kourdistoportocali.comNews DeskΠως η Βενετία προσπαθεί να διασωθεί από τους μη βιώσιμους τουρίστες. Στο μεταξύ το σπίτι που βλέπεις βρίσκεται στην Ελλάδα [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Breaking News

Πως η Βενετία προσπαθεί να διασωθεί από τους μη βιώσιμους τουρίστες. Στο μεταξύ το σπίτι που βλέπεις βρίσκεται στην Ελλάδα [ΕΙΚΟΝΕΣ]

-Κοιτάξτε αυτό, είναι εκτός ελέγχου, λέει η Lidia Fersuoch

Η Βενετία παλεύει για να σωθεί από τους (ανόητους) τουρίστες. Γιατί μόνο ένας ανόητος και ασυνείδητος επιμένει να την επισκεφθεί στη καρδιά της τουριστικής σεζόν-η οποία εξαπλώνεται απειλητικά για τους ντόπιους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Οι κάτοικοι φεύγουν καθώς η Airbnb αυξάνεται. «Γίναμε η απάντηση της Ιταλίας στη Disneyland»

Όπως όλα δείχνουν αυτό το πανηγυράκι δεν θα κρατήσει για πολύ. Χθες ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) ενέκρινε την μη δεσμευτική διακήρυξη του ΟΗΕ για την Πρόληψη, την Ετοιμότητα και την Αντιμετώπιση της Πανδημίας (PPPR), χωρίς πλήρη ψηφοφορία στην συνέλευση και παρά τις αντιρρήσεις 11 εθνών.

Η διακήρυξη επιδιώκει να δημιουργήσει μια παγκόσμια αρχή για την πανδημία με την δύναμη να επιβάλλει lockdowns, καθολικό εμβολιασμό και λογοκρισία της λεγόμενης «παραπληροφόρησης».

Tην ίδια στιγμή ο Κυριάκος που παίζει στα δάχτυλα την ατζέντα 2030 του Klaus και της παρέας του ζήτησε την δημιουργία παγκόσμιας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής!

Κι αυτό λίγες ώρες μετά την δήλωση «πρόληψης πανδημίας» του ΠΟΥ με βάση την οποία τα κράτη θα παραχωρούν μέρος (;) της εθνικής τους κυριαρχίας!

Πάμε να δούμε τι συμβαίναι τώρα στη Βενετία και συνεχίζουμε. Το ρεπορτάζ που ακολουθεί υπογράφει στη The Wall Street Journal o Eric Sylvers, τις φωτογραφίες τράβηξε η Francesca Volpi.

Για πολλούς κατοίκους αυτής της λιμνοθάλασσας, τα σημάδια της καθημερινής ζωής που σιγά σιγά στραγγίζουν είναι παντού. Το κατάστημα σιδηρικών που πρόσφατα έγινε ακόμη μια τρατορία για τους τουρίστες, το κατάστημα με σουβενίρ που αντικατέστησε ένα φρουτοπωλείο, το τελευταίο σχολείο έκλεισε σε μια απομακρυσμένη γειτονιά.

Η Βενετία παλεύει με τον αντίκτυπο του μαζικού τουρισμού για δεκαετίες, αλλά οι κάτοικοι λένε ότι η πόλη έχει φτάσει σε οριακό σημείο, επιταχυνόμενη από την έκρηξη του τουρισμού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, η οποία διακόπηκε μόνο για λίγο από τον Covid.

Αυτόν τον μήνα, για πρώτη φορά, τα κύρια νησιά της Βενετίας έχουν περισσότερες τουριστικές κλίνες, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων και βραχυχρόνιων ενοικιάσεων όπως η Airbnb, από τους κατοίκους, σύμφωνα με την Ocio, μια ομάδα που κάνει εκστρατείες για οικονομικά προσιτή στέγαση στην πόλη. Η εκτίμηση έγινε εθνικά πρωτοσέλιδα στην Ιταλία, ενισχύοντας τους φόβους ότι η πόλη σύντομα θα κατοικηθεί μόνο από τουρίστες και λίγους κατοίκους.

Συγκριτικά, η Φλωρεντία έχει περίπου τον ίδιο αριθμό τουριστικών κλινών, αλλά με πληθυσμό περίπου επτά φορές μεγαλύτερο.

Η εξαγορά της Βενετίας από τους τουρίστες αποτελούσε πρόβλημα το καλοκαίρι και μερικές άλλες περιόδους αιχμής του έτους. Τώρα απλώνεται σε όλο το ημερολόγιο. Ταυτόχρονα, ο μόνιμος πληθυσμός βρίσκεται σε σταθερή μείωση, πέφτοντας κάτω από τις 50.000 πέρυσι για πρώτη φορά σε περισσότερους από τρεις αιώνες. Αυτό είναι χαμηλότερο από 66.000 πριν από δύο δεκαετίες και 175.000 στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

«Κοιτάξτε αυτό, είναι εκτός ελέγχου», είπε η Lidia Fersuoch από τη Βενετία καθώς σάρωνε το χέρι της στις τουριστικές μάζες που γεμίζουν μια πλατεία κοντά στη Γέφυρα του Rialto. «Έχουμε γίνει η απάντηση της Ιταλίας στη Disneyland».
«Είναι εκτός ελέγχου», είπε η Lidia Fersuoch, με καταγωγή από τη Βενετία, για τον τουρισμό στην πόλη.

Σε κοντινή απόσταση, μια ομάδα Ιαπώνων τουριστών τράβηξε φωτογραφίες με φόντο ένα ασυνήθιστο φαρμακείο. Στο παράθυρο, μια ψηφιακή οθόνη έδειχνε στον πληθυσμό της πόλης με μια σημείωση για το πόσο έχει πέσει τις τελευταίες δεκαετίες. Η οθόνη έχει σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την επισφαλή κατάσταση της Βενετίας, αλλά έχει γίνει ακόμη ένα τουριστικό αξιοθέατο έτοιμο για το Instagram.

Ανάμεσα στη γέφυρα του Rialto και την πλατεία του Αγίου Μάρκου, την καρδιά της Βενετίας, οι τουρίστες περνούν ανάμεσα από καταστήματα που πωλούν αναμνηστικά, καραμέλες, βελγικές βάφλες, γαλλικές κρέπες και πίτσα με το κομμάτι. Τα γυάλινα ειδώλια Knockoff Murano είναι μια υπενθύμιση ότι εξακολουθεί να είναι η Βενετία. Ένα κατάστημα που πουλά αξεσουάρ μπάνιου μοιάζει με μια από τις λίγες επιχειρήσεις που εξυπηρετούν ντόπιους, αλλά εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό αλλοδαπούς που ανακαινίζουν εξοχικά σπίτια στη Βενετία.

«Φοβάμαι ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες να σώσω τη Βενετία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πολεμώ κάθε μέρα», είπε ο Lorenzo Calvelli, Βενετσιάνος και καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας.

«Είναι εκτός ελέγχου» είπε η Lidia Fersuoch

Ένας άνδρας στο μπαλκόνι στη γειτονιά Cannaregio η οποία ως τώρα ήταν γνωστή για τα πολλά καταστήματα που εξυπηρετούσαν τους ντόπιους. Τώρα αυτά εξαφανίζονται και στη θέση τους αναλαμβάνουν δράση τα τουριστικά

Νεαρός σατρυροβαρκάρης τουρίστας στη γειτονιά Cannaregio

  

Οξυδερκείς τουρίστες στη Rialto Bridge

Ο μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων που ενοικιάζονται μέσω της Airbnb και άλλων πλατφορμών έχει ωθήσει τα ενοίκια πέρα ​​από τη δυνατότητα πολλών ντόπιων. Καθώς ο αριθμός των κατοίκων έχει μειωθεί, το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των καταστημάτων και άλλων υπηρεσιών που απαιτούνται για τη διατήρηση της καθημερινής ζωής. Μερικοί τύποι γιατρών μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν, αναγκάζοντας τους κατοίκους να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική χώρα για να λάβουν ορισμένες θεραπείες.
Τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια έχουν απαγορευτεί να πλησιάζουν πολύ τα κεντρικά νησιά της Βενετίας, μετά από χρόνια καταγγελιών ότι κατέστρεφαν τα ευαίσθητα θεμέλια της πόλης. Όμως εξακολουθούν να ταξιδεύουν μέσα από τη λιμνοθάλασσα, μερικές φορές με περισσότερους από 3.000 επιβάτες, προκαλώντας ζημιές στην πόλη και στο φυσικό της περιβάλλον, σύμφωνα με τοπικούς ερευνητές πανεπιστημίου. Ζημιές προκαλούν επίσης μεγάλα ιδιωτικά yachts που ελλιμενίζονται κοντά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, λένε. Το δημοτικό συμβούλιο αμφισβητεί τη ζημιά.

Ομάδες υπεράσπισης θέλουν η Βενετία να περιορίσει τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις όπως έχει κάνει η Νέα Υόρκη. Θέλουν επίσης η πόλη να προσφέρει κίνητρα στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων για ενοικίαση στους κατοίκους, να περιορίσει την κατασκευή νέων ξενοδοχείων και να σταματήσει να εγκρίνει τη μετατροπή υφιστάμενων κτιρίων σε ξενοδοχεία

Ο αριθμός των τουριστών που φτάνουν εδώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το ρεκόρ των 5,5 εκατομμυρίων το 2019, προτού η πανδημία περιορίσει τα παγκόσμια ταξίδια.

Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις από τη Βαρκελώνη μέχρι το Ντουμπρόβνικ παλεύουν με τα στίφη του υπερβολικού τουρισμού. Αλλά η Βενετία έχει γίνει το σύμβολο του προβλήματος, λόγω της σύγκρουσης μεταξύ της παγκόσμιας απήχησής της στους επισκέπτες και του ευαίσθητου ιστού μιας αιωνόβιας πόλης χτισμένης σε περισσότερα από 100 νησιά.

Καθώς ο αριθμός των κατοίκων της Βενετίας έχει μειωθεί, το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των καταστημάτων και άλλων υπηρεσιών που απαιτούνται για τη διατήρηση της καθημερινής ζωής.

Εργάτες ξεφορτώνουν τα προϊόντα σε ένα τοπικό κατάστημα

Την περασμένη εβδομάδα, το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας ενέκρινε ένα τέλος 5 ευρώ, περίπου 5,33 δολάρια, για ημερήσιους ταξιδιώτες που εισέρχονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης τις πιο πολυσύχναστες ημέρες του χρόνου, ξεκινώντας την επόμενη άνοιξη. Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές θα απαλλάσσονται από το τέλος, το οποίο θα καταβάλλεται διαδικτυακά ή μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.

Αρχικά δεν θα υπάρχουν έλεγχοι για την είσοδο στην πόλη, αλλά οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δείξουν το εισιτήριό τους οπουδήποτε στην πόλη, εάν τους ζητηθεί από τις αρχές. Η ποινή για τους παραβάτες είναι πιθανό να είναι περίπου 100 ευρώ, δήλωσε ο Michele Zuin, σύμβουλος της Βενετίας, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό. Το κόστος εκκίνησης σημαίνει ότι η πόλη πιθανότατα θα χάσει χρήματα τον πρώτο χρόνο του προγράμματος. Μετά από αυτό, τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των τοπικών φόρων και την πληρωμή για τη συντήρηση της πόλης, είπε.

«Αν δεν κάνω κράτηση για το πλοίο για το Άγαλμα της Ελευθερίας, δεν πρόκειται να φτάσω εκεί. Αυτό δεν είναι διαφορετικό», είπε ο Zuin. «Έχουμε ήδη κρατήσει πτήσεις, ξενοδοχεία, δείπνα και πολλά άλλα πράγματα όταν πάμε διακοπές».

Πολλοί ντόπιοι βλέπουν το τέλος ως απόδειξη ότι η πόλη τους γίνεται θεματικό πάρκο, μια συνθηκολόγηση με την ιδέα ότι η πόλη σύντομα θα είναι μόνο για τουρίστες. Οι πολεοδόμοι λένε ότι θα κάνει λίγα για να μειώσει την κλίμακα του τουρισμού ή να περιορίσει τις επιπτώσεις του.
«Είναι δύσκολο, ακούς για φίλους που φεύγουν συνέχεια», είπε η Giovanna Baoduzzi, με τον σύζυγό της στο κατάστημά τους στο Cannaregio.

«Το τέλος είναι ένα Band-Aid που δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του τι συμβαίνει εδώ», είπε ο Sebastian Fagarazzi, 38 ετών, ένας Βενετός που εργάζεται ως ξεναγός και είναι συνιδρυτής της Venezia Autentica, μιας οργάνωσης που προσπαθεί να βοηθήσει οι επισκέπτες περιηγούνται στην πόλη με τρόπο που υποστηρίζει την τοπική ζωή.

Από τους 20 συμμαθητές του Fagarazzi στο γυμνάσιο, οι 16 έφυγαν από τη Βενετία, οι περισσότεροι επειδή η ζωή εδώ έγινε πολύ δαπανηρή και δύσκολη. Ήταν η τρίτη γενιά της οικογένειάς του που διηύθυνε ένα κατάστημα κοντά στη Γέφυρα του Rialto που πουλούσε ρούχα κατασκευασμένα στη Βενετία και σε άλλα μέρη της Ιταλίας. Το κατάστημα έκλεισε το 2015 όταν δεν μπορούσε πλέον να ανταγωνιστεί τα καταστήματα που πωλούσαν φθηνότερα προϊόντα ξένης παραγωγής. Τώρα ένα κατάστημα στη θέση του πουλά τσάντες και βαλίτσες.

Κάποιοι μακροχρόνιοι κάτοικοι αντέχουν. Η Giovanna Baoduzzi και ο σύζυγός της διατηρούν ένα κατάστημα που πουλάει είδη χρωμάτων και υλικού στη γειτονιά Cannaregio, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή για τα πολλά καταστήματα που εξυπηρετούσαν Βενετούς. Τώρα, το κατάστημα του Baoduzzi βρίσκεται σε ένα κανάλι γεμάτο μπαρ και εστιατόρια που είναι δημοφιλή στους τουρίστες, οι οποίοι αναμιγνύονται με τον περιστασιακό κάτοικο.

«Είμαστε εδώ 13 χρόνια και θα μείνουμε μέχρι να συνταξιοδοτηθούμε. Είναι δύσκολο, ακούς για φίλους που φεύγουν συνέχεια», είπε ο Baoduzzi. «Δεν θέλω να σκεφτώ ότι κάποια μέρα μπορεί να μην υπάρχουν βενετσιάνικα παιδιά που τρέχουν κατά μήκος αυτού του καναλιού».

Η Ελλάδα στον αυτοκτονικό δρόμο της Βενετίας

Ο Milad Eshtiyaghi γεννήθηκε το 1994 στην Τεχεράνη του Ιράν. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, εισήλθε στην Αρχιτεκτονική Σχολή και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη βιώσιμη αρχιτεκτονική στο IUST (πανεπιστήμιο επιστημών και τεχνολογίας του Ιράν). Ο Milad Eshtiyaghi σχεδίαζε σε πολλά αρχιτεκτονικά γραφεία μέχρι που μπόρεσε να δημιουργήσει το δικό του Αρχιτεκτονικό γραφείο το 2016. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζει αρχιτεκτονική διεθνώς. Ο Milad ακολουθεί σοβαρά το μινιμαλιστικό, πράσινο και βιώσιμο αρχιτεκτονικό στυλ. Τα έργα του Milad απεικονίζονται σε δραματικές, συχνά επισφαλείς τοποθεσίες. Πρόβολα από γκρεμούς, κρεμασμένα ανάμεσα σε λόφους ή σκαρφαλωμένα στην άκρη λιμνών, τα έργα φανταστικής αρχιτεκτονικής του Eshtiyaghi είναι επικά σε κλίμακα και σκηνικό και είναι δημιουργικά τολμηρά.

Ένα από αυτά βρίσκεται σε αυτό το μαγευτικό μέρος στην Ελλάδα-[ΕΙΚΟΝΕΣ]

Το καλύτερο και το πιο θανάσιμο το αφήσαμε για το τέλος>

Δείτε τώρα πως η Ατζέντα 2030 που την παίζουν στα δάχτυλα η Σακελλαροπούλου, ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης, ο Ανδρουλάκης, ο Κασελάκης, η Αχτσιόγλου ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους μη βιώσιμους ηλίθιους-τουρίστες και μη.

Δείτε το VIDEO για να πάρετε μία ιδέα από τα προσεχώς>

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK