kourdistoportocali.comNews DeskΠως η Εκθεση Γούνας Mifur 2020 απειλεί με μετατρέψει τη Καστοριά σε μικρογραφία της Wuhan

-Μας αντιμετωπίζουν ήδη, σαν να είμαστε λεπροί

Πως η Εκθεση Γούνας Mifur 2020 απειλεί με μετατρέψει τη Καστοριά σε μικρογραφία της Wuhan

Μιλάνο 20-23 Φεβρουαρίου_Διεθνής Έκθεση Γούνας. Εδώ θα βρεθούν 100 και πλέον γουναράδες από την Καστοριά και τη Σιάτιστα.

Μιλάνο_Λομβαρδία Φεβρουάριος 2020. Η διεθνής Έκθεση Γούνας Mifur 2020 διεξάγεται κανονικά για το διάστημα 20-23 Φεβρουαρίου. Εδώ θα βρεθούν για ένα 4ήμερο 100 και πλέον γουναράδες από την Καστοριά και τη Σιάτιστα.

Οι 31 Ελληνες εκθέτες και τα μέλη των συνοδειών τους πληροφορήθηκαν το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, για τον συναγερμό που έχει σημάνει στο Μιλάνο και άλλες πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, με αφορμή τα θανατηφόρα κρούσματα κοροναϊού.

Δεν αντιλήφθηκαν, ωστόσο, καμία κινητοποίηση και κανένα προληπτικό μέτρο να λαμβάνεται στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο που φιλοξένησε την έκθεση, σε αντίθεση με άλλα σημεία συνάθροισης κοινού, όπως τα γήπεδα.

Σημειώνεται εδώ ότι η Καστοριά έχει 2 συλλόγους γουνοποιών- τον ΣΕΓ (Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών) και τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς- «Προφήτης Ηλίας».

Ο Covid-19 είχε ήδη χτυπήσει.

«Πιο πολύ ανησύχησαν οι δικοί μας άνθρωποι στην Ελλάδα που το άκουσαν στις ειδήσεις και μας τηλεφωνούσαν για να μάθουν τι γίνεται, παρά εμείς. Δεν αισθανθήκαμε καθόλου πως κάτι έκτακτο συνέβαινε», θα πει ο Απόστολος Τσούκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας».

Ο ίδιος, όπως και η πλειονότητα των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έκθεση έχουν ήδη φύγει από το Μιλάνο. «Δεν είδαμε ούτε κόσμο με μάσκες στο δρόμο, στα μέσα μεταφοράς και στο αεροδρόμιο, με εξαίρεση έναν μικρό αριθμό Ασιατών. Σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Αλλά και στο Μόναχο, όπου πήγα στη συνέχεια δεν υπήρξε κανένας έλεγχος και κανένα μέτρο για τους επιβάτες του αεροπλάνου που έφτανε από το Μιλάνο».

Ο κλάδος της γουνοποιίας είναι από τους πρώτους που επλήγησαν από την επιδημία του κοροναϊού, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις πόλεις της Καστοριάς και της Σιάτιστας Κοζάνης, όπου δραστηριοποιούνται περισσότερες από χίλιες γουνοποιητικές επιχειρήσεις και εκατό μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων.

Η Κίνα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, ελέγχει ως και το 90% της αγοράς γούνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η απουσία των Κινέζων έχει ως συνέπεια τη ματαίωση και αναβολή των μεγάλων διεθνών δημοπρασιών γουνοδερμάτων, αλλά και την κάθετη πτώση της ζήτησης στις διεθνείς εκθέσεις γούνας, όπως αυτή του Μιλάνου.

«Χωρίς τους Κινέζους η πελατεία είναι περιορισμένη. Η έκθεση του Μιλάνου ίσως έπρεπε να αναβληθεί», υποστήριξε ο κ.Τσούκας, ο οποίος είδε κυρίως σε Ρώσους και Ουκρανούς εμπόρους να επισκέπτονται τα περίπτερα της ελληνικής συμμετοχής.

Και μετά άρχισαν οι θάνατοι…

Ο πρώτος θάνατος: Ο τραγικός θάνατος από κορονοϊό, μιας γυναίκας 41 χρονών, μητέρας τριών παιδιών από το μικρό χωριό Γάβρος, παράλληλα με τα 29 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τους 11 «θετικούς» στον ιό γιατρούς και τους 4 συνολικά νεκρούς στον νομό- ο ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο της πόλης-, έχουν τραβήξει όλα τα βλέμματα του πανελληνίου στην Καστοριά.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα του κορονοϊού στέλνονται στο ΑΧΕΠΑ, ενώ πολλά άλλα …κάνουν πρώτα μια επικίνδυνη στάση στο νοσοκομείο της πόλης το οποίο όμως δεν αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς κορονοϊού, παρ’ ότι λόγω της κατάστασης αναγκάστηκε να γίνει.

H πίεση που έδωσε στο τοπικό σύστημα υγείας η παραπάνω εξέλιξη με την έκθεση, είναι ανυπολόγιστη αν ευσταθούν αυτά που λέγονται σε όλη την πόλη ότι δεν έγινε σωστή διαχείριση μετά το ταξίδι των επαγγελματιών γουναράδων στην ιταλική πόλη.

Όπως μάλιστα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, στενή συγγενής επιφανούς μέλους του συνδέσμου των γουναράδων, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό, φέρεται να έχει θέση ευθύνης στο «βαριά τραυματισμένο» πια νοσοκομείο της πόλης. Εκεί όπου βρέθηκαν θετικοί στον ιό 11 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο οι οποίοι παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι γουνοποιοί που είναι επιφανή μέλη της τοπικής κοινωνίας, φαίνεται πως με την επιστροφή τους στην Ελλάδα κάποιοι δεν έδωσαν μεγάλο βάρος στην σοβαρότητα της κατάστασης.

Κάποιοι άλλοι επέλεξαν να επισκεφτούν ιδιώτες γιατρούς για να ελέγξουν την υγεία τους και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι παρατηρήθηκαν κρούσματα που ανάγκασαν τους γιατρούς αυτούς να κλείσουν τα ιατρεία τους καθώς μολύνθηκαν.
Τα περιστατικά χτυπούν αυτή τη στιγμή την πόλη με αμείωτο ρυθμό, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν φτάσει τα 29 και τους κατοίκους να απευθύνουν έκκληση να σταλεί άμεσα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να εξετάσει με μεγαλύτερο βάθος την κατάσταση.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε την πόλη χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα αλλά όσοι γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις λένε ότι θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχουν ιχνηλατηθεί όλοι οι γουναράδες που γύρισαν από το Μιλάνο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το αν κάτι τέτοιο έχει γίνει δεν επιβεβαιώνεται, αλλά στην τοπική κοινωνία θεωρείται απίθανο, με την εκτίμηση πως το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ασχολήθηκε με την κατάσταση στο νοσοκομείο χωρίς κανείς να μπορεί να πει αν ακόμα και σήμερα έχουν γνώση για τον μεγάλο αριθμό των γουναράδων που κυκλοφορούσαν στην πόλη μετά το ταξίδι τους.

«Είμαστε 20 ημέρες μπροστά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα» είχε δηλώσει πολύ ανήσυχος ο πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο Καστοριάς, Χρήστος Κουσουρής o οποίος χαρακτήρισε την πόλη του τη μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή από όλους τους νομούς στη Ελλάδα.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που έχουν νοσήσει εδώ, είναι πιο μικρός από ο, τι στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουμε και 40άρηδες και 50άρηδες ασθενείς. Μας αντιμετωπίζουν όμως ήδη, σαν να είμαστε λεπροί».

Όπως τόνισε, παρ’ ο, τι έχουν ανοίξει θέσεις για 36μηνες συμβάσεις εργασίας για γιατρούς κανένας γιατρός δεν θέλει να εργαστεί αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο της πόλης. Παρ’ όλα αυτά, το θετικό είναι ότι νοσηλευτές και παραιατρικό προσωπικό έχουν αναλάβει ήδη τις θέσεις τους.

Χθες το απόγευμα, σε άκρως φορτισμένο και δραματικό κλίμα έγινε η κηδεία της 41χρονης γυναίκας από το χωρίο Γάβρος της Καστοριάς, η οποία έχασε την ζωή της από τον κορονοϊό. Η άτυχη γυναίκα είχε άσθμα και σύμφωνα με τα όσα λέγονται είχε λάβει οδηγίες από τον ΕΟΔΥ να παραμείνει σπίτι της. Οι συγγενείς της κάλεσαν την περασμένη Παρασκευή το βράδυ το ΕΚΑΒ αλλά όταν εκείνο έφτασε ήταν πια αργά. Η σορός της παρέμεινε επί 4 ημέρες στο νοσοκομείο της Καστοριάς μέχρι να σταλούν οι απαντήσεις του τεστ για τον κορονοϊό από το ΑΧΕΠΑ.

O Γιώργος Kαρακατσάνης, ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών που ανέλαβε την κηδεία της άτυχης γυναίκας, από τη στιγμή που δόθηκε η εντολή να φύγει η σορός της από το νοσοκομείο, όλα (γραφειοκρατικά ζητήματα, προετοιμασία κ.τ.λ) έγιναν σε χρόνο μηδέν. Στην κηδεία παρευρέθηκαν μόνο ο σύζυγός της, η μητέρα της κι οι αδελφές της και το κλίμα ήταν άκρως δραματικό.

«Δεν ήθελα χρήματα, δεν δέχθηκα καθόλου χρήματα. Για την δική μου ψυχή πάνω από όλα το έκανα, όχι για την οικογένειά της.

Πως να αντέξεις αυτό το άδικο που συμβαίνει στην Καστοριά; Ο παππάς την έψελνε από 6 μέτρα απόσταση και φορώντας διπλή μάσκα, στην εκκλησία δεν πήγαμε καν. Είναι η δεύτερη κηδεία που έκανα σε άνθρωπο που έφυγε από κορονοϊό. Δεν θέλω να δουλεύω αυτή την περίοδο, αχρείαστος να μαι….»

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Μακελειό στα εστιατόρια (-90%) και το αστείο κράτος μειώνει ΦΠΑ σε καφέ και ροφήματα
Εκδίκηση πάθους;
H πλάνη των μεγάλων αριθμών>Αποκαλύπτουμε γιατί δεν θα πάρεις σεντ από τα δις της Ε.Ε.
Το ηθικό κεφάλαιο μίας σπουδαίας Ελληνίδας βιομηχάνου
Οργή λαού για την αστυνομική βία> Νέα σοκαριστικά βίντεο από το θάνατο του Φλόιντ
ΣΟΚ>Δείτε τι χαρτιά ζητάει το κράτος για ανανέωση άδειας λειτουργίας φροντιστηρίου στο Γαλάτσι!
32.5 δισ. ευρώ θέλει να μας δώσει η Κομισιόν αλλά τα 10 δισ. με Μνημόνια (δάνεια)
Με χολιγουντιανή διαφορά μπροστά ο Κυριάκος. Πιο ασταμάτητος και από τον Μέσι
Δείτε πως ένας φορέας κορωνοϊού προκαλεί μακελειό σε συρμό μετρό
Η ΝΔ χάνει δύο μονάδες και την χρυσή ευκαιρία για πρόωρες εκλογές
Tο Divani Apollon Palace & Thalasso επαναλειτουργεί από 1η Ιουνίου
ΣΕΒ-ΕΚΤΑΚΤΟ>Η πανδημία μετέτρεψε το λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα σε ψηφιακό