kourdistoportocali.comNews DeskΠως "πάγωσε" για 30 λεπτά το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης> 251 μετοχές βρέθηκαν στο κενό

Δημοσίευμα Bloomberg

Πως “πάγωσε” για 30 λεπτά το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης> 251 μετοχές βρέθηκαν στο κενό

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δήλωσε ότι επανεξετάζει το ζήτημα, το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστές και μικρούς εμπόρους

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (SEC) διερευνούν ένα πρόβλημα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) που οδήγησε σε άγριες διακυμάνσεις των τιμών στις μετοχές blue-chip και είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση συναλλαγών σε περισσότερους από 250 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Nike, της Verizon και της McDonald’s.

Το NYSE, το οποίο ανήκει στην Intercontinental Exchange, ανέφερε ότι ένα «πρόβλημα συστήματος» εμπόδισε τις εναρκτήριες δημοπρασίες σε ένα υποσύνολο των εισηγμένων μετοχών του το πρωί της Τρίτης.

Αυτές οι μετοχές άρχισαν να διαπραγματεύονται χωρίς αρχική εκτύπωση ή την τιμή που χρησιμοποιήθηκε ως σημείο αναφοράς στο κουδούνι ανοίγματος, προκαλώντας λανθασμένη τιμολόγηση που το χρηματιστήριο είπε ότι θα κηρυχθεί άκυρη, με τις συναλλαγές που προκύπτουν να ακυρώνονται.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δήλωσε ότι επανεξετάζει το ζήτημα, το οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστές και μικρούς εμπόρους.

«Τέτοια συμβάντα είναι εξαιρετικά σπάνια και εξετάζουμε διεξοδικά τη ημερήσια δραστηριότητα για να διασφαλίσουμε το υψηλότερο επίπεδο ανθεκτικότητας στα συστήματά μας», ανέφερε ο Chief Operating Officer του NYSE, Michael Blaugrund σε δήλωση του στο Bloomberg. Ο Blaugrund πρόσθεσε: «Τελειώσαμε τη μέρα με ένα κανονικό κλείσιμο της αγοράς και αναμένουμε ένα κανονικό άνοιγμα την Τετάρτη».

Ένα υπολογιστικό φύλλο που κυκλοφόρησε το χρηματιστήριο έδειξε 251 επηρεασμένους τίτλους, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών των Nike, ExxonMobil, 3M, Verizon, McDonald’s, Wells Fargo και Walmart.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά από «flash crash» του 2010 και εξόργισε τους εμπόρους που είτε δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν συναλλαγές στο κουδούνι έναρξης είτε είδαν τις συναλλαγές τους να ακυρώνονται αφού εκτελέστηκαν σε λανθασμένες τιμές. «Αυτό που φαίνεται να συνέβη είναι ένα τεχνικό σφάλμα όπου όλες οι εντολές ανοίγματός μας στο NYSE ακυρώθηκαν αυτόματα, παρόλο που ορισμένες από αυτές θα έπρεπε να είχαν εκπληρωθεί», δήλωσε ο Dennis Dick, έμπορος της Triple D Trading. «Το έχουν διορθώσει τώρα, αλλά θα χρειαστεί μέρες για να καθαριστεί».

Το ακριβές κόστος της επίπτωσης από το πρόβλημα είναι ασαφές, αλλά το κόστος για τους μεσίτες και τους εμπόρους λιανικής είναι πιθανό να είναι οκταψήφιο, σύμφωνα με ένα άτομο σε μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο. «Προφανώς, υπήρχαν πολλές μετοχές που είχαν σημαντικά ζητήματα», δήλωσε ο Joe Saluzzi, συν-διευθυντής διαπραγμάτευσης της Themis Trading στο Chatham του Νιου Τζέρσεϊ. «Επικρατεί χάος».

Το NYSE είναι το μόνο μεγάλο χρηματιστήριο των ΗΠΑ που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί επί τόπου συναλλαγές, μαζί με ηλεκτρονικές, ένα υβριδικό μοντέλο που το χρηματιστήριο λέει ότι διευκολύνει την ανακάλυψη τιμών κατά το άνοιγμα, το κλείσιμο της αγοράς και κατά τη διάρκεια περιόδων ανισορροπιών ή αστάθειας συναλλαγών. Τα τεχνικά λάθη στα χρηματιστήρια μπορούν να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς.

«Είχα μερικές διακριτικές συναλλαγές να κάνω, αλλά επέλεξα να περιμένω επιπλέον 30 λεπτά περίπου αφού τα πράγματα φάνηκαν να ομαλοποιούνται για να βεβαιωθώ ότι δεν υπήρχαν προβλήματα», δήλωσε ο Seth Hickle, διευθυντής χαρτοφυλακίου παραγώγων στην Innovative Portfolios στην Indianapolis, Indiana.

Για να καταστήσει υπεύθυνα τα χρηματιστήρια για τέτοιες δυσλειτουργίες, η SEC υιοθέτησε ένα σαρωτικό σύνολο κανόνων επιχειρηματικής συνέχειας και αποκατάστασης το 2014. Τον Μάρτιο του 2018, το NYSE ήταν το πρώτο χρηματιστήριο στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο βάσει των συγκεκριμένων κανόνων που ονομάζονται Reg SCI. Το πρόστιμο των 14 εκατομμυρίων δολαρίων σχετιζόταν εν μέρει με μια σχεδόν τετράωρη διακοπή των συναλλαγών τον Ιούλιο του 2015 που προέκυψε από μια εσφαλμένη διάθεση λογισμικού.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK