kourdistoportocali.comNews DeskΠως το κινέζικο καθεστώς εμπαίζει τον πλανήτη> Οι 4.636(!) θάνατοι από COVID σε 18 μήνες και τα 4 εμβόλια

Δημόσιευμα Business Insider

Πως το κινέζικο καθεστώς εμπαίζει τον πλανήτη> Οι 4.636(!) θάνατοι από COVID σε 18 μήνες και τα 4 εμβόλια

Μπαχρέιν και Μογγολία ήδη κάνουν ενισχυτικούς εμβολιασμούς Pfizer, η Χιλή μπήκε σε νέα καραντίνα

Είναι τουλάχιστον αστείο να πιστέψει κανείς ότι 18 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη Wuhan οι κινεζικές αρχές έχουν αναφέρει επισήμως 91,587 κρούσματα covid-19 και μόλις 4,636 θανάτους, σε μία περιοχή, την κυρίως Κίνα όπως αναφέρεται, που κατοικούν τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Μάλιστα, εχθές αναφέρθηκαν 23 νέα κρούσματα στη νότια επαρχία Guangdong, ενώ ήταν 30 την προηγούμενη ημέρα. Επίσης, είναι γελοίο αν κάποιος αποδώσει αυτό τον… παγκόσμιο θρίαμβο της αχανούς χώρας έναντι της covid στα εμβόλια της καθώς αν και έως εχθές είχαν χορηγηθεί 990.25 εκατομμύρια δόσεις, τα τέσσερα κινεζικά εμβόλια δεν δείχνουν καθόλου αποτελεσματικά.

Ως προς το τελευταίο, πληθαίνουν οι χώρες από τις συνολικά 95 που έχουν λάβει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κινέζικα εμβόλια, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Κόστα Ρίκα που σχεδόν τα έστειλε πίσω εξαιτίας της χαμηλής αποτελεσματικότητας τους.

Σύμφωνα με το Business Insider, μέχρι τον Μάρτιο, οι Σεϋχέλλες ήταν μια από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο. Με περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του να εμβολιάζεται πλήρως κατά της COVID-19, το νησιωτικό έθνος της Αφρικής είχε ξεπεράσει ακόμα και το Ισραήλ. Αυτή η ταχεία διάθεση εμβολίων οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, καθώς οι εισαγωγές του σκευάσματος της Sinopharm αποτελούν ήδη το 57% όλων των δόσεων που παραδόθηκαν εκεί.

Έτσι, όταν οι Σεϋχέλλες είδαν απότομη αύξηση των κρουσμάτων στα μέσα Μαΐου, παρά το ότι περίπου το 60% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί πλήρως, αυτό προκάλεσε τεράστια έκπληξη. Αργότερα η έκπληξη έγινε ανησυχία καθώς αξιωματούχοι υγείας επιβεβαίωσαν, στις 10 Μαΐου, ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων των Σεϋχελλών που αρρώστησαν με covid-19 είχαν ήδη εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Έκτοτε, περισσότερες χώρες που χρησιμοποιούν κινεζικά εμβόλια έχουν σημειώσει αύξηση κρουσμάτων, ενώ οι ειδικοί επανεκτιμούν την αποτελεσματικότητα των εκτεταμένων εμβολιασμών με τα κινέζικα εμβόλια.

Ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ευρέως τα εμβόλια των AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson και Pfizer, η Κίνα φρόντισε να στείλει σε πολλές χώρες σχεδόν δωρεάν τα δικά της εμβόλια και μάλιστα σχετικά γρήγορα. Ήταν μία σωτηρία κίνηση για πολλές φτωχές χώρες που δεν είχαν πολλές ελπίδες να εξασφαλίσουν αμερικάνικα ή ευρωπαϊκά σκευάσματα κατά του νέου κορωνοϊού.

Τα δύο εμβληματικά εμβόλια της Κίνας, τα οποία κατασκευάστηκαν από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας Sinovac και Sinopharm, έγιναν γρήγορα πολύτιμο εργαλείο στην εξωτερική πολιτική της Κίνας. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Bridge που εδρεύει στο Πεκίνο, 95 χώρες έλαβαν δόσεις των κινεζικών εμβολίων. Μάλιστα, από τις σχεδόν 800 εκατομμύρια δόσεις που υποσχέθηκε η Κίνα, 272 εκατομμύρια δόθηκαν από τα μέσα Ιουνίου.

Δεν είναι μόνο οι Σεϋχέλλες. Δύο άλλες χώρες που έχουν εμβολιασθεί σε μεγάλο βαθμό και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο εμβόλιο Sinopharm BBIBP, το Μπαχρέιν και η Μογγολία, έχουν επίσης δει αύξηση κρουσμάτων covid-19. Ωστόσο, και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι εξακολουθούν να εμπιστεύονται τα συγκεκριμένα εμβόλια. Ο υφυπουργός Υγείας του Μπαχρέιν δήλωσε ότι πάνω από το 90% αυτών που νοσηλεύτηκαν εκεί δεν είχαν εμβολιαστεί. Παρ’ όλα αυτά και το Μπαχρέιν είναι μία χώρα τα στοιχεία της οποίας δεν μπορεί κανείς εύκολα να επιβεβαιώσει.

Την ίδια στιγμή, ένας σύμβουλος της κυβέρνησης της Μογγολίας δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph ότι η αύξηση των περιπτώσεων οφείλεται στο τέλος της καραντίνας και όχι σε προβλήματα με τα κινέζικα εμβόλια. Παρ’ όλα αυτά, ήδη κάποιοι θέλουν να περιορίσουν τους εμβολιασμούς με τα κινέζικα σκευάσματα. Το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν την επιλογή ενός ενισχυτικού εμβολίου της Pfizer σε όσους είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο Sinopharm.

Το άλλο εμβληματικό εμβόλιο της Κίνας, το CoronaVac jab της Sinovac, εξετάζεται επίσης προσεκτικά. Το Σαντιάγο, η πρωτεύουσα της Χιλής, επέβαλε μία νέα καραντίνα το Σάββατο, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται απότομα εκεί, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 60% της χώρας έχει πλήρως -θεωρητικά- ανοσοποιηθεί. Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Χιλής χρησιμοποιεί κυρίως εμβόλια της Sinovac.

Οι παραλλαγές του νέου κορωνοϊού πιθανότατα να διαδραματίσουν ρόλο στα νέα κύματα της πανδημίας, δήλωσε η Δρ. Susan Bueno, καθηγήτρια ανοσολογίας στο Business Insider. Ακόμα κι έτσι όμως, παραλλαγές που υπάρχουν και στη Δύση δεν δημιουργούν τόσο έντονο πρόβλημα.

«Πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιούνται εμβόλια υψηλής αποτελεσματικότητας όχι μόνο για την καλή υγεία αλλά και για να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, γιατί διαφορετικά θα ζούμε με τη νόσο μακροπρόθεσμα», δήλωσε στους New York Times η Raina MacIntyre, επικεφαλής του προγράμματος βιοασφάλειας στο Ινστιτούτο Kirby του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ.

Εάν το εμβόλια δεν είναι προστατευτικά έναντι της μετάδοσης του κορωνοϊού, οι χώρες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να φθάσουν στην ανοσία της αγέλης, κάτι που σημαίνει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ατόμων δεν θα είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό.

Το Ισραήλ φαίνεται ότι πέρασε πρόσφατα αυτό το όριο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν το 60% του πληθυσμού της χώρας εμβολιάστηκε πλήρως, τα περιστατικά μειώθηκαν σε περίπου 15 την ημέρα και τώρα κυμαίνονται γύρω στο μηδέν. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε δυτικής κατασκευής εμβόλια. Ένας εμπειρογνώμονας ανέφερε στο Insider ότι το παράδειγμα του Ισραήλ υποδηλώνει ότι άλλες χώρες μπορούν να φτάσουν στην ανοσία της αγέλης με παρόμοιο επίπεδο ανοσοποίησης.

Ενώ οι τα σκευάσματα Moderna και Pfizer βασίζονται στη νέα τεχνολογία mRNA, τα εμβόλια Sinovac και Sinopharm χρησιμοποιούν έναν απενεργοποιημένο ιό. Πρόκειται για μια παλαιότερη τεχνολογία εμβολίων, που χρησιμοποιείται με επιτυχία σε άλλες ασθένειες για δεκαετίες. Και στα δύο κινέζικα σκευάσματα δόθηκε άδεια έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα δεδομένα, το εμβόλιο της Sinopharm είναι 79% αποτελεσματικό στη διακοπή της συμπτωματικής COVID-19. Υπάρχουν όμως επιφυλάξεις σε αυτήν τη μελέτη, καθώς βασίζεται σε μια ομάδα ατόμων κάτω των 60 ετών, κυρίως ανδρών, και κατά μέσο όρο αρκετά νέων, περίπου στα 31. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 είναι σε πολύ πιο ηλικιωμένα άτομα.

Κοιτάζοντας τα δεδομένα από τις Σεϋχέλλες, η ειδική στα εμβόλια Δρ. Kim Mulholland είπε στους The New York Times ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sinopharm ήταν πιο κοντά στο 50%. Αυτό θα συνάδει με την προστασία που παρατηρείται με το εμβόλιο Sinovac. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι αυτή η λήψη προσφέρει 50,6% αποτελεσματικότητα κατά των συμπτωματικών ασθενειών, βάσει δεδομένων από μια μεγάλη μελέτη στη Βραζιλία.

Συγκριτικά, οι λήψεις Pfizer και Moderna παρέχουν προστασία άνω του 90%.

Ωστόσο, ακόμα και η ίδια η Κίνα δεν κρύβει ότι τα εμβόλια της πιθανώς να μην παρέχουν πλήρη προστασία από την COVID-19. Σε συνέντευξή του στην κρατική κινεζική National Business Daily που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου, ο Shao Yiming, ειδικός του Κινέζικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε ότι τα κινεζικά εμβόλια που διατίθενται στην Κίνα έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και όχι όλων των λοιμώξεων.

Παρ ‘όλα αυτά, η Κίνα ήταν επιθετική με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν επισημάνει ανησυχίες σχετικά με τα κινεζικά εμβόλια στο εξωτερικό. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσούνιινγκ, ανέφερε είπε ότι τέτοιες αναφορές «εκθέτουν τη δυτική νοοτροπία υποτίμησης της Κίνας σε κάθε στροφή», ανέφερε η Wall Street Journal.

Ωστόσο, θα μπορούσε το πρόβλημα με τα κινέζικα εμβόλια να βλάψει την ίδια την Κίνα; Εάν τα σκευάσματα αποδειχθούν ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν τα κρούσματα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα για την αχανή χώρα, η οποία μετά το αρχικό κύμα στις αρχές του 2020 έχει καταστείλει σε μεγάλο βαθμό τις περιπτώσεις νέων κρουσμάτων, αν βασιστούμε στα επίσημα -και όχι επιβεβαιωμένα- στοιχεία.

Η Κίνα έχει εγκρίνει τέσσερα εμβόλια, όλα παρασκευασμένα στη χώρα, τρία από τα οποία βασίζονται στον απενεργοποιημένο ιό και ένα, σχεδιασμένο από την CanSino Biologics, που χρησιμοποιεί μια τεχνολογία παρόμοια με την AstraZeneca.

Πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί. Παρόλο που δεν είναι γνωστό πόσες δόσεις κάθε εμβολίου έχουν χρησιμοποιηθεί, είναι πιθανό το πρώτο εμβόλιο του Sinovac CoronaVac και του Sinopharm να αποτελούν την πλειοψηφία, αφού εγκρίθηκαν πρώτα. Τα κρούσματα της παραλλαγής Delta ενδέχεται επίσης να περιπλέξουν την κατάσταση. Μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι αυτή η παραλλαγή είναι πιθανότερο να ξεφύγει ακόμη και από τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Επικίνδυνα “Ανεμβολίαστοι”;
Ξαφνικά οι υπερορθόδοξες γειτονιές του Ισραήλ εμφανίζονται με λιγότερα κρούσματα την ίδια στιγμή που ο γενικός πληθυσμός βρίσκεται εκ νέου στο έλεος της πανδημίας
ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
EKTAKTO> O Eφιάλτης Επιστρέφει στο Ισραήλ! Πάνω από τα μισά κρούσματα και τα δύο τρίτα των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση είναι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως!
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
Θετικός στο ιό ο Αδωνις μετά το κορωνοπάρτι του Προεδρικού Μεγάρου;
Πάνω από 1,08 δισ. εμβολιασμένοι μετατρέπονται σε ανεμβολίαστους και ζουν έναν εφιάλτη με τους Μπουρλά και Τσιόδρα εξαφανισμένους
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
Ο φονικός κορωνοϊός SARS (2002) και η μεγάλη εξαπάτηση της Κίνας. Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με το σήμερα
Μετά το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία περιγράφει τα εμβόλια σαν “κουτσές πάπιες”
Μια βραδιά στο Leverkusen χτύπησαν οι μυστικές υπηρεσίες;