kourdistoportocali.comNews DeskΠρωτοφανές πανευρωπαϊκό μπάχαλο με το εμβόλιο της Astrazeneca> Και για τους 65+ λένε τώρα

Τι ισχύει τελικά;

Πρωτοφανές πανευρωπαϊκό μπάχαλο με το εμβόλιο της Astrazeneca> Και για τους 65+ λένε τώρα

Γερμανία και Γαλλία σε μια μεγαλοπρεπή κωλοτύπούμπα που προκαλεί πανικό και ερωτηματικά

Συνεχίζεται πανευρωπαϊκά το πρωτοφανές αλαλλούμ με το εμβόλιο της Οξφόρδης/Astrazeneca και για το κατά πόσο αποτελεσματικό είναι στις ηλικίες πάνω από τα 65 έτη.

Ήδη εχθές, Γερμανία και Γαλλία δήλωσαν έτοιμες να εγκρίνουν εμβολιασμούς κάνοντας μία μεγάλη στροφή σε σχέση με αυτά που δήλωναν πριν από δύο εβδομάδες, ενώ στη σύγχυση συνέβαλε και η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα ότι επειδή είναι 66 ετών δεν της προτείνεται το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Οι δηλώσεις της Καγκελαρίου είχαν γίνει λίγες ημέρες μετά τη δήλωση Μακρόν ο οποίος είχε αναφέρει ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της Astrazeneca ήταν «σχεδόν αναποτελεσματικός» στην προστασία των ηλικιωμένων.

Εχθές, ο Thomas Mertens, ο επικεφαλής της επιτροπής εμβολίων της Γερμανίας δήλωσε ότι θα «ενημερώσει πολύ σύντομα» για τις νέες οδηγίες σχετικά με το εμβόλιο. Και με μια ειλικρινή παραδοχή του στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, δήλωσε «το όλο πράγμα έχει πάει στραβά από την αρχή».

Την ίδια στιγμή, ο Alain Fischer, πρόεδρος του συμβουλίου στρατηγικής για τα εμβόλια στη Γαλλία, δήλωσε ότι η χώρα θα «αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της για τα εμβόλια».

Είπε ότι η επανεξέταση έρχεται ως απάντηση σε νέα δεδομένα από μια πρόσφατη μελέτη στη Σκωτία, η οποία έδειξε ότι η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μείωσε τις εισαγωγές στο νοσοκομείο κατά 94%.

Το πανευρωπαϊκό αλαλλούμ συμβαίνει ενώ η ΕΕ συνεχίζει να καθυστερεί και να υστερεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού σε σχέση με χώρες όπως η Βρετανία, η οποία να θυμίσουμε ότι είχε εγκρίνει το πρώτο εμβόλιο, αυτό της Pfizer/BioNTech από τον Δεκέμβριο.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχουν χορηγηθεί 29,33 δόσεις ανά 100.000 κατοίκους στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με τα μόλις 7,13 σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Γερμανία (7,05 ανά 100.000 άτομα) και η Γαλλία (6,34 ανά 100.000 άτομα), οι δύο βασικοί παίκτες στην ΕΕ, υστερούν πολύ έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παράλληλα, Γερμανία και Γαλλία ξεκίνησαν ήδη μια επίθεση δημοσίων σχέσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης.

Η γερμανική κυβέρνηση άρχισε ήδη -σχεδόν- να παρακαλά τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας ανέφερε ότι θέλει να «αποκαταστήσει» την αλήθεια για το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Μόνο 150.000 από το 1,5 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου είχαν χρησιμοποιηθεί στη Γερμανία έως την Παρασκευή, με πολλούς να παραλείπουν ακόμα και σκόπιμα τα ραντεβού.

Στο Βερολίνο, τα κέντρα εμβολιασμού Tegel, τα οποία προσφέρουν μόνο εμβολιασμούς με τα σκευάσματα της AstraZeneca, λένε ότι προσέρχονται μόλις 200 ​​άτομα την ημέρα σε σχέση με τα 3.800 ραντεβού.

Στη Γαλλία, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αρνούνται επίσης το εμβόλιο μετά από τα σχόλια του Προέδρου Macron κατά τη διάρκεια της έντονης διαμάχης σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

Σάλος και με υποτιθέμενες παρενέργειες

Αιτία για την αρνητική στάση των Γερμανών δεν είναι μόνο η σύγκριση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου AstraZeneca με αυτά των άλλων εταιρειών, αλλά και υποτιθέμενες παρενέργειες.

Στις πόλεις Μπράουνσβαϊγκ και Εμντεν σταμάτησαν οι εμβολιασμοί στο προσωπικό των νοσοκομείων, επειδή μεγάλος αριθμός των εμβολιασμένων δήλωσαν ανίκανοι για εργασία λόγω ασθένειας που τους προκάλεσαν οι παρενέργειες του εμβολίου.

Το αρμόδιο για την αδειοδότηση φαρμάκων κρατικό ινστιτούτο Πάουλ Ερλιχ εξετάζει τώρα κατά πόσο οι αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν είναι πιο σοβαρές από αυτές που διαπιστώθηκαν κατά τις κλινικές μελέτες του εμβολίου που κατατέθηκαν στην ΕΜΑ.

«Οι παρενέργειες των εμβολίων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και είναι αυτές που περιμένουμε από όλα εμβόλια. Οι σοβαρές παρενέργειες είναι μερικές στο εκατομμύριο. Αρα δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

Η ακριβής αποτελεσματικότητα όλων θα φανεί από τη χρήση τους σε ευρεία κλίμακα» εξηγεί ο Νίκος Παπαδόπουλος, καθηγητής Αλλεργιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια των δοκιμών ήταν συνήθως ήπιας έως μέτριας μορφής και παρουσίασαν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Οι πιο συχνές, σύμφωνα με την τελική ανάλυση της ΕΜΑ, είναι πόνος και ευαισθησία στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία, κόπωση, μυαλγία, γενική αίσθηση αδιαθεσίας, ρίγη, πυρετός, πόνος στις αρθρώσεις και ναυτία, έμετος και διάρροια. Αυτές εμφανίστηκαν σε περισσότερα από ένα στα 10 άτομα.

Σε λιγότερα από ένα στα 100 άτομα παρατηρήθηκε μειωμένη όρεξη, ζάλη, εφίδρωση, πόνος στην κοιλιά και εξάνθημα.

Το φαινόμενο nocebo

«Δεκάδες εκατομμύρια άτομα στη Βρετανία και την Ινδία έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Ωστόσο, οι πρώτοι υγειονομικοί υπάλληλοι στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ισπανία και τη Γαλλία έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι προκαλεί σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες και επίσης ότι είναι αναποτελεσματικό.

Το φαινόμενο του nocebo είναι γνωστό στην ιατρική επιστήμη ως παθολογική κατάσταση», γράφει στη βρετανική Telegraph ο αναλυτής Αμπρόζ Εβανς-Πρίτσαρντ. Το φαινόμενο nocebo περιγράφει τη μείωση στην αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου ή μιας θεραπείας και επιδείνωση των ανεπιθύμητων ενεργειών ή ακόμη και την εμφάνιση παρενεργειών, ανεξάρτητα από τη δράση του ενεργού συστατικού της θεραπείας.

Αυτό οφείλεται στην προσδοκία ή στην αντίληψη ότι η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει κακό στην υγεία. Ο Εβανς-Πρίτσαρντ εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή στη Γερμανία έχει δημιουργηθεί καθώς οι ψευδείς ειδήσεις κυκλοφορούν δίχως κανέναν έλεγχο και προκαλούν μαζική υστερία.

Την έντονη ανησυχία τους για την άρνηση του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο σκεύασμα εκφράζουν και γερμανοί ειδικοί και πολιτικοί. Ο γερμανός επιδημιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής Τσαριτέ του Βερολίνου υπερασπίζεται το εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας ότι «είναι πολύ καλό και ο κόσμος δεν θα έπρεπε να αρνείται να το κάνει».

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Μάλιστα, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμό RTL αν θα έκανε ο ίδιος το συγκεκριμένο εμβόλιο, απάντησε ότι τη στιγμή που θα έρθει η σειρά του, θα κάνει όποιο εμβόλιο του διατεθεί. «Θα εμβολιαζόμουν και με το εμβόλιο της Astrazeneca. Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», τόνισε Σπαν.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Νew York Times> Τρόφιμοι γηροκομείου πέθαναν παρότι είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της Pfizer
Ο Bill Gates την αποθεώνει αλλά δεν έχουν όλες οι ζωές (των μαύρων) την ίδια αξία
Για πρώτη φορά ο Economist μετρά τους πραγματικούς θανάτους παγκοσμίως από Covid-19
Eπιτέλους μεταρρυθμίσεις στη σωστή κατεύθυνση. Στο 22% ο φορολογικός συντελεστής
Γιατί η δικτατορία τύπου Πούτιν είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Πάνω από 4.000 ευρώ οι μισθοί στη ΔΕΗ!
Στη Σχοινούσα ο Βασίλης Κικίλιας συνάντησε τη μούσα των εμβολίων
Εις το όνομα του πατρός
Mία ανθρώπινη ιστορία στους καιρούς της πανδημίας
Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται όταν η λήγουσα είναι μακρά
Δρ. Alex Spyropoulos για τα εμβόλια> Ο σπουδαίος Έλληνας γιατρός δίνει απαντήσεις για τις θρομβώσεις
Do you want to buy property in Greece? We are going to tell you where!
Summer 2021> Θα πεθάνουμε εμείς ή θα πεθάνει ο Τουρισμός. Αυτή είναι η επιλογή