kourdistoportocali.comNews DeskΠτώση 12% στα κέρδη της ανακοίνωσε η Microsoft> Οι τριμηνιαίες πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 19%

Δημοσίευμα Fox News

Πτώση 12% στα κέρδη της ανακοίνωσε η Microsoft> Οι τριμηνιαίες πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 19%

Έριξε την ευθύνη στην επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών και στην «αλλαγή των προτεραιοτήτων των πελατών της» για την απόφασή της να περικόψει σχεδόν το 5% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού

Η Microsoft ανακοίνωσε την Τρίτη πτώση 12% στα κέρδη της για το τελευταίο τρίμηνο, αντανακλώντας την αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα που οδήγησε στην απόφασή της την περασμένη εβδομάδα να απολύσει 10.000 εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, ο κολοσσός της τεχνολογίας ανέφερε κέρδη 16,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, ενώ τα έσοδα του αυξήθηκαν κατά 2%, στα 52,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας τη χαμηλότερη αύξηση πωλήσεων της Microsoft εδώ και έξι χρόνια.

Η εταιρία την περασμένη εβδομάδα έριξε την ευθύνη στην επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών και στην «αλλαγή των προτεραιοτήτων των πελατών της» για την απόφασή της να περικόψει σχεδόν το 5% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού.

Η Miscosoft είναι μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Google, η Amazon, η Salesforce και η μητρική Meta του Facebook, που ανακοίνωσαν σαρωτικές απολύσεις τους τελευταίους μήνες.

Η μετοχή της αρχικά σημείωσε άνοδο την Τρίτη, περισσότερο από 4% στις εκτεταμένες συναλλαγές, αφού τα προσαρμοσμένα κέρδη της ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αλλά τελικά τα κέρδη της εξατμίστηκαν αφού τα στελέχη της προειδοποίησαν ότι η αύξηση των εσόδων στο πρότζεκτ Azure cloud-computing (πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους) θα επιβραδυνθεί αυτό το τρίμηνο.

Τα έσοδα από προϊόντα του Azure cloud αυξήθηκαν κατά 31% το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συνέταξε η Visible Alpha. Έχει πάρει σταθερά μερίδιο αγοράς από την κορυφαία Amazon Web Services. Μάλιστα, η επιχείρηση cloud της Microsoft βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο μετά την επιτυχία του chatbot ChatGPT, το οποίο απαντά σε γενικές ερωτήσεις σε απλή γλώσσα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Το bot είναι δημιουργία της startup OpenAI, στην οποία η Microsoft επενδύει πολλά και η οποία απαιτεί έντονες υπηρεσίες cloud computing.

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να φέρουμε αυτήν την τεχνολογία είτε σε συγκεκριμένες προσφορές είτε για να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες προσφορές», δήλωσε ο Brett Iversen, επικεφαλής των επενδυτικών σχέσεων της Microsoft, αναφερόμενος στο OpenAI. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα έσοδα από επιχειρήσεις που σχετίζονται με το OpenAI θα εμφανίζονται στα έσοδα για την υπηρεσία cloud της Microsoft Azure στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των κερδών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να διαχωριστεί η συνεισφορά της  τεχνητής νοημοσύμνης από τους φόρτους εργασίας του cloud Azure. Εξαιρουμένων των εφάπαξ δαπανών, όπως τα 800 εκατομμύρια δολάρια για τις αποζημιώσεις σε απολυμένους υπαλλήλους, η εταιρεία με έδρα το Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον είπε ότι κέρδισε 2,32 δολάρια ανά μετοχή, τιμή που ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για προσαρμοσμένα κέρδη 2,29 δολαρίων ανά μετοχή.

Η επιχείρηση προσωπικών υπολογιστών της Microsoft, με επίκεντρο το λογισμικό Windows, αναμενόταν ευρέως να συνεχίσει να παρουσιάζει την επιδείνωση που ξεκίνησε νωρίτερα πέρυσι λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και της περιορισμένης ζήτησης. Οι τριμηνιαίες πωλήσεις από αυτό το τμήμα μειώθηκαν κατά 19% στα 14,24 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη.

Η Microsoft λαμβάνει έσοδα αδειοδότησης από κατασκευαστές υπολογιστών που εγκαθιστούν το λειτουργικό της σύστημα Windows στα προϊόντα τους.

Η εταιρεία ερευνών αγοράς Gartner ανέφερε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου μειώθηκαν κατά 28,5% από την ίδια περίοδο του 2021, τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από τότε που η Gartner άρχισε να παρακολουθεί την αγορά τη δεκαετία του 1990.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK