kourdistoportocali.comNews DeskΠως οι δύο σπουδαίοι Έλληνες της Biogen κέρδισαν την πρώτη μάχη με το Αλτσχάιμερ και την αμερικάνικη γραφειοκρατία

Σημαντική ανακάλυψη

Πως οι δύο σπουδαίοι Έλληνες της Biogen κέρδισαν την πρώτη μάχη με το Αλτσχάιμερ και την αμερικάνικη γραφειοκρατία

Το FDA έδωσε μετά από 20 χρόνια έγκριση για το φάρμακο Aduhelm παρακάμπτοντας τη συμβουλευτική επιτροπή

Το γύρο του κόσμου κάνει τα τελευταία 24ωρα η εξαιρετικά σημαντική είδηση της έγκρισης του πρώτου νέου φαρμάκου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε 20 χρόνια, πίσω από την οποία βρίσκονται δύο σημαντικοί Έλληνες της διασποράς, οι Mισέλ Βουνάτσος και Στέλιος Παπαδόπουλος. Μάλιστα, οι δύο Έλληνες δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τα προβλήματα της ερευνητικής τους προσπάθειας αλλά και την αμερικάνικη γραφειοκρατία, η οποία μέρα με την ημέρα αποκαλύπτει το ανάλγητο πρόσωπο της και στην περίπτωση της covid-19.

Εχθές, ένα τρίτο μέλος μίας συμβουλευτικής επιτροπής του αμερικάνικου FDA παραιτήθηκε υπό το βάρος των αποκαλύψεων ότι απαιτήθηκαν 20 ολόκληρα χρόνια για να δοθεί έγκριση σε μία ανακουφιστική θεραπεία που δείχνει να έχει αποτελέσματα. Πρόκειται για τον Aaron Kesselheim, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος υπηρέτησε στη συμβουλευτική επιτροπή για φάρμακα του νευρικού συστήματος από το 2015.

«Το σκεπτικό μου είναι ότι το FDA πρέπει να επανεκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο ζητά και χρησιμοποιεί τις συμβουλευτικές επιτροπές γιατί δεν πίστευα ότι οι σταθερές συστάσεις της επιτροπής σε αυτήν την περίπτωση είχαν ενσωματωθεί με το σωστό τρόπο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων» ανέφερε ο Kesselheim στο email του.

Ο Kesselheim και οι συνάδελφοί του, Dr. Joel Perlmutter και Δρ. David Knopman, αντιτάχθηκαν σφοδρά στην απόφαση του FDA να τους αγνοήσει, καθώς υποστηρίζουν ακόμα ότι το Αducanumab δεν έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την ασθένεια που καταστρέφει τον εγκέφαλο. Αξιωματούχοι του FDA δήλωσαν ότι ενέκριναν το φάρμακο αφού αποφάσισαν ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί ορισμένα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της αϋπνίας, αναφέροντας ότι το Αducanumab είναι «λογικά πιθανό» να ωφελήσει τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Η Biogen Inc, στο τιμόνι της οποία είναι οι δύο ομογενείς και η οποία εδρεύει στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσέττης, αναφέρει ότι η θεραπεία του Aduhelm για ένα χρόνο θα κοστίζει περίπου 56.000$. Η Biogen των Βουνάτσου-Παπαδόπουλου πιστεύει ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί θα μπορούσαν να λάβουν τη νέα θεραπεία, η οποία λένε ότι επιτρέπει στους ασθενείς να ζουν μία κανονική ζωή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά ότι δεν λειτουργεί ως θεραπεία για το Αλτσχάιμερ.

Το φάρμακο λειτουργεί καθαρίζοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές, η οποία προκαλεί σχηματισμό πλακών στους εγκεφάλους των πασχόντων από το Αλτσχάιμερ. Αυτή η πρωτεΐνη θεωρείται ότι αρχίζει να σχηματίζεται χρόνια πριν οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ εμφανίσουν συμπτώματα, πράγμα που σημαίνει ότι η θεραπεία πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατό.

Το FDA, τη Δευτέρα, έδωσε στο φάρμακο «ταχεία έγκριση», με βάση στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μπορεί να μειώσει έναν πιθανό παράγοντα του Αλτσχάιμερ, παρά απόδειξη σαφούς οφέλους κατά της νόσου. Το Aducanumab δοκιμάστηκε μόνο σε ασθενείς στα αρχικά στάδια του Αλτσχάιμερ και όχι σε άτομα των οποίων η κατάσταση είχε προχωρήσει και δεν μπορούσαν πλέον να ζήσουν μία κανονική ζωή.

Το φάρμακο της Biogen βρήκε θερμή υποδοχή από ορισμένους νευρολόγους και φροντιστές ασθενών, που αγωνιούν να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή τη νευροεκφυλιστική, θανατηφόρα πάθηση. Άλλοι γιατροί ωστόσο εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ήταν ανακόλουθα και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Μισέλ Βουνάτσος

Ποιοι είναι οι Έλληνες της Biogen

Οι δύο ομογενείς που βρίσκονται στο τιμόνι της αμερικάνικης Biogen, είναι ο Μισέλ Βουνάτσος, CEO της εταιρείας ενώ ο Στέλιος Παπαδόπουλος είναι πρόεδρος του ΔΣ. Ο Βουνάτσος, γεννηµένος στο Μαρόκο και µεγαλωµένος στη Γαλλία, είναι βετεράνος στο χώρο των φαρµακοβιοµηχανιών. Πήρε το C.S.C.T. πτυχίο του στην Ιατρική από το Université de Bordeaux, στη Γαλλία, και το Μ.Β.Α. (Master in Business Administration) μεταπτυχιακό του από το HEC School of Management στο Παρίσι.

Εντάχθηκε στη Biogen το 2016 ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Γενικός Εμπορικός Διευθυντής μετά από 20 χρόνια καριέρας στην εταιρεία Merck, όπου κατείχε ηγετικές θέσεις αυξημένης ευθύνης στην Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ, σημειώνοντας σημαντική και συνεχή ανάπτυξη σε πολλές περιοχές.

Μάλιστα, ο Βουνάτσος πήρε τη σκυτάλη της Biogen από έναν άλλον Έλληνα, τον Γιώργο Σκάνγκο, που βρισκόταν στο τιµόνι της εταιρείας ήδη από το 2010.

Στέλιος Παπαδόπουλος

Ο Στέλιος Παπαδόπουλος, Πόντιος από την πλευρά του πατέρα του και Μικρασιάτης από την πλευρά της μητέρας του, είναι πρόεδρος του διοικητικού συµβουλίου της Biogen από τον Ιούνιο του 2014 και διετέλεσε απλό μέλος από το 2008. Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη, πρώην τραπεζίτη επενδύσεων, που ειδικεύεται στις εταιρείες βιοεπιστήμης.

Ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ πλέον είναι αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, στο Χαριλάου. Παρότι πέρασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Στέλιος Παπαδόπουλος φοίτησε μόλις τρεις μήνες και έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε τις σπουδές του στη Δυτική Βιρτζίνια. Εκεί ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Βιολογία, έκανε μεταπτυχιακό στο Πίτσμπουργκ και μετά στράφηκε στη Βιοφυσική. Με επιπλέον σπουδές στα Οικονομικά, σύντομα μεταπηδά από τον ακαδημαϊκό χώρο στον τομέα των επενδύσεων, ως αναλυτής μετοχών βιοτεχνολογίας στη Γουόλ Στριτ. Από τότε, η πορεία του είναι διαρκώς ανοδική και έχει ιδρύσει και συμμετάσχει σε πολλές εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Σε συνέντευξή του στο ένθετο περιοδικό της «Καθημερινής» εξηγούσε τους λόγους που έφυγε από την Ελλάδα: «Κάτι με έτρωγε, μάλλον η ανάγκη να δω τον υπόλοιπο κόσμο. Η Ελλάδα με στένευε. Ήξερα ποιο θα ήταν το μέλλον μου εδώ: θα είχα μια κοπέλα, θα παίρναμε πτυχίο, θα αρραβωνιαζόμασταν, θα πήγαινα στον στρατό, θα έπαιρνα απολυτήριο, θα παντρευόμασταν, θα κάναμε παιδιά, την μια Κυριακή θα τρώγαμε με τη μάνα μου, την άλλη με τη δική της, end of story.

Tα είδα όλα αυτά σαν φιλμ στο μυαλό μου και δεν μου άρεσαν. Με μια μικρή υποτροφία και με διακόσια δολάρια –αυτή ήταν η προίκα μου–, στις 31 Δεκεμβρίου 1966 μπήκα στο τρένο για Παρίσι. Από εκεί θα έπαιρνα το αεροπλάνο γιατί έτσι θα ήταν φθηνότερο το ταξίδι. Στη διάρκεια της πτήσης μας σέρβιραν φαγητό, αλλά επειδή δεν ήξερα αν θα με χρέωναν δεν άγγιξα τίποτα. Τόσο άβγαλτος ήμουν!»

Σήμερα ο Δρ Στέλιος Παπαδόπουλος θεωρείται ο «πατριάρχης» της βιοτεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Η κωλοτούμπα του επιστημονικού Lancet για την Εργαστηριακή προέλευση του ιού και οι ποινικές ευθύνες ενός πιθανού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας
Aμηχανία στο Ισραήλ που έχει εμβολιάσει ήδη 3 εκατ. με 3η δόση μετά την απόφαση της Αμερικανικής FDA να μην εγκρίνει τη μαζική χορήγησή της
Ο θρυλικός επενδυτής Jim Rogers προειδοποιεί για το μεγάλο ΜΠΑΜ που έρχεται
ΣΟΚ στο Ισραήλ> Ο 49χρονος δημοφιλής προπονητής μπάσκετ Arik Alfasi πέθανε από COVID-19 παρότι είχε εμβολιαστεί δύο φορές, ήταν αθλητικός χωρίς νοσήματα
Aμήχανος τώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ καλεί ΗΠΑ και Ευρώπη να θεωρήσουν ανεμβολίαστους όσους δεν έχουν κάνει την 3η δόση, 6 μήνες μετά τη 2η!
Ξαφνικά στη κόψη του ξυραφιού ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός για την 3η δόση. Δέχεται σφοδρή κριτική για την απόφασή του
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Από την επόμενη εβδομάδα στους ασθενείς το κοκτέιλ αντισωμάτων Ronapreve
Πως έγινε η επιλογή των παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών που λαμβάνουν μέρος στις κλινικές έρευνες των εμβολίων της Pfizer
Μεγάλη δικαίωση του George Soros για το Κινέζικο κράχ
Εμβόλιο Pfizer> Mεγαλώνει γερά παιδιά
John και Jenny Paulson> Διαζύγιο 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων