείσιμο ενός νέου γύρου χρηματοδότησης που θα ανεβάσει την αποτίμηση της εταιρείας σε περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τριπλάσια της αποτίμησής της σε λιγότερο από ένα χρόνο πριν και έως αυτή την ώρα δεν είναι σαφές τι θα σημάνει η αποχώρηση του Altman όσον αφορά αυτές τις συνομιλίες.

Αλλά η απομάκρυνσή του είναι ένα πλήγμα για τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και έχει ποσοστό 49% στην εταιρεία.

Ο Satya Nadella, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, παρουσίασε φέτος ένα εκτεταμένο σχέδιο για τη χρήση της τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στην OpenAI σε όλα σχεδόν τα προϊόντα της Microsoft, από τη μηχανή αναζήτησης Bing μέχρι το ευρέως χρησιμοποιούμενο επιχειρηματικό λογισμικό της. Ο Altman ήταν δίπλα στον Nadella σε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώθηκαν αυτά τα σχέδια.

Η Microsoft δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την OpenAI.

Ο Nadella ανέφερε σε μια δήλωση ότι η μακροπρόθεσμη συμφωνία της εταιρείας με την OpenAI παρέχει στη Microsoft «πλήρη πρόσβαση σε όλα όσα χρειαζόμαστε για να προσφέρουμε στην ατζέντα καινοτομίας μας και έναν συναρπαστικό οδικό χάρτη προϊόντων». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη «στη συνεργασία μας και στη Mira και την ομάδα».

Η τιμή της μετοχής της Microsoft υποχώρησε περισσότερο από 1% τα τελευταία 30 λεπτά των συναλλαγών χθες, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Altman.

Σε ένα μήνυμα προς τους υπαλλήλους της OpenAI που είδαν οι New York Times, η Murati είπε ότι μίλησε με τον Nadella και τον επικεφαλής τεχνολογίας της Microsoft, Kevin Scott, την Παρασκευή και ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την OpenAI.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κρίσιμη καμπή όπου τα εργαλεία μας υιοθετούνται ευρέως, οι προγραμματιστές χτίζουν ενεργά τις πλατφόρμες μας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν τους καλύτερους τρόπους ρύθμισης αυτών των συστημάτων», έγραψε. «Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμένουμε συγκεντρωμένοι, καθοδηγούμενοι και πιστοί στις βασικές μας αξίες».

Το τετραμελές διοικητικό συμβούλιο της OpenAI είναι ένας συνδυασμός αξιοσέβαστων ερευνητών A.I., στελεχών τεχνολογίας και εμπειρογνωμώνων A.I. σε θέματα πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Ilya Sutskever, του επικεφαλής επιστήμονα και συνιδρυτή της εταιρείας, και του Adam D’Angelo, διευθύνοντος συμβούλου του ιστότοπου ερωτήσεων και απαντήσεων Quora. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν ήταν άμεσα προσβάσιμα για σχόλια όταν ρωτήθηκαν από τους New York Times.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK