kourdistoportocali.comNews DeskOlaf Scholz> Κατάφερε το χειρότερο αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες εδώ και έναν αιώνα!

Ρεπορτάζ του POLITICO

Olaf Scholz> Κατάφερε το χειρότερο αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες εδώ και έναν αιώνα!

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε επίσης ισχυρή απόδοση, τερματίζοντας δεύτερη με 16%

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας υπέστη συντριπτικό πλήγμα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή, με τους Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Olaf Scholz να καταγράφουν το χειρότερο αποτέλεσμα σε εκλογές εθνικού επιπέδου εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Από τους Matthew Karnitschnig και Nette Nöstlinger/POLITICO

Οι απότομες απώλειες του αριστερού συνασπισμού -η υποστήριξη για τους Πράσινους μειώθηκε σχεδόν στο μισό- πιθανότατα θα ανανεώσει ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Η κυνερητική συμμαχία, μια τριμερής εταιρική σχέση που περιλαμβάνει τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, αγωνίζεται να βρει τις σωστές απαντήσεις σε μια σειρά από οξεία προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, από μια στάσιμη οικονομία έως τη βαθιά δυσλειτουργία του συστήματος ασύλου της.

Αν και οι εθνικές εκλογές δεν είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν μέχρι το φθινόπωρο του 2025, οι επίμονες εσωτερικές διαμάχες εντός της συμμαχίας για τα πάντα, από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έως τον προϋπολογισμό, έχουν τροφοδοτήσει εικασίες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει πολύ πριν από τότε.

Οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες ήταν οι ξεκάθαροι νικητές την Κυριακή, κερδίζοντας το 30,2% των ψήφων σύμφωνα με ένα exit poll για τη γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε επίσης ισχυρή απόδοση, τερματίζοντας δεύτερη με 16% μια αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις εκλογές για την ΕΕ του 2019. Το κόμμα έχει εκμεταλλευτεί τις αυξανόμενες ανησυχίες στη χώρα σχετικά με μια τεράστια εισροή αιτούντων άσυλο την τελευταία δεκαετία.

Εν τω μεταξύ, οι Σοσιαλδημοκράτες του Scholz συγκέντρωσαν λιγότερο από 14 τοις εκατό, σημειώνοντας μια εκπληκτική πτώση για ένα κόμμα που υπήρξε εδώ και καιρό πυλώνας του πολιτικού τοπίου της Γερμανίας. Το 2019, το κόμμα κέρδισε μόλις 15,8 τοις εκατό, το οποίο εκείνη την εποχή θεωρήθηκε επίσης καταστροφικό αποτέλεσμα.

Η τελευταία απώλεια είναι μια ιδιαίτερη ταπείνωση για τον Scholz, ο οποίος, παρά τα θλιβερά ποσοστά αποδοχής του, επέμεινε ότι θα έπρεπε να είναι το πρόσωπο της εκστρατείας δίπλα στην κύρια υποψήφια του κόμματος για την ευρωπαϊκή κούρσα, την Katarina Barley.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν είχαμε ούριο άνεμο» από το Βερολίνο, είπε η Barley μετά το κλείσιμο της κάλπης την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «πικρό».

Πέρα από το καρφί της Barley, το πραγματικό ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση του Scholz θα επιβιώσει. Οι γερμανικοί συνασπισμοί σπάνια καταρρέουν πριν από το τέλος μιας θητείας, αλλά αυτός είναι ιδιαίτερος επειδή περιλαμβάνει τρία κόμματα αντί για τα δύο συνηθισμένα, γεγονός που τον κάνει πιο ασταθή.

Επιπλέον, δεδομένου του μεγέθους της διολίσθησης του συνασπισμού -το αποτέλεσμα της Κυριακής δείχνει ότι μόνο το 30% περίπου των Γερμανών εξακολουθεί να υποστηρίζει τη συμμαχία- ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμότητά της.

Παρόμοιες ανησυχίες ώθησαν τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα του από το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Παρόλα αυτά, και τα τρία γερμανικά κόμματα ανησυχούν ότι το να τραβήξουν την πρίζα από την κυβέρνηση που μοιράζεται την εξουσία απλώς θα επιδεινώσει τη δύσκολη θέση τους.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το μικρότερο από τα τρία μέλη του συνασπισμού, το φιλελεύθερο συντηρητικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει βυθιστεί εξαιτίας της φορολογικής πολιτικής και του ύψους των δαπανών. Ο ηγέτης του κόμματος Christian Lindner, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών, βρίσκεται σε διαμάχη με τους ηγέτες των Πρασίνων εδώ και μήνες σχετικά με τις προτεραιότητες δαπανών της κυβέρνησης.

Και όμως, με το κόμμα να κερδίζει μόλις το 5 τοις εκατό των ψήφων την Κυριακή, η επιβίωση του κόμματος τίθεται υπό αμφισβήτηση. Εάν, για παράδειγμα, έπεφτε κάτω από το 5 τοις εκατό στις επόμενες εκλογές της Bundestag, το κόμμα θα κατέβαζε ρολά.

Εάν οι προβλέψεις της Κυριακής επιβεβαιωθούν στα τελικά αποτελέσματα, θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία για το AfD, το οποίο κατακλύζεται από σκάνδαλα τους τελευταίους μήνες. Οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι του κόμματος για τις ευρωεκλογές ενεπλάκησαν σε μια σειρά συγκλονιστικών καταγγελιών για ανάρμοστη συμπεριφορά που αφορούσε ύποπτη κατασκοπεία και πιθανή ρωσική επιρροή. Πιο πρόσφατα, ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος, Maximilian Krah, αναγκάστηκε να σταματήσει την εκστρατεία αφού υπερασπίστηκε τα μέλη των Waffen-SS του Χίτλερ ως μη «αυτόματα» εγκληματίες.

Οι Πράσινοι αναμένεται να τερματίσουν με 11,9 τοις εκατό, με μια πτώση της υποστήριξης κατά 8,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, καθιστώντας το κόμμα τον μεγαλύτερο χαμένο στις εκλογές.

Το νέο λαϊκιστικό κόμμα της Γερμανίας, το Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), το οποίο συνδυάζει αριστερές οικονομικές πολιτικές με δεξιές πολιτιστικές απόψεις, έφτασε στο πολιτικό τοπίο με προβλεπόμενο αποτέλεσμα 6,1%. Το κόμμα ιδρύθηκε από τη Sahra Wagenknecht, το μακροχρόνιο πρόσωπο του κόμματος της Αριστεράς, το οποίο βρίσκεται σε κρίση από την αποχώρησή της και προβλεπόταν ότι θα καταλήξει στο 2,7%.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK