kourdistoportocali.comNews DeskΔέκα με δεκαπέντε φορές μαχαιρώθηκε ο Salman Rushdie> Σε κρίσιμη κατάσταση ο συγγραφέας των "Σατανικών Στίχων"

Εκτακτη είδηση

Δέκα με δεκαπέντε φορές μαχαιρώθηκε ο Salman Rushdie> Σε κρίσιμη κατάσταση ο συγγραφέας των “Σατανικών Στίχων”

Η Rita Landman προσέφερε τη βοήθειά της μετά το περιστατικό, προσθέτοντας ότι φαινόταν να είναι ζωντανός και ότι δεν έλαβε ΚΑΡΠΑ

Με ελικόπτερο μεταφέρθηκε ο συγγραφέας Salman Rushdie στο νοσοκομείο αφού μαχαιρώθηκε πολλές φορές στο λαιμό στη σκηνή καθώς ετοιμαζόταν να δώσει μια ομιλία στα βόρεια της Νέας Υόρκης. Ο 75χρονος συγγραφέας δέχθηκε επίθεση καθώς τον παρουσίαζαν στη σκηνή για την εκδήλωση CHQ 2022 στο Chautauqua, κοντά στο Μπάφαλο, το πρωί της Παρασκευής. Μάρτυρες ισχυρίζονται ότι μαχαιρώθηκε δέκα με δεκαπέντε φορές, καθώς ένας άνδρας τον πλησίασε από πίσω πριν εκείνος βγει στη σκηνή.

Ο Rushdie σε μια συζήτηση για το άσυλο σε εξόριστους συγγραφείς και άλλους καλλιτέχνες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι ο δράστης κατάφερε να πηδήξει από τη σκηνή μετά την επίθεση, προτού πιαστεί από το πλήθος που έσπευσε να βοηθήσει τον συγγραφέα. Η τρέχουσα κατάστασή του Rushdie έως αυτή την ώρα δεν είναι γνωστή και ένας άνδρας συνελήφθη από τις αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο άνθρωπος που παρουσίαζε τον συγγραφέα υπέστη επίσης ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, η κυβερνήτης Kathy Hochul χαρακτήρισε την επίθεση στον Rushdie «σπαρακτική» πριν επιβεβαιώσει ότι είναι «ζωντανός». Πρόσθεσε ότι «λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται σε ένα τοπικό νοσοκομείο» και ότι ένας αστυνομικός της πολιτείας «στάθηκε όρθιος και του έσωσε τη ζωή» μετά την επίθεση. Ένας μάρτυρας είπε στους New York Times ότι ο Rushdie είχε μαχαιρωθεί «πολλές φορές» και ότι βρισκόταν ξαπλωμένος σε μια λίμνη με αίμα.

Η Rita Landman προσέφερε τη βοήθειά της μετά το περιστατικό, προσθέτοντας ότι φαινόταν να είναι ζωντανός και ότι δεν έλαβε ΚΑΡΠΑ. «Οι άνθρωποι έλεγαν: “Έχει σφυγμό, έχει σφυγμό έχει σφυγμό”».

Η ανακοίνωση της αστυνομίας της Πολιτείας αναφέρει ότι ο δράστης μαχαίρωσε τον Rushdieστον λαιμό, ενώ επιτέθηκε και σε έναν άνδρα που θα συνομιλούσε με τον συγγραφέα. Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ο δράστης, που ήταν μόνος, φορούσε μαύρη μάσκα. Αμέσως έγινε αντιληπτό ότι επιτέθηκαν κατά του συγγραφέα.

Ο συγγραφέας έπεσε κάτω ενώ ο δράστης ακινητοποιήθηκε, ενώ αμέσως μετά συνελήφθη. Φωτογραφία που κυκλοφόρησε λίγο μετά δείχνει έναν νέο άνδρα που απομακρύνεται με τη συνοδεία αστυνομικών. Άγνωστα παραμένουν για την ώρα τα στοιχεία της ταυτότητας του δράστη. Εικόνες λίγο μετά την επίθεση, δείχνουν τον συγγραφέα ξαπλωμένο πάνω στην σκηνή, ενώ κρατούν τα πόδια του ψηλά για να διευκολύνουν την ροή του αίματος στην καρδιά.

Ο 75χρονος Rushdie, που έχει γεννηθεί στην Ινδία και έχει βρετανική και αμερικανική υπηκοότητα, εδώ και δεκαετίες συνεχώς δέχεται απειλές για τη ζωή του. Ο συγγραφέας έγινε γνωστός για τα «Παιδιά του Μεσονυκτίου», μυθιστόρημα που μόνο στη Βρετανία πούλησε πάνω από 1 εκατ. αντίτυπα. Το τέταρτο βιβλίο του (συνολικά έχει γράψει 14) ήταν οι «Σατανικοί Στίχοι», που εκδόθηκε το 1988. Το μεταμοντέρνο έργο εξόργισε τους Μουσουλμάνους για το περιεχόμενό του. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ενώ κάποιοι από τους μεταφραστές έχουν δολοφονηθεί, σημειώνει το BBC.

Οι «Σατανικοί Στίχοι» είναι απαγορευμένοι στο Ιράν από το 1988. Έναν χρόνο αργότερα ο αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε τον φετφά που καλούσε στον θάνατο του Ρουσντί. Είχε επίσης επικηρυχθεί για περίπου 3 εκατ. δολάρια, με το φετφά να εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Έκτοτε η κυβέρνηση του Ιράν έχει λάβει τις αποστάσεις της από το διάταγμα, αν και τα αισθήματα κατά του συγγραφέα παραμένουν εχθρικά. Όσο για τον συγγραφέα, για χρόνια κρυβόταν ή κυκλοφορούσε με μέτρα ασφαλείας.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK