kourdistoportocali.comNews DeskΠρόστιμο €312.500 θα πληρώσουν οι πολίτες (κράτος) για τους καταληψίες του City Plaza

Aπόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Πρόστιμο €312.500 θα πληρώσουν οι πολίτες (κράτος) για τους καταληψίες του City Plaza

Είχαν πίσω τους μια θηριώδη γερμανική ΜΚΟ που τους χρηματοδοτούσε και είχαν εξασφαλίσει πλήρη πολιτική κάλυψη

Επειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «City Plaza», το οποίο τελούσε για χρόνια σε κατάληψη από μέλη ΜΚΟ, χωρίς να έχουν εκτελεστεί από την πλευρά του Δημοσίου αποφάσεις για εκκένωση.

Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, Αλίκη Παπαχελά, είχε προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της για τερματισμό της κατάληψης.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν προστάτευσε το δικαίωμά της στην ιδιοκτησία. Ειδικότερα, όπως ανέφερε η απόφαση, «το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους».

Εκρινε ακόμη το ΕΔΔΑ ότι «η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στους αιτούντες 300.000 ευρώ για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία) και 2.500 ευρώ για έξοδα, όπως και 10.000 ευρώ στην κυρία Παπαχελά για μη χρηματική ζημία».

Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχείο τελούσε υπό κατάληψη από τις 22 Απριλίου 2016. Τον Απρίλιο του 2016 η ιδιοκτήτρια είχε δηλώσει στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι θα μπορούσε να προσφέρει προς ενοικίαση για τη στέγαση προσφύγων το ξενοδοχείο της, που ήταν κλειστό λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η ίδια ανέφερε ότι τουλάχιστον 16 ιδιοκτήτες μεγάλων ανεκμετάλλευτων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας είχαν μπει στην ίδια λίστα της Υπατης Αρμοστείας, πολύ γρήγορα όμως όλα καταλήφθηκαν από από πρωτοβουλίες αλληλέγγυων, οι οποίες στέγασαν σε αυτά πρόσφυγες.

Οταν έληξε η κατάληψη στο «City Plaza», τον Ιούλιο του 2019, η ιδιοκτήτρια είπε ότι είδε μια απογοητευτική εικόνα με μεγάλες καταστροφές στο εσωτερικό του κτιρίου και κλοπές υλικού.

«Οι καταληψίες είχαν πίσω τους μια θηριώδη γερμανική ΜΚΟ που τους χρηματοδοτούσε και είχαν εξασφαλίσει την πλήρη πολιτική κάλυψη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι υπήρχαν τρεις εισαγγελικές εντολές εκκένωσης και μία δικαστική απόφαση, οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να επέμβουν για να εκκενώσουν το κτίριο, λέγοντάς μου ότι δεν έχουν πολιτική εντολή» υποστήριζε τότε σε δηλώσεις της η κυρία Παπαχελά.

Από την πλευρά της η Ελλάδα υποστήριξε ότι η αδράνεια των Αρχών οφειλόταν σε λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε τις ανησυχίες των Αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την αδράνεια που επέδειξαν.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Βιβλίο-βόμβα για Donald Trump> Άνθρωπος των Ρώσων για πάνω από 40 χρόνια
Ευφυέστατη “τρολιά” του Θάνου Τζήμερου ευτελίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ποια ανοσία της αγέλης;> Ισπανία και Τσεχία αναστέλλουν τους εμβολιασμούς
Δύο αιώνες βαθύ κράτος. Δικάζουν τον Τζήμερο επειδή απεκάλεσε “κηφήνες” την ΑΔΕΔΥ
Truman Capote>Διασύροντας τις Κυρίες του Καλού Κόσμου
Ποια είναι η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο; Που βρίσκεται η Ελλάδα;
Pfizer-BioNTech>Τι δείχνουν οι πρώτες μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στις μεταλλάξεις
Ζούμε το μεγάλο φιάσκο του Εμβολιασμού κατά της Covid-19;
Ενας πλανήτης σε αμηχανία πριν τον όλεθρο; Φορέστε διπλή μάσκα λένε τώρα οι “ειδικοί”
Bill Gates για το τσιπάκι στα εμβόλια> Μα πραγματικά, τα πιστεύει αυτά ο κόσμος;
Economist Intelligence Unit> Αυτές οι χώρες θα αποκτήσουν ανοσία στον κορωνοϊό το 2021
“Άκυρο” στην Κομισιόν από την AstraZeneca> Αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση