kourdistoportocali.comNews DeskΠροειδοποίηση Jerome Powell> Ο υψηλός πληθωρισμός δεν αποτελεί πλέον τον μοναδικό κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία

Γράφει η Courtenay Brown/AXIOS

Προειδοποίηση Jerome Powell> Ο υψηλός πληθωρισμός δεν αποτελεί πλέον τον μοναδικό κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία

Ωστόσο, η γενικότερη αίσθηση μετά το τέλος της ακρόασης ήταν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell κατέθεσε ενώπιον των Αμερικανών νομοθετών την Τρίτη ότι η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ αποτελεί εξίσου κίνδυνο για την οικονομία με τον υψηλό πληθωρισμό.

Από την Courtenay Brown/AXIOS

Τους τελευταίους μήνες, στελέχη της Fed δήλωσαν ότι θέλουν να δουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί πριν μειώσουν τα επιτόκια. Αλλά ο Powell αναγνώρισε ότι η υπερβολική αναμονή για να συμβεί αυτό θα μπορούσε να βλάψει άσκοπα την οικονομία και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

«Υπό το φως της προόδου που σημειώθηκε τόσο στη μείωση του πληθωρισμού όσο και στην ψύξη της αγοράς εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια, ο αυξημένος πληθωρισμός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε», είπε συγκεκριμένα ο Powell κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας. «Η μείωση του περιορισμού της πολιτικής πολύ αργά ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση» πρόσθεσε.

Αλλά ο Powell υποστήριξε επίσης ότι η από πολύ νωρίς μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε «να σταματήσει ή ακόμα και να αναστρέψει την πρόοδο που έχουμε δει στον πληθωρισμό».

Η Fed διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό δύο δεκαετιών για ένα χρόνο. Στην εναρκτήρια δήλωση του ο Powell ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να θέλει να δει περισσότερα οικονομικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν χαμηλότερο πληθωρισμό πριν από τη μείωση των επιτοκίων.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής John Kennedy ρώτησε ευθαρσώς τον Powell: «Λοιπόν, πότε θα μειώσετε τα επιτόκια;». Ο Powell απάντησε ότι δεν επρόκειτο να στείλει κανένα «σήμα για το χρονοδιάγραμμα οποιωνδήποτε μελλοντικών ενεργειών».

Ο πρόεδρος της Fed εμφανίστηκε ενώπιον των νομοθετών σε μια δύσκολη στιγμή για την αμερικανική οικονομία. Ο πληθωρισμός είναι πολύ κάτω από το ανώτατο όριο, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον στόχο του 2%. Την ίδια στιγμή, η πιο πρόσφατη έκθεση για τις θέσεις εργασίας δείχνει ότι η ανεργία αυξάνεται. Το ποσοστό της αυξήθηκε στο 4,1% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο από το 2021.

Στις εναρκτήριες παρατηρήσεις, ο Powell είπε στο Κογκρέσο ότι η αγορά εργασίας έχει επιστρέψει στην κατάσταση πριν από την πανδημία, αποκαλώντας την «ισχυρή, αλλά όχι υπερθερμασμένη». Αλλά ενώ η ανεργία έχει κινηθεί υψηλότερα, εξακολουθεί να παραμένει σε ιστορικά «χαμηλό επίπεδο», είπε ο Powell. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι τα πρόσφατα στοιχεία έστειλαν ένα «αρκετά σαφές μήνυμα» ότι η αγορά εργασίας ψύχεται.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης της γερουσιαστού Elizabeth Warren κάλεσαν επίσης τον Powell να μειώσει τα επιτόκια. Παρόλα αυτά, την Τρίτη, κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι σταμάτησαν να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκκλήσεις. Εξέφρασαν όμως ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας.

«Ανησυχώ ότι εάν η Fed περιμένει πολύ για να μειώσει τα επιτόκια, θα μπορούσε να αναιρέσει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας», δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Sherrod Brown.

«Θα ήμουν πολύ προσεκτικός με αυτήν την οικονομία. Οι άνθρωποι απλά δεν αισθάνονται καλύτερα σήμερα», είπε ο γερουσιαστής Kennedy στον Powell.

Ωστόσο, η γενικότερη αίσθηση μετά το τέλος της ακρόασης ήταν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτής Fedwatch του CME δίνει τώρα πιθανότητες περίπου 72% σε τουλάχιστον μία μείωση των επιτοκίων στην συνεδρίαση πολιτικής της Fed στις 18 Σεπτεμβρίου από το 64% που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, ο Powell είπε ότι η πρόσφατη αύξηση της μετανάστευσης στις ΗΠΑ βοήθησε στο να ψυχρανθεί ελαφρά η αγορά εργασίας. «Η αίσθησή μου είναι ότι μακροπρόθεσμα, η μετανάστευση θα είναι κάπως ουδέτερη ως προς τον πληθωρισμό. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί πραγματικά να βοήθησε επειδή η αγορά εργασίας χάλασε», είπε ο Powell.

Σε μια ανταλλαγή απόψεων με τον ρεπουμπικάνο γερουσιαστή J.D. Vance, ο Powell πρόσθεσε ότι τα υψηλότερα ποσοστά μετανάστευσης ενδέχεται να συμβάλουν σε μια ήδη στενή αγορά κατοικίας σε ορισμένα μέρη της χώρας.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK