kourdistoportocali.comNews DeskΡεπορτάζ της Dailymail κάνει λόγο για Αερόστατα του Στρατού των ΗΠΑ τα οποία επιτηρούν τους πολίτες!

Βreaking news

Ρεπορτάζ της Dailymail κάνει λόγο για Αερόστατα του Στρατού των ΗΠΑ τα οποία επιτηρούν τους πολίτες!

Πρόκειται για αερόστατα επιτήρησης υψηλής πτήσης που χρησιμοποιούν ραντάρ και VIDEO

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023. Καθώς “κινέζικα” αερόστατα πετούν πάνω από τις ΗΠΑ.

Ήταν Αύγουστος του 2019 (λίγο πριν την planδημία) όταν ο James Pero δημοσίευε για Dailymail.com το αποκλειστικό ρεπορτάζ που ακολουθεί και αφορούσε στις δοκιμές αεροστάτων επιτήρησης των πολιτών από τον στρατό των ΗΠΑ.

Πρόκειται για αερόστατα επιτήρησης υψηλής πτήσης που χρησιμοποιούν ραντάρ και VIDEO για να παρακολουθούν τις κινήσεις των ανθρώπων, σύμφωνα με ισχυρισμούς. Oι ειδικοί στα πολιτικά δικαιώματα υποστήριζαν τότε ότι οι συσκευές παραβιάζουν το απόρρητο.

Πάμε να δούμε το ρεπορτάζ της εποχής από τη Dailymail.com>

Έξι πολιτείες θα λειτουργήσουν ως πεδίο δοκιμών για ένα νέο κύμα φάρων επιτήρησης που βασίζονται σε μπαλόνια που υποστηρίζονται από τον στρατό των ΗΠΑ.

Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στην FCC και ελήφθησαν από τον The Guardian περιγράφουν λεπτομερώς μια πρωτοβουλία για την εκτόξευση έως και 25 μη επανδρωμένων ηλιακών μπαλονιών που θα διασχίζουν 250 μίλια στις κεντρικές Η.Π.Α.

Από τώρα έως τον Σεπτέμβριο, τα μπαλόνια θα αιωρούνται στα 65.000 πόδια πάνω από τις πολιτείες της Νότιας Ντακότα, της Μινεσότα, της Αϊόβα, του Ουισκόνσιν, του Μιζούρι και του Ιλινόις.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, θα «διεξάγουν δοκιμές σε μεγάλο υψόμετρο στη Νότια Ντακότα για να παρέχουν ένα επίμονο σύστημα παρακολούθησης για τον εντοπισμό και την αποτροπή της διακίνησης ναρκωτικών και των απειλών για την εσωτερική ασφάλεια».

Η Raven Aerostar θα κατασκευάσει τα μπαλόνια που χρησιμοποιούνται για την αιώρηση μιας σειράς τεχνολογίας αιχμής, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων ραντάρ

Οι δοκιμές θα διεξαχθούν από τη Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ (Southcom), ένα σκέλος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Guardian αναφέρει ότι τα μπαλόνια είναι εξοπλισμένα με ευαίσθητη τεχνολογία ραντάρ ικανή να παρακολουθεί οχήματα σε κακές καιρικές συνθήκες και κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Σύμφωνα με την έκθεση, μία συσκευή ραντάρ είναι ικανή να καταγράφει την κίνηση κάθε αυτοκινήτου σε ακτίνα 25 μιλίων.

Το εύρος της επιτήρησης θα επιτρέψει στον στρατό να παρακολουθεί από πού προέρχονται τα οχήματα, ουσιαστικά «τυλίγοντας προς τα πίσω την ταινία» στις μετακινήσεις των ανθρώπων, σύμφωνα με μια συνέντευξη ειδικού.

Οι συσκευές, που φέρουν τεχνολογία κατασκευασμένη από την Sierra Nevada Corporation, μια αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών και πλοήγησης, θα λειτουργούν επίσης σε δίκτυο MESH σύμφωνα με τις αρχειοθετήσεις.

Αυτό θα τους επιτρέψει να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μεταδίδουν πληροφορίες σε όσους βρίσκονται στο έδαφος.

Η έκθεση προτείνει επίσης ότι τα μπαλόνια μπορεί να περιέχουν δυνατότητες βίντεο, συγκεκριμένα μια τεχνολογία που κατασκευάστηκε από την Sierra Nevada Corporation που ονομάζεται Gorgon Stare.

Το σύστημα, λέει ο The Guardian, χρησιμοποιεί εννέα ξεχωριστές κάμερες για να δημιουργήσει πανοραμική θέα ολόκληρων πόλεων ή άλλων εκτάσεων γης.

Το Gorgon Stare είναι συνήθως εξοπλισμένο με drones, αλλά έχει βρει επίσης τον τρόπο του να πετάει στο Αφγανιστάν και να έχει δεμένα μπαλόνια που αναπτύσσονται στο Μεξικό.

Η προοπτική των φάρων παρακολούθησης να αιωρούνται από πάνω έχει προσελκύσει την προσοχή των υπερασπιστών των πολιτικών δικαιωμάτων που λένε ότι δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Η World View είναι μία από τις εταιρείες που επιθυμούν να αναπτύξουν παρόμοια τεχνολογία ικανή να διεξάγει ευρεία παρακολούθηση

«Δεν πιστεύουμε ότι οι αμερικανικές πόλεις πρέπει να υπόκεινται σε επιτήρηση ευρείας περιοχής στην οποία κάθε όχημα θα μπορούσε να παρακολουθείται όπου κι αν πάει», είπε στον Guardian ο Jay Stanley, ανώτερος αναλυτής πολιτικής στην Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.

«Ακόμη και στις δοκιμές, εξακολουθούν να συλλέγουν πολλά δεδομένα για τους Αμερικανούς: καθώς οι άνθρωποι οδηγούν προς τα γραφεία του συνδικάτου, την εκκλησία, το τζαμί, την κλινική Αλτσχάιμερ… Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο και να επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ανησυχητικό να ακούς ότι αυτές οι δοκιμές πραγματοποιούνται, όχι από κάποιον άλλον αλλά από τον στρατό».

Οι δοκιμές από τον στρατό αντικατοπτρίζουν παρόμοιες προσπάθειες που πραγματοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως από μια startup που ονομάζεται World View.

Η World View, που εδρεύει στην Αριζόνα, εργάζεται για να κατασκευάσει αυτό που ονομάζει Stratollites-συστήματα επιτήρησης που τοποθετούνται σε μπαλόνι, τα οποία η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορούν να ελέγχονται από απόσταση και να ρυθμίζονται χρησιμοποιώντας τη δική της αποκλειστική τεχνολογία.

Σε μια δοκιμή άνευ προηγουμένου, ένα μπαλόνι World View ολοκλήρωσε με ασφάλεια μια αποστολή 16 ημερών, πλοηγώντας πάνω από πολιτείες στις δυτικές ΗΠΑ, τον Ιούνιο.

Η World View βλέπει τις συσκευές της σε μια σειρά εφαρμογών, όπως «εντοπισμός καταστροφών και πρώτη αντίδραση, επικοινωνίες, πρόβλεψη καιρού και βοήθεια παρακολούθησης για τα στρατεύματα των ΗΠΑ».

Η εταιρεία έχει επίσης διατυπώσει την ιδέα να προσφέρει τις συσκευές της σε επιβολής του νόμου- μια προοπτική που έχει επίσης συγκεντρώσει επικρίσεις από την ACLU.

Με την ολοκλήρωση της πτήσης, το αλεξίπτωτο αποσπάται από το μπαλόνι μεγάλου υψόμετρου και γλιστράει την κάψουλα πίσω με ασφάλεια σε μια προσγείωση στη Γη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η κάψουλα θα προσφέρει επίσης «πρωτοφανή και οικονομικά προσιτή πρόσβαση στο περιβάλλον κοντά στο διάστημα» για εκπαιδευτικούς, ερευνητές, ιδιωτικές εταιρείες και κρατικούς φορείς.

«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμαστικής πτήσης», δήλωσε η Jane Poynter, Διευθύνουσα Σύμβουλος της World View.

«Αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες επίτευγμα που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να προσφέρουμε μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή στους Ταξιδιώτες μας».

Η δοκιμαστική πτήση αντιπροσώπευε το παρθενικό ταξίδι του οχήματος Tycho της World View, ενός επαναχρησιμοποιούμενου εμπορικού σκάφους που δίνει ευκαιρίες έρευνας σε τομείς όπως οι επικοινωνίες, η επιτήρηση, η τηλεπισκόπηση και η πρώτη απόκριση.


Σάββατο 4 Φεβρυαρίου 2023.

Αμερικάνικα ή Κινέζικα τα balloons;

Σε εντελώς αντίθετη τροχιά από την αμερικανική κυβέρνηση και τις αποφάσεις της όσον αφορά την παρουσία του κινεζικού αερόστατου στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ εμφανίζονται οι ρεπουμπλικάνοι, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Biden και το Υπουργείο Άμυνας δεν κάνουν αρκετά προκειμένου να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της χώρας-γράφουν οι Laura Kelly και Brad Dress στο The Hill.

Ο πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων Kevin McCarthy (R-Calif.) κάλεσε άμεσα για ενημέρωση την Gang of Eight, τα κορυφαία μέλη του Κογκρέσου που λαμβάνουν απόρρητες πληροφορίες από την εκτελεστική εξουσία, εκφράζοντας ανησυχία για την παραβίαση του εναέριου χώρου των ΗΠΑ. «Η θρασύδειλη περιφρόνηση της Κίνας για την κυριαρχία των ΗΠΑ είναι μια αποσταθεροποιητική ενέργεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί και ο Πρόεδρος Biden δεν μπορεί να σιωπήσει», έγραψε ο McCarthy στο Twitter.


Ο πρώην Πρόεδρος Trump κάλεσε να «ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΕΙ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ» στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social το πρωί της Παρασκευής, απηχώντας εκκλήσεις πολλών Ρεπουμπλικανών νομοθετών στο Twitter.

«Ο Biden θα πρέπει να καταρρίψει αμέσως το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», συμφώνησε την Πέμπτη η βουλευτής Marjorie Taylor Greene (R-Ga.). «Ο πρόεδρος Trump δεν θα το ανεχόταν ποτέ αυτό. Ο πρόεδρος Trump δεν θα ανεχόταν ποτέ να συμβαίνουν πολλά παρόμοια πράγματα στην Αμερική».

Το Πεντάγωνο αναγνώρισε το αερόστατο ως «μπαλόνι επιτήρησης μεγάλου υψόμετρου» και είπε ότι δεν θα το καταρρίψει επειδή η πτώση των συντριμμιών θα αποτελούσε κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος. Η Κίνα ζήτησε ψυχραιμία το πρωί της Παρασκευής, έχοντας αρνηθεί νωρίτερα αυτούς τους ισχυρισμούς. Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι επρόκειτο για ένα μη στρατιωτικό ερευνητικό αερόπλοιο που μελετά τον καιρό και που παρασύρθηκε εκτός πορείας.

Το Πεκίνο (που συμμετείχε διά μέσω του Εργαστηρίου Ιολογίας της Wuhan στο project της planδημίας) εξέφρασε τη λύπη του που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση «δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει το έδαφος και τον εναέριο χώρο οποιασδήποτε κυρίαρχης χώρας».

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη απαντήσει στους κινεζικούς ισχυρισμούς. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken φέρεται να ανέβαλε ένα ταξίδι στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα μετά τον εντοπισμό του μπαλονιού.

Την ίδια στιγμή, ο γερουσιαστής Steve Daines (R-Mont.) έστειλε μια οργισμένη επιστολή προς το Πεντάγωνο το βράδυ της Πέμπτης μετά την αναφορά του μπαλονιού από αξιωματούχους της Άμυνας, ότι βρίσκονταν πάνω από την Πολιτεία του, την Μοντάνα, όπου υπάρχει μια μεγάλη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας που φιλοξενεί πυρηνικούς πυραύλους. «Απαιτώ απαντήσεις από την κυβέρνηση Biden σχετικά με το κατασκοπευτικό μπαλόνι που πέταξε πάνω από τον εναέριο χώρο μας», έγραψε στο Twitter. «Η διοίκηση απέτυχε να προστατεύσει τα σύνορά μας και τώρα απέτυχε να προστατεύσει τους ουρανούς μας».

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στην Washington Post ότι κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια είχαν παρατηρηθεί στη Χαβάη πέρυσι και άλλες φορές στον Ειρηνικό. Ο Timothy Heath, ανώτερος ερευνητής διεθνούς άμυνας στην RAND Corporation, ανέφερε ότι τα αερόστατα παρακολούθησης -η χρήση των οποίων χρονολογείται από τον Εμφύλιο Πόλεμο- αποτελούν μια σχετικά φθηνή και δύσκολα ανιχνεύσιμη μέθοδο συλλογής πληροφοριών.

«Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή δεν υπάρχει πολύ μέταλλο πάνω τους, έτσι τα ραντάρ δεν θα τα βρουν εύκολα… μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ένα μέρος και απλώς να τα αφήσετε εκεί. Οι νεότερες τεχνολογίες επιτρέπουν τη σύνδεση μικρών κινητήρων, ώστε να μπορείτε να κάνετε προσαρμογές στη θέση του μπαλονιού και στη συνέχεια να παραμείνουν σε ένα μέρος για αρκετή ώρα», είπε.

Ωστόσο, η ανακάλυψη του μπαλονιού σε ευαίσθητες αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες σηματοδοτεί μια σοβαρή πρόκληση και έρχεται σε μια στιγμή που οι στρατιωτικές εντάσεις των ΗΠΑ και της Κίνας είναι εξαιρετικά υψηλές, δήλωσε ο Anthony Ruggiero, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών και πρώην αναπληρωτής βοηθός του Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

«Είναι πιθανό η Κίνα να προσπαθεί να διερευνήσει και να δει πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση σε κάτι τέτοιο. Είναι πιθανό να προσπαθούν να δοκιμάσουν αν η κυβέρνηση Biden αποσπάται από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Οι ΗΠΑ βλέπουν την Κίνα ως τον κύριο ανταγωνιστή τους σχεδόν σε κάθε μέτωπο -διπλωματικό, στρατιωτικό, οικονομικό και ιδεολογικό- και το ταξίδι του Blinken στο Πεκίνο αναμενόταν να διαχειριστεί αυτoύς τους τομείς έντονου ανταγωνισμού προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση.

Μεταξύ των πιο άμεσων ανησυχιών είναι η αποφυγή μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν, όπου η Ουάσιγκτον φοβάται ότι το Πεκίνο προετοιμάζει μια εισβολή στο αυτοδιοικούμενο νησί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Κίνα τάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας εν μέσω της στρατιωτικής της επίθεσης στην Ουκρανία, έχει επεκτείνει το απόθεμα πυρηνικών όπλων της και γενικά θεωρείται ότι έχει φιλοδοξίες να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στρατιωτικά, τεχνολογικά και οικονομικά.

Ο Jim Townsend, ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για θέματα ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Obama, ανέφερε ότι η παρουσία του κινζεικού αερόστατου παρακολούθησης λειτουργεί σε μια «γκρίζα ζώνη» σύγκρουσης –δραστηριότητες που οι αναλυτές ασφαλείας περιγράφουν ως προκλητικές και ενοχλητικές, αλλά κάτω από κατώφλι της ενεργής στρατιωτικής δραστηριότητας. «Μας πιέζουν να δούμε πώς θα αντιδράσουμε» είπε.

Μπαλόνι και στη Λατινική Αμερική

Κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε και στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ενός τέτοιου μηχανισμού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, προκαλώντας την αναβολή της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα. «Εχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Oπως επεσήμανε ο Guardian, Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι το δεύτερο μπαλόνι δεν φαίνεται να κατευθύνεται προς τον αμερικανικό εναέριο χώρο.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK